Bist 100
9097,5
0,19%
Bist 100
Dolar/TL
32,3848
0,1491%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0521
-0,1343%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0797
0,0514%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2325,02
0,14%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bankalardan start up’lara destek yağmuru

17 Mayıs 2021
Bankalardan start up’lara destek yağmuru
Burcu Tuvay btuvay@ekonomist.com.tr

Bankalar, sundukları girişimci destek programlarıyla bugüne kadar birçok start up'ın iş modelini yurtdışına taşımasını sağladı. Hızlandırma programları, hibe ve kuluçka destekleri gibi farklı mekanizmalarla start up'lara katkı sunan yedi banka, bu yıl da yüzlerce girişimciyi destekleyecek.

02-15 Mayıs 2021 tarihli sayıdan

Girişimcilik ekosistemini destekleyen paydaşların sayısı her geçen gün artıyor. Artık birçok banka, kendi içlerinde kurduğu girişimcilik birimleri ile mentorluktan hızlandırma programlarına kadar birçok alanda start up'a destek veriyor.

Ofis alanı, network, ürün geliştirme, yatırımcı bulma gibi pek çok alanda verilen desteklerle ölçeklenebilir bir iş modeline ulaşma olanağına sahip olan girişimciler, yurtdışı pazarlarda da ürün ve hizmetlerini tanıtma şansı buluyor.

Tabloyu görmek için görsellere tıklayın.

Hızlandırma programları, kurumsal girişim sermayesi fonları, hibe ve kuluçka destekleri gibi farklı mekanizmalarla start up'ları destekleyen bankalar, 2021'de de yüzlerce girişimciye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Haberimizde Türkiye'de start up ekosistemine katkı sağlayan yedi bankanın bu yıl girişimcilere sunacakları yeni destekleri araştırdık.

74 MEZUN VERDİ


İş Bankası ana sponsorluğunda Kolektif House bünyesinde kurulan Workup Girişimcilik Programı, teknoloji odaklı, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir iş modeline sahip her dikeydeki erken aşama girişime geniş kapsamda destekler sunuyor.

Ayrıca İş Bankası ve grup şirketlerinin yöneticileri ile de yakın çalışma olanağı bulan girişimler, ürün ve hizmetlerini banka ve grup şirketlerine satma, birlikte ürün ve hizmet geliştirme gibi olanaklara sahip oluyor.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, "2017 yılında başlattığımız Workup Girişimcilik Programı kapsamında bugüne dek 98 girişim programa kabul edildi, 74 girişim mezun oldu.

2021 yılının mart ayında başlayan, programın sekizinci dönemi ise sekiz girişim ile devam ediyor'' diyor. Sezen, ayrıca İş Bankası'nın ana yatırımcısı olduğu Maxis Yenilikçi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile iki Workup girişimine yatırım yapıldığını kaydediyor.

SEKİZ GİRİŞİMİ DESTEKLEYECEK


QNB Finansbank ve kurumsal girişim sermayesi şirketi QNBEYOND Ventures ile start up'lara yatırım yaparken bir yandan da mentorluk, servis sağlayıcıları desteği, Desk360, Kolay İK, Pisano şirketlerden indirim fırsatı sunuluyor. QNBEYOND içinde ofisi alanı, hibe, eğitim ve network desteği de veriliyor.

Bu yıl üçüncü dönemine başladıkları programda toplamda 27 girişime ev sahipliği yaptıklarına dikkat çeken QNBEYOND Genel Müdür Yardımcısı Derya Düner, programın ilk iki döneminden mezun olan 19 girişimle de büyük çaplı 11 iş birliği gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Düner, "Bu yılın başında hızlandırma programımızın üçüncü dönemini sekiz yeni girişimimizle başlattık. Eylül ayında sona erecek üçüncü dönemimizden hemen sonra yılın son çeyreğinde başvurularını açacağımız dördüncü dönemimizde de sekiz yeni girişime daha ev sahipliği yapmayı planlıyoruz" diyor.

GLOBAL ODAKLI START UP'LAR


TİM-TEB Girişim Evleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Gaziantep, Mersin ve Bursa'da bulunuyor. Programlar özellikle ihracat ve global odaklı tasarlanarak, girişimciler yurtdışı pazarlara açılım konusunda destekleniyor.

Startup/Scaleup2Corporate programları ile inovatif çözümler sunan teknoloji şirketlerini, kurumsal firmalar ve KOBİ'lerle bir araya getirdiklerini belirten TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, şöyle devam ediyor:

"TİM-TEB Girişim Evleri TÜBİTAK tarafından verilen hibe desteklerinin ulaştırılması için tanıtım ve eğitim faaliyetlerini yürütüyor. Bugüne kadar BiGG kapsamında 89 start up şirketi kuruldu. TEB, TİM-TEB Girişim Evle-ri'ndeki girişimcilerin toplamda 14,8 milyon TL'lik hibeden yararlanmasına olanak verdi."

YENİ DÖNEM BAŞLIYOR


TEB, TÜBİTAK'tan destek alan girişimlere ürünlerini çıkarana ve ticarileşene kadar destek oluyor. Albaraka Garaj Hızlandırma Programı'nda ise girişimcilerin ürünlerini tutundurma, ticarileşme ve globalleşme faaliyetlerine destek veriyor.

Yatırım almak isteyenler için de APY Ventures fonu üzerinden destek oluyor. Bugüne kadar toplamda 85 start up'a destek verdiklerini söyleyen Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çetin, "Bu start up'lara 3 milyona yakın hibe dağıttık.

Start up'larımızdan 10 milyon TL'nin üzerinde satın alma gerçekleştirdik. Girişimcilerden albarakagaraj.com'u yakından takip etmesini öneriyorum. Yakın zamanda yeni dönem başvurularını açacağız" diye konuşuyor.

40 BİN TL HİBE DESTEĞİ


Kuveyt Türk'ün Lonca Girişimcilik Merkezi ise teknoloji odaklı ve ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilere 40 bin TL'ye kadar nakit hibe desteği veriyor.

Eğitim, proje bazlı mentorluk, çok lokasyonlu kuluçka hizmeti gibi destekler sağlıyor. Ayrıca, cihaz geliştiren girişimciler, AR-GE desteği, özellikle FinTech'ler için ise Kuveyt Türk'ün API altyapısını kullanmaları gibi olanaklar da veriliyor.

Yaklaşık dört yılda 2 binin üzerinde başvuru aldıklarını vurgulayan Kuveyt Türk Strateji ve İnovasyon Grup Müdürü ve Lonca Yönetim Komitesi Üyesi Dr. Selman Ortaköy, ağustos ayında yapacakları altıncı dönem mezuniyetiyle birlikte Lonca'dan mezun ettikleri girişimci sayısını 60'a yükseltmeyi hedeflediklerini söylüyor.

Ortaköy, "Haziran ayında başvurularını almayı planladığımız yedinci dönem programında ise yaklaşık 10 yeni girişime daha destek vererek bu yıl destek verdiğimiz girişimci sayısını 21'e çıkarmayı hedefliyoruz" diyor.

SİBEL KAYA GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI "2021'DE ALTI GİRİŞİMİ DESTEKLEYECEĞİZ"


"Garanti BBVA Partners Hızlandırma Programı'nı 2015 yılında hayata geçirdik. Program ile yenilikçi fikirlerin, sürdürülebilir bir işe dönüşmesi ve gelişmesi için girişimcilere imkânlar sunuyoruz.

Kadın girişimciliğinden sosyal girişimciliğe uzanan, girişimciliğe özel ürün ve hizmetlerle desteklediğimiz çok çeşitli platformlarda çalışmalara imza atıyoruz. Garanti BBVA Partners da yine aynı bakış açısıyla, ekonominin itici güçlerinden olan ve katma değer yaratan girişimcilere destek olduğumuz bir program.

Bu programdan yararlanan girişimcilerimizin bugüne kadar aldığı yatırım 22 milyon TL'nin üzerinde. Bugüne kadar desteklediğimiz 60 girişim ile ekosistemin büyümesine katkı sağladık. 2021 yılı için altı girişimi programımıza dahil ettik."
0


  • ALTIN GRAM - TL 2325,02 0,14%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9097,5 0,19%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,208 -0,112%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35453 0,03656%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,4075 -0,347%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3848 0,1491%
  • EURO/DOLAR 1,0797 0,0514%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0521 -0,1343%
  • STERLIN/DOLAR 1,26394 0,12635%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL