DOLAR
34,89
0,07%
DOLAR
EURO
36,76
0,38%
EURO
GRAM ALTIN
3012,24
-1,11%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,63
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

2 milyar kişinin işini robotlar kapacak

27 Ekim 2022 | 08:46
2 milyar kişinin işini robotlar kapacak
Gelecekte eğitim, iş hayatı ve teknoloji gibi alanlarda nelerin değişeceğini merak ediyoruz. Bunun için öngörülerde bulunan fütüristler var. Fütüristler Derneği Yüksek istişare Kurulu Başkanı Murat Şahin ile bunları konuştuk. Şahin, fütüristlerin en çok konuştuğu konunun eğitimin değişmesi olduğunu belirtiyor.

FATOŞ BOZKUŞ
[email protected]

1006
Robot teknolojisinin gelişmesiyle 2 milyar kişinin işsiz kalacağını da söylüyor.2005 yılında, sosyal yaşamın ve iş yaşamının gelecekte nasıl şekilleneceğine dair uzgörülerde bulunmak üzere multidisipliner çalışmalar yapmak üzere kurulan Fütüristler Derneği’nin bugün 700 üyesi bulunuyor. Bunların 400’ü gençlerden oluşuyor.

Bu özelliği ile dünyadaki diğer fütürist organizasyonları arasından ayrışarak en genç fütürist dernek özelliğini taşıyor. Derneğin bağlı bulunduğu World Future Society (Dünya Fütüristler Birliği), 26 yıldır her yıl düzenlediği Fütürizm Konferansı’nda konuşma yapması için bu yıl Fütüristler Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Murat Şahin’i davet etti.

Konferansta dünyanın en çok genç fütürist üyesi olan organizasyon olmanın sırlarını ve bunun getirilerini anlatan Şahin, konferans boyunca gelecek 10 yıl beklentilerini de dünyaca ünlü fütüristlerden dinleme fırsatı buldu.

Biz de döner dönmez kendisiyle hem konuşmasının içeriğini hem de konferansta konuşulan konuları bizimle paylaşmasını istedik. Şahin, sorularımızı aşağıdaki gibi yanıtladı:

Dünya Fütüristler Birliği’nin bu yılki konferansına konuşmacı olarak neden davet edildiniz?
World Future Society’nin bu yıl 50’nci yılı. Dünyaya yayılmış 5-6 bin üyesi var. 26 yıldır her yıl üyelerini davet ettikleri bir konferans yapıyorlar. Benden bu yıl genç fütüristlere ihtiyacımız var mı konusunu anlatmamı istediler.

Çünkü biz, çocuk bayramı, gençlik bayramı kutlayan ve genç nüfusuyla öne çıkan bir ülkeyiz. 2007 yılında dernekte gençler için bir şeyler yapalım dedik. Onları üye olarak kabul etmeye başladık. Gençlerden 20 TL üyelik ücreti alıyoruz. Kendi başkanlarını kendileri seçiyorlar. Sonra üniversitelerde fütürist kulüpleri açmak istedik. Sonra baktık ki sürdürülebilir olmuyor. Kulüpleri marka elçilerine dönüştürdük.

Bu elçilerin hedefleri var. Okullarında fütürizmi anlatıyorlar. Okullarda onlara destek vermek amacıyla, Anadolu Jet’i de yanımıza alarak, ‘İnsan 2030’ diye bir kitap çıkardık. 18 üniversitede 2030’a kadar hayatımızda değişecekleri anlattık. Geldiğimiz noktada 400 genç fütürist üyemiz var. Bu özellikle en genç fütürist derneğiyiz. Gençlerin ilgisini çekmeyi diğer dernekler de istiyor. Benim bu deneyimlerimi o nedenle anlatmamı istediler. Benzer bir örgütlenme diğer ülkelerde de söz konusu olabilir. Normalde konuşmacılar gelecekle ilgili beklentilerini paylaşır. Bana ise bunun için özel bir oturum ayırdılar.

Diğer konuşmacılar geleceğe dair ne tür beklentilerini paylaştılar?
En çok konuşulan konu eğitimin değiştirilmesi. Öğrenen kişinin eğitimin bir parçası olmasını sağlamak, deneyimi paylaşmak anlatılıyor. Yeni eğitim hayatında hayal kurdurabilmek önemli olacak. Oyun ise bunun en kolay yolu olarak gösteriliyor. Eğitimi sadece elektronik imkanlarla uzaktan eğitime çevirmenin, eski ürünü yeni ambalaja koymak olacağı için yeterli olmayacağından bahsediyoruz.

Gelecekte insanlığın en önemli sorununun gıda problemi olacağından bahsediliyor. Bununla ilgili paylaşımlar söz konusu oldu mu?
2050’ye kadar insanları doyurmak için, insanlık tarihinden bugüne kadar üretilenden fazla üretim yapmamız gerekiyor. Enerji işinin teknoloji sayesinde ucuzladığı görülüyor. Ancak gıda ve insan emeği hala pahalı. 2050 yılında kendi ürettiği ile verimli bir şekilde doyabilecek tek ülke ABD. Diğer ülkelerin bu konuda daha çok çalışması gerektiği de konuşulan konulardan oldu.

Gelişen teknoloji insanların hayatını değiştiriyor. Robot teknolojisinin gelişmesiyle nasıl bir dünya ortaya çıkacak?
Tahminler teknolojinin gelişmesiyle 2 milyar kişinin işini kaybedeceği yönünde. Çünkü birçok işi yapay zeka ve robotlar yapacak. Robotlar alışveriş yapmaya başlayacaklar. Örneğin ‘artık robot antropolojisi konuşmalıyız’ diyen bir konuşmacı vardı.

Bu noktada bildiğimiz tüm işler dönüşecek. Örneğin alışverişi robotlar yaparken iletişimi insanlara mı yapacağız? Bu da konuşulan bir diğer konuydu. Zaten pazarlama işi tamamen değişiyor. Çünkü bugüne kadar “Bu ürünü al, seni mutlu edecek” deniyordu. Artık yeni kuşak “Bunu alınca mutlu olacağımı biliyorum ama sen mesajınla benim mutluluğumu ne kadar önemsiyorsun onu söyle” diyor. Kısacası marka sahiplerini zor bir dönem bekliyor.

En çok ilginizi çeken konuşma konuları hangileriydi?
Bir konuşmacı, dünyanın geleceğiyle ilgili üç seçenek olduğunu söyledi: “İnsanlık ya dünyayı yok edecek, ya gezegeni terk edecek, ya da hiç olmamış bir insanlık yaratacak” dedi. Laboratuvar ortamında sperm üretiliyor olması ve üremek için artık erkeğe ihtiyaç olmaması da ilgi çeken konuşmalardandı. İnsanların her şeyi kendi toplayacağı bir gelecekten bahsedildi. Enerjisini, suyunu kendi toplayacak. Örneğin, kişisel olarak kullanılabilecek, havadan su üretecek makine gösterildi. Şu anda karbondioksiti kullanıp başka bir şey üretme üzerine da çalışmalar yapıldığı anlatıldı.

10 yıl sonra nasıl bir dünyanın olacağından bahsediliyor?
Öncelikle enerjiyi çözdük gözüyle bakılıyor. 2025’te sürücüsüz ve paylaşımlı otomobiller olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Sahip olma işi tamamen tükenecek. Dünyada bu gelişmeyle birlikte her yıl otomobil sayısının 20 milyon azalacağı söyleniyor. Araba kullanmayınca daha rahat alkol alınması, her yıl alkol pazarını 100 milyar dolar büyütecek deniyor. Gelecekte birinin anılarını alıp başka bir yere kopyalamanın mümkün olacağı beklentisi de ilginçti. Her şey bu kadar hızlanırken beş yılda bir seçim yapılmasının istenmeyeceği ve online seçimle daha katılımcı bir döneme geçileceğinden bahsediliyor.

"BEŞ YIL ÖNCE KONUŞULANLAR GERÇEKLEŞTİ BİLE"
Eskiden fütüristlerin anlattıkları şeylerin gerçekleşmesi için en az10 yıl geçmesinin beklendiğini söyleyen Murat Şahin, şimdi ise konuşmanın ardından çok geçmeden bu teknolojilerin hayata geçtiğini gördüklerini anlatıyor. Bu konuda da şu örnekleri veriyor: "6-7yıl önce sahiplik kavramı değişecek diyorduk. Bugün artık paylaşım ekonomisi var ve 250 milyar dolar büyüklüğe ulaştı bile. Giyilebilir teknolojileri konuşuyorduk, artık kullanıyoruz. Üç boyutlu yazıcıyı konuşuyorduk, kullanmaya başladık. Hatta şimdi dört boyutlu yazıcıyı konuşur hale geldik."
Etiketler
Fatoş Bozkuş
0

  • ALTIN GRAM - TL 3012,24 -1,11%
  • ALTIN ONS 2685,37 -1,18%
  • BIST 100 10058,63 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,233 -0,238%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41786 0,11015%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 105 -0,2397%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8895 0,0686%
  • EURO/DOLAR 1,0505 0,1172%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7602 0,3811%
  • STERLIN/DOLAR 1,27063 -0,31656%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL