Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Alper Gezeravcı kimdir? Alper Gezeravcı'nın biyografisi ve uzay yolculuğundan 7 video

Alper Gezeravcı Türkiye'nin ilk astronotu ünvanını aldı. Ulusalarası Uzay İstasyonu'nda kendisine 610 numaralı astronot rozet takıldı. Peki, Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı kimdir? İşte Alper Gezeravcı'nın biyografisi...

21 Ocak 2024 | 16:40
Alper Gezeravcı kimdir? Alper Gezeravcı'nın biyografisi ve uzay yolculuğundan 7 video
  • Alper Gezeravcı Türkiye'nin ilk astronotu ünvanını aldı. SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyan  Falcon 9 roketi, 19 Ocak 2024'te TSİ 00.49'da fırlatıldı. Falcon 9 roketi, Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülünü belirlenen yüksekliğe çıkardıktan sonra başarılı bir şekilde kapsülden ayrıldı. 
  • Dragon kapsülü ise 36 saatlik yolculuğun ardından 20 Nisan'da Uluslararası Uzay İstasyonuna ulaştı ve kenetlenme gerçekleşti. Alper Gezeravcı'ya istasyonda 610 numaralı astronot rozeti takıldı. Gezeravcı uzay istasyonunda 14 gün kalacak ve 13 deney gerçekleştirecek.

Peki, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı kimdir? İşte Alper Gezeravcı'nın biyografisi, kariyeri...

ALPER GEZERAVCI KİMDİR?

  • Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979’da Mersin’in Silifke İlçesinde doğdu. Babasının öğretmen olması nedeniyle çocukluk döneminde çeşitli il ve ilçelerde ikamet etti. 1993 yılında Işıklar Askeri Lisesi’ne, 1997 yılında Hava Harp Okulu’na girdi. 2001 yılında teğmen olarak mezun oldu ve Hava Kuvvetleri’nde F-16 pilotu olarak eğitim aldı; kıtada göreve başladı.
     
  • TÜBİTAK, Gezeravcı'nın biyografisi için şu bilgileri paylaşıyor: Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Daha sonra ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsünde harekât araştırması alanında yüksek lisans yaptı. Ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu ve standardize filo akademik kol komutanı olarak görev yaptı.

'ÇOCUKKEN NE OLMAK İSTEDİĞİM SORULDUĞUNDA...

  • Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 21 yıl görev alan ve Standardize Filo Akademik Kol Komutanı olan Gezeravcı tanıtım toplantısında kariyeriyle ilgili şu bilgileri vermişti: "Süreç içerisinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın göndermiş olduğu yüksek lisans vesilesiyle yurt dışında yüksek lisansımı tamamladım. Ülkeme dönüp görevime devam ettim. Farklı kıta ve pozisyonlarda görev icra ettikten sonra Milli Uzay Programı'na başvurdum. Bu sürece başvuran aday olarak, bu duyuruyu ilk duyduğumda zihnimde canlanan şuydu: Güzel ülkemizin insanlarının girdiği hiçbir yolda başarılı olamayacağı hiçbir adım yoktur. Bana çocukken küçük yaşta büyüklerim tarafından ne olmak istediğim sorulduğunda, benim için limit gözümün görebildiği gökyüzündeki uçaklardı".

YETENEKLERİ NELER?

Axiom Space, Ax-3 misyonunda görev alan Alper Gezeravcı hakkında internet sitesinde şu bilgileri paylaşmış:

  • Türk Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16 dahil olmak üzere birçok uçakta 15 yıllık uçuş deneyimine sahiptir. 
    Ayrıca yedi yıl boyunca Türk Hava Yolları'nda kaptan pilot olarak görev yapmıştır. Gezeravcı ayrıca uçuş lideri, uçuş emniyet subayı ve ticari havayolları kaptanı olarak da görev yapmıştır.
  • Gezeravcı, son olarak Adana'daki 10. Üs Komutanlığı'nda Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak görev yapmaktaydı. Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesinden, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre düzenlenmesinden, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarına kontrol uçuşlarından önce sınav yapılmasından ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesinden sorumluydu.
  • Bir spor tutkunu olan Gezeravcı, tüplü dalış, yelken, kampçılık, rafting yapmaktan hoşlanıyor ve dağ yürüyüşü ve ata binme konusunda geniş deneyime sahip. 
  • Askeri eğitimi sayesinde birçok hayatta kalma eğitimine ve askeri konuşlandırmalara katılmıştır.

KENDİ AĞZINDAN GEZERAVCI

İLK UZAY YOLCULUĞUNDAN 7 VİDEO


1- FIRLATMA ÖNCESİ


2- FIRLATMA ANI


3-UZAYDA İLK SÖZLER


4-DRAGON KAPSÜLÜNÜN UZAY İSTASYONUNA BAĞLANDIĞI AN

5-UZAY İSTASYONUNA GİRİŞ ANI


6- UZAY İSTASYONUNDA İLK SÖZLER

7-ROZET ANI

1 '5 YAŞINDA PİLOT OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ'

'5 YAŞINDA PİLOT OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ' Gezeravcı'nın ailesi de fırlatma için ABD'ye gitti. Anne Sıdıka Gezeravcı, oğlunun çok heyecanlı, akıllı ve çalışkan bir çocuk olduğunu vurgulayarak, 5 yaşlarında pilot olmak istediğini söylediğini aktardı. Kendisine sürekli "Anne ben büyüyünce pilot olacağım. Uçak süreceğim" dediğini anlatan anne Gezeravcı, "İlk başta inanmamıştım. Hayalimden geçmiyordu ama o bunu gerçekleştirdi. Biz onun astronot olacağını tüm Türkiye ile birlikte öğrendik. Bize de sürpriz yaptı. Çok iyi sır tutar. Başarıyla gidip gelmesi için dua ediyorum." ifadelerini kullandı.

2 MUTLULUK GÖZYAŞI DÖKTÜK

MUTLULUK GÖZYAŞI DÖKTÜK Alper Gezeravcı'nın babası Ali Gezeravcı, Cumhuriyet'in 100. yılında oğullarının astronot olarak bu görevi üstlenmesinden dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Oğlunun uzaya gideceğini hiç düşünmediğini ifade eden Gezeravcı, "Öğrendiğimizde gözlerimizden mutluluk gözyaşları döküldü. Mersin Silifke'de yaşıyoruz. Akrabalarımız, sevdiklerimiz duyduklarında bizzat arayarak, ziyaretimize gelerek bizi onurlandırdılar. Bazı ilkokul öğrencileri de 'astronot amcamızı görmeye geldik' diyerek evimize geldiler. Alper, F-16 pilotu olduğu için kendisiyle hep gurur duydum ancak astronot olacağı için de çok mutluyum. Allah başarılarını daim etsin" dedi.

3 ALPER GEZERAVCI GÖREVE NASIL SEÇİLDİ?

ALPER GEZERAVCI GÖREVE NASIL SEÇİLDİ? Mayıs 2022'de "Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu" görevi için 2 Türk vatandaşının seçileceği bildirildi ve Türk astronot başvurusu hakkındaki bilgiler Türkiye Uzay Ajansının (TUA) internet sitesinde yayımlandı. Türk astronot seçimleri için 36 bin aday başvuru yaptı. Adaylar arasından 30'u Ankara'ya çağrıldı. Adayların seçilmesinde mühendislik, fizik, tıp ve astronomi alanlarında gösterdikleri faaliyetlerin yanı sıra yaptıkları sporlar da belirleyici oldu. Gerekli şartları sağlayan adaylar Ankara'da tıbbi ve psikolojik testlerden geçirildi.

4 UZAY YOLCULUĞU İÇİN NEREDE EĞİTİM ALDI?

UZAY YOLCULUĞU İÇİN NEREDE EĞİTİM ALDI? Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirecek uzay yolcusunun eğitim ve uçuş hizmeti için ABD'deki Axiom Space ile işbirliğine gidildi. Astronotların eğitim süreci ABD'nin Teksas eyaletinin Houston kentinde yürütüldü. Yaklaşık 8 ay süren yoğun bir eğitim süreci yaşandı. Gezeravcı son olarak ise 14 günlük karantina sürecine girdi. Gezeravcı, karantinadaki amacın herhangi bir hastalığı halihazırda istasyonda görev yapan astronotlara bulaştırmamak olduğunu söyledi ve "Dış dünyadan izole edilmiş bir yaşam alanı burası. Bulunduğumuz tesisi terk etmeden bütün ihtiyacımız bize getiriliyor. 8 aylık sürede aldığımız bütün eğitimleri de hem gözden geçirmeye hem tekrar etmeye hem de son operasyonel hazırlık süreçlerine yoğunlaştığımız bir ortamdayız." diye konuştu.

5 EKİPTE KİMLER VAR?

EKİPTE KİMLER VAR? Ax-3 mürettebatı, ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael López-Alegría, Türkiye'den Alper Gezeravcı, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt'tan oluşuyor.

6 FIRLATMA NEREDEN OLDU

FIRLATMA NEREDEN OLDU Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonu, SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) fırlatıldı.

7 GEZERAVCI NE KADAR UZAYDA KALACAK?

GEZERAVCI NE KADAR UZAYDA KALACAK? Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) üniversite ve araştırma kurumlarınca hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek. Florida eyaletinin doğusunda ve batısında tespit edilmiş farklı iniş noktaları ise dönüşte hava ve deniz yüzeyinin şartlarının uygunluğuna göre tercih edilecek.
Etiketler
video-haber
0

  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL