Türkiye fuar sektörü, 2024 yılında yaklaşık olarak 350 milyon Euro’luk bir büyüklüğe ulaştı. Bu rakam, sektördeki artan etkinlik sayısı, uluslararası katılım ve ziyaretçi ilgisiyle desteklendi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, dünyada ticaret faaliyetlerinin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği önemli merkezler olan fuar alanları bakımından Türkiye, yaklaşık 767 bin metrekare kapalı fuar alanı kapasitesiyle dünya genelindeki fuar alanlarının yüzde 1,7’sini kapsıyor ve küresel sıralamada 10’uncu sırada yer alıyor. Avrupa kıtasındaki fuar alanlarının yüzde 4,54’üne ev sahipliği yapan Türkiye, kapalı alan kapasitesi açısından kıtanın altıncı ülkesi konumunda.
Ekonomist’in 5 - 18 Ocak 2025 tarihli sayısından
2024 yılı ağustos ayı itibarıyla fuarcılık sektörünün global kuruluşu olan Uluslararası Fuarcılık Birliği (UFI) belgeli fuar organizasyonu sayısı 59’a, UFI üyesi fuar şirketi sayısı ise 27’ye ulaştı. Bu sayıların önümüzdeki dönemde daha da yükseliş göstermesi bekleniyor.
2025 yılında Türkiye fuar sektörünün hem ciro hem de istihdam anlamında yaklaşık yüzde 20 büyümesi, fuar sayısının 400’e yaklaşması ve toplamda 7 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlaması öngörülüyor.
Fuarcılığı destekleyen turizm, konaklama, ikram endüstrisi, lojistik, güvenlik ve temizlik gibi birçok alt kollarda da batı standartlarının üzerinde hizmet vermesi ibrenin Türkiye’ye doğru kaymasına yardımcı oluyor. Ayrıca jeopolitik risklerle birlikte Türkiye’nin ‘güvenli liman’ algısı, vize almada yaşanan problemler nedeniyle ülkemizin ulaşılabilir bir iş yapış olanağı sağlaması, önümüzdeki dönemde sektörü büyütecek etkenler olarak sıralanıyor.

İSTANBUL’U MERKEZ YAPMA HEDEFİ
Örneğin, İstanbul’u fuarcılığın yükselen merkezi yapma amacıyla yola çıkan ve Türkiye’nin en büyük fuar alanlarından biri olan İstanbul Fuar Merkezi (İFM), İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) tarafından işletiliyor. İFM’de gerçekleştirilen fuarlar vasıtasıyla binlerce firma yeni pazarlar ve fırsatlarla buluşma imkânı buluyor. 500 bin metrekare alan üzerine kurulu olan fuar kompleksinin yaklaşık 95 bin metrekarelik bölümünde 11 ayrı fuar salonu yer alıyor.

ŞEKİP AVDAGİÇ / İTO - İFM -İDTM
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve İFM’yi işleten İDTM’nin Başkan Vekili Şekib Avdagiç, ticaretin gerçek barometresinin uluslararası ticaret ve bunun sahadaki görüntüsünün de fuar alanlarındaki gelişmeler olduğunu vurguluyor. Avdagiç, İFM’de düzenlenen fuarlar vasıtasıyla binlerce firmanın yeni pazarlar ve fırsatlarla buluşma imkanı bulduğunu söylüyor. Avdagiç, “İstanbul’u fuarcılıkta Avrupa’da akla gelen ilk merkezlerden biri haline getirdik. Şimdi bunu daha ileri bir seviyeye taşıyoruz. Bunun için de altyapımızı yenilikçi çözümlerle geliştirmeyi sürdürüyoruz” diyor.
İFM’de 2024 yılında 44 farklı sektörü temsilen 70 fuar organize edildi. Ortalama olarak 2,5 milyon iş insanının ziyaret ettiği 70 fuarın metrekare karşılığı ise 2 milyon 438 bin 250 oldu. İFM’nin yola çıkma amaçlarından biri İstanbul’u dünya fuarcılığının başkenti yapmak. Sektörlerin en büyük fuarlarının gerçekleştirildiği, aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen ziyaretçileri ağırlayan İFM, tam anlamıyla bir fuar merkezi. İFM’nin konumunun kolay ulaşılabilir olması da cazip bir fuar merkezi haline gelmesini sağlıyor. Avdagiç, şu an için bin metrekaresi tamamlanan ofis ve toplantı salonlarına ek olarak 2025 yılında 2 bin metrekarelik alanın daha toplantı salonları olarak inşa etmeyi planladıklarını sözlerine ekliyor.

ÖZHAN EREM / MEDYAFORS
ANADOLU’DAKİ POTANSİYEL
Anadolu’nun artan ekonomik gelişimi ve yerel markaların büyüme hedefleriyle büyük bir potansiyel taşıdığını vurgulayan Medyafors Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Özhan Erem; Ankara, İzmir, Gaziantep, Mersin ve Konya gibi şehirlerin, güçlü sektörleriyle hem ulusal hem de uluslararası fuar organizasyonları için cazibe merkezleri olduğunu söylüyor. Erem, Anadolu’da yerel markaların uluslararası fuarlara katılımını artırmak adına da özel projeler geliştirdiklerini belirtiyor. Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Ortadoğu’nun kesişim noktası olarak benzersiz bir lojistik avantaja sahip olduğunu kaydeden Erem, bu avantajın ticari fuarların uluslararası ziyaretçi ve katılımcılar açısından cazibesini artırdığını ifade ediyor.
Jeopolitik risklerin doğru planlamalarla fırsata çevrilerek, Türkiye’yi güvenli ve etkili bir ticaret platformu olarak konumlandırdığını bildiren Erem, “Sektörde teknolojik altyapının geliştirilmesi, fuarlarımızda dijital platformların desteğinin yaygınlaştırılması ve yeni fuar alanlarının inşası gibi yatırımlar ön planda olacak. Medyafors Fuarcılık olarak da 2025 yılı için inovatif fuar konseptleri geliştirmeyi ve marka eşleştirme platformlarını genişletmeyi hedefliyoruz” diyor.
2025 yılında düzenleyecekleri ‘Bayim Olur musun?’ fuarına 300’den fazla markanın katılmasını 35 binden fazla yatırımcı adayının ziyaret etmesini beklediklerini belirten Erem, şöyle devam ediyor: “Medyafors, 2025 yılında yeni teknolojilere ve veri analizine dayalı yatırım yaparak fuar müşterilerine kişiselleştirilmiş hizmetler sunmayı planlıyor. Özellikle dijital eşleştirme sistemleri öncelikli yatırım alanımız olmaya devam edecek. 2025 yılını yaklaşık 100 milyon TL ciroyla tamamlamayı hedefliyoruz.”
VİZE PROBLEMİ
MICE olarak ifade edilen kongre turizmi kapsamında Türkiye’yi uluslararası bir kongre ve fuar destinasyonu olarak tanıtmayı amaçladıklarını söyleyen Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise İstanbul’un ve ülkemizin fuarcılık sektöründe aldığı payı artırmayı hedeflerken, Asya-Pasifik gibi rakip bölgelere karşı rekabetçi yapıyı korumak için yenilikçi projeler geliştirdiklerini belirtiyor. Avrupa’daki ülkelerin özellikle Almanya’nın resesyon içerisinde olması ile Schengen vize problemlerinin katlanarak devam ediyor olmasının fuarcılıkta ibrenin Türkiye’ye kaymasını sağladığını ifade eden Ersözlü, şu an Türkiye’de özellikle de İstanbul’da kendi konusunda dünyanın, Avrupa’nın 1-2 numaralı fuarları oluşmaya başladığını söylüyor. Vize problemlerinin sadece ülkemize değil, diğer ülkelere de katı biçimde uygulanmasının batıdaki fuarların düşmesine neden olduğuna dikkat çeken Ersözlü, “Avrupa’daki fuara üçüncü dünya ülkelerinden diğer coğrafyadan iş insanlarının vize alamaması, gidememesi doğal olarak bizim fuarlarımıza iş insanlarının gelmesini sağladı. Bu da bizim fuarlarımızın hareketliliğini artırdı” diye konuşuyor.
‘Mirasımız Gelecek’ vizyonu doğrultusunda çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik alanlarında öncü çalışmalar yürüten Tüyap, Türkiye’nin ilk sıfır karbon emisyonlu fuar merkezi olan Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi tesisiyle de dikkat çekiyor. Tesisin elektrik ihtiyacının tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor. Ayrıca, döngüsel ekonomi uygulamalarıyla fuar sonrası atıklar geri dönüşüm süreçlerine dahil ediliyor. Kullanılan halılar, hayvan barınaklarına bağışlanarak hem çevresel hem de toplumsal katkılar sağlanıyor.
GÜVENLİ LİMAN ALGISI
Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Ortadoğu’nun kesişim noktasında yer almasının uluslararası ziyaretçi ve katılımcı çekmeyi kolaylaştırdığını ifade eden Marmara Fuar Genel Müdürü Ferhat Bayram, ülkemizin savunma, güvenlik ve teknoloji gibi birçok sektörde cazibe merkezi olduğuna dikkat çekiyor. Bölgesel krizlerin yaşandığı ülkelerdeki üreticilerin Türkiye fuarlarını bir platform olarak kullanmalarının teşvik edilebileceğine vurgu yapan Bayram, ayrıca güvenli liman algısı yaratılarak uluslararası iş birliklerinin de artırılabileceğini belirtiyor.
Teknoloji odaklı fuarlarda start up’lara özel alanlar yaratılması gerektiğini de kaydeden Bayram’a göre, yurt dışından daha fazla ülkeden yabancı katılımcı ve ziyaretçi çekmek için etkin tanıtımlar yapılmalı ve teknoloji fuarlarına yönelik teşvikler artırılmalı. Katılımcı ve ziyaretçilerin etkinlik deneyimini artıracak konferans ve seminerler geliştirmeyi ve ziyaretçiler için ürün deneyimleme fırsatları sunmayı hedeflediklerini belirten Bayram, şu görüşleri dile getiriyor:
“Uluslararası katılım için hedeflerimizi daha da yükseltmeyi düşünüyoruz. 60’tan fazla ülkeden ziyaretçi ve katılımcı getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2025 yılında eş zamanlı iki fuar organizasyonumuz var. 2024 yılında her iki fuarımıza da toplam 448 firma katılım gösterdi. 2025 yılında düzenlenecek fuarlarda toplamda 600’den fazla firmanın katılım göstermesini, fuarlarımıza 40 binden fazla ziyaretçinin gelmesini hedefliyoruz.”
Ekim ayında fuar rekoru kırılacak
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 2025 Yılı Fuar Takvimi’ni yayımladı. Türkiye genelinde, 2025 yılında toplam 401 fuar organize edilecek. Bu fuarların 111’i uluslararası olacak. 2025 yılında en yoğun fuar programı, 62 fuarla ekim ayında olacak. Ekim ayından sonra en yoğun takvim 51 fuarla kasım, 45 fuarla nisan, 41 fuarla mayıs aylarında görülüyor. Yurt içinde en fazla sayıda fuar düzenlenecek beş il ise sırasıyla İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Adana ve Bursa olacak. Bu yıl, eğitim sektöründe 39, tarım ve hayvancılık sektöründe 36, gıda sektöründe 24, mobilya sektöründe 11, ısıtma, soğutma, havalandırma sektöründe ise 10 fuar düzenlenecek.