DOLAR
34,88
0,03%
DOLAR
EURO
36,70
0,23%
EURO
GRAM ALTIN
3031,97
-0,46%
GRAM ALTIN
BIST 100
10122,40
0,64%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 21 Ekim 2016

27 Ekim 2022 | 09:00
Yatırımcının Danışmanı 21 Ekim 2016
mehmet
Vakıfbank hissesinde kârdayım. Hisse senedinde yükseliş devam eder mi? Beklemek mi yoksa satmak mı daha iyi olur?

İlhan Mutlu/Bolu
Vakıfbank, 2012 yılından bu yana dalgalı bir seyir izliyor, yatay kanal içinde hareket ediyor. Hisse, geçen zaman diliminde arada yukarı çıkışlar gerçekleştirse de sonrasında tekrar düştü. 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimi sonrasında geriledi ve sonrasında piyasanın genel seyrine uygun olarak yükseldi.

MEHMET ASLAN
[email protected]

Takas verilerine göre ağırlıklı olarak yabancıların pozisyon aldığını görüyoruz. Geride kalan yılın dokuz aylık döneminde yabancı yatırımcı net 500 milyon TL alım gerçekleştirirken halka açık kısım içindeki yüzde 75,30 seviyesinde. Yılın ilk gününe göre 15 puanlık bir artış söz konusu. Hisse uzun vadede takip edilmeye uygun bir potansiyele sahip.

Aksa Enerji çıkışta görünüyor. Daha da yükselebilir mi?
Atilla Çetin/Tokat
Aksa Enerji, temmuz ayında en düşük seviyelerinden birisi olan 2 TL’yi test ederken sonrasında gerçekleştirdiği atakla birlikte eylül ayının son haftasında 2,80 TL’ye ulaştı. Alımlar hissedeki çıkışa olanak tanısa da 2,94 seviyesinde güçlü bir direnç söz konusu. Bu seviyeye gelmeden satış baskısı ile karşılaşması, alımdan ziyade satışların ağırlık kazanmaya başladığı şeklinde yorumlanmalı. Bu yılın ilk yarısında zarar eden şirketin aynı performansı sürdürmesi halinde yıl sonunda da zarar edeceği gözleniyor. Bir önceki yılın aynı dönemine göre zararda azalma yaşanması olumluluk olarak değerlendirilse de kâra geçecek gücü bulamadığı sürece çıkışın sınırlı kalması şaşırtmamalı. Zarar eden şirketler yerine kârlı şirketlerin takip edilmesi, daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Serve Kırtasiye’nin durumu nedir?
Kâr ederim diye aldım ama zarar ettim. Ne yapmamı önerirsiniz?
Kadir Güler/Samsun
Bir hisseden kâr elde edebilme potansiyelini artırabilmek için öncelikle ilgili şirketin kâr ettiğini gözlemleyebilmek gerekir. Eğer şirketin kendisi kâr ediyor ve bu kârını düzenli artırabiliyorsa o takdirde yatırımcısının da kazanma potansiyeli yükselecektir. Serve Kırtasiye’nin mali yapısı incelendiğindeyse bu noktadan uzakta kaldığını görebiliyoruz. Zira son beş yılın dördünde zarar ettiği görülüyor. Açıklanan 2016 yılı ilk yarısında da zarar devam ediyor. Yakın Takip Pazarı’nda bulunan hisse oldukça riskli bir niteliğe sahip. Zarar eden değil kâr eden ve bu kârı büyütebilen şirketler takip edilmeli.

Mondi Tire hakkında ne düşünüyorsunuz? Almak kazandırır mı?
Arda Bulut/Isparta
Mondi Tire, 2011 yılından bu yana zaman zaman destek ve direnç seviyelerini aşsa da içinde bulunduğu yatay trendde hareket ediyor. Hisse, son olarak 29 Eylül günü direnç seviyesi 1,25 TL’yi test etti ve ardından aşağıya kaydı. Bundan sonra bir süre daha gerileyerek destek seviyelerinin bulunduğu 0,96 TL’ye kadar hareket etmesi şaşırtmayacaktır. Şirketin bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürmesi, fiyatın istikrarlı bir çıkış yaşayamamasında etkili oluyor. Geçen yıl kârı düşen şirketin bu yıl sonunda kârını artırması normal beklenen durum. Ancak altı aylık bilançosunda geçen yılın aynı döneminde olduğu gibi zarar açıklaması bu yıl sonunda da kârın düşük kalma ihtimalini güçlendiriyor. Böylesi bir durumda hissede pozisyon almak gereksiz risk üstlenmek anlamına gelecektir.

Emlak GYO sizce ne yapar? Çıkışını sürdürür mü? Almayı tavsiye eder misiniz?
Nihat İzci/Aydın
Konut kredilerinin düşürülerek sektörünü canlandırılması yönündeki çabanın, beraberinde gayrimenkul yatırım ortaklıkları sektöründe de bir hareketlilik getirdiği görülüyor. Sektörün performansını ölçen BIST GYO Endeksi, bu yıl içindeki en yüksek seviyelerinden birisini 22 Eylül günü test etti. Emlak Konut da şubat ayında düzeltilmiş verilere göre en düşük 2,23 TL’yi test ederken 22 Eylül’e kadar devam eden bir çıkışı oldu. Anılan tarihte yıl içindeki en yüksek seviyesi 3,21 TL’yi gördü ve sonra gelen satışlarla birlikte geriledi. Fiyat/Kazanç (F/K) oranı sektör ortalaması 4,94’ün üzerinde 8,82 seviyesinde ve sektör ortalamasına göre yüksek olsa da makul seviyelerde. Yıl içinde yabancı yatırımcı ağırlıklı olarak alım yönlü işlemlerde bulunurken yılbaşından bu yana paylarını 6 puanın üzerinde artırdı ve halka açık kısım içindeki paylarını yüzde 68,63’e çıkardı. Alımların sürmesi çıkışın da desteklenmesine olanak tanıyacaktır.

Arbul ne zaman tekrar işlem görecek? Açılmama ihtimali olur mu?
Okan Rüzgar/Diyarbakır
Nisan 2014’te borsada işlem görmeye başlayan Arbul Tekstil, ilk günlerinde yükselse de sonrasında hızla geriledi ve nominal değerinin altına kaydı. Şirketin mali yapısının oldukça zayıf olması hissedeki düşüşün temel nedenleri arasında bulunuyor. Hissenin işlem sırasının şubat ayında kapatılma nedeni ise mali tablolarını kamuyla paylaşmaması. Yatırımcılar geçen süre içinde bilançosunu açıklamasını beklerken şirket iflas ertelemesi talebiyle mahkemeye başvurdu ve bu başvuruyu gecikmeli açıkladığı için hisseler kottan çıkarılarak Yakın İzleme Pazarı’na (YİP) alındı. Borsa Yönetiminin kararına göre iflas ertelemesi ve faaliyetlerine ilişkin güncel bilginin kamuyla paylaşılması halinde işlem sırasının açılması mümkün. Ancak henüz 2016 yılı ilk çeyrek ve altı aylık bilançolar açıklanmış değil.

Kent Gıda yıl sonunda sizce kaçı görür? Bu hisse alıma uygun mu?
Reşit Keleş/Ankara
Borsada gerçekleştirilecek yatırımlarda şirketin kârlılığı kadar aktif bir pazarın varlığının da önemli olduğunu unutmamalı. Neticede şirketin kâr etmesi hissenin fiyatının artmasına olumlu yönde katkıda bulunurken piyasa şartlarında fiyatın oluşabilmesi ve sorunsuz satılabilmesi için aktif bir pazarın varlığı şarttır. Kent Gıda, her ne kadar son iki yılda kârını artırıyor olsa da bu yılın ilk yarısında kârını ciddi şekilde düşürdü. Aynı şekilde işlem hacminde de kayda değer bir düşüş söz konusu. Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin halka açık kısım içindeki payın yüzde 93,62’si HSBC Bank’ın saklamasında. Bu durum aktif bir pazarın varlığını zayıflattığından, hacimli hisselerin takip edilmesinde fayda var.

Sönmez Pamuklu niye yükselmiyor? Hissede çıkış olasılığı görüyor musunuz?
Rıza Bilgin/Erzincan
Sönmez Pamuklu, Eylül 2011’de tarihi zirvesi 6,28 TL’yi test ettikten sonra hızla geriledi. Mart 2015’ten bu yana da tabanda tutunmaya çalışırken yatay bir seyir izliyor. Şimdilerdeyse 1,13 TL’nin üzerinde işlem görüyor. Bir hissede uzun vadede çıkış enerjisi oluşabilmesi için şirketin kârlı bir yapıya sahip olabilmesi gerekiyor. Sönmez Pamuklu elde ettiği kâr ile son altı aylık bilançosunda geçmiş yıl zararını kapatmış görünüyor. Şirketin geçmiş yıl zararlarını kapatabilmesi ise ileriye dönük beklentileri güçlendiriyor. Ancak bunun için kârlı yapının korunması ve artırılabilmesi önemli. Aksi takdirde mevcut seviyelerden yukarıya çıkabilmesi zor.

Özbal Boru’yu uzun vadeli yatırım için uygun görüyor musunuz?
Erdal Çelik/İstanbul
Uzun vadeli bir yatırım, şirketin mali yapısından bağımsız düşünülemez. Her ne kadar bir hissedeki fiyat hareketlenmesi kısa vadede günlük gelişmelere ve piyasadaki dalgalanmalara bağlı olsa da uzun vadede mali yapının öne çıktığını unutmamalı. Özbal Boru’ya da bu perspektifle bakmalı. Şirketin beş yıllık faaliyet dönemi ele alındığında sürekli zarar eden bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Açıkladığı 2016 ilk yarı bilançosunda sembolik düzeyde de olsa kâr elde etmesi, olumlu değerlendirilse de gelirinde ciddi düşüş yaşanması ileriye dönük beklentileri kırıyor. Bu şartlarda hisseyi takip etmek gereksiz risk üstlenmek anlamına gelecektir.

Bakanlar Medya’yı aldığımdan bu yana düşüyor. Hisse daha da düşer mi?
Halit Yılmaz/Tekirdağ
Haziran 2013’te işlem görmeye başlayan Bakanlar Medya, bir süre yükselse de sonrasında sürekli geriledi. Hisse, Ağustos 2013’te en yüksek 15,30 TL’yi test ederken şimdilerde 1,38 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Gelinen aşamada 5,33 TL olan halka arz fiyatının gerisine düşen hissenin çıkış sergileyebilmesi için güçlü bir alım dalgasına ihtiyacı var. Şirketin geçen beş yıllık dönemde zarar ya da düşük miktarda kâr açıklaması yatırımcının istenen ilgiyi göstermesine mani oluyor. Bu yılın ilk yarısında ise gelir yaratamayan şirketi takip etmek gereksiz risk içerecektir. Geliri ve kârı olan şirketlerin riskinin alınması daha makul bir yaklaşım olacaktır.
0

  • ALTIN GRAM - TL 3031,97 -0,46%
  • ALTIN ONS 2704,31 -0,48%
  • BIST 100 10122,4 0,64%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,993 -0,395%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41699 0,04872%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104 -1,1898%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,877 0,0328%
  • EURO/DOLAR 1,0492 -0,0062%
  • EURO/TURK LIRASI 36,704 0,2275%
  • STERLIN/DOLAR 1,27367 -0,07767%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL