Bist 100
10208,65
1,62%
Bist 100
Dolar/TL
32,4124
0,1208%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8276
0,2993%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0729
0,0345%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2401,08
0,14%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Turizm 60 milyar dolar hedefine odaklandı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 60 milyon ziyaretçi ile 60 milyar dolar gelir hedeflerinin erken rezervasyon döneminde İngiltere, Rusya ve Almanya gibi ana pazarlardan gelen verilerle desteklendiğini açıkladı.

19 Nisan 2024
Turizm 60 milyar dolar hedefine odaklandı

Turizm sektörü bu yıl 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri hedefine odaklandı. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa ana pazarlar olan İngiltere, Rusya ve Almanya'dan gelen erken rezervasyonlar bu yıl hedeflerin aşılabileceği sinyallerini veriyor.

Türkiye deprem felaketi, savaşlar ve seçim sü reci gibi sıkıntılara rağmen zirvede kapattığı 2023'ün ardından bu yıl vites büyütüp 60 milyon turist, 60 milyon turizm gelirine odaklandı. Bu yıl genel seçim havasındaki yerel seçime,

İsrail-Filistin savaşı ve Rusya-Ukrayna Savaşı ve baskılanan döviz kuruna rağmen bacasız sanayii olarak adlandırılan turizmde hedeflerin aşılıp ülkemize yoğun döviz gelmesi bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 60 milyon ziyaretçi ile 60 milyar dolar gelir hedeflerinin erken rezervasyon döneminde İngiltere, Rusya ve Almanya gibi ana pazarlardan gelen verilerle desteklendiğini açıkladı.

200'DEN FAZLA ÜLKEDE TANITIM

Türkiye'nin 2028'e kadar kişi başı harcamada bin 300 doları geçmeyi, farklı ürün çeşitleriyle pazara girmeyi hedeflediğini belirten Ersoy, Turizm Geliştirme Ajansı'nın (TGA) tanıtım gücüyle ürün ve hedef destinasyon sayısını artıracaklarını söylüyor. Son dört yıldır 200'den fazla ülkede Türkiye'nin tanıtılması, Türk Hava Yolları'nın 330'dan fazla şehre direkt uçması turizmde pazar çeşitliliğine olumlu yansıyor. 

İstanbul, İzmir, Çeşme, Urla ve Bodrum'un Michelin Rehberi'ne dahil edilmesiyle gastronomi turizminde Türkiye'nin marka olması için çalışmalar da yürütülüyor. İnanç, doğa ve spor turizmi gibi yeni ürünleri sisteme dahil ederek sezonun 12 aya yayılması, 2028'e kadar turizm gelirinin 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

10 YILDA 800 MİLYON TURİST HEDEFİ

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, turizmin gayrisafi milli hasılaya payının yüzde 7,5'e kadar çıkabildiğini belirterek, 2033'e kadar Türkiye'yi 800 milyon turistin ziyaret etmesini öngördüklerini söylüyor. 

2020'de TÜSİAD ile birlikte yayınladıkları turizm raporunu hatırlatan Narin, "Turizm Dönüşüm hamlesiyle mevcut kapasitenin dönüştürülmesi, çağa uygun yenilenmesi, bazılarının eğitim bazılarının destinasyon alanlarının toparlanması, sağlık turizmi, üçüncü yaş turizmi gibi alanların önünün açılması halinde yıllık 120 milyon kişi ve 135 milyar dolar gelire kadar gidilebilir. Turizm Bakanlığımızın hedefi 2028'de 100 milyar doları görmek" diyor.

Antalya'ya 1,5 milyon Alman, erken rezervasyon yaptırırken, Almanya ve İngiltere, erken rezervasyonda çok hızlı gidiyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya pazarındaki erken rezervasyon yavaş giderken bu durum Avrupa pazarını öne çıkarıyor. Ancak Ruslar için Antalya hala en önemli destinasyon konumunda.

ERKEN REZERVASYONDA YÜKSEK TALEP

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Kaan Kavaloğlu, erken rezervasyon satışlarında ilk defa Türkiye'nin İspan-ya'nın bile önünde çıktığını söylüyor. Antalya'da bu yıl 17 milyon turisti geçmeyi hedeflediklerini belirten Kavaloğlu, "Antalya'da bu yıl ilk defa Alman turist sayısının 4 milyonu görmesini bekliyoruz. 

Bu yıl Almanlar, Rusları geçebilir. Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi halinde Rusya yine birinci sırada yer alır. Ukrayna üçüncü pazardı. 1 milyon kişiyi geçen Ukrayna'yı neredeyse yüzde 80 oranında kaybettik. Yerine İngiltere geldi ve üçüncü pazarımız oldu. Polonya ise dördüncü pazar" diyor.

Kaynak pazarları koruyarak alternatif pazarları geliştirmek turizm açısından büyük önem taşıyor. TGA'nın çalışmalarıyla geçen yıl Antalya'da ve İstanbul'da Çinli turistler ağırlanırken,ABD'li turist sayısında da artış oldu. Almanya, Avusturya, İsviçre ve Polonya çok önemli hale gelen dörtlü pazar. Türkiye'ye yaz ve kış döneminde Polonya ilgisi de artıyor. 

Bu yıl İskandinav ülkelerinin de eski rakamlarına ulaşması bekleniyor. Yunanistan'ın kapıda vize uygulamasına başlayacak olması Bodrum ve Çeşme gibi pahalı bölgelere giden turistin Yunan Adaları'na yönelmesine neden olacak. Kavaloğlu, yerli turistlere Yunan Adaları yerine KKTC'ye gitmelerini öneriyor.

ALMANYA RUSYA'YI GEÇEBİLİR

İç turizm eskiden temmuz-ağustos ayına sıkışırken, şimdi yerli turistler Avrupalılar gibi kasım ayında erken rezervasyonla tatil satın alıp indirimden yararlanıyor. Turizm harcamalarında kredi kartı taksitlerinin önemine dikkat çekilerek, bir kısıtlama gelmesi halinde turizmin olumsuz etkileneceği vurgulanıyor. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, erken rezervasyonların bu yıl konulan 60 milyon turist hedefinin aşılabileceğine işaret ettiğini söylüyor. 

Almanya pazarından talebin iyi olduğuna dikkat çeken Şahin, bu yıl Türkiye'ye gelecek olan Alman sayısının Rus sayısını geçebileceğine vurgu yapıyor. Şahin, kıyı turizminin yanı sıra spor turizmi gibi farklı turizm çeşitlerini de ekleyerek katma değeri yüksek satışlar yapılmasının önemine dikkat çekiyor.

OTEL FİYATLARINDA YÜZDE 60 ARTIŞ

Öte yandan yerli turistlerin yaz tatili aramaları da artmış durumda. Setur Turizm Genel Müdür Yardımcısı Koray Küçükyılmaz, Türkiye'deki yüksek enflasyon ve pandemi sonrası yükselen deneyim odaklı seyahat trendi nedeniyle tatil severlerin yurt dışı seyahatlerine daha fazla yöneldiğini söylüyor. 

Otel fiyatlarında geçen yıla göre ortalama yüzde 60 artışa rağmen erken rezervasyon kaynaklı büyüme olduğunu belirten Küçükyılmaz, "Yurt dışındaki avantajlı fiyatlar, yeni yerler keşfetmek isteyen seyahat severlerin yurt dışına olan talebini bu yıl da artıracak gibi. 10 Yunan adasına kapıda vize uygulamasının gelmesiyle bu yaz Türkiye'den Yunanistan'a seyahatlerde büyük bir artış bekliyoruz. Tayland, Bali, Balkanlar, Mısır ve Fas gibi vize gerektirmeyen diğer destinasyonlar da öne çıkıyor" diyor.


ELİF ÖZDEMİR / GLOBAL SPORTS ARENA CEO'SU
“Yüzde 90 üzeri doluluk bekliyoruz”
“Ülkemiz turizm sektöründe istikrarlı bir ilerleme kaydediyor ve sürekli olarak yeni pazarlara yönelerek cazibe merkezi olma özelliğini güçlendiriyor. 2024’ün turizmde verimli bir yıl olacağına inanıyorum. Sürdürülebilir turizme daha fazla odaklanmayı ve seyahat deneyimini geliştirmek için dijital teknolojileri daha sık kullanmayı planlıyoruz. Bu sezonda da yüzde 90 üzeri doluluk bekliyoruz.”
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2401,08 0,14%
  • ALTIN ONS 2304,21 0,02%
  • BIST 100 10208,65 1,62%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,273 -0,223%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36689 -0,0362%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,125 -2,7505%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4124 0,1208%
  • EURO/DOLAR 1,0729 0,0345%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8276 0,2993%
  • STERLIN/DOLAR 1,25393 0,04308%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL