DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 25 Kasım 2016

27 Ekim 2022 | 09:08
Yatırımcının Danışmanı 25 Kasım 2016
mehmet
DYO Boya’nın düşmesinin sebebi nedir? Bundan sonra da düşüş devam eder mi?

Soner Ceren/Yozgat
Temmuz ayında en düşük 1,41 TL’yi test eden Dyo Boya, piyasadaki genel çıkışla birlikte yükseldi ve eylül ayının ikinci yarısında en yüksek 4,25 TL’yi gördü. Sonrasında ise gelen satışla birlikte geriledi. Şimdilerde de 2,82 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor.

MEHMET ASLAN
[email protected]

Şirket bir yıl kârını artırırken ertesi yıl düşürüyor. Geçen yıl kârını düşürdüğü göz önüne alındığında bu yıl kâr artışı gerçekleştirmesi, rutine uygun bir durum olacaktır. 2016 dokuz aylık bilançosuna göre yaşanan kâr artışı, yıl sonunda da artışın devam edeceğini gösteriyor. Ancak bir sonraki yıl yine düşecek olma ihtimali, hisseye ilginin düşük kalmasına neden oluyor.

Reysaş GYO’ya sizce yatırım yapılır mı? Tekrar çıkma ihtimali var mı?
Baran Çalışkan/Artvin
Zaman zaman yukarı atakları olmakla birlikte istikrarlı bir çıkış gerçekleştiremeyen Reysaş GYO, son olarak eylül ayında en yüksek 0,69 TL’yi test etti. Söz konusu çıkış, direnç seviyesini aşamayınca tekrar aşağıya kaydı. Şimdilerde de 0,59 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Halihazırda nominal değerinin üzerine çıkabilecek yeterlilikte enerjiye sahip olamayan hissenin fiyatı, aynı zamanda halka arz seviyesinin de altında. Geçen yıl zarar eden şirketin açıklanan 2016 dokuz aylık bilançosunda zarar azalmakla birlikte devam ediyor. Mevcut şartlar altında alım yapmak risk içerecektir.

Finans Leasing orta ve uzun vadeli yatırım için uygun mudur?
Hakan Taşkıran/ Kastamonu
Finansal kiralama sektöründe faaliyet gösteren Finans Finansal Kiralama (Finans Leasing) haziran ayından bu yana yatay kanalda hareket ediyor. Ekim ayının son günlerinden itibaren ise satış baskısıyla birlikte geriliyor. Hissenin işlem sırası oldukça sığ. Sermayesinin sadece yüzde biri borsada işlem görüyor. Halka açık kısmın yüzde 98,59’u ise Finans Yatırım Menkul Değerler’in saklamasında. Hisse tek elde toplanmış durumda. Bu durum hissenin düşük hacimle işlem görmesinde etkili oluyor. Son bir aylık ortalama günlük işlem hacminin bin TL seviyelerinde bulunması da bunun göstergesi niteliğinde. Aktif bir piyasasının olmaması hissede sert fiyat değişikliklerine neden oluyor.

Türk Telekom ucuz görünüyor. Almaya niyetliyim ama bir terslik olabilir mi diye de endişeliyim. Bilgi alabilir miyim?
Hüseyin Şirin/Tekirdağ
Türk Telekom uzun süredir yatay kanal içinde hareket ediyor. Hisse arada yukarı ataklarda bulunmakla birlikte 2011 yılından bu yana yatay trendini koruyor. Son olarak nisan ayında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 6,77 TL’yi görürken sonrasında düşen bir eğilim izledi. Ancak yaşanan düşüş henüz uzun vadeli destek
seviyelerine gelmiş değil. Şirketin dokuz aylık bilançosunda kârını artırmış olması, olumlu olmakla birlikte esas faaliyet kârını düşürmesi, yatırımcı nezdinde soru işareti olarak görülüyor. Şirket, azalan finansal giderlerin ardından kârını artırmayı başardı. Uzun vadeli çıkış için esas faaliyetlerden gelen kârın artması şart.

Tofaş neden yükselmiyor? Hisse hakkındaki yorumunuzu öğrenebilir miyim?
Öznur Çelik/Malatya
Hisselerle ilgili değerlendirmede bulunurken uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmek daha isabetli tespitlerde bulunmaya olanak tanır. Söz konusu durum Tofaş için de geçerli. Hissenin fiyat seyri takip edildiğinde uzun vadeli yükselen kanal içinde hareket ettiği ve son olarak temmuz ayında en yüksek 26,38 TL’yi test ettikten sonra düzeltme yaptığı görülüyor. Mevcut haliyle hisse uzun vadeli çıkış trendini sürdürüyor. Yaşanan düzeltmeler uzun vadeli perspektifle bakan yatırımcılar için fırsat olarak değerlendirilebilir.

Kerevitaş’ın geleceği sizce nasıl olur? Çıkması için ne bekliyor? Niye bir türlü çıkmıyor?
İbrahim Kılıç/Denizli
Nisan 2014’te borsada Kerevitaş, bu yılın ocak ayında en yüksek 71,35 TL’yi test etti ve sonrasında kademeli olarak geriledi. Hisse, ağustos ayından bu yana ise taban oluşturmaya çalışıyor. Şimdilerde de 39,98 TL’nin üzerinde tutunma çabası içinde. Şirketin mali yapısına bakıldığındaysa hiç de iç açıcı bir bilanço ile karşılaşamamaktayız. Sürekli zarar eden bir durum söz konusu. Son açıklanan dokuz aylık bilançosunda da zarar azalmakla birlikte devam ediyor. Şirketin geçmiş yıl zararı 86 milyon TL seviyesinde bulunurken, özsermayesi de halen negatifte. Kâra geçeceğine dair güçlü işaretler alınmadığı sürece alım yapmak gereksiz risk anlamına gelecektir.

Borsada yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken temel unsur ne olmalı?
Hakan Baytar/Çorum
Borsada gerçekleştirilecek yatırımın kısa süreli al sat işlemlerinden farklılaşması gerekir. Zira günlük al sat işlemler günlük hatta anlık dalgalanmalardan yararlanmayı gerektirir ki bu hal bir noktadan sonra ekonomik verilerin dışındaki gelişmelerin etkili olduğu bir tarza dönüşür. Fakat uzun vadeli yatırım bakış açısı, şirketlerin mali yapısıyla doğrudan bağlantılı olacağından hareketin dayanağı da temelde ekonomik göstergelere dayanacaktır. Bu durum şirketin ve genel ekonominin iyi okunması halinde borsadaki yatırımlardan daha düşük riskle daha fazla getiri sağlama olanak tanıyacaktır.

Desa’nın neden düşüş kanalından kurtulamadığını söyleyebilir misiniz?
Ferhat Korkmaz/ Diyarbakır
Bir yılı aşkın süredir arada yukarı çıkışlarda bulunsa da taban seviyesinde hareket eden Desa, şimdilerde 0,76 TL’nin üzerinde tutunuyor. Hissenin nominal değerinin altına kaymış olması sebebiyle aşağıya kaydıkça daha fazla bir dirençle karşılaşması normal. Ancak bu durum daha da aşağıya kaymayacağı anlamına gelmez. Şirketin zarar etmeye devam etmesi halinde mevcut seviyelerde oyalanması söz konusu olabileceği gibi daha gerilemesi de mümkün olabilecektir. 2016 dokuz aylık bilançosunda zarar eden şirketin ilerleyen süreçte kârlı bir yapıya kavuşması, hissenin çıkması için zemin oluşmasına olanak tanıyacaktır.

Atlas Yatırım Ortaklığı için düşünceniz nedir? Hisseye şans tanıyor musunuz?
Enes Yeşildağ/Antalya
Atlas Yatırım Ortaklığı, 2010 yılında en yüksek 3,80 TL’yi gördükten sonra sürekli geriledi. Yaşanan düşüşün ardından nominal değerinin altına kayan hisse, ekim ayında yukarı bir atak gerçekleştirse de bu çıkış sınırlı kaldı. Hisse, halihazırda nominal değerinin altında işlem görmeye devam ediyor. Sürekli zarar açıklayan şirketin dokuz aylık bilançosunda da zarar devam ediyor. Bu hal yıl sonunda da zarar açıklayacağı yönündeki beklentiyi güçlendiriyor. Şirket zarar ettiği sürece hissede kalıcı bir çıkış zor.

ICBC’nin (Tekstilbank) çıkışı bu kadar mıydı? Daha da yükselmez mi? Hisse hakkındaki yorumunuzu söyler misiniz?
Şerif Güler/İstanbul
Pay devrinin ardından bankanın Kasım 2015’te gerçekleştirdiği genel kurul ile birlikte Tekstilbank’ın unvanı ICBC Turkey Bank olarak değişti. Gelinen aşamada bankanın sermayesinin yüzde 92,82’si Çin merkezli ICBC Limited’e ait bulunuyor. Borsada işlem gören kısmın yüzde 73’ü ICBC Turkey Yatırım Menkul Değerler’in saklamasında. Bankanın el değiştirme sürecinde hissede gözlenen çıkış, mart ayına kadar devam ederken sonrasında satışlarla birlikte geriledi. Düşüşe rağmen hissenin Fiyat/ Kazanç oranı 41,02 seviyesinde. Banka kârını mevcut seviyelerden daha da yukarılara çıkaramadığı sürece düşüşün devam etme olasılığını göz ardı etmemeli.

Sanel’in dipten çıkma şansı nedir? Beklenti ve yorumunuzu paylaşabilir misiniz?
Serdar Ünal/Rize
Aralık 2013’te borsaya gelen Sanel, bir süre yükselse de sonrasında geriledi. Hisse, düşüşün ardından Ağustos 2015’ten bu yana yönü aşağı olmakla birlikte daha ziyade yatay bir kanal içinde hareket etti. Halihazırda düzeltilmiş verilere göre 2,94 TL olan halka arz fiyatının altında işlem gören Sanel, şimdilerde 1,73 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Son iki yıldır kârını düşüren hissenin 2016 dokuz aylık bilançosunda da kârdaki düşüşü sürüyor. Hissenin daha da aşağıya kaymaması için kayda değer bir kârlılık yapısına kavuşabilmesi gerekiyor.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL