Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nin dört kampüsünde mobilite başta olmak üzere bağlantı teknolojileri, enerji, tasarım, tarım teknolojileri, kuantum ve oyun gibi sektörlerde çalışan toplam 691 firma bulunuyor. Binden fazla girişimciye ev sahipliği yapmayı hedefleyen Bilişim Vadisi, genç girişimcilere destek sağlamak, inovasyonu teşvik etmek ve teknolojik gelişimi desteklemek amacıyla çeşitli programlar ve politikaları hayata geçiriyor. Bu destekler arasında finansal destek, mentörlük programları, ofis altyapısı sağlama ve çeşitli eğitim programları yer alıyor.
10 - 23 Kasım 2024 tarihli sayıdan
Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, “Vadi İstanbul kampüsümüzde yaklaşık 3 bin m2’lik bir kuluçka merkezini faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Odak alanlarımızda faaliyet gösteren girişimlere yer vereceğimiz merkezimizde, hızlandırma programları, eğitim ve mentorlük hizmetleri, danışmanlık süreçlerini aktif olarak yürüteceğiz” diyor.
Bilişim Vadisi olarak girişimcilere sunduğunuz hizmetler hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Teknoloji şirketlerinin AR-GE potansiyelini maksimize etmek ve bu yeniliklerin pazara başarılı bir şekilde sunulmasını sağlamak temel hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca genç girişimcilere finansal destek, mentorlük programları, ofis altyapısı ve çeşitli eğitim programları sağlıyoruz. Girişimcilik danışmanlığı, markalaşma, patentleme ve finansal yönetim gibi hizmetlerle, şirketlerin teknolojik inovasyonlarını ticarileştirme ve uluslararası pazarlara açılma süreçlerini hızlandırıyor ve kolaylaştırıyoruz.
Teknoparkınıza önümüzdeki yıl yapacağınız yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?
Bilişim Vadisi olarak, Vadi İstanbul kampüsümüzde yaklaşık 3 bin m2’lik bir kuluçka merkezini faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Odak alanlarımızda faaliyet gösteren girişimlere yer vereceğimiz merkezimizde, hızlandırma programları, eğitim ve mentorlük hizmetleri, danışmanlık süreçlerini aktif olarak yürüteceğiz.
Bir yatırım fonu kurdunuz mu ya da kuracak mısınız?
İki yatırım fonunu hayata geçirdik. Bunlardan ilki Vakıf Katılım, Albaraka Türk ve KOSGEB ortaklığında kurduğumuz Girişim Sermayesi Yatırım Fonu. 100 milyon TL başlangıç sermayesiyle hayata geçirdiğimiz fon, bugün 500 milyon TL’yi aştı. Fon kapsamında 2000’den fazla girişimi inceledik, 36 girişime de yatırım yaptık. Diğer yatırım fonumuz ise henüz tohum aşamasında olan girişimlere can suyu olabilecek 4. Girişim Sermayesi Yatırım Fonu.
Bu fon ile ilgili hedeflerinizden bahseder misiniz?
2027 yılı sonuna kadar 250 girişime yatırım yapmış olmayı hedefliyoruz. DIGIAGE ile çok daha erken aşamadaki oyun girişimlerine yatırım yapıyoruz.
“Türkiye’nin en büyük oyun ekosistemini inşa edeceğiz”
“2025 yılında Mobilite Hızlandırma Programımıza ek olarak, enerji ve yapay zeka alanlarında da hızlandırma programları düzenleyeceğiz. TEKNOFEST kapsamında düzenlediğimiz Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması, Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması, Kuantum Hackathonu, Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması ve Pardus Hata Yakalama ve Öneri Yarışması’na ek olarak tarım alanında farklı yarışmalara da ev sahipliği yapacağız. Türkiye’nin en büyük oyun ekosistemini inşa etme iddiamızı gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Bu anlamda DIGIAGE Türkiye’nin en büyük oyun ekosistemi olmak için yola çıktı. Oyun sektörüne adım atmak isteyen 18-30 yaş arası herkes, web sitemiz üzerinden DIGIAGE programlarına başvuruda bulunabilir.”