DOLAR
34,89
0,08%
DOLAR
EURO
36,63
0,01%
EURO
GRAM ALTIN
3009,55
-1,20%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,63
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İK süreçlerini dijitalleştiriyoruz

27 Ekim 2022 | 15:54
İK süreçlerini dijitalleştiriyoruz
İş bulma problemlerine teknolojiyi kullanarak çözüm bulan Workindo.com diğer taraftan işçi, işveren ve taşeronları bir araya getiren bir platform olarak hizmet veriyor. Her ay yüzde 20 büyüdüklerini söyleyen Workindo Teknoloji CEO'su Erhan Kocabaş, salgın sonrası Asya Pasifik ülkelerine odaklanacaklarını belirtiyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle şirketler pek çok süreci dijital ortama taşımaya başladı. Bu sürece en hızlı uyum sağlayan birimlerden biri de insan kaynakları oldu. İşe alımdan mülakata kadar pek çok süreç online'a taşındı. Workindo'da da bu süreçte öne çıkan girişimlerden biri oldu. İnşaat sektörüne özel bir istihdam merkezi olan Workindo, iş bulma problemlerine teknolojiyi kullanarak çözüm buluyor.

Diğer taraftan işçi, işveren ve taşeronları bir araya getiren bir platform oluşturduklarını söyleyen Workindo Teknoloji CEO'su Erhan Kocabaş, "inşaat firması bir proje yayınladığında taşeron ve tedarikçiler projenin her kalemiyle ilgili firmaya teklif sunabiliyor.

Adil rekabet koşullarının bulunduğu bir pazaryeri modeli oluşturduk" diyor. Workindo, yurtdışında büyümeyi hedefliyor. Salgın sonrası Asya pasifik ülkelerine odaklanacaklarını belirten Kocabaş, büyüme hedeflerini anlattı.

Workindo'yu kurarken nasıl bir fikirle yola çıktınız?

İnşaat sektörü uzun yıllardır iç içe olduğum bir sektör. Sohbetlerimizde sık sık müteahhit arkadaşlarım kalifiye personel temini konusunda sorunlar yaşadıklarını, mühendis arkadaşlarım ise kendilerine uygun işi bulmada problem yaşadıklarını söylüyordu.

Bu sorunlara çözüm bulma hedefiyle Workindo'yu kurdum. Ocak 2020'de kurulduk, şirketimizi kurmadan altı ay boyunca pazar araştırması ve platformumuzun yazılımı üzerinde çalıştık.

Gündeminizde farklı projeleriniz var mı? Bildiğiniz üzere inşaat sektörü lokomotif bir sektör ve 20'ye yakın sektör birlikte faaliyetlerine devam ediyor. Bu nedenle faaliyet alanımız dar gibi görünse de oldukça geniş.

Spesifik olarak inşaat sektörü ve yan sektörleriyle ilgili istihdama aracılık faaliyeti yürütüyoruz. Yanı sıra işçi, işveren ve taşeronları bir araya getiren bir platform oluşturduk. Örnek vermek gerekirse inşaat firması bir proje yayınladığında taşeron ve tedarikçiler projenin her kalemiyle ilgili firmaya teklif sunabilecek, işveren uygun olduğu tedarikçiyi aralarından seçebilecektir.

Adil rekabet koşullarının bulunduğu bir pazar yeri modeli oluşturduk. Aynı zamanda işveren, proje için hem mavi yaka hem beyaz yaka istihdamını Workindo aracılığı ile sağlayabilecek. Mavi yaka istihdamı, adayların canlı CV'lerini oluşturma ve yetkinliklere birebir ilanlarla eşleşme sağlama gibi diğer platformlardan ayırt edici uygulamalarımız yer alıyor.

Nasıl bir katkı sağlıyorsunuz şirketlere?

Workindo'da adaylar birebir uygun olduğu iş fırsatlarını görebiliyor. Kendimizin geliştirdiği ve sürekli olarak güncellediğimiz uygun işçi ve uygun işvereni eşleştiren çok özel bir yapay zekâ destekli algoritmamız var ve işimizin kalbinde de bu algoritmanın başarısı yatıyor. Birlikte çalıştığımız şirketlerin İK süreçlerindeki maliyetleri yüzde 90 oranında indirdik.

Sektörde nasıl bir farklılık yaratıyorsunuz?

Benzer platformlardan çok temel noktalarda farklılaşıyoruz. Biz ilk günden itibaren sektörün ihtiyacı olan meslek kırılımları ve teknik kuralları içimizde barındırıyoruz.

Sadece sektöre odaklandığımız için MYK belge alma kuralları, meslek ilişkileri ve teknik yeterlilikleri yazılımımıza entegre ediyoruz. Rating sistemi ise sektöre getirdiğimiz bir diğer yenilik. Çalışanlarınızı oylayabilir, onların hakkında referans olabilirsiniz. Uzaktan online ön görüşmeleri ilan verenlerimiz için yapıyoruz. Teknik test ve kişilik envanteri testlerini yapıyoruz.

Çoklu dil desteğimiz mevcut. Şu an İngilizce olan yabancı dil desteğimize çok yakın zamanda başka dil seçeneklerini de ekleyeceğiz. İngilizce desteğimiz sayesinde farklı ülkelerde ve uluslararası personel istihdamı hizmeti veriyoruz. Örneğin Vietnam'dan Almanya'ya çalışmaya giden personeller, Workindo'yu kullanabilme şansına sahip olacaklar. Platformumuzu Türkiye'de geliştirdik fakat hedefimiz global büyüme.

Yurtdışına hizmet veriyor musunuz?

Salgın dönemi sonrasında büyüme hızımızı arttıracağız ve böylelikle daha fazla ülkede hizmet veriyor olacağız. Mevcut durumda hizmet verdiğimiz ülkeler Türkmenistan, Katar, Rusya, Almanya, Kanada, Endonezya. Salgın sonrası Asya pasifik ülkelerine odaklanacağız. Özellikle inşaat sektörünün milli gelir oranından en çok pay alan, hızla büyüyen ve altyapı yatırımlarını büyüten ülkelere odaklanıyoruz.

2020 sonuna kadar hedefiniz nedir?

İlk günden itibaren hızla büyüyoruz. Sektördeki tüm paydaşlarla birebir görüşmeler yapıp geri bildirimleri ile sistemimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bu günlerde Covid-19'un yarattığı belirsizlikler var ve bu bize platformumuzu daha fazla geliştirmek için zaman tanıdı.

Covid-19 sonrası dönemde hem ülkemizin hem dünya inşaat sektörünün hızlıca toparlanması ile sektördeki tüm oyuncular ile çalışmayı hedefliyoruz. Her ay yüzde 20 büyüyoruz. 2020 sonunda hedefimizde sektörün büyük oyuncularına hizmet vermek ve mavi yaka özelinde en bilinen ve etkili çözüm sunan firma olmak var.

Dijital dönüşüm konusunda adım atmak isteyen şirketlere önerileriniz nelerdir?

Dijital dönüşümün ilk aşaması veriyi toplamaktır. Öncelikle iş yapış biçiminde veriye odaklı çalışmak temeli oluşturuyor. Bunu yapabilmek için de tüm süreçlerin yazılım ve teknolojinin yardımıyla hazırlamak çok önemli. Manuel takip edilen süreçlerin otomatik hale getirilmesi, dataya göre karar verme mekanizmalarının kurulması, şirket kültürünün dijital dönüşüme ayak uydurması gerekiyor.

Birçok şirket kültürel gelişmeyi yakalayamadığı için tam anlamıyla dijitale geçemiyor. Özellikle bayilik, perakende gibi omnichannel kanallarda çalışan firmalar eskiden güçlü olan fiziksel alanları küstürmemek için dijitalleşemeyebiliyor. Bu sürece tüm paydaşların inanması ve fiziki kanalların da sürece dahil edilmesi kritik önem taşıyor.

DİJİTALLEŞME OLMAZSA OLMAZ HALE GELDİ
YENİ FIRSATLAR DOĞACAK
Salgın süresince işe alımların duracağı ve mevcut taahhüt edilen işlerin kısmen devam ettirileceği kanaatindeyim. Tüm dünyada müteahhitlerin proje bitim tarihleriyle ilgili vaatleri bulunuyor, ödeme dengesi ve yapım süreci aksayacağı için salgın sonunda yüklenici firmalar mevcut projeleri hızlandıracaktır. Bu kendi içinde fırsatlar da doğuruyor. Özellikle salgın kontrol edildikten sonra ertelenmiş talep istihdamın artmasına neden olacaktır.

SÜREÇLER TAMAMEN ONLİNE
Şu an yavaşlayan projelerin bitim tarihleri yaklaştıkça firmalar gaza basacaklar. Servislerimizi ve süreçlerimizi tamamen online sistemler üzerinden tasarladık. İnsan kaynakları ve satın alma departmanlarının dijitalleşmesine yardımcı oluyoruz. Online görüşmeleri ilk günden onlar için yapıyoruz. Dijitalleşme Covid-19 öncesi önemliydi, Covid-19 sonrası artık hayatta kalmak için olmazsa olmaz hale geldi.
0

  • ALTIN GRAM - TL 3009,55 -1,2%
  • ALTIN ONS 2682,7 -1,27%
  • BIST 100 10058,63 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,643 0,031%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42154 0,36998%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 105 -0,2397%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8928 0,0781%
  • EURO/DOLAR 1,0466 -0,2521%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6255 0,0133%
  • STERLIN/DOLAR 1,26709 -0,59428%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL