Bist 100
10246,12
-0,02%
Bist 100
Dolar/TL
32,2207
-0,0928%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6496
-0,1025%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0732
-0,1373%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2399,38
0,22%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının yeni limanı ‘arsa’ oldu

01 Eylül 2022
Yatırımcının yeni limanı ‘arsa’ oldu
Levent Gökmen Demirciler lgokmen@ekonomist.com.tr

Ekonomideki dalgalanmalarla mevduat, döviz, altın gibi yatırım araçlarının getirisi enflasyonun altında kalıyor. Aşırı şişen konut fiyatları ise arsa ve arazi yatırımını güvenli liman haline getirdi.

21 Ağustos – 3 Eylül 2022 tarihli sayıdan

Büyük inşaat markaları da bu alanda proje geliştirmeye başladı.
Pandemi ile birlikte eve kapanmalar ve insanların doğada vakit geçirme istekleri, sayfiyelere ve büyük kentlerin çeperlerine olan ilgiyi artırdı. Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte insanların büyük kentlere olan bağımlılığı da ortadan kalktı.

Bu süreçte sakin bir yaşam arayışında olan ve sayfiyelerdeki yüksek fiyatlara erişemeyen kesim, imarsız arsa satın alarak 'tiny house' olarak adlandırılan küçük ev yatırımı yapmaya başladı.

Ekonomideki dalgalanmaların artmasıyla birlikte borsa, mevduat, döviz, altın gibi yatırım araçlarının getirisinin enflasyonun altında kalması yatırımcıyı güvenli liman arayışına yönlendirdi. Aşırı şişen konut fiyatları da daha ulaşılabilir seviyelerde olan arsa ve arazi yatırımlarını güvenli liman haline getirdi.

Son dönemde en çok kazandıran yatırım enstrümanı arsa olurken, Nef ile başlayan tüm sorunları çözülmüş imarlı arsa satma trendi Balıkesir'den Çanakkale'ye, Bursa'dan Sakarya'ya kadar çeşitli kentlerde markalaşmamış şirketler tarafından da yapılır hale geldi.

Şişen fiyatlar nedeniyle konut yatırımlarına olan ilgi giderek azalırken önümüzdeki bir yıllık dönemin arsa ve arazi satışının yükselişe geçtiği bir süreç olması bekleniyor.

İLK YATIRIMI NEF YAPTI


Nef Arsa şirketini kurarak bu alanda bir ilki gerçekleştiren Nef, Nef City 82, Kazdağları, Ilgaz, Eskişehir, Sakarya, Çanakkale, Ayvacık, Lüleburgaz projelerinde şimdiye kadar 1,3 milyon metrekare arsa satışı gerçekleştirdi.

Kazdağları, Ilgaz ve Eskişehir projelerinin satışlarını tamamlayan şirket, bu yıl Marmara ve Ege Bölgesi şehirleri ile Ankara gibi büyük kentlerde en az dört yeni arsa projesini daha devreye almayı planlıyor.

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Nef olarak yaptıkları araştırmaya göre insanların yüzde
92'sinin arsayı en kârlı gayrimenkul yatırımı olarak gördüğünü söylüyor.

Arsa almış yatırımcıların da yüzde 80'den fazlasının tekrar arsa yatırımı yapmak istediğini belirten Timur, bunun en önemli sebebinin arsanın tarihteki en kârlı yatırım aracı olmasından kaynaklandığını vurguluyor.

Timur, "Ev hayali kuramayanlara fırsat oluşturmak için bu inovatif ürünümüzü devreye almıştık. Büyük şehirlerde yaşayan ve gereğinden fazla psikolojik yük taşıyan yatırımcılardan aynı zamanda çiftlik ve bahçe opsiyonu olarak da kullanılacak arsa talebi de sürekli artıyor" diye konuşuyor.

ENFLASYONDAN KORUYOR


Kur artışı enflasyonu tetiklerken yükselen enflasyondan korunmanın bir yolu reel yatırımlar yani büyük ölçüde gayrimenkul yatırımları oluyor.

Gayrimenkul piyasasının bir diğer ayağı olan konut dışı arsa ve arazi yatırımları 2021 'i hareketli bir yıl olarak geçirdi; ilk kez konut dışı emlak satışlarının toplamı, konut satışlarını geride bırakarak yüzde 22 artışla 1 milyon 528 bine yükseldi.

Konut satışları yüzde yarım düştü ve 1 milyon 491 bin oldu. İlginin konut dışı emlak piyasasına yönelmesinin sebeplerinden biri de fiyatların göreli olarak konut kadar artmaması. Konut fiyatları, özellikle faizlerin 2020 yılında yüzde 9'a kadar düşmesi, kamu bankalarının aylık yüzde 0,64 ile kredi kullandırması sonucu hızlandı.

Merkez Bankası araştırmasına göre, faiz oranlarında 1 puanlık düşüş konut fiyatlarında 2,1 puanlık artışa yol açıyor. 2020 yılındaki faiz düşüşü ile konut fiyatlarının artışı bu savı doğruluyor.

FIRSAT ARAYIŞI


Yatırımcı enflasyonist bir ortamda negatif faizden kaçarken, arsa ve arazi rantı için fırsat kolluyor. Çünkü Türkiye şartlarında arsa ve arazi yatırımları orta ve uzun vadede iyi bir yatırım aracı olurken vergisinin düşüklüğüyle de tercih ediliyor.

Konut fiyatlarının yatırımcının alım gücünün üzerinde artması ekonomik dalgalanmalarda nakitte kalmak istemeyen yatırımcıları arsalara yönlendirirken arsa satışlarını ve fiyatlarını son bir yılda yüzde 100'leri aşan oranlarda artırmış durumda.

Altın Emlak Genel Müdürü M. Hakan Özelmacıklı, yılın ilk yarısında yatırım araçları içinde en çok kazandıran yatırımın gayrimenkul olduğuna dikkat çekerek, arsa satışlarının önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesini beklediğini söylüyor.

Gerek prim olarak gerekse de enflasyon karşısında parayı koruyabilmek adına yatırımcının arsa ve arazi yatırımlarına yöneldiğini belirten Özelmacıklı, özellikle kent merkezinde konut ve ticari gayrimenkul dışında imkanı olanlar için arsa ve arazi yatırımlarının dikkat çektiğini vurguluyor.

Özelmacıklı, "Büyükşehirlere yakın akslar tercih ediliyor. Örneğin, İstanbul'un yansımaları başta Trakya olmak üzere Çanakkale ve Yalova'ya kadar uzanıyor. Bütçeye bağlı olmakla birlikte tarla türü yatırımlar da ilgi çekici boyutta" yorumunu yapıyor.

Özelmacıklı, arsa ya da arazi alırken yatırımcıları, arsasının imar durumu, imar sahasına yakın olup olmadığı, ulaşım akslarına olan durumu, taşınmazın yakın çevre durumu, prim potansiyeli, yasal kontrollerinin yapılması (belediye, tapu vb), müstakil ve hisseli durumunun olup olmadığına bakılması konusunda uyarıyor.

POPÜLERLİĞİNİ KORUYACAK


Büyük kentlerde kiraların yükselmesi ve yaşam koşullarının giderek zorlaşması insanları yaşamın daha kolay olduğu daha küçük yerleşim yerlerine taşınmaya zorluyor.

Taşınmaların önümüzdeki yıllarda daha da artması, küçük kentlere göç ederken kendi evinin sahibi olmak isteyenlerin talepleri ile arsa ve arazı satışlarının önümüzdeki dönemde de hareketliliğini koruması bekleniyor.

Online gayrimenkul açık artırma sitesi Tapu.com Yönetim Kurulu Başkanı Emre Erşahin, konut fiyatlarındaki artışın yatırımcıları imarlı arsa yatırımına yönlendirdiğini söylüyor.

Geçtiğimiz yılın sonunda döviz kurundaki hareketlenme ve enflasyon artışıyla imarlı arsa arayışının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 arttığını hatırlatan Erşahin, 2020'nin ikinci çeyreğinde de benzer artışların yaşandığını belirtiyor.

Erşahin, önümüzdeki dönemde inşaat için teşvik projelerinin hayata geçirilmesi halinde imarlı arsalara olan talebin daha da artacağını vurguluyor.

ARSA YATIRIMLARINI TETİKLEYEN SEBEPLER


1 -Enflasyonist ortamda mal sahibi olma isteği.
2- Konut fiyatlarındaki aşırı şişkinlik, kredi faizlerinin yüksekliğiyle konuta erişimin zorlaşması.
3- Kentlerden kaçıp doğada yaşama isteği.
4- Arsa/arazi fiyatlarının konut fiyatlarına göre görece daha uygun oluşu.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2399,38 0,22%
  • ALTIN ONS 2316,19 0,31%
  • BIST 100 10246,12 -0,02%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,86 0,241%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37235 0,01858%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,675 1,0763%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2207 -0,0928%
  • EURO/DOLAR 1,0732 -0,1373%
  • EURO/TURK LIRASI 34,6496 -0,1025%
  • STERLIN/DOLAR 1,24777 -0,15044%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL