DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Büyüme mobilden geliyor

27 Ekim 2022 | 10:38
Büyüme mobilden geliyor
Dünyada 110 milyar dolara ulasan oyun pazarı, büyüme trendini sürdürüyor. Oyun pazarında 41 milyar dolar büyüklük ile mobil alan, itici gücü oluşturuyor. Türkiye'de de benzer büyüme trendi görülüyor.

GÖZDE YENİOVA
[email protected]

Sektördeki şirketler, gelişme potansiyelinden yararlanmak için yatırımlarına devam ediyor. Sektörde e spor alanı da ilgi çekmeyi sürdürüyor. Teknoloji ve internet alanındaki gelişim, oyunların hem ulaşılabilirliğini hem de çeşitliliğini artırıyor.

Bu durum da dijital ve mobil oyun sektörünün giderek büyümesini sağlıyor. Dünyada 110 milyar dolara ulaşan oyun pazarı, büyüme trendini sürdürüyor. Büyüme ağırlıklı olarak mobil oyunlar tarafında gerçekleşiyor.

Sadece mobil oyun sektörü 2016 yılı sonu itibariyle 41 milyar dolarlık bir ciroya ulaşarak dünya sinemasına yön veren Hollywood’u geride bıraktı. Değerleri artık 10 milyar doları aşan birçok oyun şirketi ile karşı karşıyayız.

SEKTÖR İLGİ ÇEKİYOR
Türkiye pazarının tahmini büyüklüğü ise 775 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. 30 milyona yakın tüketici bu oyun içeriklerini tüketiyor. Bu oyuncuların yarısı, az ya da çok her yıl oyun ile ilgili satın alma yapıyor. Genç ve çocuk nüfus oranının yüksekliği, Türkiye pazarını dikkat çekici kılıyor.

Son dönemde Türkiye’deki yerli oyun şirketleri yatırım açısından da ilgi çekmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda bunun son örneğini Peak Games’te gördük. Geliştirdiği mobil oyunlarla dünya genelinde 500 milyondan fazla kişiye ulaşan Türk oyun şirketi Peak Games, kart ve okey oyunları stüdyosunun devredilmesine yönelik olarak ABD’li oyun şirketi Zynga ile 100 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Bu da sektörde oldukça ilgi çeken bir gelişme oldu. Daha önce büyük bir satın alma da Joygame’de olmuştu. Netmarble’ın Joygame’i satın almasıyla birlikte şirket global olma yolunda adım attı. Yabancı yatırımcıların oyun şirketlerine olan ilgisinin devam etmesi bekleniyor.



MOBİL OYUN ÖNDE
Türkiye’nin 46 milyonu internet kullanırken, Interpress’in yapmış olduğu araştırmaya göre, 30 milyondan fazla kişi başta mobil olmak üzere bilgisayar ve oyun konsollarından dijital oyun oynuyor. Oyun oynama süresi olarak dünyada ilk üç içinde bulunan Türkiye’nin e-spor konusunda da büyük gelişme gösterdiği tespit edilmiş bulunuyor.

Dijital oyunlar Türkiye’de toplamda 775 milyon dolarlık bir sektör haline gelirken, günde 31,2 milyon oyuncu ile 40 milyon saat oyun oynanıyor. Toplam hasılatın yüzde 42,5’i yani 332,5 milyon doları mobil oyunlardan elde edilirken, geri kalan yüzde 57,5’i yani 432,5 milyon doları ise bilgisayar ve oyun konsollarından oynanan oyunlardan elde ediliyor.

Türkiye’de 20 binden fazla internet kafe bulunuyor ve her ay aktif 7,5 milyon oyuncu buraları ziyaret ediyor. Türkiye, oyun oynama süresi olarak, Polonya ve Rusya’nın ardında üçüncü sırada yer alıyor. Online oyunlara katılımda ise Türkiye, 11’inci sırada bulunuyor. Bunlara karşılık gelir bakımından ise 16’ncı sırayı alıyor.



E-SPOR BÜYÜYOR
Oyun sektörü içinde ise yeni büyüyen bir alan daha ortaya çıktı. O da e-spor. Son dönemin yükselen pazarı e-spor, geçen yıl 892,4 milyon dolar büyüklüğe ulaştı. Bu alan, gelecek vaat eden potansiyeliyle birlikte özellikle yayıncıların, TV yöneticilerinin, reklamcıların ve markaların ilgisini çekmeye başladı. Böylelikle büyüyen e-spor pazarı yeni bir ekonomi yarattı. Oyun sektörünün en önemli kısımlarından olan e-spor sektörünün gelecek yıl 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.

Dünyada gelişmeler böyleyken Türkiye pazarı da büyüyen sektörden payını alıyor. Türkiye’de e-sporda amatör takım sayısı 15 binin üzerinde. Takım bünyesinde oynayan oyuncu sayısı ise 60 binleri aştı. Bugün lisanslı e-sporcu sayısının 4 bini geçtiği tahmin ediliyor. Federasyonun kurulması ile Türkiye’de de önümüzdeki yıllarda bu sektörün daha da büyüyeceği tahmin edilirken, her yıl e-spor takipçilerinin yüzde 10-15 arası arttığı ifade ediliyor.

120 MİLYON OYNUYOR
Oyunder’in rakamlarına göre, dünya genelinde 2015 yılında 120 milyon kişi olarak hesaplanan e-spor izleyicisi sayısı 2017 yılında neredeyse 200 milyon kişiye ulaştı. 2020 yılında bu sayının 300 milyon kişiye yaklaşacağı tahminleri yapılıyor.

Oyunder Yönetim Kurulu Başkanı Tansu Kendirli, yeni oyunlar ile alanın çeşitleneceğini düşünüyor. Kendirli’ye göre, bu alana yatırım yapan oyun şirketlerinin sayısı artacak. Kendirli, “Hepsinden önemlisi, ödül havuzlarının büyüyeceği, endüstriyel olarak tanımlanacak bir noktaya hızla varacağız. Bu futbolun endüstrileşmesi kadar uzun sürmeyecek. Dünya sathında bu alana yönelik düzenleme çabalarının artacağını, bunun Türkiye’ye de yansıyacağını söyleyebiliriz” diyor.

SOSYAL MEDYAYI GEÇTİ!
Ingame Group Yöneticisi Tuncay Büyükoğlu, e-spor’un son beş yıldır Türkiye’de de gündemde olduğunu ve özellikle son iki yıl içinde bu ilginin daha da arttığını söylüyor. Büyükoğlu, “Gençler neredeler, nereye gittiler diye baktığımızda oyunlarda olduklarını, hatta sosyal medyayı bile daha çok oyun merkezli tükettiklerini görüyoruz. Oyun şirketleri için durum tabii daha farklı. Oyun üreticileri rekabetçi ve e-spora yatkın oyunlara daha fazla yatırım yapıyorlar” diye konuşuyor.

ViewSonic Turkiye & Balkan Bölgesi Sorumlusu Hasan Koçyiğit, e-spor’un oyun sektörünü iyi yönde etkilediğini düşünüyor. Koçyiğit, “Son yıllarda ViewSonic olarak, birçok e-spor oyuncusu ve takımıyla birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Gençlerin taleplerini ve ihtiyaçlarını daha yakından tanıma ve inceleme fırsatı yakalamanın yanında çok hızlı geri bildirimler alarak daha hızlı hamleler yapabiliyoruz” diyor.

INGAME GROUP YÖNETİCİSİ TUNCAY BUYUKOGLU
“INGAME’İ 15 KAT BÜYÜTTÜK”
"PC, konsol ve mobil oyun pazarları büyümesini sürdürürken, mobil oyunlar en büyük paya sahip. E-Spor'un rüzgarıyla PC oyun pazarı beklenenin aksine büyümesini sürdürüyor. InGame olarak yüksek rekabet içeren, e-sporu destekleyen bir oyunun Türkiye pazarı için doğru olduğuna inanıyorduk ve bu yönde ilerledik. Geldiğimiz nokta dünya çapında 10 milyon oyuncu, Türkiye'de 20 bin lisanslı e- spor turnuva oyuncusu ve 4 bin Zula takımı oldu.

Her ay 256 takım Zula liginde ödül mücadelesi yapıyor. InGame olarak bu yıl neredeyse 15 kat büyü¬müş olacağız. Önümüzdeki yıl ise geldiğimiz ölçekte en az üç kat daha büyümeyi hedefliyoruz. 2017 sonuna doğru özellikle Türkiye dışı gelirlerde büyüme bekliyoruz. Zula şu an Latin Amerika pazarında da bir numaraya oynuyor.

İran pazarında kendi türündeki ilk oyun ve istikrarlı şekilde büyüyor. Rusya ve Kuzey Amerika gibi pazarların da devreye girmesi büyümemizi destekleyecek. Gelecek yıl bizim için Uzak ve Güneydoğu Asya pazarlarında büyüme yılı olacak. 2018'de Zula kadar başarılı olacak yeni bir oyunu yayınlayacağız. Bilardo oyunlarını sevenlere oynamaya doyamayacakları rekabet dolu bir oyun sunacağız.

15-25 yaş arasındaki e-sporcu kitlemizi büyütürken yaş ortalamasını da yukarı çekeceğiz. Bu dönemde e-spor yeni bir spor dalı olarak giderek büyürken, mobil oyunların hızlı büyümesini ve giderek oyun sektörü içindeki payını arttırmasını bekliyoruz.

Streaming, yani oyun fenomenlerinin takipçileriyle paylaştığı oyun deneyimlerinin daha interaktif şekilde yapılmasını sağlayan platformların gelişeceğini ve streaming'in oyun tanıtım ve pazarlamasında giderek daha önemli bir konuma geleceğini düşünüyoruz. Ayrıca arttırılmış gerçeklik/sanal gerçeklik alanında mobil teknolojilerin payının artmasını beklerken, alışılmadık oyun deneyimleriyle pazara yeni soluklar gelebileceğini öngörüyoruz.”

MSI ÜLKE MÜDÜRÜ CEMİL ZENGİNEL
“TÜRKİYE’DE PC OYUNCULUĞU DAHA POPÜLER”
"Oyun sektörü, hem dünyada hem de Türkiye'de dikkat çekici büyüme rakamlarıyla gelişmeye devam ediyor. Global oyun pazarının PC, konsol ve mobil oranlarını Türkiye ile kıyasladığımızda PC oyunculuğunun ülkemizde daha popüler olduğunu da görebiliyoruz. Listede yer alan birçok ülkenin satın alma gücüyle ülkemizi kıyasladığınızda, Türkiye'nin bu alanda ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğu daha da net bir şekilde görülebiliyor.

Her ne kadar tüketiciler oyun için konsol mu yoksa bilgisayar mı almalıyım sorusunu aktif olarak sorsa da iki platform son nesil konsollarla beraber hiç olmadığı kadar birbirine yakın hale geldi. Playstation ve Xbox One ile başlayan ve PC tabanlı özelleştirilmiş donanımları kullanan güncel oyun konsolları hem oyun geliştiricilerin işini çok kolaylaştırdı, hem de PC ve konsol kıyaslamasını daha anlamlı bir hale getirdi.

Oyun geliştiricileri tarafında farklı platformlara ve mimarilere oyun geliştirme derdinin ortadan kalkması oyun geliştirme ve optimizasyon süreçlerinde ciddi kazanımlar sağlarken, bir kaç yüz milyon dolar seviyesine ulaşan maliyetlerin de aşağı çekilmesinde rol oynadı. Günümüzde 6 Teraflops işlem gücüyle 4K oyun deneyimi sunan bir konsol henüz yeni piyasaya çıkmışken, bu konsoldan daha yüksek işlem gücüne sahip ekran kartları 2013 yılından bu yana PC oyuncuları tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Sadece işlem gücünü kıyaslamak dışında dikkat çekici tasarımları, özelleştirme ve donanım güncelleme olanağı sunan oyun konsollarından daha küçük boyutlardaki bilgisayarlarla üst seviye oyun deneyimi yaşamak mümkün. Oyun sektöründe son dönemde sanal gerçeklik sistemlerinin ve yüksek yenileme hızlarına sahip, kavisli HDR ekranlar gibi kullanıcı deneyimini direkt olarak etkileyen trendlerin popülerleştiğini görüyoruz. Elbette bu yeni teknolojileri ve trendleri deneyimleyebilmek için yüksek performanslı bir PC'ye ihtiyaç bulunuyor.”

VİEWSONİC TÜRKİYE & BALKAN BÖLGESİ SORUMLUSU HASAN KOÇYİĞİT
“GAMİNG YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”
"Dijitalleşme adımlarının atılmasından itibaren insanlar arkadaşları ya da hiç tanımadığı insanlarla oynamayı keşfetti. Bu noktada PC başında ya da mobil olarak cep telefonlarından, tabletlerinden ya da el konsollarından bu sihirli dünyanın kapılarını aralayabiliyorlar. Biz de bu gelişmeler paralelinde son birkaç yıl içinde ürün gamımızı çok ciddi derecede genişlettik. İster masaüstü PC monitörleri isterse konsollara yönelik olan monitörlerimiz veya projeksiyon cihazlarımızla birlikte herkese hitap edebilecek çok geniş bir ürün gamına sahibiz ve gaming tarafındaki yatırımlarımıza da devam ediyoruz.

Çünkü oyun sektörü başlı başına ayrı bir iş kolu olma yolunda hızla ilerliyor. Genellikle MOBA, FPS ve SURVIVAL oyunlar piyasada kitleler tarafından çok sevilen tarzlar ve kaliteli yapımlar hızla daha fazla oyuncuya hitap etmeye başlıyor. Pazar bu şekilde evrilirken yüksek performans ürünlerinin yanında renk doğruluğu gibi profesyonel olduğumuz konularda da rekabetçi olması bizim en büyük önceliklerimiz arasında yer alıyor.

Monitör trendinde, ekran boyutunun büyüdüğü çok net olarak gözüküyor. Avrupa ve Amerika bizim çok daha önümüzde. Fakat son birkaç yıldır Türkiye monitör pazarında da hem oyuncu monitörleri hem de geleneksel monitörlerdeki değişim daha net görülmeye başlandı. Oyuncular için sadece yüksek performanslı monitör çözümlerinin yanında, çevre birimleri ile de daha kısa sürede haberleşebilen, ekran kartları ile daha senkron çalışabilen, daha geniş renk gamına sahip, Full HD'den4K UHD çözünürlüğe kadar farklı boyutlarda daha rekabetçi ürünler trend olma yönünde ilerliyor.

Hatta konsol tutkunları artık projeksiyon cihazlarında 100 inç gibi büyük ekranlarda arkadaşlarıyla birlikte oyunlar oynamaya başladı. Oyuncular, teknolojiler geliştikçe, bu teknolojileri deneyimledikçe ihtiyaçlarının nasıl şekilleneceğini öğreniyorlar. Bu da bilinçli ve trendi takip eden bir tüketici kitlesi oluşturuyor.”
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL