Ağustos ayına 10.800’lerden giren BİST-100 Endeksi, başta Japonya ve ABD olmak üzere yurt dışı piyasalardaki kırılganlığın da etkisiyle güç kaybederek psikolojik olarak önemli olan 10.000’in altına geriledi. Her ne kadar 8 Ağustos’ta 10.000’in biraz üzerinde kapansa da küreseldeki satış dalgasının durulmasından ve yaşanan dipten dönüşten yararlanamayan BİST-100, kazancını koruyamadı ve geçen hafta 9.800’lerin de altını test etti. Ortadoğu’da savaşın tırmanması riski de BİST’i baskılıyor.
18 - 31 Ağustos 2024 tarihli sayıdan
SERHAT GÜRLEYEN
İŞ YATIRIM
“DİPTEN POZİSYON ALMA REFLEKSİ BOZULDU”
BİST’te önceki hafta sertleşen satışın bitmemesi yatırımcıların moralini aşağı çekmiş durumda. Dünya borsalarındaki dipten dönüşe güvenerek yapılan alışların yabancı yatırımcılar tarafından satış fırsatı olarak kullanıldığı analizini yapan İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen; temmuz ayı ortasından beri süren negatif ayrışmanın yatırımcıların dipten pozisyon alma refleksini bozduğu görüşünde.
“Orta vade için Türkiye varlıkları ile ilgili pozitif görüşümüz değişmedi” diyen Serhat Gürleyen ancak kısa vadede BİST’in dünyadan negatif ayrışmaya devam etmesine yol açabilecek üç temel dinamik görüyor. Gürleyen; bunları ‘ana ticaret ortağımız Avrupa’nın yavaşlaması, uygulanan ekonomi politikalarıyla iç talebin zayıflaması, kamu zamları, kurak geçen yaz gibi TCMB’nin kontrolünde olmayan nedenlerle enflasyonun negatif sürpriz yapma ihtimali’ olarak sıralıyor.
GÜNCELLEMELER GELİYOR
Son dönemde aracı kurumlar da hisse portföylerinde güncel gelişmeler paralelinde değişikliklere gidiyor. Biz de 16 kurumun portföyündeki en güncel hisseleri araştırdık, değişikliklerin detaylarını inceledik.16 kurum 57 hissede ‘alım’ önerisinde bulunurken portföylerde en çok yer bulan hisse, 10 kurumun listesindeki Turkcell oldu. Onu sekiz kurumun portföyündeki BİM Mağazalar, Migros ve THY izledi. Bu üç hisseyi yedi kurumla Tüpraş takip etti.
FORD OTOSAN’IN YATIRIM TEMALARI
Ak Yatırım, geçen hafta Ford Otosan’ı eklediği ‘En Çok Önerilen Hisseler Listesi’nden Kardemir D’yi çıkarttı. Temmuz başında dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden biri olan BYD, Türkiye’ye yatırım yapacağını duyurmuştu. Bu haberin otomotiv hisselerinde satışları tetiklediğine dikkat çeken Ak Yatırım Araştırma Yöneticisi Aytunç Uz; “Çinli üreticiler ağırlıklı binek araç segmentini hedeflediğinden Ford Otosan’ın haksız yere cezalandırıldığını düşünüyoruz. Ancak Ford’un ikinci çeyrekte beklenenden daha zayıf sonuçlar açıklamasının ardından bu satış dalgası daha da şiddetlendi” diyor. Ak Yatırım; 12 aylık hedef fiyatını 1.505 TL’ye yükselttiği Ford Otosan’da ‘Endeks Üzeri Getiri’ öngörüyor. Aytunç Uz; Ford için iyimser beklentilere sahip olmalarının nedenlerini ise artan üretim kapasitesi, 2025’te yapılacak yeni lansmanlar, araç pazarındaki yaşlanmanın ortaya çıkaracağı fırsatlar, ana ihracat pazarlarında pandemi öncesi seviyelere geri dönüş potansiyeli, esnek üretim becerileri ve güçlü nakit temettü dağıtım potansiyeli olarak sıralıyor.
ÇELİK PAZARINDA ZAYIFLIK SÜRECEK Mİ?
Peki, Kardemir D neden listeden çıktı? Ak Yatırım Araştırma Yönetici Yardımcısı Ömer Faruk Yüksel; küresel çelik pazarındaki zayıflığın kısa vadede süreceği düşüncesi nedeniyle Kardemir’i portföyden çıkarttıkları bilgisini veriyor. “Hisseyi Eylül 2023’te listeye eklerken küresel çelik pazarında beklenen toparlanmanın daha iyi bir kârlılık görünümü sağlayacağını düşünüyorduk” diyen Yüksel, Çin’in çelik pazarının kısa vadede toparlanma belirtisi göstermemesi ve ana ihracat pazarlarındaki talep faktörlerinin zayıf seyrini sürdürmesi nedeniyle küresel piyasa görünümünün de zayıf kalmaya devam ettiğini belirtiyor.
KOÇ HOLDİNG’DE BEKLENTİLER
Oyak Yatırım ise geçen hafta Torunlar GYO’yu kâr realizasyonu nedeniyle çıkardığı portföyüne Koç Holding’i dahil etti. Oyak Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Övünç Gürsoy; Koç Holding’i güçlü nakit pozisyonu, çeşitlendirilmiş iştirak portföyü ve kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke not artışıyla yükselebilecek olan yabancı yatırımcı ilgisini göz önüne alarak model portföye ekledikleri bilgisini veriyor.
Övünç Gürsoy; “Çeşitli ve güçlü iştirak portföyü sayesinde holding net aktif değer (NAD) iskontosunun düşmesini bekliyoruz. Son yıllarda her çeyrek daha da güçlenen holding solo net nakdinin ise ileride portföyü daha da çeşitlendirip güçlendirecek yatırımlar için kullanılacağını öngörüyoruz” diyor. Hisse için 342,30 TL hedef fiyat belirlediklerini kaydeden Gürsoy; 9 Ağustos Cuma kapanışı itibarıyla Koç Holding’in 1,0x PD/DD ile cazip işlem görürken yüzde 24,3 NAD iskontosuna sahip olduğu notunu da düşüyor.
ALİ KERİM AKKOYUNLU
GEDİK YATIRIM
“BANKA HİSSESİ TAŞIMIYORUZ”
Uzun süre yüksek getiriler sunsa da son dönemdeki satış dalgasında en çok darbe yiyen 18 Ağustos 2024 Ekonomist 61 hisseler arasında yer alan bankalar tepe noktasına göre yaklaşık yüzde 18 gerilemeyle teknik olarak ayı piyasası sınırında. “Şu aşamada portföyümüzde banka getiri risk oranlarının yeterli olmadığını düşündüğümüzden banka taşımıyoruz” diyen Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu; son olarak İş Bankası’nı, iştiraklerindeki kısmi bölünme konusundaki belirsizlik ve ana iş kolunda düşük seyreden marjlardan dolayı portföyden çıkarttıklarını kaydediyor.
Model portföyde seçici olmaya çalıştıklarının altını çizen Ali Kerim Akkoyunlu; seçtikleri şirketlerin öngörülebilir büyüme görünümü sergilemesine, hisselerinin de borsanın gerisinde kalmış olmasına ve/veya düşük çarpanlarda işlem görmesine önem verdiklerini aktarıyor. Akkoyunlu, bu hisselerin önümüzdeki dönemde olumlu güncellemeye maruz kalma olasılığını göz önünde bulundurmaya çalıştıklarını da sözlerine ekliyor.
MODEL PORTFÖYLERDE EN ÇOK YER VERİLEN 5 HİSSEDE ÖZEL ANALİZLER
- Turkcell: Dinamik fiyatlama stratejisiyle, müşteri kazanımındaki güçlü ivmeyle, ihtiyatlı maliyet yönetimiyle beğeniliyor. Düşük kaldıraçlı güçlü bilançosu, azalan işletme sermayesiyle iyileşen nakit akışı, çoğunlukla hedge edilmiş döviz pozisyonuyla da öne çıkarılıyor.
- BİM Mağazalar: Rakiplerine kıyasla güçlü mağaza verimliliğine dikkat çekiliyor. Pazar payı kazanmaya devam edeceği ve 2024’te sektörde en yüksek satış ve düzeltilmiş FVAÖK büyümesi gösterebilecek oyuncu olabileceği tahmin ediliyor.
- Migros: İş modelinin ileriye dönük olarak önemli miktarda nakit üretmeye devam edecek yapıda kaldığı belirtiliyor. Güçlü nakit akışı yaratma potansiyelinin, beklenenden daha güçlü bir temettü ödeme potansiyeli yarattığı da not ediliyor.
- THY: Güçlü filo genişleme planlarından kaynaklanan uzun vadeli büyüme potansiyeliyle öne çıkarılıyor. Üçüncü çeyrek verilerinin en yüksek sezon verileri olmasının beklentileri güçlü tutabileceği ancak jeopolitik risklerin artmasının hisseyi negatif etkileyebileceği öngörülüyor.
- Tüpraş: Arz sorunları ve havacılıktaki olumlu görüntünün desteğiyle ürün marjlarında artış beklentileri, yüksek kapasite kullanım oranı ve petrol fiyatlarındaki yükselişlerle oluşabilecek stok kârı ‘güçlü yönler’ arasında gösteriliyor. RUP yatırımının bitmesiyle de şirketten ikinci yarıda daha güçlü sonuçlar bekleniyor.