Bist 100
10247,75
-0,86%
Bist 100
Dolar/TL
32,2584
-0,0307%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7188
0,0318%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0755
0,0242%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2405,51
0,2%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

PC pazarında yapay zeka dönüşümü

Global pazarın aksine yüzde 30 büyüyerek önemli bir çıkış yakalayan Türkiye bilgisayar pazarında yapay zeka trendi daha da hızlanacak.

04 Mart 2024
PC pazarında yapay zeka dönüşümü

PC pazarında talebi yükseltmesi ve sektörü dönüştürmesi beklenen yapay zeka teknolojilerinin 2025'ten itibaren etkisini artırması bekleniyor.

3-16 Mart- 2024 tarihli sayıdan

Dünyada bilgisayar pazarı geçen yıl yüzde 14 küçülerek 260 milyon adete düşerken, Türkiye pazarında ciddi bir büyüme sağlandı. Bilgisayar pazarı, 2023 yılında yıllık ve adet bazında masaüstü ve notebook dahil yüzde 30 büyüyerek 3 milyon adede ulaştı. 

Bir yandan pandemi sonrası ortaya çıkan hibrit çalışma ortamı, artan mobilite ile gelen PC ihtiyacı, enflasyon ve kurda artış beklentisi ile diğer yandan da Türk tüketicisinin gaming PC'lere artan ilgisinin büyümenin ana bileşenleri olduğu ifade ediliyor.

BÜYÜME SÜRECEK Mİ?

Araştırma şirketi IDC rakamlarına göre, Türkiye bilgisayar pazarı 2022 ve 2023 yılları pazar payı oranı açısından kıyasladığında HP Inc'nin ve Casper'ın pazar paylarını artırdığı görülüyor. Ancak 2023 toplam bilgisayar pazar payı sıralamasında birinci yine yüzde 20,1 ile Lenovo, ikinci yüzde 17,8 ile HP Inc., üçüncü ise yüzde 9,2 pazar payı ile Asus oldu.

2023 yılında bilgisayar pazarında çok ciddi bir büyüme gerçekleştiğini söyleyen IDC Türkiye Sistem ve Altyapı Çözümleri Araştırma Müdürü Aslı Koçkal, 2024 yılında ise çift haneli bir daralma öngörüyor. Bunun nedenleri için ise Koçkal, şunları söylüyor:

''2023 yılında çok ciddi bir büyüme gerçekleştiğinden ve 2024'teki beklenen ekonomik zorluklar, satın alma gücündeki düşüş, ilk çeyrek sonunda gerçekleşecek seçim süreci ve 2023'te gerçekleşen büyük kurumsal projelerin 2024'te gerçekleşmeme ihtimali gibi nedenlerle daralma yaşanabileceğini düşünüyoruz.''

Beklentiler geçen yılki kadar büyüme yönlü olmasa da segmentler arası dağılım oranlarının değişeceği öngörülüyor ve segment bazında büyümelerin gerçekleşeceği düşünülüyor.

YAPAY ZEKA TRENDİ

Önümüzdeki süreçte bilgisayar pazarında en büyük trendin yapay zeka olması ve sektörü dönüştürmesi bekleniyor. Özellikle kullanıcıların daha fazla yaratıcılık ve üretkenlik için tasarlanmış cihazlara ihtiyaç duymasıyla sektörde yenilenme döngüsünü teşvik edecek olan yapay zekanın bilgisayar talebini doğrudan artırması bekleniyor. 

Bu durum cihazların yanı sıra altyapı ve yapay zeka temelli uygulamalara, çözümlere ve danışmanlığa, tasarım, geliştirme ve bakım gibi hizmetlere olan talebi artırarak birden fazla segmentte büyümeyi destekleyecek.

Aslında Windows ile gelen Copilot (Yapay Zeka Asistanı), bulutta yapay zekanın kapısını Windows 11 ve 10 kullanıcılarına açıyor. Copilot ile PC kullanımında yeni alışkanlıkların oluşması ve bu doğrultuda yapay zeka destekli uygulamaların Windows bilgisayarlarda daha da artacağı öngörülüyor. Bunun da Windows'lu PC'lere olan talebi artırması ve pazarı büyütecek önemli bir unsur olması bekleniyor.

Yapay zeka destekli PC'lerin firmalara ve son kullanıcılara performans ve güvenlik açısından çok yeni ve ileri bir deneyim sunduğunu söyleyen Microsoft Tüketici Kanalı Ortadoğu ve Afrika Windows ve M365 Kategori Yöneticisi Fatih Bor, özellikle yılın ikinci yarısından itibaren yapay zeka destekli Windows'lu PC'lerin pazar payının artmasını beklediklerini ifade ediyor. Fatih Bor, ''Yapay zeka destekli Windows PC'ler cihaz yenilemenin sektördeki itici gücü olacak'' diyor.

YATIRIMLAR ARTIYOR

Beklentiler bu yöndeyken PC üreticileri de yapay zekayı öncelikli gündemlerine alarak yatırımlarını hızlandırıyor. Bunlardan biri de ASUS. Yapay zeka destekli modelleri pazara ilk süren markalardan biri olduklarını ve yıl sonuna kadar yeni model ve jenerasyonlar ile buna devam edeceklerini söyleyen ASUS Türkiye Sistem İş Birimi Ülke Müdürü Özge Kılıç Güler, ''Özellikle Zenbook ve ROG modellerimizde baskın bir şekilde yeni teknolojiler ile ilerleyeceğiz. 

Yapay zeka destekli ürünlerin adedi 2024 yılı ikinci yarıda artmaya başlayacak ve ürün gamı içerisinde aldığı oran son kullanıcı talebi ile belirlenecek'' diyor. Tüm paydaşları ile birlikte yatırımlarının büyük bir kısmını yapay zeka temelli ürünlerin gelişiminde kullanacaklarını aktaran Özge Kılıç Güler, bu yıl yüzde 30 büyüme beklediklerini söylüyor. 

Yapay zeka teknolojisiyle hız İ kazanan sektörde, bu gelişmelerle  uyumlu yeni ürünleri ve hayata geçireceği çalışmalarla, bu yıl yüzde 40 büyüme hedeflediklerini ifade eden Casper Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Feray Karaman ise AR-GE yatırımlarını iki kat artıracaklarını belirtiyor. 

Bilgisayarlarında NPU'nun entegre olmasıyla birlikte, yapay zekanın daha optimize ve akıcı bir deneyim sağlamasını hedeflediklerini söyleyen Feray Karaman, ''2024 sonunda cihazlarımızın yüzde 30'unun yapay zeka destekli olacağını, 2025'te bu rakamın NPU'ların devreye girmesi ile yüzde 70'lere çıkacağını öngörüyoruz" diye konuşuyor.


SERDAR URÇAR HP TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ

"Yapay zeka pazar büyümesine yol açacak”

‘'2024 yılı makroekonomik nedenler ve yerel seçimlerle beraber genelde yatay ve bazı kategorilerde hafif küçülme yaşanacak bir yıl gibi gözüküyor. Biz yine pazardan daha iyi performans göstererek, odaklandığımız alanlarda birinciliğimizi korumayı hedefliyoruz. Özellikle ticari bilgisayarlarve iş istasyonları, oyun bilgisayarları ve aksesuarları, lazer baskı cihazları 2024'te de bizim için stratejik kategoriler olmaya devam edecek. 

İnsanların 2024'ten itibaren yeni modellerimizde deneyleyebilecekleri yapay zeka özellikli bir dünya için bilgisayar mimarisini yeniden tasarlıyoruz. Bilgisayarlar, bu yeni teknoloji için birincil erişim noktası ve rampa olmaya devam edecek. Üretken yapay zeka bir son bilgisayar cihazının yapabileceklerini önemli ölçüde değiştirecek. Bilgisayarlarımızda yeni yeteneklere olan ihtiyacı artıracak ve ek pazar büyümesine yol açacak.''


EMRE HANTALOĞLU LENOVO TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ

'’2024’te yapay zeka öncelikli olacak’’

‘'2023 yılında Türkiye'de de bilgisayar pazarındaki liderliğimizi dördüncü yıla taşıdık. Türkiye pazarında lideriz ve yine bu yılı da lider olarak tamamlayacağız. 2024'te yapay zeka, öncelikli olan konumuz arasında. Şirketler yapay zekaya yatırım yapıyorve bu nedenle 2025’te yapay zekanın pazar içinde etkisini daha fazla göreceğiz. 

Şu anda global ciromuzun 2 milyar doları yapay zekadan geliyor. Donanım, yazılım ve hizmetlerde yapay zeka çalışmalarımız var. Gelecek üç yılda Lenovo, yapay zekaya 1 milyar dolar yatırım yapacak. Bu da yapay zeka konusundaki muazzam fırsatları yakalamak için iyi bir konumda olmamızı sağlayacak. Şu anda Türkiye'de sattığımız bilgisayarlar Microsoft copilot ürünü ile çalışıyor. 

Ama bu bulut üzerinden. Bulut haricinde de yapay zeka kullanılan bilgisayarlar ise ikinci yarıda gelecek. Ama etkisinin daha fazla 2025 yılında görülmesini bekliyorum.”
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2405,51 0,2%
  • ALTIN ONS 2319,37 0,23%
  • BIST 100 10247,75 -0,86%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,433 0,482%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37187 -0,07903%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,0255 0,8568%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2584 -0,0307%
  • EURO/DOLAR 1,0755 0,0242%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7188 0,0318%
  • STERLIN/DOLAR 1,25034 -0,03638%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL