Bist 100
10082,77
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,4638
-0,1311%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7479
-0,5455%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0704
-0,1651%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2427,72
-0,57%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Turizme 9 günlük bayram dopingi

Turizm sektörü, bu yıl 6-15 Nisan tarihlerini içeren dokuz günlük Ramazan Bayramı tatili ile sezona hızlı bir giriş yapıyor.

03 Nisan 2024
Turizme 9 günlük bayram dopingi

Kahramanmaraş depremleri nedeniyle geçtiğimiz yıl geç başlayan turizm sezonu, bu yıl dokuz günlük Ramazan Bayramı tatili ile öne çekildi. Antalya, Bodrum, Sapanca, Afyon ve Kıbrıs'ta doluluklar yüzde 60-70'lere ulaşırken, tesislerde bayram hareketliliği yaşanacak.

31 Mart - 13 Nisan 2024 tarihli sayıdan

Turizm sektörü, bu yıl 6-15 Nisan tarihlerini içeren dokuz günlük Ramazan Bayramı tatili ile sezona hızlı bir giriş yapıyor.  Bütün Türk dünyasını ilgilendiren, mart ayının üçüncü haftası başlayan nevruz dönemini Avrupa'daki Paskalya tatili takip ederken, ardından gelen dokuz günlük Ramazan Bayramı tatili turizmcilerin yüzünü güldürdü. Bayramın ara tatil ile aynı döneme denk gelmesi de iç pazar hareketliliğini artırırken, tatil satışlarına olumlu yansıyor.

Antalya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Ramazan Bayramı tatilinin dokuz güne uzatılmasının turizmcileri sevindirdiğini ve sezonun erken başlamasını sağladığını söylüyor.

Geçen yıl turizm sezonunun çok geç başladığını hatırlatan Kavaloğlu, "Yerel seçim sonrası bu tatil Türk insanına bir soluklanma, dinlenme şansı sunacak. Nevruz, Paskalya tatilleri de düşünüldüğünde bu yıl sezon mart ayının üçüncü haftasında açılacak" diyor. 

Bayram tatilinin dokuz güne uzatılmasının turizmi teşvik edici olduğunu belirten Elite World Hotels & Resorts Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu da Sapanca'daki otellerinde bayram yoğunluğu yaşandığını söylüyor. Bezaroğlu, tatilcilerin keyifli zamanlar geçirmesi için bayrama özel sanatçılı programlar da hazırladıklarını vurguluyor.

"TAM DOLULUK OLABİLİR"

Bayram tatili ara tatille birleştiği için tatil planlamalarında yoğunluk yaşandığını, bayram dönemine yönelik rezervasyonlarla yaklaşık yüzde 60'lık doluluk elde ettiklerini kaydeden Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, "Tatili uzatan resmi kararla birlikte talebin artması, dolulukların yüzde 85'in üzerine çıkması hatta son dakika talepleriyle otellerde tam doluluklar beklenebilir" diyor.

Bayram tatilinde yurt içinde Antalya, Bodrum, Sapanca, Afyon ve Kıbrıs öne çıkıyor. Bu bölgelerde sanatçıların konser vereceği, gala programı olan oteller yoğun ilgi görüyor. Galalı otellerde iki kişilik odada kişi başı gecelik fiyatlar 2 bin 300 TL ile 13 bin TL arasında değişiyor ve 12 yaşa kadar çocuklardan ücret alınmıyor. 

Bu otellerde paket fiyatları konaklama ve bayram gala programını kapsıyor. Kıbrıs'ta ise bu paketlere uçak ve transfer ücretleri de ekleniyor. Karayal, yurt dışı tatilin dövizdeki harekete rağmen yurt içine göre ucuz kalması sebebiyle misafirlerin tercihleri arasında yerini koruduğunu vurguluyor.

Yurt dışında Balkanlar, Mısır, Fas, Bangkok, Phuket gibi vizesiz turlar ilgi görürken, Avrupa şehir turları da tercih ediliyor. Örneğin uçak dahil dört günlük bir Üsküp turu kişi başı 399 Euro iken sekiz günlük Bangkok, Pattaya, Phuket turu kişi başı uçak dahil bin 299 Euro, sekiz günlük Büyük İtalya turu uçak dahil kişi başı 599 Euro. Uzun tatilde kruvaziyer gemi ile tatil tercih edenler de var. Kuşadası çıkışlı üç gecelik Yunan Adaları turu kişi başı 286 Euro.

Kruvaziyer taleplerinin son dönemde iki kat artığını belirten Karayal, "Satışlarımızın yüzde 40-50'sini bayram rezervasyonları oluşturuyor. Bayram yaklaştıkça tesislerdeki ve turlardaki dolulukların artmasını bekliyoruz" diyor.

KAMPANYALI SATIŞLAR

Ekonominin daraldığı günümüzde tatil yapmak isteyenlere yönelik düzenlenen kampanyalar da öne çıkıyor. Bayramın ara tatil ile aynı döneme denk gelmesinin turizme olumlu yansıdığını belirten Setur Turizm Genel Müdür Yardımcısı Koray Küçükyılmaz, fiyat - kalite dengesinin öne çıktığı bu dönemde seyahat severlere yüzde 25'ini önden ödeme, vade farksız taksit fırsatı, taksit erteleme ve alışveriş kredisi gibi ödeme seçenekleri sunduklarını vurguluyor. 

Küçükyılmaz, "Tatil severlerin erken rezervasyonla daha uygun fiyatlara tatil alabilmeleri, bayramın nisana denk gelmesi ve havaların sıcak gitmesiyle deniz kıyısı bölgelerdeki satışlarda yüksek bir artış mevcut. 

Bayram tarihi yaklaştıkça otellerdeki doluluk oranları da artmaya devam ediyor" diye konuşuyor. Küçükyılmaz, Akdeniz'de Belek-Side-Kemer, Ege'de Bodrum-Fethiye-Marmaris ve Kıbrıs kıyısındaki oteller ile Sapanca, Abant, Bolu, Afyon gibi İstanbul'a yakın bölgelere talebin devam ettiğini vurguluyor.

VİZESİZ ÜLKELER ÖNCELİKLİ

Havaların ısınmaya başlaması talebi Güney Ege ve Akdeniz bölgesindeki otellere yöneltti. Alanya, Side, Kemer, Belek, Bodrum, Marmaris ve Kuşadası en sık rezervasyon yapılan beldelerin başında yer aldığını belirten TatilBudur CEO'su Onur Otruş, bayram haftasına yönelik son bir aydır yoğun rezervasyon talebi aldıklarını, vade farksız dokuz taksit, sepette ek yüzde 5 indirim ve koşulsuz iptal gibi ödeme kolaylıkları sağladıklarını söylüyor.

Otruş, "Yükselen maliyetlerle alternatif tatil seçeneklerine ek olarak yurtdışı turları da var. Konsolosluklar şu an kapalı olduğu için vize süreçleri uzayabiliyor bu sebeple bayramda talepler ağırlıklı vizesiz ülkelere oluyor. 7 gece 8 günlük tatiller misafirlerimizin ilk tercihi. Bunu 4 gece 5 gün ve 3 gece 4 gün konaklamalı rezervasyonlar takip ediyor" şeklinde konuşuyor.

Yurtiçinde tesislerinin hazırlıklarını tamamlayan, havuzlarını ısıtmalı hale getiren otellerin satışları da artmış durumda. Tatil.com Genel Müdürü Birol Eren, bayram tatilinin sezonu erkene çektiğini, yurtiçi otellerin ve Balkan turlarının öne çıktığını söylüyor.

Tatilcilerin erken rezervasyon tatil almaya alıştığını belirten Eren, "Son dakika satın alımlarındaki fiyat farklarından etkilenmemek için erken rezervasyon alışkanlığı edindiler. Daha uygun fiyata tatil yapabiliyorlar ve gitmek istedikleri tesislerde yer bulabiliyorlar. Ancak yurt dışı turlarında bu alışkanlık yok. Yurt dışına seyahat eden misafirlerimiz, genelde son dakika satın almaları yapıyorlar" diyor.

KAAN KAVALOĞLU / AKTOB BAŞKANI

“Sezon erken başlayacak”

“Bayram tatilinin dokuz güne uzatılması turizm sektörü açısından çok iyi oldu. Mart ayının üçüncü haftası itibarıyla baharın müjdecisi nevruz dönemi başlıyor. Hemen arkasından Avrupa'daki Paskalya tatili ve sonrasında Ramazan Bayramı var. Böylece sezon erken başlamış olacak.”
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2427,72 -0,57%
  • ALTIN ONS 2325,99 -0,41%
  • BIST 100 10082,77 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 156,731 0,25%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36872 0,18665%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 93,18 -0,1607%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4638 -0,1311%
  • EURO/DOLAR 1,0704 -0,1651%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7479 -0,5455%
  • STERLIN/DOLAR 1,2542 -0,1608%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL