DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

BİST için iyi-kötü senaryo ne? Tahminler ne? 3 görüş

BİST’te bu hafta bankacılık endeksi öncülüğünde artan kâr satışları nasıl değerlendirilmeli? BİST’e ilişkin iyi-kötü senaryo ne? Hangi seviyelere dikkat edilmeli? Uzmanlardan BİST-100’e ilişkin beklentilerini, hisse ve sektör bazlı analizlerini aldık.

18 Mart 2024 | 10:02
 BİST için iyi-kötü senaryo ne? Tahminler ne? 3 görüş

Önümüzdeki süreçte BİST-100 için iyi ve kötü senaryo nasıl şekilleniyor? Borsanın yön tayininde en belirleyici unsurlar neler olacak? Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Tuğba Ekin ile BİST-100’e ilişkin beklentilerini konuştuk. İnfo Yatırım Araştırma Uzmanı Oğuzhan Bıkmaz, beğendiği hisse senetlerine ilişkin analizlerinin paylaşırken InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan ise yatırımcılara bu dönemde nasıl bir stratejiyle hareket etmeleri gerektiği konusunda kritik önerilerde bulundu.

“YABANCI YATIRIMCILARIN TAVRI BORSANIN YÖNÜ İÇİN KRİTİK ÖNEMDE”

Tuğba Ekin/Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı:

“SEÇİM BELİRSİZLİĞİ KÂR REALİZASYONU GETİRDİ” BİST-100’de Aralık 2023’ten itibaren başlayan yüzde 30 oranındaki yükselişin ardından teknik bir düzeltme doğal karşılanmalı. Önemli olan, bu düzeltme hareketinin nereye ve ne zamana kadar olacağı. Böylece “Bu bir alım fırsatı mı olacak” yoksa “Zarar kesmenin gerektiği, uzun süreli, fırsat maliyeti yüksek bir handikap mı olacak” onu öngörebilmek. Bu noktada hem yurtiçinde hem küresel piyasalardaki gündem başlıklarını, haber ve veri akışını ayrıca alternatif yatırımlardaki fırsatları yakından incelemek gerekiyor. Daha önce bu düzeltme hareketlerinin yüzde 30 seviyesine dek olabildiğini gördük. Mart ayı başında oluşmaya başlayan düşüşlerin hem teknik açıdan sağlıklı bir geri çekilme hareketi olduğu söylenebilir hem de yerel seçim tarihine yaklaşmanın etkisiyle yatırımcıların seçim belirsizliğinde kârlarını realize etmek istediği düşünülebilir.

“OLASI SICAK PARA GİRİŞİ BİST’İ DESTEKLEYECEK” BİST için iyi senaryo dolar bazlı tarihi zirveyi hedeflediğimiz, kur yükseldikçe yukarı taşınan bir seviyeyi piyasanın takibe alması olabilir. Bu olası senaryo yerel seçimlerin ardından olabilecek ihtimaller dahilinde. Ayrıca küresel piyasada bu yıl başlaması beklenen faiz indirimleriyle paranın yön arayışında hisse senedi piyasasına kaymasıyla yabancı yatırımcıların Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin borsalarına yönelmesiyle sıcak para girişi BİST için iyi senaryoyu destekleyecek. Ayrıca bahar aylarında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkemizdeki kredi notunda iyimser bakış açıları olması bekleniyor. Genel seçimler sonrası değişen para politikalarında genel kabul görmüş eğilimlere bağlı teorilerden oluşan yaklaşım olan ‘Ortodoks ekonomi politikası’ ve enflasyonu baskılayıcı likidite kontrolüne yönelik adımların kredi notunda iyileşme beklentisindeki ana nedenler diyebiliriz.

DÜŞÜŞLER 8.500-8.600 BANDINA KADAR SÜRER Mİ? Kötü senaryoda ise BİST-100 Endeksi 9.000 seviyesi üzerine çıktıkça kâr realizasyonlarının gelmesi bir süre sonra 9.000 üzerinde tutunmanın mümkün olmadığını gösterecek. Böyle bir durumda endeksteki düşüşün daha önce geçmekte zorlandığı 8.500-8.600 bandına kadar devam etmesi beklenebilir. 8.500 seviyesinin altında fırsat alımı ve ortalama yapmak için alıma yönelen yatırımcıların hareketleri satışların derinleşmesine izin vermese de 8.500 seviyesinde geçecek olan birkaç hafta reel getiri anlamında yatırımcıları tatmin etmeyebilir.

HANGİ SEKTÖRLER VE HİSSELER ÖNE ÇIKABİLİR?

İnfo Yatırım Araştırma Uzmanı Oğuzhan Bıkmaz, bu dönemde beğendiği sektörler ve hisselerle ilgili şu analizleri yapıyor:

HANGİ GYO ŞİRKETLERİ? Gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) sektöründen Emlak Konut GYO ve Torunlar GYO’yu gayrimenkul değerleme raporlarına göre piyasa değerlerinin derin iskontolu kalması, net nakit pozisyonları, enflasyon muhasebesi sonucu güncel olmayan varlık değerlerinin ortaya çıkarak pozitif etki gözlenmesiyle beğeniyorum. Ayrıca Torunlar GYO özelinde kira gelirlerinin stabil bir şekilde mali yapıya katkı sağlaması da önemli bir konu. Bu nedenlerle bu iki hisseyi ‘güvenli seçenekler’ olarak değerlendiriyorum.

GIDA SEKTÖRÜNDE ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER Gıda sektörünü; gıda ve içecek enflasyonunun TÜFE’nin üzerindeki seyri, gıda talebinin esnek olmaması itibarıyla PMI’larda en istikrarlı sektör olarak parasal sıkılaşma sürecine dayanıklılık göstermesi ve birçok senaryoda avantajlı kalabilme şansından dolayı tercih ediyorum. Burada dış pazar payı ile risk çeşitlendirmesi şansına sahip Coca-Cola İçecek ve Anadolu Grubu Holding güvenli seçenekler arasında. Borçlarını yapılandırma sürecinde olan ve marjlarını düzenli olarak artıran Ülker Bisküvi de benim için öne çıkan şirketler arasında.

BEĞENDİĞİ ŞİRKET  Alarko Holding’in, 2022 enerji yılında elde ettiği devasa net nakit pozisyonunu yurtiçinde ve yurtdışında yeni sektörlere yatırımlarla değerlendirme girişimleri mevcut. Ağırlıkla tarım olmak üzere, havacılık ve sermaye yatırımı alanlarındaki büyümeyle yeni iş kollarının 2028 yılında holdingde yüzde 35 paya sahip olması ve holdingin 4 milyar dolar net aktif değere ulaşması hedefleri var. Alarko Holding’i bu temalarla beğeniyorum.

TURKCELL’İN TEMALARI Telekom sektörü dezenflasyon sürecinin başlamasıyla konjonktürde avantajlı olan sektörlerden biri. Fiyatlamalarda yapılan güncellemeler taahhüt iş modeli nedeniyle Telekom şirketlerinin cirosuna gecikmeli olarak yansıyor. Enflasyonun artış eğilimi gösterdiği dönemde geride kalan sektör, enflasyonun düşüş eğilimine girdiği durumlarda kullanıcı başı gelirlerini enflasyon üzerinde artırabiliyor. Turkcell, borçluluk yapısının Türk Telekom’a göre daha iyi olması, daha dinamik olan mobil kanalın ciroda daha fazla paya sahip olması ve yenilenebilir enerji yatırımları ile enerji maliyetlerini düşürme girişimleri nedeniyle öne çıkıyor. Enflasyonun düşüş eğilimde olması ve döviz kurunun stabil seyrinin devamı sektör için belirleyici faktörler.

YATIRIMCILAR BU DÖNEMDE NASIL BİR STRATEJİYLE HAREKET ETMELİ?

InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, piyasalarda oynaklığın gittikçe arttığı bu süreçte, yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:

  • Yatırımcılar kısa vadeden ziyade orta vadeye odaklanmalı ve anlık piyasa dalgalanmalarına karşı duygusal tepki vermekten kaçınmalı.
  • Piyasalarda iyimserliğin ön plana çıktığı bir dönemdeyiz. Olumsuz bir veri ya da haber akışı görülmediği sürece yatırımcılar teknik seviyeleri dikkate alarak işlemlerini sürdürebilir. Özellikle böyle dönemlerde geri çekilmelerin ‘alım’ fırsatı olarak değerlendirilmesi getiri avantajı sağlayabilir.
  • Sadece hisse ve sektör bazında değil varlık bazında da portföy çeşitlendirmesi yapılması risk ve getiri avantajı sağlayabilir. Özellikle yüzde 40 borsa, yüzde 35 altın ve yüzde 25 döviz şeklinde bir portföy oluşturulabilir. Risk toleransı düşük yatırımcılar diğer varlıkların ağırlığını azaltıp, mevduat da ekleyebilirler.
  • Mevcut şartlar göz önüne alındığında yatırımcıların pasif portföy yönetimi yerine daha aktif bir portföy yönetimi ve gerekli durumlarda portföylerini revize etmeleri getiri anlamında pozitif katkı sağlayabilir.

Not: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan yorumlar kişisel görüşlerine dayanmaktadır. 

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL