Bist 100
10247,75
-0,86%
Bist 100
Dolar/TL
32,2498
-0,0573%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6481
-0,1718%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0743
-0,0883%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2398,42
-0,1%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla
Ayşegül Sakarya Pehlivan
Ayşegül Sakarya Pehlivan




Diğer Yazıları

“Türkiye bölgenin ürün tedarikçisi olacak”

Dünyanın en büyük su ve atık su arıtma çözümleri şirketlerinden Xylem, yeni tesis yatırımıyla Türkiye pazarını bölgenin ürün tedarikçisi konumuna getirmeyi hedefliyor.

21 Ağustos 2023
“Türkiye bölgenin ürün tedarikçisi olacak”

Dünyanın en büyük su ve atık su arıtma çözümleri şirketlerinden Xylem, yeni tesis yatırımıyla Türkiye pazarını bölgenin ürün tedarikçisi konumuna getirmeyi hedefliyor. Xylem CEO'su Patrick K. Decker, “Türkiye'de pazar payımızı iki katına çıkaracağız" diyor.

6-19 Ağustos 2023 tarihli sayıdan

Dünyanın en büyük su ve atık su arıtma çözümleri ve akıllı endüstriyel pompalar ile ilgili ekipmanların sağlayıcısı olan Xylem, 2022 sonu itibarıyla 5,5 milyar dolar global cirosu ve 17 bin çalışanı ile suyun daha iyi kullanımı, korunması ve gelecekte yeniden kullanılması için yeni teknolojiler geliştiriyor.

Daha önce distribütör aracılığıyla Türkiye pazarında faaliyet gösteren Xylem, yüzde 46'sına sahip olduğu Anadolu Flygt hisselerinin 2021'in başlarında tamamını satın alarak doğrudan Türkiye pazarına girdi.

Şirket, buradaki pazarı büyütmek ve bölgede söz sahibi olmak için yeni yatırım atağında.

Xylem Türkiye, 2024'ün başlarında yeni operasyonel tesisine taşınacak. Bu tesiste, yalnızca Türkiye'deki yerel projeleri değil, aynı zamanda küresel Xylem pazarlarını da destekleyecek. Xylem CEO'su Patrick K. Decker, ''Yeni tesisin,

Xylem Türkiye'yi Xylem'e ürün tedarikçisi olarak konumlandırmasını ve kapasitesinin önümüzdeki yıllarda artmasını bekliyoruz'' diyor. Patrick K. Decker ile yeni dönem planlarını konuştuk.

Xylem, 2022 yılını nasıl geçirdi? Ciro ve kârlılık rakamları nasıl gerçekleşti?

Xylem, 2023 yılında Evoqua'nın satın alınmasıyla birlikte 7 milyar dolar gelir elde eden bir şirket haline geldi. Xylem Türkiye ise siparişler ve kârlılık konularında hedeflerini aşarak, 2022 yılını oldukça başarılı geçirdi. 

Bu başarıyı, 2022 yılının Xylem Türkiye için yeniden yapılanma yılı olmasına ve organizasyon genelinde yeni çalışanlar atanmasına rağmen yakaladığının altını çizmek isterim. Xylem Türkiye'nin 2022 yılındaki cirosu 30 milyon doların üzerindeydi.

2023 yılı sonunda ne hedefleniyor?

2023 mali beklentilerimiz, ülkenin büyük bir deprem geçirmiş olması, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yerel ekonomi üzerindeki küresel enflasyonist etkilerle karşı karşıya olmasına rağmen, 2022 performansına göre daha yüksek seviyelerde. 

2023 ilk yarı sonuçlarına baktığımızda siparişlerin hedeflediğimiz seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Satış ve kârlılık ise beklentilerimizin üzerinde devam ediyor.

Faaliyet gösterdiğiniz pazarda pazar payınız ne kadar? Önümüzdeki süreçte bu payı ne kadar artırmayı planlıyorsunuz?

Xylem olarak, su teknolojisi ürünlerini kullanan çeşitli pazarlarda faaliyet gösteriyoruz. Bu pazarlar arasında kamu hizmetleri (terfi ve su arıtma), madencilik, konut ve ticari binalar, genel sanayi, yangın önleme, denizcilik, enerji üretimi, petrol ve gaz, tarım ve analitik bulunuyor. 

Pazar payımız, sektör bazında yüzde 5 ile yüzde 35 arasında değişiyor. Genel olarak, sadece Türkiye'de önümüzdeki beş yılda pazar payımızın iki katına çıkacağını öngörüyoruz.

Önümüzdeki süreçte yatırım alanlarınız neler olacak?

Şirket, küresel Xylem'in pompa setleri tedarikçisi olmak amacıyla yeni bir üretim tesisi kurarak Türkiye'ye yatırım yapacak. Xylem Türkiye, 2024'ün başlarında Kocaeli Dilovası'nda bulunan İMES Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni operasyonel tesisine taşınacak. Yeni tesiste yılda yaklaşık 9 bin farklı tasarımda pompa seti üretmeye yetecek üretim kapasitesinin kurulması hedefleniyor. 

Bu tesiste, yalnızca Türkiye'deki yerel projeleri değil, aynı zamanda küresel Xylem pazarlarını da destekleyecek. Yatırımın, yeni makineler ve yeni ürünlerden oluşacağını, ithalat ile ihracat arasında daha dengeli bir dağılım sağlayacağını söyleyebiliriz. Yeni tesisin, Xylem Türkiye'yi Xylem'e ürün tedarikçisi olarak konumlandırmasını ve kapasitesinin önümüzdeki yıllarda artmasını bekliyoruz.

Anadolu Flygt'ın satın alınma süreci nasıl gerçekleşti? Bu satın almayla Türkiye pazarında hedefleriniz nedir?

Anadolu Flygt, 1991 yılında Xylem ile yerel hissedarlar arasında bir ortak girişim olarak kuruldu. Şirketin kuruluşundan bu yana yerel hissedarlar tarafından yönetiliyordu ve yıllar içinde daha çok bir distribütör olarak serüvenini sürdürdü. Xylem, hissedarların kalan hisselerini 2021'in başlarında satın alma kararı almasıyla doğrudan Türkiye pazarına girmiş oldu. 

Bu zamandan beri, Anadolu Flygt'ın geçmişten günümüze kadar uzanan iş ilişkilerini korurken, Xylem'in küresel operasyonel yapısını oluşturmak için şirket yönetim yapısını yeniden şekillendirdi. Xylem Türkiye'ye sadece Türkiye pazarı için değil, aynı zamanda Türkiye'yi bir ürün merkezi yapmak için girdi. Türkiye'nin köklü endüstriyel varlığı, yatırım dostu ekonomisi, geniş teknik ve ticari çalışan tabanı, lojistik avantajları, Xylem'in Türkiye pazarına girmesinde etkili olan faktörleri oluşturuyor.

Türkiye pazarında nasıl fırsatlar görüyorsunuz? Bölgedeki faaliyetleri artırmak için Türkiye pazarının önemi nedir?

Türkiye'yi üç farklı açıdan fırsat olarak görüyoruz. İlk olarak Türkiye pazarının talepleri, özellikle Xylem tarafından sunulan yüksek kaliteli ürünler için güçlü bir faktör oluşturuyor. Ayrıca daha az güç tüketimi ve daha uzun ekipman ömrü için tesislerin optimizasyonuna ihtiyaç olduğunu görüyoruz. 

İkincisi, yüksek kaliteli ürünler sunmak amacıyla uluslararası projeler üstlenen Türk müteahhitler, Xylem için Türkiye'de güçlü bir iş kolu oluşturuyor. Üçüncüsü ise küresel Xylem işletmeleri için Türkiye'de üretilecek ekipman. Tüm bu faktörlerin Türkiye'yi Xylem için ilgi odağı haline getirdiğini söyleyebiliriz.

“YENİ ÜRÜNLERİ PAZARA SUNACAĞIZ’’

‘'Hem terfi hem de arıtma alanında kamu hizmetleri pazarında uzun yıllardır çok güçlü bir konumdayız. Bu lider durumumuzu ileriye taşımayı amaçlıyoruz. Konut ve ticari binalardaki konumumuzun büyüdüğünü ve bu sektöre hitap edecek bazı yeni ürünleri piyasaya sunduğumuzu söyleyebiliriz. 

Bu sektöre ağırlık verip pazar payı kazanmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda ağırlıklı olarak madencilik, genel sanayi, enerji üretimi, petrol ve gaz, yangın önleme ve analitik sektörlerine odaklanıyoruz. Yakın gelecekte su sayaçları (Sensus), dozaj pompaları (Flojet) ve Evoqua gibi ürünlerini de Türkiye pazarın a sunmayı planlıyoruz.”

“ARITMA TEKNOLOJİLERİNDE SATIN ALMA YAPIYORUZ’’

“Xylem, suyu ana konusu olarak kabul etmiş ve özellikle suyun korunması ve arıtılması olmak üzere sürdürülebilir bir gelecek için hedeflerini belirlemiş bir firma. Bu nedenle, küresel olarak sürekli yeni teknolojilere yatırım yapmanın yanı sıra ortaklıklar ve satın almalar gerçekleştiriyoruz. 

Bu yıl Evoqua'yı satın almamız, şirketin küresel olarak suyun daha iyi arıtılmasına yönelik teknolojilere yatırım yapma konusundaki odağımızın önemli bir örneği olarak öne çıkıyor. Xylem'in, dünya çapındaki su sorunlarını ele alan yenilikçi teknolojiler yaratmak için araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmaya kendini adamış bir şirket olduğunu söyleyebiliriz.”

 

 

0

Ayşegül Sakarya Pehlivan
Ayşegül Sakarya Pehlivan




Diğer Yazıları

  • ALTIN GRAM - TL 2397,29 -0,14%
  • ALTIN ONS 2312,09 -0,08%
  • BIST 100 10247,75 -0,86%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,573 0,573%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37311 0,01165%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,625 0,4178%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2496 -0,058%
  • EURO/DOLAR 1,0743 -0,087%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6479 -0,1722%
  • STERLIN/DOLAR 1,24948 -0,10513%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL