DOLAR
34,89
0,08%
DOLAR
EURO
36,62
0,01%
EURO
GRAM ALTIN
3007,11
-1,28%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,63
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bankacılar 2018'de de hızlı büyüme bekliyor

27 Ekim 2022 | 10:29
Bankacılar 2018'de de hızlı büyüme bekliyor
CEO Club Bankacılık Zirvesi geçen hafta gerçekleşti. Bankacılar, zirvede 2017 yılının olumlu geçtiği mesajını verdi. Bankacıların 2018 yılına ilişkin beklentilerinin de olumlu olduğu görülüyor.

TALİP YILMAZ
[email protected]

Ülke büyümesine paralel olarak bankacılık sektöründeki kredi büyümesinin de sürmesi bekleniyor. Ancak kısıtlı ve pahalı kaynakların dikkatli kullanılması gerektiği de bankacılarca ifade ediliyor.

İş dünyasının geleneksel buluşma noktası CEO Club çatısı altında düzenlenen Bankacılar Zirvesi, Ekonomist ve Capital dergilerinin öncülüğünde, Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda geçen hafta gerçekleşti.

Metal Yapı Konutun etkinlik ve Renault ile Sinbo’nun da co-sponsorluğunda düzenlenen ve Türkiye finans sektörünün gelecek hedeflerinin ele alındığı zirve, sektörün önemli isimlerini bir araya getirdi.

Etkinlik, Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Şahin ve Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Zirve, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın’ın “Bankacılık 2018” başlıklı konuşmasıyla devam etti. CEO Paneli ise TEB CEO’su Ümit Leblebici’nin moderatörlüğünde, Albaraka CEO’su Melikşah Utku, Halkbank CEO’su Osman Arslan, HSBC CEO’su Selim Kervancı, Şeker-bank CEO’su Servet Taze’nin konuşmacı olarak katılımıyla düzenlendi.

Bankacılık sektörünün dijitalleş-meye önderlik eden sektörlerin başında yer aldığını belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Şahin, nesnelerin interneti teknolojisinin bankacılık için birçok yenilik barındırdığını ifade etti. Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali ise konut ve ofis sektörünün en önemli çözüm ortağının bankacılık sektörü olduğunu vurguladı.

Bankacılık sektörünün inşaat sektörünün kayıt içine alınmasında önemli rol oynadığını aktaran Karali, “İnşaat sektörü, bankacılık sektörünün getirdiği kurumsallık-larla, uluslararası rating şirketlerinden iyi notlar alıyor” dedi.

HÜSEYİN AYDIN

ZİRAAT BANKASI GENEL MÜDÜRÜ VE TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ BAŞKANI
‘FİNANSAL MATEMATİĞİ OLAN HER İŞİ KREDİLENDİRİYORUZ”
2017 TAHMİNLERİMİZ DOĞRULANDI
Geçen yıl CEO Club zirvesinde 2016’ya göre 2017’nin daha iyi olacağını söylemiştik. “Daha iyi büyüme, talep, kârlılık olacak” demiştik. Derecelendirme kuruluşları bizim tersimizi söyledi. “Yüzde 3 büyürsünüz” dediler. Biz bunun bir kademe üstünü tahmin etmiştik. Yüzde 5’in üzerinde büyüme var. “NPL oranı yüksek olacak, şirketler borçlarını ödeyemeyecek” dediler. Ancak onların söylediklerinin gerçekleşmediğini gördük. Biz bu ülkede yaşıyor ve dinamikleri daha iyi biliyoruz. Deneyimlerimizi işlerimize yansıtabiliyoruz.

KAYNAKLAR ETKİN KULLANILMALI
Türkiye’de kaynaklar kısıtlı ve pahalı. Bankacılık sistemi bu kaynakları özenli kullandırmalı. Toplam krediler ile toplam mevduat arasındaki marj giderek artıyor. Krediler, mevduat ve öz kaynakların toplamından daha fazla. Bankacılık sektörü tüm kaynaklarını seferber etti. Finansal matematiğin tuttuğu her talep olumlu değerlendirildi. Bundan sonra da karşılanmaya devam edecek. Ancak matematiği olmayan işlerde ihtiyatlı tutumumuz sürecek. Çünkü bankacılık sektörü aktif kalitesini iyi yönetmek zorunda.

YÜZDE 5 BÜYÜMEYİ DESTEKLEYECEĞİZ
Bankacılık sektörünün 2018 yılında Türkiye’nin yüzde 5’e kadar olan büyümesini finanse edeceğini düşünüyoruz. Bunun üzerindeki büyümelerde Türkiye’ye para girişi devam ediyor. Yine sermaye piyasalarının daha aktif şekilde kullanılması gerekiyor. Burada bir koyundan birkaç post çıkarılabilir. Sektör, 2017’de olduğu gibi 2018’de de yüzde 20 civarında kredi büyümesi yakalayacak. Bu da dünya bankacılık sektöründe rekor olur.

ÜMİT LEBLEBİCİ
TEB GENEL MÜDÜRÜ
TÜRKİYE’Yİ YURTDIŞINDA ANLATMALIYIZ
Türkiye’de son dönemde kamu bankaları özel bankalardan daha etkin şekilde uluslararası piyasalarda borçlanmaya gidiyor, enstrümanlar çıkarıyor. Sermaye piyasalarının gelişmesi anlamında bunu çok olumlu buluyorum. Türkiye’yi uluslararası arenada anlatmak adına, uluslararası ortamın yanında, Türkiye’nin makro göstergeleri, şirketlerin performansları iyiydi. Böyle bir ortamda Türkiye’yi iyi anlatmak elimizi kolaylaştırıyor.

DİJİTALLE ŞUBE ENTEGRE EDİLECEK
Bankacılık sektörü olarak dijital tarafta yapmamız gereken daha çok iş var. Dijital tarafa önemli yatırımlar yapıyoruz. Fiziki şube ile dijital şubeyi nasıl geliştireceğimize bakıyoruz. Bunları birbiriyle sentezleyen bir yapıyı TEB olarak yakın zamanda hayata geçireceğiz. Bununla ilgili açıklamalarımız olacak.

BÜYÜME SÜRECEK
Global likidite anlamında kötümser değilim. Likidite ortamı devam edecek. Bence Türkiye şunu kanıtladı: Biz kendi piyasamızı iyi biliyoruz, ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Doğru işleri yaparak 2018 yılında da yüzde 5’leri bulan büyüme yakalayabiliriz. Bankacılık olarak bu büyümeyi, sermaye piyasalarını da yi kullanarak destekleyeceğiz. Ülke ekonomisinin gelişimi için, büyümesi için tüketici finansman şirketleri de bu alanda olsun. Bankaların da bu alanda yatırımları oluyor. Bizim de tüketici finansmanı şirketimiz var. Kategori bazında bakmıyorum. Önemli olan ülke ekonomisinin büyümesi.

SERVET TAZE
ŞEKERBANK GENEL MÜDÜRÜ
“2018’DE DAHA İYİMSERİM”
ZORLUKLARA RAĞMEN BÜYÜYORUZ
Türkiye tüm zorluklara rağmen büyümeye devam ediyor. Büyüme yüzde 5’in üzerine çıktı. Diğer çeyreklerde büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Burada önemli tedbirler alındı, yerinde müdahaleler oldu. Tüm zorluklara rağmen 2016 ve 2017’de büyüme gerçekleşti. Etkin ve proaktif çözümler bunda etkili oldu.

YÜZDE 5 BÜYÜME YAKALARIZ
2018’de büyümenin çok daha iyi olacağını düşünüyorum. 2016 ve 2017’de yaşanan sıkıntıların sonuna gelindiğini düşünüyorum. Terör saldırıları azaldı. Suriye ve Irak’ta en karanlık dönem geride kaldı. Buradaki ticaret ekonomiye katkı sağlayacak. Ne zaman açılacak belli değil ama açılacağı ortada. Yapısal reformların bir kısmı hayata geçti, bir kısmı da gerçekleşecek. Katma değerli ürün üretimini daha fazla yapacağımızı düşünüyorum. Kadın girişimcimizin ekonomiye katkı sağlaması noktasında aksiyonlar alınıyor. En kötüsü geride kaldı. Likidite daralacak ama buradan pay almak için gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. Yüzde 5 büyüme yakalayacağımızı düşünüyorum.

85 MİLYAR DOLAR LİKİDİTE SAĞLAMALIYIZ
Ülke yüzde 5 büyüyecekse finansal sektör yüzde 15 büyümeli. 85 milyar dolar civarında likidite sağlamalıyız. Bu da ya yurtdışından ya da yurtiçinden olacak. Bunun için üretime dayalı büyüme gerekiyor. Üretime katkı sağlayacak desteklerin olması şart. 2018 ve sonrasında yurtiçi kaynaklardan artan limit ve üretim kapasitesiyle karşılayacağımızı düşünüyoruz.

OSMAN ARSLAN
HALKBANK GENEL MUDURU
‘2018’DE ESNAFA 8-10 MİLYAR TL DESTEK GELİYOR"
70 MİLYAR TL KREDİ KULLANDIRDIK
En çok KGF destekli kredi kullandıran banka olarak ilk sıradayız. Bu da KOBİ bankası olan Halkbank’a yakıştı. 1,5 milyon esnafa Hazine destekli kredi veriyoruz. Son 15 yılda 1,5 milyon esnafa 70 milyar TL toplam kredi kullandırdık. Ortalama 45-50 bin TL’lik finansmanla sosyal denge ve barışta çok önemli yeri olan esnafların ayakta kalmasını sağlamış bir bankayız. Son yaptığımız düzenlemelerle, esnafa kullandırmış olduğumuz kredi limitimiz 50 binden 200 bin TL’ye çıktı. Bu, şu anda 22 milyar TL olan bakiyeyi önümüzdeki yıl 30 milyar TL’ye çıkaracak. Yani gelecek yıl esnafa ilave 8-10 milyar TL finansman desteği sağlayacağız. Beş yıl vadeli ve 500 bin TL’ye kadar, düşük maliyetli finansman olanağına kavuşmuş olacaklar.

KOBİ PAYI YÜZDE 45’E ÇIKACAK
Toplam kredilerimiz içinde KOBi’lerin payı yüzde 35. Önümüzdeki dönemde bu payımızı yüzde 45’lere kadar çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl içinde hem bilançoda hem mevduatta hem de nakdi kredilerimizde yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. Sermaye kârlılığında gelecek yıl yüzde 15 hedefimiz var.

KATMA DEĞERLİ İŞLERE YÖNELECEĞİZ
Toplam bankacılık işlemlerinin yüzde 95’ini şube dışındaki kanallardan gerçekleştiriyoruz. Bunun yüzde 85’i para işlemleri. Dolayısıyla işletme giderleri içerisindeki en önemli kalem olan personel giderleri konusunda, personeli daha yüksek değerde katma değer yaratacak işlere yönlendirmeyi hedefliyoruz. Maliyetleri azaltmak açısından ve kaynakları etkin yönetmek hedefiyle, üç büyük kamu bankası olarak çağrı merkezleri ve para çekme makineleri üzerinde bir konsolidasyon yapma planımız da var.

MELİKŞAH UTKU
ALBARAKA TÜRK GENEL MÜDÜRÜ
“ALBARAKA GARAJ’I HAYATA GEÇİRDİK"
GİRİŞİM SERMAYESİ PROJESİ VAR
Katılım bankaları, son birkaç yıla kadar sektörün neredeyse iki katı hızla büyüyüp pazar payını yüzde 6’lara kadar çıkardı. Ancak son dönemde faiz artışları bizi farklı etkiliyor. Faizlerin arttığı dönemde bizim getirilerimiz piyasanın altında kaldı. SPK ile yakın mesai ile gayrimenkul sertifikasıyla inşaat sektöründeki projelerden bir çıkış senaryosu oluşturmuş olduk. Girişim sermayesi modeli ve start up’lar gibi yeni projelerimiz de geliyor. Kamudan iki büyük katılım bankasının sektöre girişi, pazarın hala yeni oyuncuları alabilecek seviyede olduğunu da göstermiş oldu. Kısa vadede büyük şehirlerde hemen şubeleşme başladığı için müşteri tarafında rekabet olabiliyor.

10 PROJE SEÇTİK
2017’de Albaraka Garaj’ı kurduk. Bir kuluçka merkezi gibi genel müdürlüğümüz içerisinde hayata geçirdik. Bugüne kadar 200’e yakın proje başvurusu aldık. Bunların arasından 10 proje seçtik.

ESNEKLİK ÖNEMLİ HALE GELECEK
Dünyanın yeni petrolü, veri oluyor. Bu yüzden devlet ile eşgüdüm içindeki teknolojik altyapımızı geliştirmemiz, mevzuatımızı da buna uygun hale getirmemiz gerekiyor. Tüm şirketler için artık esnek olabilmek çok daha önemli hale gelecek. Bunun için en önemli şey personele yatırım yapmak. Şu anda en kırılgan ülkeler içerisinde Türkiye’nin ilk sırada yer aldığına dair bir algı var. Türkiye’nin potansiyeli aslında bu kırılganlıkların çok ötesinde. Ama kendimizi tanıtmakta çok geride kalıyoruz. Baz etkisine rağmen yüzde 5’in üzerinde büyüme potansiyeli taşıdığımızı düşünüyorum.

SELİM KERVANCI
HSBC GENEL MÜDÜRÜ
“ÇİN’DE TÜRKİYE KONFERANSI DÜZENLEYECEĞİZ"
117 MİLYON DOLAR YATIRIM
HSBC olarak 2016 bizim için yeniden yapılandırma yılı oldu. 2017 ve sonrası için ise yeni bir strateji belirledik. “Herkes için her şey olmayacağız, fark yaratacağımız alanlara odaklanacağız” dedik. Bunun için kurumsal yatırım bankacılığı ve bireysel bankacılıkta üst gelir grubunu hedef aldık. Bu kapsamda yeni şube ağımızı ve ekibimizi oluşturduk. Yine bu kapsamda 117 milyon dolar yatırımla ana bankacılık sistemimizi komple değiştiriyoruz. Bunu da bir Türk şirketiyle yapıyoruz. Ayrıca çalışanlarımıza farklı bir ortam sunabilmek için genel müdürlük binamızı 30 milyon TL bütçe ile yeniden yapılandırıyoruz.

KREDİDE YÜZDE 35 BÜYÜDÜK
2017’de hedef segmentlerimizdeki kredi hacminde yüzde 35 büyüme sağladık. Türkiye’de bir kaynak kıtlığı var. Sürdürülebilir büyümeyi devam ettirmesi için Türkiye’nin yurtdışından kaynak bulması gerekiyor. Biz de HSBC olarak kendimizde böyle bir misyon görüyoruz. İlk sekiz ayda yaklaşık 8 milyar dolarlık tahvil bono ihracına ve 2 milyar dolarlık sendikasyon kredisine aracılık ettik.

ASYA KORİDORU ÖNEMLİ
İleriye yönelik olarak Asya koridoru çok önem kazanıyor. Kasım ayının ikinci yarısında Çin’de Türkiye konferansı düzenleyeceğiz. 2018’de banka olarak büyüme beklentimiz yaklaşık yüzde 3-3,5 civarında. Ama ben şahsen yüzde 4,5-5’e yakın bir büyüme bekliyorum. Büyümede iyi bir momentum yakaladık. 2018’de 2 milyar dolar civarında bir halka arzın Türkiye’den uluslararası piyasalara gelmesi bekleniyor. Bu anlamda Asya ve Körfez bölgesinden ciddi talep var.
0


  • ALTIN GRAM - TL 3007,11 -1,28%
  • ALTIN ONS 2680,41 -1,36%
  • BIST 100 10058,63 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,667 0,047%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,4225 0,43776%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 105 -0,2397%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8927 0,0778%
  • EURO/DOLAR 1,0467 -0,2473%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6247 0,0111%
  • STERLIN/DOLAR 1,26687 -0,61154%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL