Turizm sektörüne Cunda’dan girdi

18 Aralık 2019

Asıl işi madencilik olan Polat Group, turizm sektörüne Cunda'dan adım attı. Cunda'nın simge yapılarından biri olan ve uzun yıllar yetimhane olarak kullanılan Despot Evi'ni 13 milyon Euro yatırımla restore eden şirket, 28 odalı müze oteli nisan ayında açacak.





SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr





Ana işi madenciliğin yanı sıra ambalaj ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren Polat Group, turizm işine de girdi. Ege'nin gözde sahil kasabası Cunda Adası'nda 13 milyon Euro yatırımla turizm işine giren Polat Ailesi, bu alanda yatırımlarını sürdürmeye kararlı.





Cunda'nın simge yapılarından biri olan ve uzun yıllar yetimhane olarak kullanılan Despot Evi'ni Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 49 yıllığına kiralayan grup, uzun bir restorasyon sürecinin ardından iki ay önce ziyaretçilere kapılarını açtı.





Restorasyonla aslına sadık kalınan ve müze gibi dizayn edilen otelin resmi açılışının ise önümüzdeki yıl nisan ayında yapılması planlanıyor.





28 ODALI MÜZE OTEL
M. Polat Group'un turizm alanındaki ilk yatırımı olan Despot Evi, 2015 yılında açılan ihaleyle yatırımcıların ilgisine sunuldu. İhaleyi kazanan ve yap-işlet-devret modeliyle 49 yıllığına işletme hakkına sahip olan grup, 1862'de inşa edilen yapıyı günümüzün anlayışıyla modernize etti.





Polat Group Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Polat, bir tarihçi heyeti kurduklarını ve kendileri için en önemli konunun tarihin izlerini yansıtmak olduğunu söylüyor. Polat, "Despot Evi, bu özel adanın anıt eser olarak tescillenmiş önemli bir simgesel yapısı.





Adanın en eski yapılarından biri olan Despot Evi'ni otel olarak restore ederken aslına sahip kalmak ve hikayesini yansıtmak, aynı zamanda günümüzün dinamiklerini ve konforunu yansıtacak yaşayan bir mekan haline getirmek istedik" diyor.





Yüksek tavanlı ve özel dekorasyonla yenilenen Cunda Despot Evi'nde her biri farklı özelliklere sahip 28 oda bulunuyor. İsmail Polat, burada ilk olarak Hüsnü Özyeğin ve babası Muzaffer Polat'ı ağırladıklarını söylüyor.





KONGRE MERKEZİ DE KURACAK
Polat Group, turizm sektörüne yönelik başka yatırımlar da yapmayı planlıyor. İsmail Polat, mevcut binanın hemen arkasındaki alanda da 100 kişilik ek otel binası ve 350 kişilik bir kongre merkezi kurmak istediklerini ifade ediyor.





Bölgenin böyle bir kongre merkezine ihtiyacı olduğunu aktaran Polat, "Balıkesir Koca Seyit Havaalanı'na 45 kilometre yakınlıkta yer alan Cunda Despot Evi, bölgeye önemli bir değer kattı.





Buna kongre merkezini de ekleyip ulusal ve uluslararası kongrelere ev sahipliği yaparak bölgenin turizm potansiyelini katlamayı hedefliyoruz" diye konuşuyor.





150 YILLIK GEÇMİŞ
Cunda’daki Despot Evi’nin geçmişi hayli ilginç. 1862 yılında inşa edilen Despot Evi’ni Grigorios Gudohiras adında bir din adamı yaptırdı.





Kurduğu Despot Evi’nin tam karşısındaki Tavuk Adası’nda doğan ve Avrupa’da önemli bir din adamı olan Gudohiras, çevresinde dini bir statü ve unvan olan Despot olarak anılıyordu.





Son 40 yıldır metruk bir bina olan Despot Evi, 2015 yılında yapılan ihale sonrası uzun bir restorasyon sürecinden geçti. Bu restorasyon sonucunda da aslına sadık kalınarak 28 odalı bir müze otel olarak kapılarını açtı.