DOLAR
34,95
0,16%
DOLAR
EURO
36,78
0,41%
EURO
GRAM ALTIN
2992,71
-0,45%
GRAM ALTIN
BIST 100
10037,65
-0,21%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Global bir teknoloji şirketi olacağız

27 Ekim 2022 | 12:15
Global bir teknoloji şirketi olacağız
Öncü teknoloji girişimcilerinden Mynet'in kurucusu Emre Kurttepeli, geçen yıl şirketin yatırımcısı Tiger Global'deki hisselerini geri aldı. Kurttepeli, global teknoloji şirketi olacaklarını ve cirolarının yüzde 80'inin yurtdışından gelmesini beklediklerini belirtiyor.

BURCU TUVAY
[email protected]

Ülkemiz internet ekosisteminin öncü girişimcilerden Mynet'in kurucusu Emre Kurttepeli, geçen yıl şirketin diğer yatırımcısı Tiger Global'in sahip olduğu hisseleri geri almıştı. Bu işlem öncesinde Kurttepeli'nin yüzde 51, Tiger Global'in ise yüzde 49'luk hissesi bulunuyordu.

Bu satın alma ile ilgili Kurttepeli, vizyonunu global bir teknoloji şirketi olma yönünde çizdi. Oyun sektöründe ABD'ye açılmaya hazırlandıklarını söyleyen Kurttepeli, Casual Monster adında yabancı bir oyun şirketiyle joint venture anlaşması yaptıklarını, bu anlaşma kapsamında bu yıl 8-10 oyunu ABD pazarına süreceklerini belirtiyor.

Kurttepeli, "Bu yılın sonunda yüzde 30, önümüzdeki yılın sonunda ise yüzde 80 oranında gelirin yurtdışından gelmesini hedefliyoruz" diyor. Emre Kurttepeli Ekonomist'e özel, şirketin büyüme stratejisi, melek yatırımları ve Türkiye'deki girişimcilik ekosistemine dair Ekonomist'e özel açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz yıl Mynet'in diğer ortağı olan Tiger Global Fonu'nun hisselerini satın aldınız. Bu satın almanın ardından şirkette nasıl bir vizyon değişimi oldu?
Bir fonun yatırım yaptıktan 8-10 yıl sonra çıkış (exit) yapması gerekiyor. Onlara "Başkasına satacağınıza ben satın alayım" teklifiyle gittim. Mynet olarak Türkiye'deki yaptığımız işlerde çok başarılıydık ancak global olmayı beceremedik. Hisseyi satın aldıktan sonra tüm projeler global yönde ilerlemeye başladı.

Global anlamda nasıl bir strateji çizdiniz?
Yeni bir kadro kurduk. Yurtdışında deneyimli olan yeni bir genel müdür atadık. Bir çatı altındaüç ana iş koluna bölündük. Bunlardan biri medya grubu. Bunun içinde eğlence ve haber var. Bunun dışında Vidobu adındaki online video eğitimi sitemizin Türkiye'de 800 bin kullanıcısı oluştu. Bu platformun da yurtdışına açılımına odaklandık. Türkiye'de çok güçlü olduğumuz bir diğer iş kolu olan oyunun da globalleşmesini hedefliyoruz. Peak Games'in Kurucusu Sidar Şahin Mynet'te çalıştıktan sonra kendi oyun şirketini kurdu. Türkiye'deki çoğu oyun şirketi girişimcilerinin çıkışları hep Mynet'ten olmuştur. Biz hep kart, okey gibi Türkiye'ye yönelik oyunlar yapmıştık. Ayrıca yurtdışındaki oyunları Türkiye'ye getiriyorduk. Şimdi bunun tam tersini yapacağız.

Bu kapsamda neler yapmayı planlıyorsunuz?
Oyun kadromuzu iki katına çıkardık. İlk mobil oyunumuzu ABD'de lanse edeceğiz. Gelecek yıl 8-10 arası oyunu globale sunacağız. Casual Monster adında yabancı bir oyun firmasıyla joint venture anlaşması yaptık.

Anlaşma kapsamında ne gibi projeler yapılacak?
Bu anlaşmanın yüzde 50'si bizi yüzde 50'si Casual Monster'ı kapsıyor. Onlar bizim için yurtdışına yönelik İngilizce oyunlar yazacaklar. Bu oyunların hepsi ABD ve Kuzey Amerika'ya yönelik olacak.

Bugün Mynet'in ulaştığı büyüklük nedir?
150 çalışanımız var. Yeni projelerle birlikte bu rakamı 250 kişiye ulaştıracağız. Mynet tarafında aylık 38 milyon kullanıcı sayısına ulaştık. Yüzde 5-10 arasında büyüme bekliyoruz. Oyunda da 8 milyon kullanıcıya ulaştık. Bu yılın sonunda 30 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Bunların çoğu yurtdışından gelecek.

Yurtdışına yönelik stratejiniz kapsamında ne kadarlık bir büyüme öngörüyorsunuz?
Mynet'in yüzde 5-10 arasında geliri yurtdışından, bunun da çoğunluğu Almanya'da Mynet'i kullanan Türklerden geliyor. Bu yılın sonunda yüzde 30, önümüzdeki yılın sonunda ise yüzde 80 oranında gelirin yurtdışından gelmesini hedefliyoruz. Ciromuzun 4 ile 6 kat arasında artmasını hedefliyoruz. Bu gelirin tamamının da yurtdışından gelmesini öngörüyoruz.

Türkiye'de girişimcilik ekosisteminin geldiği noktayı nasıl görüyorsunuz?
Türkiye gibi ülkelerde girişimci olmak zor. Örneğin Bitcoin'i bulan girişimci Türkiye'den çıkmış olsaydı, "Titan zinciri kurmuş" diye hakkında yasal bir işlem başlatılması olasıydı. "Uzaya roket atacağım, yatırıma ihtiyacım var" diye yatırımcı arayışına giren bir girişimci, dilense daha fazla para bulur. Bütün bunlar Türkiye'nin kendi içinde dramı. Ancak global açılım yapacak şirketlerin bu sarmaldan kendini kurtaracağını düşünüyorum. Globalleşme, beş yıl içinde Türkiye'deki şirketler için çok önemli bir kapı açacaktır.

Aynı zamanda çok etkin bir melek yatırımcısınız. Yaptığınız melek yatırım miktarı kaça ulaştı?
Bugüne kadar yaklaşık 90 yatırımım oldu. Bunların 45-50'si şu an aktif konumda. Insider, Trendyol gibi çok başarılı yatırımlar da bunların içinde. Trendyol'un tek yatırımcısı olarak Alibaba'yı ben getirdim. Her yıl 2-3 milyon dolar melek yatırım yapıyorum.

Yatırım yaparken ne gibi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
Globalleşme vizyonu olmayan girişimlerin üstünü çizdim. Ürünleştirilebilen yapay zekaya yönelik girişimler ilgimi çekiyor. Blockchain tarafında da kripto paralar haricindeki girişimlere bakıyorum.

"2 MİLYAR DOLARDAN FAZLA DEĞERLEMEYE ULAŞTILAR"
"Üç yıldır Endeavor başkanlığını yürütüyorum. Endeavor, üyeleri, girişimcileri, özel sektör ve kamu kuruluşlarıyla ortak halka açık etkinlikler düzenliyor ve girişimcilerinin hikayelerini ilham kaynağı olarak paylaşıyor. Bunun dışında mentörlük programları tasarlıyor.

Endeavor Türkiye girişimcileri, kurulduğundan beri 2 milyar dolardan fazla değerlemeye ulaştı ve 2,5 milyar TL ciro yarattı. Girişimciler 90'dan fazla ülkeye satış yapıyor ve 20'den fazla ülkede ofis açtı.

Scaleup adıyla, hızlı büyüme hedefi olan şirketlere yönelik tasarlanan üç aylık yoğun bir eğitim programımız var. 2019 yılında bu programı 40 girişimci şirkete açacağız. CaseCampus ile de Endeavor girişimcilerinin vaka çalışmalarını gençlere sunmaya devam edeceğiz.”

"HAYATIM SANAYİDE ÖĞRENDİKLERİMİ UNUTMAKLA GEÇTİ"
"ABD'de iki yıl sanayi sektöründe çalıştım. Girişimci olunca tüm hayatım sanayide öğrendiklerimi unutmakla geçti. Genç olunca sıfırdan başladığınız için birçok şeyi öğrenmemiş olmanız bir şans.

Bugün etkin, dünyayı değiştiren şirketlere baktığınızda hepsi ezber bozan insanlar. Bitcoin, bugün birçok ülkenin değerinden fazla bir sanal para ile merkez bankalarını tehdit eder hale geldi. Tesla gibi sistemi bozan etkin girişimciler, yaşadığımız yüzyıla damgasını vuracak.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 2992,71 -0,45%
  • ALTIN ONS 2663,48 -0,61%
  • BIST 100 10037,65 -0,21%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,405 0,483%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42256 -0,00176%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,5 -1,1483%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9484 0,1602%
  • EURO/DOLAR 1,0513 0,4361%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7786 0,4093%
  • STERLIN/DOLAR 1,26552 -0,10774%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL