DOLAR
40,46
0,13%
DOLAR
EURO
47,47
-0,08%
EURO
GRAM ALTIN
4444,53
-0,29%
GRAM ALTIN
BIST 100
10596,42
-0,19%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla
Dr. Orhan Karaca
Dr. Orhan Karaca

Diğer Yazıları

Enflasyonda iyileşme belirtisi yok

08 Nisan 2019 | 10:30
Enflasyonda iyileşme belirtisi yok





Enflasyonda mart ayı şubat ayından daha iyi olmadı. Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) enflasyonu yüzde 1,03 olarak gerçekleşti.





DR. ORHAN KARACA
okaraca@ekonomist.com.tr





Bu oran geçen yılın aynı ayındaki yüzde 0,99'luk tüketici enflasyonuna çok yakın olduğu için, mart ayında yıllık enflasyon yerinde saydı.





Şubat ayında yüzde 19,67 olan yıllık tüketici enflasyonu mart ayında da buna çok yakın ve yüzde 19,71 olarak çıktı.





Böylece yılllık tüketici enflasyonu yüzde 20'ye yakın seyretmeyi sürdürdü. Bu arada yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) enflasyonu da buna benzer bir gelişmeyle mart ayında yüzde 30'a yakın bir seviyede kaldı.





Mart ayı enflasyonunun ekonomik kamuoyunu şaşırtan bir tarafı, hükümetin tanzim satış uygulamalarına rağmen gıda fiyatlarındaki artışın yine çok yüksek çıkması oldu. Tabii tanzim satışlar çok sınırlı ölçekte olduğu için esasında bunda şaşıracak bir durum yok.





Tarımdaki arz sorunları nedeniyle gıda fiyatlarındaki yıllık artış genel enflasyonun 10 puan kadar üstünde ve yüzde 30'a yakın bir düzeyde bulunuyor. Bu da özellikle yoksul kesimlerin enflasyondan daha fazla etkilendiği anlamına geliyor.





Yıllık tüketici enflasyonu 2019'un ilk üç ayını yüzde 20'ye yakın bir seviyede yatay seyirde geçirdi. Muhtemelen nisan ayında da bu civarlarda olacak. Mayıs ve haziran aylarında ise "baz etkisi" kaynaklı ciddi bir düşüş yaşanması ihtimali var.





Fakat bunun için yeni bir kur şoku ve fiyatlama davranışlarında yeni bir bozulma olmaması gerekiyor. Ancak son bir ayda yaşadıklarımız bu açıdan pek de umut verici görünmüyor.






0

Dr. Orhan Karaca
Dr. Orhan Karaca

Diğer Yazıları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL