Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan şirketler sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerden çıkmıyor, Anadolu kentlerinin de gizli kahramanları bulunuyor.
8 - 21 Aralık 2024 tarihli sayıdan
Bunlardan biri de ‘Doğunun Paris’i olarak anılan Gaziantep merkezli İpek Agro Gıda. Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi araştırmasında cirosunu yüzde 306 artırarak birinci olan şirket, 2022’de 1 milyar 277 milyon TL olan cirosunu 2023’te 5 milyar 186 milyon TL’ye çıkarmayı başardı.
15’İN ÜZERİNDE ÜLKEYE İHRACAT
İpek Yem ve Gıda Sanayi Ticaret A.Ş.’nin yüzde 100 iştiraki olan İpek Agro Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., gıda ve hayvan yemi ham maddeleri alım ve satımı alanında faaliyet gösteriyor. İpek Agro CEO’su Hakan Özgüçlü, İpek Yem’in uzun yıllara dayanan tecrübesini verimli iş planları ve etkili pazar stratejileriyle buluşturan İpek Agro’nun kısa sürede ulaştığı yüksek cirolarla sektörünün tanınan firmalarından biri olduğunu söylüyor.
Hayvan yemi ve gıda ham maddelerinin yurt dışından ve yurt içinden tedarikini yapan İpek Agro, 15’in üzerinde ülkeye bu ürünlerin ihracat ve transit ticaretle satışını gerçekleştiriyor. Ortadoğu’da 10’un üzerinde ülkeye soya fasulyesi, soya fasulye küspesi, mısır ve arpa gibi gıda ve yem ham maddeleri satıyor. Özellikle ithalatını yaptığı soya küspesi emtiasında satışı ve fiyat belirlemede etkin konumda. Özgüçlü, gerçekleştirdikleri ihracat ile transit ticaretle ülkemize döviz girdisi sağlarken, 2023’te en yüksek kurumlar vergisi ödeyenler şirketler arasında üst sıralarda yer aldıklarını vurguluyor.
2024 SONU İÇİN 15 MİLYAR TL HEDEFİ
Özgüçlü, “Ortağımız olan İpek Yem’in 15’inci olduğu 2023’te Gaziantep’te en yüksek kurumlar vergisi ödeyen şirketler sıralamasında 39’uncu olduk. 2022’de 1 milyar 277 milyon TL olan ciromuzu 2023’te 5 milyar 185 TL milyon TL’ye çıkararak yakaladığımız bu başarıyı 2024’te de sürdüreceğiz. 31 Ekim itibarıyla 11 milyar 792 milyon TL olan 2024 ciromuzu, yıl sonunda 15 milyar TL’ye ulaştırmayı hedefliyoruz” diyor. 2022’de 46 milyon dolar, 2023’e 96 milyon dolar döviz girdisi sağlayan şirket, dış ticaret gelirini de artırmayı hedefliyor. 31 Eylül 2024 itibarıyla 268 milyon dolar olan döviz bazlı satışların yıl sonunda 400 milyon doları bulması bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından ön başvurusu kabul edilen İpek Agro, 2025’te çalışma ofisini İstanbul Finans Merkezi’ne (İFM) taşıma kararı aldı. İpek Agro’yu ileri taşımak için her türlü teknik altyapıya, donanıma, insan kaynağına sahip olduklarını belirten Özgüçlü, ülkemizde ve dünyada olası genel gıda eksikliğine karşı yaklaşık 100 bin ton depolama kapasitelerinin bulunduğunu vurguluyor.
Özgüçlü ailesi kurdu
İpek Agro Gıda, Özgüçlü Ailesi’nin kurduğu İpek Yem ve Gıda Sanayi Ticaret A.Ş.’nin iştiraki. Bütünsel gıda sektöründe faaliyet gösteren topluluk, 1988’de İpek Yem markasıyla başlayan hayvansal yem üretiminde bugün büyüyen kapasitesiyle tüm Türkiye’ye ve komşu ülkelere hizmet veriyor. Oba Makarna markası ile sektöründe ülkemizin en büyük ve dünyanın ikinci büyük üreticisi konumunda. Topluluk Pendik Nişasta’nın da yatırımcı ortağı.