USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sindirim ve bağışıklığa faydalarıyla dikkat çekiyor: Kilosu 6 bin liradan satılıyor

Doğu Karadeniz’de hasadı başlayan çay çiçeği, antimikrobiyal özelliği nedeniyle tercih ediliyor. Sindirim ve bağışıklık sistemine olan faydaları da talebi artırıyor.


Sindirim ve bağışıklığa faydalarıyla dikkat çekiyor: Kilosu 6 bin liradan satılıyor

Çay bitkisinden elde edilen çay çiçeği, bitkiye ait ek bir ürün olarak dikkat çekiyor.

1 Yağ üretimi de yapılıyor

Yağ üretimi de yapılıyor

3 sürgün olarak toplanan çaydan yeşil çay, siyah çay, beyaz çay, oolong çayı üretiliyor. Fabrikada işledikten sonra geriye kalan çöpünden mangal kömürü imal ediliyor. Bitkinin bedeninden toplanan tohumundan yeni çay bitkisi için üretim yapıldığı gibi yağ üretim çalışmaları da yapılıyor.

2 Ekonomiye de katkı sağlıyor

Ekonomiye de katkı sağlıyor

Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun'da yetişen çay bu kadarla sınırlı kalmıyor. Bölgenin geçim kaynağı olan çay gün geçtikçe yeni ürünleriyle ekonomik gelirleri de tazeliyor. Şimdi ise çay çiçeğinden üretilen ‘çay çiçeği çayı' ile ön plana çıkıyor. 

3 Kilogramı 6 bin liradan satışa sunuluyor

Kilogramı 6 bin liradan satışa sunuluyor

Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇAYMER) tarafından üretilerek 50 gramlık ve 100 gramlık paketler halinde piyasaya sürülen çay çiçeği çayı da artık üreticiler için yeni bir gelir kapısı olma yolunda hızla büyüyor. Henüz üretimi az olan çay çiçeği çayı kilogram başına 6 bin TL'den satılıyor.

4 "Antimikrobiyal özelliğinden dolayı tercih ediliyor"

"Antimikrobiyal özelliğinden dolayı tercih ediliyor"

Çay çiçeği çayının yapılış aşamalarını anlatan ÇAYMER Genel Müdürü Teoman Küçükmustafa, çayın antimikrobiyal özelliğinden dolayı tercih edildiğini de belirtiyor.

5 Sindirim ve bağışıklık sistemine iyi geliyor

Sindirim ve bağışıklık sistemine iyi geliyor

Küçükmustafa, "Çay çiçeği özellikçe yaş çay sezonu bittikten sonra çay bitkisinden aldığımız bir üründür. Biz bu üründen çay çiçeği çayı yapıyoruz. Birkaç aşamadan geçiyor. Toplandıktan sonra ufak bir kurutma işlemi ve ardından fırınlarımızda belli bir derecede belli bir süre ve ölçülerde çay çiçeği çayını elde ediyoruz. Özellikle antimikrobiyal özelliğinden dolayı bu çayı özellikle sindirim sistemine ve bağışıklık sistemine iyi geldiği düşüncesiyle insanların sağlık için içmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

6 Bu yıl 50 kilogramlık üretim yapıldı

Bu yıl 50 kilogramlık üretim yapıldı

3 sürgün olarak toplanan çayın sezonunun kapanmasıyla çay çiçeği hasadına başlandığını ifade eden Küçükmustafa "Kasım ayında 40-45 günlük bir hasat süreci var. Bu süreçte müstahsillerimizden bu ürünü alıp içilebilir hale getiriyoruz. 2025 yılında 50 kilogramlık bir üretim gerçekleştirdik. Tüm paydaşlarımızla birlikte, özel sektör ile ve ÇAYKUR ile birlikte bu çayın tanıtımını yapıp hem üretimde hem de tüketimde daha fazla kitlelere ulaştırmak istiyoruz. Üretim kapasitesini günden güne arttırmak istiyoruz" dedi.

7 50 ve 100 gramlık paketler halinde piyasaya sunuluyor

50 ve 100 gramlık paketler halinde piyasaya sunuluyor

50 ve 100 gramlık paketler halinde piyasaya sunulduğunu da belirten Küçükmustafa, talebe göre toptan satış yapılabildiğini de ifade ederek "Perakende satış fiyatımız şuanda kilogram başına 6 bin TL. Biz bu ürünümüzü 50 gramlık, 100 gramlık ambalajlar halinde piyasaya sürüyoruz fakat isteyen olursa kilogram olarak da satıyoruz" diye de ekledi.
 

0
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL