Bist 100
10276,88
0,67%
Bist 100
Dolar/TL
32,2819
-0,1602%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7857
-0,0831%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0766
0,0325%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2393,76
0,02%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Kadın girişimcilere ilham kaynağı oluyoruz

19 Kasım 2020
Kadın girişimcilere ilham kaynağı oluyoruz
Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması bu yıl 14'üncü kez gerçekleştirilecek. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, "Bu yarışma, kadın girişimcilerin neler başarabildiklerini göstermelerini sağlarken, diğer kadınlara da ilham oluyor" diyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Ekonomist Dergisi, Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) iş birliğiyle gerçekleştirilen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması, bu yıl 14'üncü kez yapılacak. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, kadın girişimcilere ayrı bir parantez açan bu yarışma, aynı zamanda içerisinden çıkardığı başarı hikayeleriyle bir rol model görevi de görüyor.

Bu yıl 15 Aralık'a kadar başvuruların devam edeceği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nın kazananları, 5 Mart 2021 'de İstanbul'da düzenlenecek törenle ödüllerini alacak. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, "Bu yarışma, kadın girişimcilerin neler başarabildiklerini kendilerine ve tüm Türkiye'ye göstermelerini sağlarken, diğer kadınlara da ilham kaynağı oluyor.

Yarışma için bugüne kadar rol model ve ilham kaynağı olan binlerce kadın girişimcinin başarı hikayesinin tüm Türkiye'ye duyurulmasında büyük pay sahibi demek, yanlış olmaz" diyor.

Cemal Onaran, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Bu yıl 14'üncü kez düzenlenecek olan Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nın dünden bugüne geldiği noktayı değerlendirir misiniz?

Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nı Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle 14'üncü kez hayata geçirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yarışmamızın kadın girişimcilere yönelik Türkiye'de düzenlenen sürdürülebilir tek yarışma olduğunu söyleyebiliriz.

İlk yıl 103 başvuruyla başladığımız bu etkinlikte yılda 39 bine yaklaşan başvuruyla geldiğimiz son noktayı düşünürsek, büyük başarımız herkesin gurur kaynağı. Bununla birlikte, yarışmanın etki alanı büyürken 10 yılı aşan süre içinde en

ilgi çekici noktalardan biri de girişimcilerin sektörel olarak tarımdaki çalışan rollerinden üretici rolüne geçmesi; teknoloji ve bilim alanlarında araştırmacı kimliklerinin yanı sıra araştırmalarını ticari ürünlere dönüştürmeyi başarmalarını örnek gösterebiliriz.

Yarışmanın seçim kriteri nelerdir?

Resmi KOBİ tanımına giren, hakim ortağı ya da sahibi kadın olan ve Türkiye'de faaliyet gösteren tüm işletme sahibi kadınlar, yarışmaya başvuruda bulunabiliyor. Bununla birlikte daha önceki yıllarda başvuru yapmış kadın girişimcilerin de yarışmaya tekrar başvurabilme hakkı var.

Yarışma kriterleri kategoriler arasında farklılaşmakla birlikte; başvurular, risk alma ve cesaretli olma, etkin müşteri ilişkileri yönetimi, pazarlama faaliyetlerindeki farklılaşma, sürdürülebilir finansal yapı, bulunduğu yörenin ekonomisine katkıda bulunarak fark yaratma, çevreye duyarlı, sosyal bir soruna yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler getirmiş olma gibi kriterler ışığında değerlendiriliyor.

Bu yıl verilecek ödüllere ilişkin bilgi verir misiniz?

Bu yıl ödül miktarlarında pozitif anlamda bir değişim söz konusu. 'Türkiye'nin Kadın Girişimcisi' ödülünü alacak girişimcinin 75 bin TL kazanacağı yarışmada, 'Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci', 'Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci' ve 'Türkiye'nin Kadın Sosyal Girişimcisi' kategorilerinin birincileri de 50 bin TL'lik ödülün sahibi olacak.

Para ödülünün yanı sıra kazanan tüm kadın girişimciler bir yıllık Ekonomist, Capital ve Elele dergi abonelikleri ve bir yıl ücretsiz KAGİDER üyeliği hakkı elde edecek. Ödüller 5 Mart 2021 'de İstanbul'da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması, kadın girişimci ekosistemine nasıl bir katkı sağlıyor?

Garanti BBVA olarak ekonomiye değer katan kadın girişimcilerin, erkek egemen bu alanda birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını gözlemliyor ve bu tablonun değişmesi için katkı sunmaya çalışıyoruz.

Bu yarışma, kadın girişimcilerin neler başarabildiklerini kendilerine ve tüm Türkiye'ye göstermelerini sağlarken diğer kadınlara da ilham kaynağı oluyor. Yarışma için bugüne kadar rol model ve ilham kaynağı olan binlerce kadın girişimcinin başarı hikayesinin tüm Türkiye'ye duyurulmasında büyük pay sahibi demek, yanlış olmaz.

Girişimci ruhları hiç sönmeyen, hayal eden, vazgeçmeyen, azim gösteren tüm kadın girişimciler; yarışma aracılığı ile ekosistemdeki aktörler ile ilişkilerini kuvvetlendirme olanağı da buluyor. Ekosistem de böylece daha çok sayıda, daha güçlü aktörler kazanıyor.

Bugüne kadar kadın girişimcilere ne kadarlık kredi kullandırdınız?

Yıllardır büyük tutku ve inançla gerçekleştirdiğimiz çalışmalar kapsamında kadın girişimcilere bugüne kadar 8,5 milyar TL destek sağladık ve yeni projeler, yeni iş birlikleri ile bu sayıyı daha yukarılara taşımayı hedefliyoruz.

Kadın girişimcilere verdiğiniz destekler hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye'deki kadın girişimcilere özel ilk finansman desteğini 2006'da 'Kadın Girişimci Destek Kredisi' adıyla vermeye başladık. IFC ile 6 yıl vadeli 75 milyon ABD Doları tutarında sosyal bono ihraç ettik ki bu Türkiye’de sadece kadın girişimcilerin kullanımına yönelik olan ilk sosyal bono. Bu kapsamda, Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletme sahibi kadın girişimcilere 36 aya varan vade ve özel faiz oranlarıyla finansman desteği sağladık.

Bu kapsamda küçük ve orta ölçekli işletme sahibi kadın girişimcilerimiz için 36 aya varan vade ve özel faiz oranlarıyla 50 bin TL'den 500 bin TL'ye kadar finansman desteği de sağladık. Yine IFC ile kadın girişimcilerin finansmanında kullanılmak üzere, ilk sosyal bono olma özelliğine sahip altı yıl vadeli 75 milyon dolar tutarında sosyal bono ihraç ettik.

Ücretsiz verdiğimiz 'Kadın Girişimci Yönetici Okulu', birbirlerinin başarı hikâyelerinden ilham alıp cesaretlenmeleri için her yıl düzenlediğimiz Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması ve son olarak kadın girişimcilerin yeni pazarlara açılımını desteklemek için onları önde gelen kurumların satın almacılarıyla bir araya getirdiğimiz 'Kadın Girişimci Buluşmaları' ile yüksek etki yaratıyoruz.

Bundan sonra planlarınızda neler var? Yeni dönemde de içeriklerimizi, ülkemizin ve dünyamızın değişen ihtiyaçlarına göre güncelleyip, girişimcilerin talep ve isteklerine göre yenilemeyi planlıyoruz.

"FARK GİTTİKÇE KAPANIYOR"

"Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan Yüksek Etki Arayışında Türkiye'de Girişimci Kadınlar Araştırma Raporu'na göre, Türkiye'de potansiyel girişimci kadın ve erkek oranı birbirine çok yakın olmakla birlikte, girişimci olan kadınlarla erkekler arasında yüzde 16'lık belirgin bir fark var.

Bu fark gittikçe kapanıyor. Ülkemiz girişimcilerindeki 10 yıllık artış göz önüne alındığında, kadın girişimci oranının yüzde 5'lerden yüzde 11'lere çıktığını görüyoruz. Ancak daha ilerlenecek çok yolumuz olduğu muhakkak."

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2393,84 0,02%
  • ALTIN ONS 2306,52 0,16%
  • BIST 100 10276,88 0,67%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,625 0,428%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36815 -0,0515%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,4745 -0,3681%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,2803 -0,1653%
  • EURO/DOLAR 1,0766 0,0353%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7574 -0,1644%
  • STERLIN/DOLAR 1,25495 0,02072%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL