Bist 100
9806,16
0,86%
Bist 100
Dolar/TL
32,5036
-0,1276%
Dolar/TL
Euro/TL
34,866
0,1542%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0727
0,2627%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2430,81
0,33%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Basın Ekspres Yolu eski cazibesini arıyor

19 Şubat 2020
Basın Ekspres Yolu eski cazibesini arıyor
Basın Ekspres Yolu, halen 31 otele ev sahipliği yapıyor. Ayrıca planlama ve yapım aşamasında da dört otel bulunuyor. Bölgenin, Atatürk Havalimanı'nın kapanmasıyla kaybettiği cazibesini, metro hattinın açılmasıyla beş yılda geri kazanması bekleniyor.

LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr

İstanbul'un yeni Maslak'ı olarak adlandırılan Basın Ekspres Yolu, 15 yıl öncesine kadar fabrika bölgesiydi. Sonraki yıllarda konut, ofis, rezidans ve otel projeleriyle dönüşüm geçiren bölge, Atatürk Havali-manı'nın gidişiyle birlikte cazibesini yitirdi.

Ancak bölgede daha önceden planlanan otel projelerinin yatırımları durmadı. Şu anda bölgede 31 otel bulunuyor. Planlama ve yapım aşamasındaki dört otel de tamamlandığında bu sayı 35'e çıkacak.

NG Holding'ten Nurol'a kadar Türkiye'nin önde gelen yatırımcıları tarafından inşa edilen ofis ve rezidans projeleriyle de öne çıkan bölge tüm umudunu önümüzdeki dönemde açılması planlanan metroya bağladı.

Bölgeyi İstanbul'un merkezine bağlaması planlanan metro hattının hayata geçmesiyle birlikte bölgenin kaybettiği cazibesini beş yıl içinde geri kazanması bekleniyor.

HAVALİMANININ TAŞINMA FATURASI
Elite World Hotels CEO'su Ünsal Şınık, Atatürk Havalimanı'nın gitmesinin Basın Ekspres bölgesindeki otellere yüzde 25 iş kaybettirdiğini söylüyor. Ancak bunun bir kısmının yeni havalimanının bölgeye yakınlığıyla geri alındığını da belirtiyor.

Şınık, yeni havalimanı bölgesinde otel olmaması nedeniyle yine Basın Ekspres Yolu'nun tercih edildiğini vurguluyor. Basın Ekspres Yolu merkeze alınıp 3-4 km'lik bir çember çizildiğinde ve Sahil Yolu'ndaki oteller de dahil edildiğinde, bölgede yaklaşık 10 bin oda kapasitesi bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Bu da bölgedeki rekabeti daha da kızıştırıyor. Ancak bölge yine de birçok konuda gelecek vaat etmeye devam ediyor. Ünsal Şınık, çok yakın bir dönemde metronun gelecek olmasının bölgenin şansını değiştireceğini söylüyor.

Şınık, eskiden fabrika bölgesi olan Basın Ekspres'in Maslak gibi iş bölgesi olma yolunda ilerlediğini ve 5-7 yıl içinde kendini toparlayacağını ifade ediyor. Bölgede çok sayıda rezidans ve plaza yapıldığını, bu plazaların dolmaya başlayacağını ve yakın gelecekte buralara daha rafine şirketlerin geleceğini belirtiyor.

Şınık, "Çünkü büyük şirketler merkezlerini İstanbul dışındaki yerlere taşıyorlar ve bunu yaparken en önemli kriter ulaşım oluyor. Bu bölge de metro ulaşımıyla öne çıkacaktır" yorumunu yapıyor.



FİYATLAR DAHA UCUZ
Basın Ekspres'teki otellerde konaklama ücretleri İstanbul'un merkezine göre yüzde 25 daha ucuz. Bu otellerde ortalama doluluklar ise yüzde 68 dolayında. Kış döneminde bu bölgedeki 5 yıldızlı otellerin ortalama oda fiyatı 40-50 dolar arasında seyrederken, bu rakam yüksek sezonda 70 dolara kadar ulaşıyor.

Bölge, oda sayısı yüksek otelleriyle büyük tur gruplarının da tercihi oluyor. Yakın geçmişte prestij yolu olarak da adlandırılan bölge, CNR Expo fuar alanına, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne, TEM otoyoluna ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne yakın konumuyla öne çıkıyor.

Konut, ofis ve otel gelişimiyle de bilinen bölge, son yıllarda yapılan yerli ve yabancı yatırımlarla birlikte otel ve kongre vadisine dönüştü.

Westside Arjaan by Rotana, La Quinta by Wyndham, Divan Suites ve Wanda Vista gibi lüks markalara ev sahipliği yapan Basın Ekspres'te Courtyard Marriott, Holiday Inn Express, Wynd-ham Grand, Retaj Royale, Elite World Europe Hotel, Hilton Garden Inn, Holiday Inn, Park Inn Radison, Gorrion ve Mercure gibi oteller bulunuyor.

Şu anda yedisi 5 yıldızlı, 20'si 4 yıldızlı, dördü 3 yıldızlı olmak üzere 31 otelin faaliyette olduğu bölgede yeni otel yatırımları da hızla devam ediyor.

Bölgedeki oteller, Atatürk Havalimanı'nın kapanmasıyla birlikte ilk etapta yüzde 25'e varan bir kayıp yaşasa da İstanbul Havalimanı bölgesinde otel olmayışı ve bu bölgenin yeni havalimanına yakınlığı gibi sebeplerle tercih ediliyor. Ayrıca bölgedeki sağlık kuruluşları da canlılığı besliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Wyndham grubunun Kuzey Amerika ve Latin Amerika'da hizmet veren beş yıldızlı markası La Quinta, Avrupa'daki ilk otelini Basın Ekspres Yolu'nda açtı.

Wyndham Hotels & Resorts EMEA Başkanı ve Genel Müdürü Dimitris Manikis, dünyadaki en büyük La Quinta'yı İstanbul'da açtıklarına dikkat çekerek, dünyanın büyük kentlerinde Basın Ekspres Yolu gibi yeni bölgelerin öne çıktığını söylüyor. Manikis, insanların kentlerin ikincil bölgelerindeki kaliteli otelleri kullanmaktan hoşlandıklarına da vurgu yapıyor.

YENİ OTELLER YOLDA
Her ne kadar bölge otellerin ilk planlandıkları dönemdeki cazibesini yitirmiş olsa da yatırım kararı alınan otellerin inşaatları birer birer tamamlanıyor.

Bölgeye ciddi hareket katan ofis, AVM, rezidans, otel karmasından oluşan Mall of İstanbul bünyesindeki 5 yıldızlı Hilton otelinin de bu yıl içinde açılması planlanıyor.

Bölgede çok sayıda otel olmasına rağmen konseptin bir parçası olarak planlanan otel Mall of İstanbul projesinden çıkarılmamış ama oda sayısı 240'tan 140'a indirilmiş, bir kısmı da rezidansa çevrilmişti.

Basın Ekspres'te otel planlayan ve bu yatırımı birkaç yıldan bu yana askıda bekleten NG Hotels de bölgenin gelecek dönemde canlanacak olması beklentisiyle yatırımını tamamlama kararı aldı.

NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Marriott West İstanbul'un dekorasyon çalışmalarının sürdüğünü, otellerinin 2021'de devreye alınacağını söylüyor.

Şirket, rezidans ve otel olarak planladığı karma projesindeki oteli daha önce açmayı planlarken o dönem yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu yatırımı erteleme kararı almıştı. Gür, "Havalimanının gidişinin bölgenin doluluk oranlarına yansımasını bilemiyorduk.

Şimdi aldığımız bilgiler doğrultusunda otelimizi önümüzdeki yıl açmayı planlıyoruz" diye konuşuyor. Şu anda İstanbul Havalimanı'na en yakın oteller bölgesinin burası olduğuna dikkat çeken Gür, sağlık turizmine yönelik bir hareketlenmenin de olduğunu ifade ediyor. Ayrıca fuar merkezi olması nedeniyle de bölgeye dair çok umutsuz bakışın kalmadığını söylüyor.

SAĞLIK TURİZMİNİN ETKİSİ
Güneşli La Quinta otelinin yatırımcılarından Adonis Turizm Genel Müdürü Tamer Çiçek, Basın Ekspres'te konumlanan hastanelerin ve sağlık kurumlarının sağlık turizmi için ülkemize çok sayıda turist çektiğini, bu turistlerin de bölgedeki otellerde ağırlandığını söylüyor.

Çiçek, büyük tur gruplarının da büyük otobüslerle bölgedeki otellere yanaşmanın kolaylığı ve hesaplı oda fiyatları ile bölgeyi tercih ettiğine işaret ediyor.

Ayrıca bölgede konumlanan bankaların ve tekstil şirketlerinin genel merkezlerinin de müşteri yarattıklarını belirtiyor. Bölgede, Uzakdoğululardan Avrupalılara, Araplardan Ortadoğululara kadar zengin bir turist profili bulunduğuna da vurgu yapılıyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2430,81 0,33%
  • ALTIN ONS 2326,09 0,43%
  • BIST 100 9806,16 0,86%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,609 0,168%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36791 -0,17806%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,1575 -0,168%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5036 -0,1276%
  • EURO/DOLAR 1,0727 0,2627%
  • EURO/TURK LIRASI 34,866 0,1542%
  • STERLIN/DOLAR 1,25168 0,42281%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL