DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,61
-0,06%
EURO
GRAM ALTIN
3018,71
0,42%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,63
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

77 şirkette net kâr beklentileri

Hisse tercihlerinin gittikçe önemli hale geldiği bu süreçte, biz de şirketlere ilişkin net kâr beklentilerini araştırdık.

19 Şubat 2023 | 15:14
77 şirkette net kâr beklentileri

Banka dışı şirketlerin son çeyrek bilançolarında; güçlü ciro, FVAÖK ve net kâr beklense de önceki çeyreklere kıyasla her üç kalemde de ivme kaybı yaşanabilir. Güçlü net faiz marjı gelişimi, sağlıklı kredi büyümesi ve aktif kalitesiyle banka kârlarındaki olumlu seyrin ise süreceği öngörülüyor.

05-18 Şubat 2023 tarihli sayıdan

Borsada hesap dönemi takvim yılıyla uyumlu şirketler için 2022 son çeyrek bilanço sezonu geçen hafta başladı. BİST'te işlem gören şirketler için son çeyrek finansallarının son açıklanma tarihi; solo finansallar için 1 Mart, konsolide finansallar için 13 Mart olarak belirlendi. 2022'deki rekorların yerini volatilitenin aldığı borsa, bilanço dönemine de iniş-çıkışlarla başladı.

Bu süreçte endeks ve hisse bazında agresif hareketlerin sürebileceği uyarısı yapılıyor. Hisse tercihlerinin gittikçe önemli hale geldiği bu süreçte, biz de şirketlere ilişkin net kâr beklentilerini araştırdık. 77 şirkete ilişkin kâr tahminlerini ve bilançosunu açıklayan şirketlerin kâr rakamlarını görebilirsiniz.

MARJLAR BASKILANABİLİR

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık; son çeyrekte, takibindeki finans dışı şirketlerde yükselen enflasyonun yarattığı nominal bazda ciro büyümesinin devam edeceğini öngörüyor. 

Artan enerji ve tedarik maliyetlerinin FVAÖK ve net kâr marjlarında baskı oluşturacağı kanısındaki Dükkancık; bu şirketlerin toplam net kârında yıllık yüzde 85 artışı, üçüncü çeyreğe göre ise yüzde 40 gerilemeyi olası görüyor. 

"Önceki çeyreklere kıyasla son çeyrekte kârlılıklardaki ivme kaybı belirginleşiyor olacak" diyen Volkan Dükkancık'a göre; satış ve kârlılık açısından ulaştırma, gıda, gıda perakende, GYO, otomotiv ve ilaç sektörleri öne çıkabilir. Dükkancık; teknoloji, petrokimya ve telekomdan görece zayıf bilanço bekliyor.

SÜPRİZLERE AÇIK SONUÇLAR

Yapı Kredi Yatırım analistleri; banka dışı tarafta bilançoların sürprizlere açık olduğu kanaatinde. Takibindeki banka dışı şirketlerde toplam gelirlerin yıllık yüzde 98, FVAÖK'ün yüzde 53, net kârın yüzde 124 artacağını öngören kurum; bu iyileşmede azalan finansman giderlerinin, daha düşük efektif vergi oranının ve tek seferlik gelirlerin etkili olduğu analizini yapıyor.

Yapı Kredi Yatırım analistleri, şöyle devam ediyor: "Havacılık, petrol, holding, gıda perakendesi en iyi performansı beklediğimiz sektörler. 

Çelik, petrokimya ve savunma sanayi geride kalabilir. İnceleme kapsamımızdaki şirketlerden THY, Pegasus, Tüpraş, Aygaz, AG Anadolu Grubu Holding, Alarko Holding, Enka İnşaat, Tofaş, BİM, Migros ve Şok'un öne çıkmasını; Petkim, Erdemir, Kardemir, Aselsan ve Bizim Toptan'ın zayıf sonuçlar açıklamasını bekliyoruz."

TÜFE TAHVİL GELİRİ KATKISI

Ak Yatırım Araştırma Müdürü Hakan Aygün; Albaraka, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin (YKB) son çeyrekte toplam kârının üçüncü çeyreğe göre yüzde 18 artmasını bekliyor. 

Aygün; sektörün kârına son çeyrekte en büyük katkıyı ekim ayı enflasyon güncellemesiyle üçüncü çeyreğe göre yüzde 50 artan TÜFE tahvil gelirinin verdiğine değiniyor.

"Bu tutarın, muhasebe yöntemi nedeniyle İş Bankası'nda yatay kalmasını, yıl sonu enflasyonunu dikkate aldığı için Halkbank'ta azalmasını bekliyoruz" diyen Aygün; enflasyon katkısının en güçlü desteği verdiği Vakıfbank'ta bu durumun yüksek karşılık ayrılarak dengeleneceği notunu da düşüyor.

Hakan Aygün'e göre; kârını üçüncü çeyreğe göre en çok artıran bankalar, gayrimenkul portföy değerlemesinin desteğiyle Albaraka Türk, iştirak geliri katkısıyla İş Bankası, TÜFE tahvil geliriyle Vakıfbank ve karşılık giderinde yumuşamayla Halkbank olacak. Garanti, YKB ve TSKB'de ise kârlar model güncellemesi ve ihtiyatlılık gereği artan karşılık giderleri ve/veya faaliyet giderleriyle daha sınırlı artabilir.

'NORMALLEŞME' BEKLENTİSİ

Şeker Yatırım Kıdemli Bankacılık Analisti Sevgi Onur; Akbank, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve YKB'de son çeyrekte toplam çeyreksel kâr artışının üçüncü çeyrekteki yüzde 22'den yüzde 16'ya gerilemesini bekliyor. 

Özel mevduat bankalarında yüzde 13, kamu mevduat bankalarında yüzde 35 çeyreksel kâr artışı öngören Onur, takibindeki bankaların toplam kârının yıllık bazda ise yüzde 306 artabileceğini kaydediyor.
 

Türk bankacılık sektörünün aralık ayı net kârı, aylık yüzde 16 azalarak 44,4 milyar TL'ye geriledi. 2022'deki kümülatif kâr 433,5 milyar TL, yıllık kâr artışı yüzde 366 oldu. 2022'deki yüzde 366'lık rekor yüksek kâr artışını takiben 2023'te kârlılıkta normalleşme bekleyen Sevgi Onur, 2023'te sektörün toplam kârının yıllık yüzde 25 daralabileceğini tahmin ediyor. 

Onur; sektörün ortalama öz kaynak kârlılığının 2022 yıl sonundaki yüzde 47,6'dan 2023 yıl sonunda yüzde 24,9'a gerilemesini ve enflasyon seviyesine yakınsamasını da öngörüyor.

ALİ KERİM AKKOYUNLU GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI

HANGİ ŞİRKETLER, NEDEN ÖNE ÇIKACAK?

“Tüpraş’ta güçlü orta distilat ürün marjlarıyla iyi operasyonel sonuç, Enka İnşaat’ta Eurobond portföyünün pozitife
dönmesiyle güçlü net kâr beklentimiz mevcut. 

Turkcell’de, reel anlamda zayıf bilanço görünümü sürse de güçlü operasyonel marjlar ve yeniden değerlemelerin de etkisiyle net kâr büyümesi ivmelenebilir. 

Gıda perakendede düşük çarpanlarda işlem gören Şok ile bilançosunu net nakde çeviren ve nakit pozisyonu artan Migros öne çıkabilir. Yüksek iç taleple Doğuş Oto ile Türk Traktör’den kuvvetli FVAÖK ve net kâr artışları bekliyoruz. Çimsa’nın yıllık
büyüme rakamları, gri çimento üretim tesislerinin bir kısmının satılmasıyla sınırlı kalmış olabilir. 

Akçansa’da ise olumlu hava şartlarının da etkisiyle FVAÖK ve net kârda çift basamaklı yıllık artış yaşanabilir. İndeks Bilgisayar’dan özellikle mobil segment kaynaklı güçlü ciro bekliyoruz.”

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 3018,71 0,42%
  • ALTIN ONS 2686,28 0,24%
  • BIST 100 10058,63 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,01 0,225%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42394 0,09525%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,51 -0,1837%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9527 0,1725%
  • EURO/DOLAR 1,0465 -0,0272%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6057 -0,0627%
  • STERLIN/DOLAR 1,26616 -0,05723%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL