DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dolar kurunda yeni zirveler yolda mı?

27 Ekim 2022 | 11:36
Dolar kurunda yeni zirveler yolda mı?
Dolar, geçen hafta 5 TL psikolojik direncini de kırdı ve 5,11 zirvesini gördü. 5 TL'nin üzerinde kalındığı sürece yeni zirveler de görülebilir. Merkez Bankası'ndan bu süreçte bir hamle beklentisi düşük. Piyasalar bu dönemde Orta Vadeli Program'a odaklanmış durumda.

TALİP YILMAZ
[email protected]

Döviz piyasalarında rekor üzerine rekor kırılıyor. Yurtiçindeki olumsuz ekonomik veriler ile birlikte seçim süreci, Merkez Bankası'nın geciken müdahalelerinin yanı sıra ABD tarafındaki büyüyen ekonomi ve FED'in faiz artırma ihtimalleri, ticaret savaşları derken son olarak ABD ile yaşanan diplomatik kriz... Önce 4,80'ler ardından 4,96'lar ve son olarak da 5 TL psikolojik direncinin kırılmasıyla birlikte 5,11'ler yeni zirve oldu.

Bundan sonra ne olabilir? Ekonomi yönetimi nasıl tedbirler alabilir? Kur nereye gider? Merkez'den şimdilik bir müdahale beklentisi yok. Öncelikle ağustos sonunda açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) üzerinde bir beklenti yaratılmış durumda. Kur için 4,80'lere geri çekilme beklentisi şimdilik yok. Hatta uzmanlara göre 5 TL'nin üzerinde yeni zirveler görülebilir.

NEGATİF UÇTAYIZ
Dünya borsaları ABD'nin dış ticaret yaptırımlarının yarattığı şok dalgalarla geriliyor. Avrupa'dan Asya'ya uzanan geniş bir coğrafyada kayıplar gözleniyor. İş Yatırım, küresel dalgalanmada iki uçta yer alan ülkelerin pozitif tarafında ABD'nin ve negatif tarafında ise Türkiye'nin olduğunu belirtiyor.

Rahip Brunson ile birlikte gündeme gelen yaptırımlarla birlikte borsanın yanında tahvil ve özellikle döviz piyasasındaki negatif ayrışma net olarak görülüyor. Haberimizin grafiğinde de göreceğiniz üzere, TL, Arjantin Pezosu'ndan sonra bu yıl en çok değer yitiren para birimi oldu.

İş Yatırım uzmanları, normal koşullarda yaşanan ağır kayıplar sonrasında piyasalarda tepki alımı olduğunu belirtiyor. Ancak ölçemediği bir riski fiyatlayamayan piyasalarda panik satışların devam edebileceğini de kaydediyor. Kurum, söz konusu gerilemelerin mali gücü olan orta ve uzun vadeli yatırımcılar için önemli bir fırsat sunduğunu da anlatıyor.



REEL SEKTÖR SIKINTIDA
Alnus Yatırım'ın analizine göre, dolar kurundaki her 1 kuruşluk artış, Türkiye'nin yükümlülüğünün yaklaşık 5 milyar TL artması demek. Bu yükü taşıyamayan şirketlerin üzerinde ise kara bulutlar dolaşıyor. Keskinoğlu Tavukçuluk, Om-Ar Tekstil, Nalpaş Gıda ve Remoil gibi şirketler konkordato talep eden firmalar arasında. Filo kiralama şirketi Fleetcorp'un da bankalara ve finans kuruluşlarına olan 1,3 milyar TL borcuyla birlikte sıkıntıya girdiğini gördük.

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, kura biraz dayanabilen firmaların geçen hafta içinde yaşanan 25 kuruşluk artışla birlikte daha da sıkışacakları vurgusunu yapıyor. Yine aşırı borçlu olan reel sektör, dolar borcundan ötürü dolar almaya devam ediyor. Kaya, "Eylül'de 6 milyar dolar, Ekim'de 8 milyar dolar reel sektör döviz borcu ödemesi, kura talep yaratacak en önemli faktörler arasında" diyor.

5,20 HEDEFİ VAR
Son gelişmelerin TL üzerinde tamamıyla kalıcı olmasa dahi iz bırakacağının aşikar olduğunu söyleyen A1 Capital Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, şimdilik 4,80'lere doğru bir geri çekilme beklemiyor. Buna karşın piyasalardaki sakinlik ve ABD-Türkiye ilişkilerinde dipten gelecek bir toparlanmanın da dolar/TL'de 4,97-4,92 bandına bir hareket yaratabileceğini belirtiyor.

Dolar kurunun havasını alacak herhangi bir görünüm ya da müdahale olmadığı sürece 5'li fiyatlamaların artık normal olacağını söyleyen Işık FX Araştırma Uzmanı Burak Yunuscular'a göre, 5 TL üzerinde kalıcılık durumunda yeni rekorlar görebiliriz.

Işık FX, yıl sonu için 5,20 hedefini şimdilik koruyor ancak bir revizyon ihtimalini de uzak görmüyor. Yunuscular, bunun nedeni için de "Yurtiçi ve yurtdışında yaşanan olağanüstü durumların bu hedefleri revize etmeye zorladığını ve TCMB'nin dahi yıl içinde üç kez enflasyon oranını negatif olarak yükselttiğini ve kur bazında da revizeler yaptığını görüyoruz" diyor.



ENFLASYON BASKISI
TL'deki son hareket oldukça sert oldu. Bu hareketin bir düzeltmesi olabileceğini söyleyen Ziraat Portföy Genel Müdürü Uğur Boğday, siyasi tansiyon biraz azalırsa olumlu tepki olabileceğini belirtiyor ama kalıcı bir iyileşmeyi kısa vadede zor görüyor.

Ekonomi tarafında ise temmuz ayı enflasyon rakamı beklentilerden iyi gelse de TL'deki değer kayıpları sürdükçe enflasyonda bu yıl kapanış daha yüksek seviyelerde olabilir. Son gelen doğal gaz ve elektrik zamlarının ağustos ayında etkisini göreceğiz. Akaryakıtta devletin ÖTV'den karşıladığı ötelenmiş bir zam var.

Bu koşullar altında, Uğur Boğday, enflasyon tarafında bu yıl yüksek bir kapanış görme ihtimalinin olduğu kanaatinde. Boğday, "Bu ortamda temkinli ve dengeli bir portföy oluşturulması sağlıklı olur. Portföydeki mevduat ağırlığımız sürüyor. Hisse senedi pozisyonlarının altın ile dengelenmesi uygun olacaktır" diye konuşuyor.

MERKEZ NE YAPAR?
Piyasalarda kurda bu hareketlilik sürerken, Merkez Bankası'ndan şimdilik bir hamle beklenmiyor. Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısındaki ve Enflasyon Raporu tanıtımındaki açıklamalar ve gerekçelerin devam ediyor olması, yeni bir faiz artırım ihtimalini düşük tutuyor. Vahap Taştan, şu anki fonlama yapısının da ekstra sıkılaştırma için gerektiği takdirde Merkez Bankası'na manevra alanı sağladığını ifade ediyor.

Taştan, TCMB'nin 2010-2011 döneminin benzerini yeniden yaşadığını söylüyor ve "Yumuşak iniş o döneme göre daha zor olacak. O dönem hem faizler hem de mali denge yumuşak inişi destekleyebilecek bir yapıdaydı. O döneme göre daha dikkatli olunması gereken ve dengelerin daha hassas olduğu bir dönemdeyiz" diyor.

UĞUR BOĞDAY
ZİRAAT PORTFÖY GENEL MÜDÜRÜ
"MERKEZ DEĞİL OVP TAKİP EDİLECEK"
"PPK son toplantıda faiz konusunda bir adım atmadı. Bundan sonraki toplantı eylül başında. Temmuz ayı enflasyonu da çok yüksek gelmedi. Son dönemde TL'de yaşanan oynaklık da daha çok siyasi temelli.

TCMB'den bir hamle gelmesi için TL'nin daha sert bir şoka maruz kalması lazım. Zaten ağustos ayının ikinci yarısı da Kurban Bayramı tatili nedeniyle az iş gününe sahip. Öte yandan TCMB son Enflasyon Raporu'nda bundan sonraki adımlar için daha çok maliye politikasına atıfta bulundu. TCMB'nin bir hamlesinden önce ağustos sonunda açıklanması beklenen OVP takip edilip piyasaların buna tepkisi izlenecektir."
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL