DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Paranın yeni hesabı

27 Ekim 2022 | 08:29
Paranın yeni hesabı
Türkiye, son dönemdeki gelişen piyasalara para akışından en çok faydalanan ülkelerden biri. Yaşanan bu süreçte dolar/TL 2,80'nin altını test ederken, faiz oranı tek hanelere indi. Borsa endeksi 93.000 zirvesine yöneldi.

TALİP YILMAZ
tilmaz@ekonomist.com. tr

FED'in faiz artırımında aceleci olmamasının yanında, Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerine paralel olarak faiz koridorunun üst bandında indirim yapması da yakından izleniyor.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
hb14
hb15 hb16 hb17


 

 

 

 

 

Ancak gelinen seviyeler itibariyle yatırım kararları güçleşti. Çünkü borsada ciddi prim var. Faiz artık tek hanede. Kur, buradan yeniden yukarı döner mi beklentileri var. Biz de yeni dönemde paranın yönünü finansçı CEO'lara sorduk. CEO'lar hisse senedi önerilerini sürdürürken geri çekilmelerin yeni fırsat yaratabileceğini söylüyor. Yine döviz ve TL faiz de yatırımcıların merceğinde olacak.

Gelişen piyasalara para akışından en olumlu etkilenen borsalardan biri olan Borsa İstanbul, 86.500 endeks seviyelerini test etti. Şubat ayı ortasından bu yana yaşanan yükselişte, 1,5 milyar doları geçen net yabancı girişlerinin önemli bir etkisi oldu. Borsanın yılbaşından bugüne olan getirisi yüzde 19,5 seviyesine geldi. Şubat ayı ortasından bu yana 70.000 seviyesinden 86.500 seviyesine kadar soluksuz bir yükseliş oldu.
Dolar kuru 3,07 TL’den aşağı inip 2,80 TL’nin altını test etti. Gösterge faiz yüzde 12’leri test ederken bugün gelinen noktada tek haneli seviyeler söz konusu. Merkez Bankası’nın piyasa dengelerini gözeterek yaptığı faiz indirimleriyle birlikte tek haneli seviyelerin de devamı bekleniyor.

Bundan sonra borsada yükselişin daha nereye kadar devam edeceği ve kâr satışlarının gelip gelmeyeceği veya nerede geleceği merak konusu. Olası kâr satışlarında ise endeks hangi güçlü destek noktalarında tutunacak? Döviz ve faizde beklentiler nedir? Portföyler yeni dinamiklerde nasıl oluşturulmalı? Tüm bu sorulara kapak haberimizde 18 aracı kuruluş ve portföy şirketinin CEO’suyla konuşarak yanıt aradık.

BORSADA DÜZELTME OLUR MU?
Konuştuğumuz piyasa uzmanları, olası düzeltme hareketlerinde 80.000seviyesi de kırılırsa 76.000-75.000 seviyelerini hedef olarak gösteriyor. Bu seviyelerin altı ise gelişen piyasalar lehine olan parasal genişleme süreci ve FED’in güvercin tutumu devam ettikçe çok fazla öngörülmüyor. Merkez Bankası’nın döviz kurunu ve enflasyonu dikkate alarak politika faizini sabit tutup üst bantta 50 baz puan indirim yapması da piyasaların moralini yükseltiyor.

Kısa dönemde TL varlıkların bir miktar daha değer kazanabileceğini söyleyen Saxo Capital CEO’su Savaş Divanlıoğlu, FED’in son aydaki güvercin duruşuna ve Türkiye’deki reel faizlerin seviyesine dikkat çekiyor. Bunun TL varlıkları cazip hale getirdiğini ifade ediyor.

Divanlıoğlu, “MB faizleri düşürme tarafında çok radikal değişiklikler yapmazsa ve piyasa beklentisi dahilinde sonbahara kadar maksimum 100 baz puanlık indirim uygularsa, önümüzdeki birkaç ay bir miktar daha faizlerin düştüğü, banka değerlemelerinin arttığı, TL’ye bir miktar daha paranın girdiği bir dönem görebiliriz” diyor. Bu durumda

93.000 üzerinde enflasyon düzeltmesini de dikkate alarak 97.000’e kadar çıkış bekliyor. Divanloğlu, sonrasında ise FED’in olası şahin tutumu gibi risklerin gündeme gelmesiyle 80.000'in altına hareketin olabileceği kanaatinde.

91.000 AŞILABİLİR Mİ?
Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu, 87.000’e kadar gelişen yukarı trendin, çoğu fiyat hedefinin aşılmasına sebep olduğunu söylüyor. Kredi büyümesinin olmadığı koşullarda büyümede bir sürprizin ve dolayısıyla hedef fiyatları yukarı çekme ihtimalinin düşük olduğu kanaatinde olan Arabacıoğlu, “Faiz düşüşüne paralel, bankalarda yukarı hareketin zemini daha sağlam. Burada yüzde 5-10 arası bir prim için yer var. Ancak 90.000-91.000’in aşılmamasını bekliyoruz” diyor.

95.000 DİYEN VAR
Piyasada yukarı hareketin sürmesini ve 95.000 seviyelerinin üzerinin görülmesini bekleyen HSBC Portföy Genel Müdürü Namık Aksel, borsa için olumlu görüşünü koruyor. 2016’nın beş yıl aradan sonra gelişmekte olan piyasaların stabilize olup gelişmiş piyasalardan daha iyi bir performans gerçekleştireceği bir yıl olmasını bekleyen Aksel, “Türkiye, büyüme performansı, emtia ithalatçısı olması ve şirketlerin fiyatlarının ucuz olması nedeniyle ilgi çeken ülkeler arasında” diyor.

Piyasada FED politikalarına ve düşen faiz ortamına özellikle dikkat çekiliyor. Çünkü bunlar yukarı hareketin ana faktörleri. Son dönemde yaşanan yükselişe sanayi hisseleri öncülük etmişti. Faizlerdeki düşüş eğilimiyle bankalardaki beklentiler de artıyor. IKON Menkul Genel Müdürü Engin Kuru, özellikle bankacılık endeksinin yükselişe iştirak etmesiyle birlikte 95.000100.000 aralığının görülebileceğini anlatıyor. Bu etapta 90.000 seviyesi güçlü direnç olarak ortaya çıkıyor.

HİSSE POZİSYONU ARTMALI MI?
Borsanın geldiği seviyeler itibariyle hisse pozisyonu ile ilgili farklı görüşler var. Yukarı hareketin devam edeceği beklentisiyle hisse pozisyonlarının korunmasını tavsiye edenler bulunuyor. Yeni alım için kâr satışlarının beklenmesini önerenler de var. Ancak genel olarak şunu söyleyebiliriz, hisse alımında acele edilmeli. Çünkü gelinen seviyelerde 80.000 altında 76.000’lere kadar düzeltmeler olabilir. 80.000 altında da prim potansiyeli açısından fırsatlar artacaktır.

DOLAR BEKLENTİLERİ
FED’in mart ayı toplantısında piyasalara verdiği son derece yumuşak tonlu mesajı sonrasında, dünya piyasalarında giderek gevşeyen dolara uyum sağlarcasına, dolar/TL’de de aşağı yönde hareket gelişti. Bir süreliğine 2,802,87 TL aralığında dolaşabilecek gibi duran dolarda aşağı yönde 2,76’ya doğru sarkmalar yaşanabilir.

Yukarıda ise 2,90 TL önemli bir seviye. Buranın yurtdışı gelişmelere bağlı olarak kırılması durumunda eski tarihi zirve olan 3,07’lerin denenmesi mümkün. Ancak yılbaşında konuşulan 3,30’lu seviyelerin bu ortamda gündemden kalktığını görüyoruz. Bu nedenle döviz pozisyonu konusunda yatırımcıların daha dikkatli olması gerekiyor.

Destek Menkul Genel Müdürü Tuna Yılmaz, bu tarz geri çekilmelerde MB’nin fırsat bu fırsattır diyerek yapacağı faiz indirimleriyle dolar kurunun yeniden 2,80 TL ve üstüne çıkabileceğini söylüyor.

FED’den büyük bir hamle gelmedikçe de dolar/TL kurunda yukarı hareketleri sınırlı bulan Yılmaz, “Do-lar/TL’nin önümüzdeki haftalarda destekçisi, yastık görevi görebilecek MB faiz indirimleri olabilir” diyor.

Düşüşlerde şu an için 2.80’in önemli destek olmaya devam ettiğini söyleyen Venbey Yatırım Genel Müdürü Ozan Şıklaroğlu, “MB’nin gelecek dönemde faiz indirimlerini sürdürmesi, yıl ortasında FED’in faiz artırımınıntekrar gündeme gelmesi, 2,80 üzeri kalıcılıkta 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 2,9050 seviyesini gündeme getirir” diyor. Şıklaroğlu’na göre, tansiyonun artması durumunda yıl içinde 3,00 seviyesi de test edilebilir.

FAİZDE MERKEZ ETKİSİ
Enflasyonda şubat ve mart aylarında düşüş yaşandı. Nisan ayında hem çekirdekteki gerileme hem debaz etkisinden dolayı TÜFE’de yıllık bazda yüzde 6,5 seviyelerine gerileme görülebileceği tahmin ediliyor. Diğer yandan enflasyon beklentileri aşağı yönlü revize ediliyor. Bunlara bağlı olarak TCMB’nin faiz indirim sürecine girmesi ise piyasa faizlerindeki gerilemeyi destekliyor.

Integral Menkul Genel Müdürü Kıvanç Memişoğlu, yabancı girişlerinin de faizlerdeki gerilemede etkisinin büyük olduğunu, 1-2 puanlık reel faiz dikkate alındığında, nominal faizde yüzde 9’un altının mümkün olduğunu söylüyor.

TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında ve gecelik borç verme faizlerinde indirimlerinin, nisan ve mayıs aylarında hem manşet hem de çekirdek enflasyonda baz etkisiyle yaşanacak gerilemeyle birlikte sürmesi bekleniyor. Yine FED’in faiz artırım sürecinde nisan ayını pas geçmesi beklentisi ve mayıs ayında toplantı olmaması da piyasalar açısından önemli bir başlık.

Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Doğaner, bu beklentilerle birlikte gösterge faizde yüzde 9 seviyesinin altını öngören isimler arasında yer alıyor. Doğaner, düşen faiz ortamında tahvil bono tercihi de yapılabileceği görüşünde.

PORTFÖY NASIL OLMALI?
Peki bu dönemde portföy dağılımı nasıl olmalı? Portföy oluştururken nelere dikkat etmeli? Bu konuda görüş bildiren 16 CEO’nun 15’i, portföyde hisse olmasını tavsiye ediyor. En çok önerilen yatırım aracının oran olarak yüzde 28,4 ile hisse olduğunu görüyoruz. Gösterge faizdeki düşüş eğilimine rağmen, mevduat yaşanan rekabet nedeniyle tercihlerde yüzde 19,1 payla öne çıkmaya devam ediyor.

Faizdeki düşüş eğilimiyle birlikte tahvil-bono (yüzde 12,2), özel sektör tahvillerine göre (yüzde 6,9) daha fazla tercih edilmeye başladı. Dövizdeki beklentilere bakıldığında özellikle dolar tarafında yukarı yönü bekleyenlerin alım önerileri dikkat çekiyor. Doların portföyden aldığı pay yüzde 15,6 iken, Euro’nun aldığı pay sadece yüzde 4,4 seviyesinde. Koruma amaçlı ise altın (yüzde 9,7) portföylerde bulundurulabilir.

HİSSE TERCİHİ
Portföy önerisinde ağırlıklı olarak TL varlıklara yer veren IKON Menkul’ün önerisine bakıldığında, yüzde 40 hisse, yüzde 15 tahvil var. Global piyasalarda altın fiyatlarının düşük faiz ortamında yeniden yükseleceğini söyleyen Engin Kuru, bu beklentiyle koruma amaçlı altın tavsiyesinde
de bulunuyor.

Hisse oranını düşük tutan kuramlara bakıldığında, Gedik Yatırım’ın bunlardan biri olduğu görülüyor.
Endeksin 85.000 ve üzerindeki seviyelerine dikkat çeken Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, gelinen seviyeler itibariyle endeks ile korelasyonu düşük, özel hikayesi olan hisselerde seçici olmak kaydıyla maksimum yüzde 20 civarında bir tutarın hissede tutulabileceğini söylüyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL