Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Dijital dönüşüm en önemli gündem maddemiz

18 Aralık 2019 | 10:30
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 13:17
Dijital dönüşüm en önemli gündem maddemiz

Dijital dönüşüm çalışmalarına 2016'da başladıklarını anlatan Sepaş Enerji Yönetim Bilişim Sistemleri Grup Müdürü Necmi Aktuğ Çağlar, "Büyük bir sistemsel dönüşümün ardından süreçlerin optimize edildiğine emin olmamızla birlikte 2017 sonunda iyileştirme projelerimizi hızlandırdık.





Özlem Bay Yılmaz
obay@ekonomist.com.tr





Dijital dönüşüm 2018 ve 2019'da şirketimizin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi" diyor.





Elektrik perakende sektörünün oyuncularından biri olan Sepaş Enerji, Türkiye'nin önde gelen sanayi gruplarından Akkök Holding ve Avrupa'nın 10 büyük enerji şirketi arasında yer alan CEZ Group'un stratejik ortaklığıyla kuruldu.





Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında hizmet veren Sepaş Enerji'nin, 1,7 milyonluk abone portföyü var. "Müşteri memnuniyeti her zaman önceliklerimiz arasında yer aldı. Bildiğiniz gibi dijital dönüşümler şirketlerde köklü değişimlere yol açar.





Biz de bu süreçte öncelikle şirketimizi bu değişime hazırladık. Bu konudaki hassasiyetimiz 1,7 milyonu aşkın müşterimize duyduğumuz sorumluluktan kaynaklanıyor" diye konuşan Sepaş Enerji Yönetim Bilişim Sistemleri Grup Müdürü Necmi Aktuğ Çağlar sorularımızı şöyle yanıtlıyor:





Dijital dönüşüm yolculuğunuz ne zaman başladı?
Teknolojik altyapı çalışmalarımız kurulduğumuz günden bu yana devam ediyor. Dijital dönüşüm çalışmalarımıza ise ilk defa 2016 yılında başladık. Aldığımız ilk karar, mevcutta kullandığımız sistemleri izlenebilir, kontrol edilebilir, daha güvenli bulduğumuz sistemlerle değiştirme yönünde oldu.





Buradaki en önemli hamlemiz, müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlayarak dönüşümün şirketimiz için ne ifade ettiğini tanımlamak ve doğru adımları mevcut kaynaklarımızla birleştirmek oldu.





Büyük bir sistemsel dönüşümün ardından süreçlerin optimize edildiğine emin olmamızla birlikte 2017 sonunda iyileştirme projelerimizi hızlandırdık. Dijital dönüşüm 2018 ve 2019'da şirketimizin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.





Dijital dönüşüm konusunda ne gibi adımlar attınız bugüne kadar?
SAP ISU dönüşüm projemiz 2017 başında başlayarak yaklaşık 11 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Buradaki en önemli kriterimiz şirket olarak yaşadığımız dönüşümü müşterilerimize de olumlu olarak yansıtmaktı. Yaşanan değişim çalışma arkadaşlarımız için de çok önemliydi.





Bu alanda son dönemde devreye aldığınız yatırımlar oldu mu?
Enerji sektöründe teknoloji endüstrisinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle teknoloji ile ilgili yapılan yatırımlar bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor. Özellikle dijital dönüşüm projelerimiz çerçevesinde bu yıl bizi çok heyecanlandıran yatırımlar yaptık.





Müşterilerimize hem zamandan hem de iş yükünden tasarruf ederek abonelikleriyle ilgili işlemlerini online olarak yapabilecekleri yeni kanallardan hizmet vermeye başladık. Örneğin; e-devlet entegrasyonumuz bu kanallardan yalnızca biri.





Dijital dönüşümün şirketinize nasıl bir katkısı oldu?
Dijital dönüşüm sayesinde sistemi daha rahat izleyebiliyor, ölçebiliyor ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını tespit edebiliyoruz. Verimlilik analizi konusunda çalışmalarımız önümüzdeki aylarda netleşecek. Biz de özellikle robot yatırımlarımızdan sonra bunu ölçmek için çok büyük heyecan duyuyoruz.





Dijital dönüşüm konusundaki en büyük katkıyı şirketinizin hangi biriminde etkisini gördünüz?
Sepaş Enerji olarak dijital dönüşüm stratejimiz daima müşteri odaklı oldu. Söz konusu müşteri olunca artık daha net verilerle konuşabildiğimiz için en büyük katkıyı da müşteri hizmetleri, müşteri çözümleri, satış ve pazarlama departmanlarında görebildik diyebilirim.





Arşiv ve doküman süreçlerimizin de dijitalleşmesinden sonra bir müşteri şikâyeti geldiğinde çok hızlı bir şekilde aksiyon alıp yanıt verebilme imkanına sahip olduk.





Ayrıca, e-Fatura, e-Arşiv uygulamaları, e-Mutabakat, mt940 ve online banka entegrasyonları gibi çözümler ise muhasebe ve finans departmanlarımızı pozitif yönde etkiledi.





Önümüzdeki dönemde dijital dönüşüm konusunda atacağınız yeni adımlar neler?
2019 yılında şirket içinde ve dışında birçok projeye imza attık. Bunların başında arşiv ve doküman süreçlerimizin dijitale taşınması projesi yer alıyor. 2020 başında devreye alacağımız en önemli projemiz ise Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) projesi.





Büyük sanayi müşterilerimize özel çözümler sunabilmek için tasarladığımız portal projemiz bitmek üzere. Dijital dönüşüm süreçlerinin başlama noktası olan temiz veri gerekliliğinden yola çıkarak hukuka ve regülasyona uygun olarak bir bilgi güncelleme projesi de yürütüyoruz. Kullandığınız yeniliklerden bahseder misiniz?





Tedarik hizmetimizi Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanına her geçen gün genişleyen bir portföye ulaşıyoruz. Kurumsal müşterilerimize portföy yöneticilerimizin sağladığı ek hizmetlerle rekabet gücü sağlarken, mesken ve ticarethane müşterilerimize verdiğimiz hizmetin kalitesini artırmak gayretiyle çalışıyoruz.









2020 HEDEFLERİ NELER?
"Sepaş Enerji olarak 2019 yılı boyunca iş analitiğini odak noktamıza aldık ve bu yönde raporlama projelerimizi de tamamladık.





Bu doğrultuda grup şirketlerimiz arasında yenilikçi projelerin yarıştığı organizasyonda ödüle layık görüldük. Ayrıca, pilot bölümlerle RPA projemizi başlattık. 2020'de hemen her birimde yeni projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.





Müşterilerimize de en iyi deneyimi yaşatmak istiyoruz. İş birimlerimizin ve çalışanlarımızın operasyonel işlerle çok zaman kaybetmemelerini ve kendilerini daha çok geliştirebilmelerini sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.





Enerji sektöründe teknolojik yatırımlarımızla önde gelen bir şirketiz ve bunu 2020'de de sürdürme çabasında olacağız."


0

  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL