Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Anadolu 500'in lideri: “İç pazarın desteğiyle yılı büyüyerek kapatıyoruz”

Anadolu 500 listesinin lider şirketi Tosçelik, 2013’ten beri 8. kez zirveye oturmuş oldu.

10 Aralık 2023
Anadolu 500'in lideri: “İç pazarın desteğiyle yılı büyüyerek kapatıyoruz”

Anadolu 500 listesinin lider şirketi Tosçelik, 2013’ten beri 8. kez zirveye oturmuş oldu.Tosçelik’in bağlı olduğu Tosyalı Holding’in patronu Fuat Tosyalı, ihracattaki zorluklara rağmen iç pazarın desteğiyle ciroda yüzde 20 büyüyerek yılı kapatacaklarını söylüyor.

Anadolu 500 listesinin yıllardır değişmeyen lider ismi Tosçelik, bu yılı ihracat pazarlarındaki daralmaya rağmen iç pazarın desteğiyle büyümeyle kapatmaya hazırlanıyor. 

10-23 Aralık 2023 tarihli sayıdan

Bu yıl 8’inci kez Anadolu 500 araştırmasının zirvesinde yer almayı başaran Tosçelik, tonaj olarak geçen yılın yüzde 10 üzeri, ciroda ise önceki yıla göre yüzde 20 civarında bir artışla yılı kapatacak. 

Tosçelik’in bu yıl da zor koşullara rağmen yerini koruyarak Anadolu’nun lider şirket olmaya devam ettiğini dile getiren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2023 yılı bölgesel ve sektörel anlamda birçok zorluğu bir arada barındıran bir yıl olduğunu anlatıyor.

nadolu 500 listesinin yıllardır değişmeyen lider ismi Tosçelik, bu yılı ihracat pazarlarındaki daralmaya rağmen iç pazarın desteğiyle büyümeyle kapatmaya hazırlanıyor. Bu yıl 8'inci kez Anadolu 500 araştırmasının zirvesinde yer almayı başaran Tosçelik, tonaj olarak geçen yılın yüzde 10 üzeri, ciroda ise önceki yıla göre yüzde 20 civarında bir artışla yılı kapatacak. 

Tosçelik'in bu yıl da zor koşullara rağmen yerini koruyarak Anadolu'nun lider şirket olmaya devam ettiğini dile getiren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2023 yılı bölgesel ve sektörel anlamda birçok zorluğu bir arada barındıran bir yıl olduğunu anlatıyor.

Dünya genelinde ekonomik durgunluk ve yüksek enflasyon sebebiyle talep zayıflarken, Türkiye'deki üreticilerinde maliyet artışları ve ihracatı desteklemeyen kur yapısı sebebiyle ihracat pazarlarındaki avantajlarını kaybetmeye başladığını aktaran Tosyalı, "Amiral gemimiz olan Tosçelik bu zorlu küresel koşullara rağmen görece başarılı bir yılı geride bırakarak, pazar payını korumayı başardı" diyor. 

Yaşanan deprem felaketi, enerji krizi, yükselen maliyetler ve fiyatlardaki negatif gelişmelere rağmen esnek ve çevik yönetimle hedefleri doğrultusunda ilerlediklerini kaydeden Fuat Tosyalı, holding ve Tosçelik'in yeni dönem hedeflerini anlattı: 

Öncelikle Tosyalı Holding'in şirketi Tosçelik listemizde son sekizinci kez lider oldu. Şirketin bu yılki performansından söz eder misiniz?

2023 yılı bölgesel ve sektörel anlamda birçok zorluğu bir arada barındıran bir yıl oldu. Dünya genelinde ekonomik durgunluk ve yüksek enflasyon sebebiyle talep zayıflarken, fiyatlamalar da negatif bir seyir izledi. 

Türkiye'de yerleşik üreticiler, 2023 yılında özellikle ham madde, enerji, işçilik, lojistik ve benzeri sebeplerden kaynaklı maliyet artışları ve ihracatı desteklemeyen kur yapısı sebebiyle ihracat pazarlarındaki avantajlarını kaybetmeye başladı. 

Amiral gemimiz olan Tosçelik bu zorlu küresel koşullara rağmen görece başarılı bir yılı geride bırakarak, pazar payını korumayı başardı. ISO 500 Araştırması'nda 17'nci sırada yer alan Tosçelik, Anadolu'nun lider sanayi şirketi olarak yine sektörde öncü olmaya devam etti.

Holding olarak 2023 yılını nasıl kapatacaksınız? Ciroda hedeflerinize ulaştınız mı? Bu noktada büyümeyi getiren ne oldu?

Tosçelik tonaj olarak geçen yılın yüzde 10'un üzerinde bir üretim ile yılı kapatacak. Ciro olarak da önceki yıla göre yüzde 20 civarında bir artış öngörüyoruz. Bu yıl tüm ihracat pazarlarında ve özellikle önemli pazarlarımızdan olan AB-27 ve ABD pazarlarının da sıkılaştırıcı para politikaları sebebiyle, genel olarak talepte bir daralma gözlendi. 

İhracat tarafında koşullar oldukça zor olsa da iç pazarın desteğiyle yılı büyüyerek kapatacağız. Yaşanan deprem felaketi, enerji krizi, yükselen maliyetler ve fiyatlardaki negatif gelişmelere rağmen esnek ve çevik yönetimimizle hedeflerimize paralel sonuçlar elde ettik.

Holding olarak 2024 büyüme hedefinizden söz eder misiniz? Ciro, ihracat ve yatırımlar için 2024 planı nedir?

2024'te başta ABD merkez bankası FED olmak üzere küresel ekonomide belirleyici olan gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal sıkılaştırma sürecini tamamlayacağı öngörülüyor. Özellikle yılın ikinci yarısıyla birlikte kısmen daha gevşek para politikasına geçilmesi beklentisi bulunuyor. 

Bunun küresel pazarlarda daralmış ve ötelenmiş talebi, tekrar gün yüzüne çıkartacağını öngörüyoruz. Buradan hareketle önümüzdeki yıl ana ihracat pazarlarımızda hem miktar hem ciro olarak artışların gerçekleşmesini bekliyoruz.

Tosyalı Holding ve Tosçelik'in yurtdışı girişimlerinden söz eder misiniz? Grubun ihracat stratejisi nedir? 2024 yılında yurtdışında büyüme planınızdan söz eder misiniz?

2023'te daha önce bahsedilen dışsal faktörlerden kaynaklı olarak ihracat rakamları beklenen seviyede değildi. Türkiye'nin dünya çelik ihracatındaki payında bir önceki yılın ilk üç çeyreğine göre yüzde 36 oranında daralma gözlendi. Ancak Tosçelik olarak mevcut pazar payımızı korumaya gayret ettik. 

Özellikle Avrupa genelinde Baltık ülkeleri, Almanya, Romanya, İngiltere, Balkan ülkeleri, ayrıca kuzey Amerika, Meksika ve Ortadoğu bölgelerine ağırlık verdik. 2024'te ise hedef pazar olarak AB27, ABD, Kuzey Afrika ve Türkiye'ye komşu bölgelere odaklanacağız. Tosçelik olarak yeni segmentlerde ve katma değerli ürün gruplarında pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz.

Grubun amiral gemisi Tosçelik'in önümüzdeki süreçte nasıl bir büyüme vizyonu var?

Tosçelik olarak katma değerli yeşil çelik üretimine odaklanmaya devam edeceğiz. Üç kıtada 100'ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Kendi kategorimizde en çok ihracat gerçekleştiren şirketlerden biriyiz. Anadolu'nun lideriyiz. Türkiye'nin lider sanayi kuruluşlarından biriyiz. 

Önümüzdeki dönemde ihracat pazarlarında, daha önce de ifade edildiği gibi görece daha iyi pazar koşulları oluşacağını, fiyatlarda dengelenme sürecinin tamamlanacağını öngörüyoruz. Biz de bu doğrultuda özellikle katma değerli yeşil çelik talebinin yüksek olduğu gelişmiş ülke pazarlarında büyümeye devam edeceğiz. Yurt içinde de güçlü kapasitemizle ülkemizdeki talebi karşılamayı sürdüreceğiz.

“YENİLENEBİLİRE 300 MİLYON DOLARLIK YATIRIM”

"Tosyalı Holding olarak sürdürülebilirlik uzun süredir ana gündemimiz ve önümüzdeki beş yılda da böyle olacak. Sürdürülebilir Yaşam için Tosyalı diyerek yola çıktığımız sürdürülebilirlik stratejimizin merkezine karbonsuz bir ekonomiye katkı verme vizyonumuzu koyuyoruz. 

Fosil yakıtlara alternatif olarak güneş enerjisi ve karbon salımı sıfır olan hidrojenin kullanımına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bir süre önce elektriğimizin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini Uluslararası I-REC Sertifikasını (Yeşil Enerji Sertifikası) alarak belgeledik. Aynı anda tüm tesislerimizde başlattığımız GES projesi ile 235 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü GES'e sahip şirketi olduk. 

Bu sayede yaklaşık 171 milyon kg karbon salımını engelleyerek dünyanın en temiz en yeşil çelik üretimini yapan tesislerden biri olduk. Bununla birlikte hem Cezayir hem de Türkiye'de hidrojenle çalışmaya uyumlu tesisler kuruyoruz. 

Güneş santrallerinden elde ettiğimiz enerjiyi hidrojen üretiminde kullanılabilir hale getirecek teknolojilere yatırım yapıyoruz. Tosyalı olarak bu teknolojilere ilk aşamada yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz.”

 

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL