Bist 100
10296,51
0,48%
Bist 100
Dolar/TL
32,2711
0,0636%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7211
0,1035%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0736
-0,0921%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2397,17
0,12%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Florida’da yatırım yapmayı planlıyoruz

Uzun vadeli yatırım yapmayı sevdiklerini aktaran Batu Aksoy, grubun hedeflerini Ekonomist’e anlattı.

08 Ocak 2023
Florida’da yatırım yapmayı planlıyoruz

Akaryakıt ve enerji piyasasının önde gelen gruplarından Aksoy Holding, Amerika Florida'da gayrimenkul ve turizm yatırımı yapacak. Aksoy Holding CEO'su Batu Aksoy, yeni yatırımlarla grubun gelirlerinde yurtdışının payını yüzde 50'ye taşımak istediklerini kaydediyor.

08 - 21 Ocak 2023 tarihli sayıdan

Akaryakıt, enerji, gayrimenkul, turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Türkiye'nin köklü kuruluşlarından Aksoy Holding, Amerika'yı yakın markaja aldı.

Florida'da turizm ve gayrimenkul alanında yatırım yapmak üzere girişimlerini başlatan grup, gelecek 10 yılda yurtdışı gelirlerin payını yüzde 50'ye taşımayı planlıyor. 

Amerika'da konut piyasasına giriş yapacaklarını kaydeden Aksoy Holding CEO & Başkan Yardımcısı Batu Aksoy, Florida'da gayrimenkul ve ağırlama sektörlerinde yapacakları yatırımlarla grubun operasyonlarını coğrafi olarak da çeşitlendireceklerini ifade ediyor. 

Bunun için Aksoy International Holding AŞ'yi kurduklarını belirten Aksoy, bu şirket üzerinden yapacakları yatırımlarla Türkiye ve grup için döviz girdilerini artırma hedefinde olduklarını söylüyor. Uzun vadeli yatırım yapmayı sevdiklerini aktaran Batu Aksoy, grubun hedeflerini Ekonomist'e anlattı.

Öncelikle Aksoy Holding ve bağlı ortaklıklarda hangi noktaya eriştiniz?

Aksoy Holding olarak dinamik, hibrit ve çeşitlendirilmiş bir portföye sahibiz ve ana işimiz bunun yönetimi ve büyütülmesi. 

Örneğin akaryakıt perakendesi ve elektrik üretiminde halka açık yüzde 55 oranında paylarına sahip olduğumuz bağlı ortaklığımız Turcas çatısı altında, her ikisine de yüzde 30 oranında iştirak ettiğimiz Shell & Turcas ve RWE & Turcas ortak girişim şirketlerimiz üzerinden sürdürüyoruz. 

Turizm ve gayrimenkulde direkt olarak ya tamamına ya da çoğunluğuna sahip olduğumuz Conrad İstanbul Bosphorus, Ritz-Carlton Residences Bodrum ve Aksoy Girişimcilik gibi bağlı ortaklıklarımızla ilerliyoruz. 

Uluslararası ticaret faaliyetlerimizi de hem tamamına sahip olduğumuz bağlı ortaklığımız Aksoy International hem de 50-50 ortaklıklar şeklinde iştirak ettiğimiz Aksoy Nigeria ve Aksoy Middle East adlı iştiraklerimiz üzerinden sürdürüyoruz.

Finansal olarak nasıl sonuçlar elde ettiniz?

Son iki yıllık süreç Aksoy Holding açısından, tüm yatırımlarımızın tamamlandığı, şirketlerimizin yarattığı kuvvetli nakit akışı sayesinde yüklü kredi erken geri ödemeleri yaptığımız ve finansal performans rasyolarımızı anlamlı ölçüde geliştirdiğimiz bir dönem oldu. 

Holding ve bağlı ortaklıklarımız son iki yılda toplam yaklaşık 200 milyon Euro erken kredi geri ödemesi yaparak, net krediler toplamımızı 2022 sonunda 20 milyon Euro seviyesine indirdik.

Turcas Petrol'de bu hedefle mi satış yaptınız?

Turcas Petrol tarafında son birkaç yıldır stratejik hedeflerimizin en önemlilerinden biri finansal borçluluğumuzun azaltılmasıydı. 2022 yılında bu hedef doğrultusunda önemli adımlar atarak yılı başarılı geçirdiğimizi düşünüyoruz. 

Zira yaptığımız stratejik portföy analizi sonucunda yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren yüzde 100 bağlı ortaklığımız Turcas Kuyucak Jeotermal'deki hisselerimizi yılın ilk çeyreğinde Fransa menşeili halka açık bir enerji şirketi olan Albioma SA'ya devrettik. Yaratılan nakit akışını erken kredi geri ödemelerinde kullandık.


Grubun akaryakıt, enerji, turizm, gayrimenkul alanlarındaki performansınızı kısaca değerlendirir misiniz? Toplam cirodan aldıkları pay nedir?

Bağlı ortaklıklar ve iştirakler nedeniyle konsolide bir ciro ifade etmeyeceğim. Akaryakıtta; yüzde 30 iştirakimiz Shell & Turcas, yurt çapındaki bin 153 adet Shell markalı akaryakıt istasyonunda faaliyetlerini sürdürüyor. Shell & Turcas, önceki yıla göre yüzde 224 artışla 2022 yılının dokuz ayında yaklaşık 118 milyar TL ciro elde etti. 

Elektrik üretiminde yüzde 30 iştirakimiz RWE & Turcas'ın sahibi ve işletmecisi olduğu Denizli'de kurulu 800 MW kurulu gücündeki doğal gaz kombine çevrim elektrik santralimiz, 4,6 milyar TL ciro, 512 milyon TL FVAÖK ve 478 milyon TL net kâr elde etti. 

Shell & Turcas'ın ve RWE & Turcas'ın elde ettiği 4,6 milyar TL ciroları hariç tutarsak, 2022'nin ilk yarısında Aksoy Holding'de ise yaklaşık 700 milyon TL ciro elde ettik.

Kârlılıkta nasıl bir yıl geride kalmış oldu?

2022 yılı hem STAŞ'tan hem de RTG'den temettüler yoluyla nakit akışı elde ettiğimiz bir yıl oldu. Shell & Turcas'tan 82,2 milyon TL ve 4,4 milyon dolar nakit girişi elde ederken, RWE & Turcas'tan da 82,5 milyon TL tutarında nakit girişi sağladık. 

Aralık ayında aldığımız 30 milyon TL tutarındaki temettü ile bu rakam 112,5 milyon TL seviyesine ulaştı. 2022 yılının dokuz ayı itibarıyla Turcas olarak yaklaşık 1 milyar TL konsolide net kâr elde ettik.

Grup açısından 2023 büyüme ve yatırım hedeflerinden bahseder misiniz?

Uzun vadeli yatırım yapmayı seven, bunu adeta DNAsına kazımış bir grubuz. Türkiye'deki çeşitlendirilmiş portföyümüzün tüm noktalarında büyümeye ve sektörünün lideri olmaya devam ederken, yurtdışı yatırımlarımızı artırarak globalleşmeye giden yolda önemli adımlar atmak ve ülkemize ilave döviz girdileri sağlamak olacaktır. 

Aksoy Holding olarak önümüzdeki 10 yılda bilançomuzun yüzde 50'sini globalleştirmeyi, gelirlerimizin de en az yüzde 50'sinin döviz olmasını hedefliyoruz.

Yurtdışında nasıl bir stratejiyle ilerleyeceksiniz?

Yurtdışı ve Türkiye'deki fırsatları değerlendiriyoruz. Bizim için yatırıma daha açık bir süreç başlıyor. Yeni gireceğimiz ülkelerde bildiğimiz beş alan üzerinden gideceğiz. Türkiye'nin öncü şirketlerine bakarsanız yurtdışında ciddi atakları söz konusu. Bugün bunun meyvesini yiyorlar. 

Biz grup olarak doğru bir çeşitlendirme yaptık. Bütün krizlere rağmen büyümemizi sürdürdük. Ama bu yetmez, coğrafi çeşitlendirme de yapmamız gerekiyor. Ben de bunu sağlamak hedefindeyim. 

Doğru ortaklıklar kurarak ilerlemek istiyoruz. Amerika'da proje geliştirme ve inşaa etmede tecrübesi olan ortaklıklar konusuna sıcak bakıyoruz. Özetle enerji teknolojileri ve turizmde Amerika'da Florida'da fırsatları inceliyoruz.

Önünüzde nasıl bir yatırım programı var?

Aksoy Holding olarak özellikle Amerika'da, pan-demi sonrası en fazla iç göç alan ve bu nedenle en hızlı büyüyen konut piyasası Florida'da gayrimenkul ve ağırlama sektörlerinde yapacağımız yatırımlarla grubun operasyonlarını coğrafi olarak da çeşitlendirme ve büyütme hedeflerimiz var. 

Buna yönelik Aksoy Holding'e bağlı Aksoy International Holding A.Ş. adlı yurtdışı yatırımlara iştirak edecek bir ara holding kurduk. Bu firma üzerinden yapacağımız yatırımlarla ülkemize ve grubumuza sağladığımız döviz girdilerini artırmayı hedefliyoruz.

“SARIYER’DE SAĞLIK TURİZMİNE YATIRIM YAPACAĞIZ”

“Yurtiçinde sağlık turizminde katma değer yaratacak bir proje olduğuna inandığımız Sarıyer'de 65 dönüm büyüklüğündeki alanda medikal resort projemiz olacak. Geliştirme çalışmaları sürüyor. Mevcut işlerimizde geliştirdiğimiz ve küresel ölçekte dünya devi olan ortaklarımızdan da edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyi mevcut iş kollarımızla alakalı alanlarda kullanma ve bu alanlarda yatırım yapma hedefimiz gündemimizde olacak.”
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2397,17 0,12%
  • ALTIN ONS 2310,45 0,06%
  • BIST 100 10296,51 0,48%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,8 0,202%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37362 0,11078%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,15 0,5037%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2711 0,0636%
  • EURO/DOLAR 1,0736 -0,0921%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7211 0,1035%
  • STERLIN/DOLAR 1,24783 -0,14524%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL