ABD'deki Maine Üniversitesinin açıkladığı verilere göre, son günlerde dünya genelindeki artışla küresel sıcaklıklar, aynı hafta içinde üst üste 3 kez rekor kırdı. Küresel ortalama sıcaklığın 17,23'dereceye ulaşmasıyla 6 Temmuz "kaydedilen en sıcak gün" oldu. Böylece dün kaydedilen küresel sıcaklık ortalaması, 4 ve 5 Temmuz'da ölçülen 17,18 derecelik en yüksek ortalamayı aştı.
Ortalaması alınan veri havuzuna göre Antarktika'da haftalık hava sıcaklığı ortalamasının normalin 4,5 derece üstünde olduğu kaydedildi.
Ancak ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Maine Üniversitesinin bilgisayar simülasyonuyla topladığı iklim analizi verilerini teyit edemediğini belirtti. Açıklamada, "NOAA olarak Maine Üniversitesinin metodoloji veya sonuçlarını teyit edemesek de iklim değişikliği sebebiyle sıcak bir dönemden geçiyoruz." ifadesine yer verildi.
DAHA ÖNCE GÖRÜLEN EN YÜKSEK SICAKLIK 2016'DAYDI
Bu haftadan önce NCEP verilerindeki rekor 16,92 santigrat dereceydi ve Ağustos 2016'da kırılmıştı. Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Pazartesi ve Salı günkü küresel sıcaklıkların, 1940 yılına kadar uzanan verilerinde de rekor olduğunu söylüyor.
Woodwell İklim Araştırma Merkezi'nde kıdemli bir bilim insanı olan Jennifer Francis'e göre ise kayıtlar yalnızca 20. yüzyılın ortalarına kadar uzanan gözlemsel veri setlerine dayanıyor olsa da, bunlar "neredeyse kesinlikle" gezegenin çok daha uzun bir süre boyunca gördüğü en yüksek sıcaklıklar.
EL NİNO ETKİSİ
Temmuz tipik olarak gezegenin en sıcak ayıdır. Ancak bilim insanlarına göre bu yükselişte Pasifik Okyanusu'ndaki doğal bir iklim fenomeni olan El Niño ve küresel sıcaklıkları istikrarlı bir şekilde yükselten insan kaynaklı iklim krizinin birleşimi etkili.