DOLAR
34,86
-0,00%
DOLAR
EURO
36,70
0,23%
EURO
GRAM ALTIN
3046,58
0,02%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Onur Yüksek Teknoloji (ONRYT) halka arz tarihi: Kaç lot dağıtacak? Şirket ne iş yapıyor?

SPK'nın halka arz onayı verdiği son iki şirket arasında Onur Yüksek Teknoloji de yer alıyor. Onur Yüksek Teknoloji'nin halka arzında talep toplama 22-23 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. İşte Onur Yüksek Teknoloji halka arzıyla ilgili merak edilen soruların yanıtları

22 Mayıs 2024 | 04:55
Onur Yüksek Teknoloji (ONRYT) halka arz tarihi: Kaç lot dağıtacak? Şirket ne iş yapıyor?

Onur Yüksek Teknoloji, 19 milyon 730 bin payı, sermaye artırım yöntemiyle satarken, paylar eşit dağıtılacak. Şirketin halka arz fiyatı 49,50 lira olarak belirlenirken, toplam halka arz büyüklüğü ise 976 milyon lira oldu. Şirketin halka arzında talep toplama 22-23 Mayıs'ta yapılacak.

ONUR YÜKSEK TEKNOLOJİ HALKA ARZI NE ZAMAN?

Onur Yüksek Teknoloji halka arzı için talep toplama tarihleri 22-23 Mayıs 2024 olarak açıklandı. Saat 10.30-13.00 arası talep girişi yapılabilecek. Onur Yüksek Teknoloji'nin 50 milyon TL olan sermayesinin 62,83 milyon TL'ye bedelli artırımı sırasında oluşan 12,83 milyon TL pay ile ortaklardan Cengiz Dede’nin 3,2 milyon TL, Noyan Burçin Dede’nin 1,6 milyon TL, Tolga Dede’nin 1,6 milyon TL ve Nurgül Dede’nin sahip olduğu 500.000 TL nominal değerli olmak üzere toplam 19,73 milyon TL nominal değerli pay halka arz edilecek.

ONUR YÜKSEK TEKNOLOJİ KAÇ LOT DAĞITACAK?

Halka arzda toplamda 19.730.000 lot dağıtılacak. Halka arzla ilgili notlar şöyle:

Halka Arz Fiyatı: 49,50 TL
Borsa Kodu: ONRYT.HE
İşlem Göreceği Pazar: Ana Pazar
Halka Arz Talep Toplama Yöntemi: Borsada Satış - Sabit Fiyatla Talep Toplama
Halka Arz Şekli
12.830.000 TL Nominal Sermaye Artırımı
6.900.000 TL Nominal Ortak Satışı
Halka Arz Büyüklüğü: 976.635.000 TL
Halka Açıklık Oranı: 31,40%

HALKA ARZ GELİRİ NEREDE KULLANILACAK?

İzahnameye göre şirket halka arzdan elde edeceği geliri şu şekilde kullanmayı planlıyor:

ONUR YÜKSEK TEKNOLOJİ NE İŞ YAPIYOR?

Şirketin sitesinde yer alan bilgilere göre Onur Yüksek Teknoloji 1980 yılında sivil ve askeri haberleşme uygulamalarına yönelik mühendislik hizmetleri vermek üzere kuruldu. İzahnameye göre şirketin bugün uzmanlık alanları şöyle:

  • İletişim ve Havacılık Teknolojileri:  Ses Haberleşme Sistemleri / Veri Haberleşme Sistemleri /Havacılık Sistemleri Entegrasyonu
  • Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

Onur Yüksek Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketin 1980'de kurulduğunu ve ilk 20 yılda çeşitli askeri projelerde çalıştıklarını söyledi.

Bu süreçte elektronik haberleşme sistemlerinin kurulumlarını yaptıklarını belirten Dede, "Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ile işler yaptık. Sadece askeri değil, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı gibi sivil kuruluşların da haberleşme sistemlerini kurduk. Bu sistemler arasında, radyolink sistemlerinden havaalanlarındaki uçuş kontrol kulelerine, radarlardan uçakların iniş kalkışını sağlayan sistemlere kadar pek çok konuda çalıştık. Bu nedenle oldukça önemli iş bitirme referanslarına sahibiz." dedi.

"2000'li yıllarda kulvarımızda yeni alanlar açtık"

Dede, çocuklarının yurt dışındaki eğitimlerini tamamlayarak şirkete katılmasıyla 2000'li yıllarda kulvarlarında yeni alanlar açma kararı aldıklarını ifade etti.

Bu süreçte yurt dışından ithal edilen bazı sistemleri yapma kararı aldıklarını kaydeden Dede, "AR-GE grubu kurduk ve çalışmaya başladık. Özellikle Savunma Sanayii Başkanlığı kanalıyla Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ses, haberleşme ve kayıt sistemlerine ilişkin çok kritik ihtiyaçlarını karşılayan çözümler üretmeye başladık." şeklinde konuştu.

Dede, çalışmaları neticesinde Türkiye'nin bu sistemler için yaptığı ithalata harcanan miktarın azalmasına katkı sağladıklarına işaret etti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının gemiler için özel haberleşme sistemi taleplerini de projeye dökerek hayata geçirdiklerinin bilgisini paylaşan Dede, ürünün başarılı sonuçlar vermesinin ardından Sahil Güvenlik Komutanlığının da farklı özelliklerde bir haberleşme sistemi talebiyle geldiğini aktardı.

Dede, şunları kaydetti:

"Gerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gerek Sahil Güvenlik Komutanlığı, bu sistemleri belirli bir sayıda yaptırdı. Başarılı olduğu takdirde yaygınlaştırmak istiyorlardı ve başarılı olundu. Bunun yaygınlaştırılması önemli. Yaygınlaştırma kapsamında Türkiye'nin tüm kıyıları ve Van Gölü de var. Dolayısıyla yaygınlaşma ile büyük bir ölçek söz konusu olmakta. Deniz Kuvvetleri için 5 gemiyle başladık ve şimdi yine aynı şekilde tüm platformlara yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu şekilde de daha da büyük kapsamlı projeler ortaya çıkıyor."

Uluslararası ticarete de önem verdiklerinin altını çizen Dede, Azerbaycan, Sırbistan, Fas'a ihracat yaptıklarını, ABD'ye sistem satışlarının olduğunu belirtti.

"Halka açılma ile elde edeceğimiz fon daha nitelikli bir fon olacak"

Cengiz Dede, halka arz karar almalarında iki temel faktör olduğunu aktararak, "Bizim için stratejik bir karardı. Bizim gibi şirketlerde, ilerlemek, büyümek, yeni yeni atılımlar yapmak için en önemli kaynak, yetişmiş, nitelikli insan kaynağı, nitelikli mühendisler, yazılımcılar. Onlar olmasa, zaten hiçbir şey yapılamaz ve ülkemizde bu kaynak var. Nitelikli personel birinci şart ama ikinci şartı, bir o kadar önemli. Zaman içinde öğrendik ki elinizde nitelikli fon kaynağı olması lazım. Bu yüzden düşündük taşındık ve bu kararı aldık. Yani halka açılma ile elde edeceğimiz fon daha nitelikli." diye konuştu.

Kurumsallaşmanın da halka arz kararında etkili olduğuna değinen Dede, "Uluslararası kabul edilebilir bir kurumsallaşmayı istiyorduk. Bu kararı alırken, bunu elde edeceğimizi de gördük." ifadesini kullandı.

Dede, halka arzdan elde edecekleri fonla yeni yatırımlar yapmayı düşündüklerini dile getirerek, yenilenebilir enerjinin bu alanlar arasında yer aldığını bildirdi.

Kahramanmaraş ve Osmaniye'de endüstriyel ölçekli GES tesislerine sahip olduklarını ifade eden Dede, "Sahip olduğumuz teknolojik altyapı sayesinde, GES tesislerimizde kendi tasarım ve üretimimiz olan güneş takip sistemlerini kullanmakta ve üretim verimliliğini önemli ölçüde artırmaktayız. Ortaya koyduğumuz hedefler doğrultusunda da üç yıl içerisinde elektrik üretim kapasitemizi, yapacağımız ilave GES ve RES yatırımlarıyla 270 milyon kWs seviyelerine çıkarmayı planlıyoruz." dedi.

Halka arzdan gelecek kaynak ile şirketi lokomotif çalışma alanı savunmada daha ileri götürmek istediklerine vurgu yapan Dede, AR-GE yatırımlarını ileri götüreceklerini söyledi.

Dede, şirkette 67'si mühendis 40'ı teknisyen olmak üzere 157 personelin çalıştığının bilgisini verdi.

Savunma sanayisi ve teknolojik gelişmeleri de değerlendiren Dede, "Ülkemiz son yıllarda dikkati çekici bir şekilde savunma sektöründe atılım yaptı. İnsansız hava araçlarından tutun atış sistemlerine kadar. Gerek Savunma Sanayii Başkanlığımız gerekse Silahlı Kuvvetler, bu konuda etkileyici derecede vizyoner davranıyor. Bazı projeler dünyada ilk kez Türkiye'de üretiliyor." şeklinde konuştu.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Dede... Şirketin sitesinde yer alan biyografiye göre 1952 yılında Artvin’de doğan Cengiz Dede, 1974 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. 1974-1976 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Sistem Analisti, 1976-1978 yılları arasında Yalçın Teknik’te elektrik mühendisi, 1978-1980 yılları arasında Maktaş’ta müdür olarak çalıştı. Onun 1980 yılında ONUR adı altında temellerini attığı şahıs şirketi, kimliğini 1991 yılında “ONUR Mühendislik A.Ş.” ve 2022 yılında “ONUR Yüksek Teknoloji A.Ş.” olarak değiştirerek bugüne geldi.

BORSA İSTANBUL'DAN ONUR YÜKSEK TEKNOLOJİ HALKA ARZINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Öte yandan Borsa İstanbul'dan Onur Yüksek Teknoloji halka arzına ilişkin şu bilgilendirme yapıldı:

  • Onur Yüksek Teknoloji A.Ş.'nin (Şirket) halka arz edilecek 19.730.000 TL nominal değerli payları, Borsa Birincil Piyasa'da Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış Yöntemi ile beher pay için 49,50 TL fiyattan 22-23/05/2024 tarihlerinde Global Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla, ONRYT.HE (ikincil piyasada işlem kodu ONRYT.E olacaktır) işlem sırasında satışa sunulacaktır.
  • ONRYT.HE'ye iletilecek emirlerde yalnızca [İptale Kadar Geçerli (İKG)] emir geçerlilik süresi kullanılmalıdır. İlgili sırada maksimum emir değeri 976.635.000 TL olacaktır. Halka arza ilişkin emirlerin Borsamıza iletilmesine aracılık eden üyelerin, emirleri Borsamız birincil piyasasına iletirken kendi risk tanımlamaları çerçevesinde birden fazla emre bölerek iletmeleri halinde fiyat - zaman önceliğini haiz ilk emir dışındaki diğer emirler mükerrer olarak girilmiş olacağından dağıtıma konu edilmemektedir.
  • Şirket payları, birincil piyasa işlemlerinin tamamlanmasını takiben, Borsamızca yapılacak değerlendirmenin ardından ikincil piyasada işlem görebilecektir.
  • Şirketin paylarının halka arzına ilişkin izahname Kamuyu Aydınlatma Platformu'nun https://www.kap.org.tr/tr/sirketler/DK internet adresinde yayınlanmaktadır.
     



 

0

  • ALTIN GRAM - TL 3046,58 0,02%
  • ALTIN ONS 2717,91 0,02%
  • BIST 100 10058,47 -0,4%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,336 -0,17%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41571 -0,04201%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8646 -0,0028%
  • EURO/DOLAR 1,05 0,07%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7031 0,225%
  • STERLIN/DOLAR 1,27539 0,05727%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL