DOLAR
34,87
0,08%
DOLAR
EURO
36,64
-0,21%
EURO
GRAM ALTIN
3023,90
0,28%
GRAM ALTIN
BIST 100
10026,73
-0,72%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bilançosu son çeyrekte parlayacak şirketler

27 Ekim 2022 | 10:43
Bilançosu son çeyrekte parlayacak şirketler
BİST’te son çeyrek bilanço beklentileri konuşulmaya başladı. Biz de son beş yılda son çeyrek satış oranı yüksek ilk 20 şirketi sıraladık. Listede teknoloji şirketleri önde görünürken havayolu şirketleri ile otomotiv gibi ihracatçı sektörler beklentilerde öne çıkıyor.

CEREN ORAL
[email protected]

Uzmanlara göre, şirketleri incelerken, yıl sonu bilanço beklentisinin yanında temettü politikasına da önem verilmesi gerekiyor. Kasım ayına 110.000’in üzerinde başlayan BİST-100 Endeksi, ay içinde 115.093 puanla tarihi zirvesini yenilese de ayı yüzde 4,13 düşüşle 103.984’ten kapattı.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Bir ay içinde yaşanan büyük değer kaybı sonrası dikkatler aralık ayına çevrildi. Önceki haftalardan farklı olarak geçen hafta ABD, Çin ve Avrupa’da kâr satışları olurken, Türkiye piyasaları dünyadan pozitif ayrıştı. Önceki haftayı 103.559’dan kapatan BİST-100 Endeksi, geçen hafta içinde 107.921’e kadar yükseldi.

“DAHA KÖTÜ NE OLABİLİR?”
İş Yatırım analistleri, Wall Street’in rekorlar kırdığı kasım ayında MSCI Türkiye Endeksi’nin yüzde 10 gerileyerek açık ara en kötü performans gösteren gelişmekte olan ülke (GOÜ) endeksi olduğunu söylüyor.

“Geçen hafta ise TL’den devlet iç borçlanma senetlerine, Euro-tahvillerden hisse senetlerine tüm varlık gruplarında GOÜ’lerin önüne geçtik” diyen İş Yatırım analistleri, piyasalardaki iyimserliğin arkasında ise bundan daha kötüsü olmaz düşüncesinin yattığını ifade ediyor.

İş Yatırım analistleri, bu düşünceyi, “Enflasyonun son 14 yılın en yüksek seviyesine, reel kurun muhtemelen en düşük seviyeye gerilediği konjonktürde ‘Daha kötü ne olabilir?’ diyen piyasalar bardağın dolu tarafını görmeye çalışıyor” diyerek açıklıyor.

ARALIK AYI BEKLENTİLERİ
Yurtiçi piyasaların aralık ayı gündeminin ABD’de Reza Zarrab’ın tanık olarak dinlendiği davaya ilişkin gelişmeler ve olası karar süreci olacağı belirtiliyor. BİST’in genelde aralık aylarında satıcılı seyrettiği ve ayı kayıplarla tamamladığı bilgisini veren Şeker Yatırım analistleri, bu yıl da bu eğilimin sürmesi olasılığını güçlü görüyor.

Özellikle ABD’deki davayla ilgili açıklamalarla BİST’in ve TL varlıkların aralık ayında da negatif ayrışabileceğini kaydeden Şeker Yatırım analistleri, şöyle devam ediyor: “BİST’te satış baskısı var. Ancak üçüncü çeyreğe ilişkin güçlü büyüme beklentileri, BİST’in GOÜ piyasaları içinde tekrar yüksek iskontoyla işlem görmesi ve global risk alma iştahının devamı durumunda bu baskı momentum kaybedebilir. Ay içinde tepki alım-ları oluşabilir."

20 ŞİRKET
Gündemin yoğun, beklentilerin risklere işaret ettiği bu dönemde hisse seçimleri ve bilanço beklentileri yatırımcılar için önemli hale gelmiş durumda. Üçüncü çeyrek bilançolarının tamamlanmasıyla dikkatler son çeyreğe ait finansal sonuçlara çevrildi. Biz de şirketlerin net satış rakamları üzerine bir araştırma yaptık.

2012-2016 dönemine ait verilere bakarak son çeyrekte şirketlerin yıllık satışlarının yüzde kaçını gerçekleştirdiğini belirledik. Beş yılın ortalamasına göre son çeyrek satış oranı en yüksek 20 şirketin listesini çıkardık. Tabloda, finans şirketlerine, holdinglere, yatırım şirketlerine yer vermedik.

ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER
Tabloda, Link Bilgisayar, Netaş Telekom, Escort Teknoloji, Kron Telekom, Logo Yazılım, Datagate Bilgisayar ve İndeks Bilgisayar olmak üzere ağırlığın teknoloji şirketlerinde olması dikkat çekiyor. Bu şirketlerin sipariş ve ihale usulüyle çalışması, teslimlerin ve ihalelerin de genelde son çeyrekte yapılması bunun en önemli nedeni olarak öne çıkıyor. Malın teslimatıyla alınan satış bedeli, son çeyrek bilançolarına direkt yansıyor.

Tabloda yer alan Aselsan ve Emek Elektrik de bu tarz bir yapıyla işliyor ve son çeyrekte olumlu ayrışıyor. Tabloda gıda sektöründen Selçuk Gıda ve AVOD Gıda, tekstil sektöründen Diriteks ve Hatay Tekstil de var. Genelde son çeyrekte iç talepteki canlanmanın bu iki sektörü olumlu etkilediği belirtiliyor. Anadolu Isuzu ise yıl sonunda talebin yüksek gerçekleştiği otomotiv sektöründen bir şirket olarak listede bulunuyor.

SON ÇEYREK ÖNGÖRÜLERİ
Son çeyrekte satışlarda teknoloji şirketlerinin ön plana çıktığını doğrulayan Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceren Bakçay, bunun nedeni olarak bu şirketlerin bakiye-sipariş usulü çalışmasını gösteriyor. Son çeyrekte tabloda yer alan Anadolu Isuzu ve Aselsan’a ek olarak Erdemir, Ford Otosan, Net Holding, Otokar, Ulusoy Elektrik ve Zorlu Enerji’den iyi sonuçlar bekleyen Bakçay, havayolu şirketlerinin de ciro ve kârlılıklarının yüksek geleceği tahmininde bulunuyor.

Pegasus, TAV, THY için olumlu beklentisi olan Bakçay, “Bu şirketlerin genelinde satış gelirleri ağırlıklı yabancı para cinsinden olduğu için, TL’nin değer kaybettiği bu süreçte cirodaki artış ivmesi yüksek olacak” diyor.

Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk ise 2018’deki zamlar nedeniyle son çeyrekte otomotivde talebin, önceki yıllarda olduğu gibi yüksek olmasını bekliyor. Otomotiv gibi ihracat yapan şirketlerin TL’deki değer kayıplarından dolayı cirosunu artırmasını bekleyen Baştürk, tabloda da bulunan Aselsan gibi yıl sonunda mal teslimleri yüksek olan şirketlerden yine iyi performans bekliyor.

KURA DİKKAT!
Siyasi riskler ve kurdaki oynaklık, yıl sonu bilançolarını etkileyecek en önemli değişkenler olarak görülüyor. TL’nin dolar ve Euro karşısında eylül ayı ortalarından bu yana yaklaşık yüzde 15 değer kaybettiği de düşünüldüğünde kurun bilançolara etkisi kritik önem kazanıyor. Bu nedenle, Işık FX Araştırma Uzmanı Burak Yunuscular, net döviz pozisyonu artıda olan, kambiyo kârı yazabilen, yükümlülüklerini karşılama oranı ve satışlarını artırma potansiyeli yüksek olan şirketleri öneriyor.

Burak Yunuscular, son çeyrekte havayolu şirketlerinin en hızlı kâr artışı kaydedebilecek şirketler arasında olduğunu belirtiyor. Yunuscular, “Yolcu büyümesindeki toparlanma, fiyat ile doluluk artışları ve masraf kısma tedbirleri net satışları ve kârı artıracak” diyor. Burak Yunuscular’a göre, telekom sektörü hisselerinde de toparlanma olacak. Yunuscular; Pegasus, THY, TAV ve Türk Telekom’u son çeyrekte bir adım önde görüyor.

FVAÖK DE ÖNEMLİ
Alnus Yatırım’ın araştırma uzmanı Vahap Taştan’ın listesinde ise BİM, Çelebi, Deva Holding, Ford Otosan, Kartonsan, Sabancı Holding, TAV, Trakya Cam, Tofaş ve Yataş var. Taştan, en önemli kıstasın satışlara ek olarak FVAÖK ve FVAÖK marjı olduğunu söylüyor ve bu şirketlerin her iki kriterde de öne çıktığının altını çiziyor.

TEMETTÜ VERİMİ SUNAN ŞİRKETLER

  • Yatırım kararlarında şirketlerin temettü politikaları da önemli bir kıstas. Listede yer alan Datagate ve İndeks Bilgisayar yüksek temettü verimliliğiyle bir adım önde gösteriliyor. Ayrıca Aselsan, Logo Yazılım ve Emek Elektrik'in de temettü verimliliğinde öne çıktığı kaydediliyor.

  • Aygaz, Aksa Enerji, Bolu Çimento, Emlak GYO, Enka İnşaat, Erdemir, Koç Holding, Petkim, Soda Sanayi, TAV, Tofaş ve Tüpraş'ın 2018 için temettü verimi vaat eden şirketler arasında olduğu belirtiliyor. Arçelik, Doğuş Otomotiv, İş GYO, Otokar, Sabancı Holding, Türk Telekom ve Ülker Bisküvi ise düzenli temettü ödeyen şirketler olarak sıralanıyor.

0


  • ALTIN GRAM - TL 3023,9 0,28%
  • ALTIN ONS 2697,58 0,22%
  • BIST 100 10026,73 -0,72%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,576 0,421%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41908 0,12488%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,51 0,9585%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8669 0,0763%
  • EURO/DOLAR 1,0497 -0,2788%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6387 -0,2066%
  • STERLIN/DOLAR 1,27246 -0,37932%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL