DOLAR
34,87
0,02%
DOLAR
EURO
36,69
0,19%
EURO
GRAM ALTIN
3036,07
-0,33%
GRAM ALTIN
BIST 100
10127,79
0,69%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Temettü hisselerinde yüksek kazanç var!

27 Ekim 2022 | 12:34
Temettü hisselerinde yüksek kazanç var!

TL varlıklarda dalgalı seyir sürüyor. Biz de bu dönemde temettü verimi yüksek hisseleri analiz ettik. Bu hisseler BİST-100'e göre yatırımcısına kazandırıyor. Uzmanlar, bu hisseleri beğenirken düşüşlerin sürmesi durumunda hissede kademeli alım önerisinde bulunuyor.





CEREN ORAL
[email protected]





Geçen hafta Türkiye varlıklarında değer kaybı sürdü. Beklentilerden güçlü gelen kârlara rağmen banka hisselerinde gerilemenin ve 10 yıllık tahvil faizlerindeki artışın riskten kaçma eğilimini gösterdiği kaydediliyor. Sanayi şirketlerindeki alışların ise endeksi tutmakta yeterli olmadığı belirtiliyor.





Tabloları görmek için görsellere tıklayın.









Piyasalarda durum böyleyken ilk çeyrek bilanço beklentileri önem arz ediyor. 12 aylık BİST-100 hedefini 129.000 olarak güncelleyen Ata Yatırım, borsanın yüzde 34 yukarı potansiyel taşıdığı görüşünde.





Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, takibindeki banka dışı şirketler için ilk çeyrekte yıllık yüzde 7 net kâr, yüzde 10 FVAÖK büyümesi öngörüyor. Bankalarda ihtiyatlı görünümünü koruyan Demirtaş, bankalar için yıllık yüzde 26 net kâr daralması bekliyor.





Cemal Demirtaş, Türk Telekom, Ülker Bisküvi, Petkim, Tekfen, Ford, Tofaş, Bizim Toptan, Gübre Fabrikaları ile Aksa Akrilik'in ilk çeyrek sonuçlarının olumlu karşılanacağı görüşünü paylaşıyor.





'TEMETTÜ ŞAMPİYONLARI'
Bilanço döneminde hisse tercihleri önem arz ediyor. Biz de tercihlerde etkili olan temettüler-deki durumu analiz ettik. Temettü, bir şirketin bir yıllık faaliyet döneminde elde ettiği net dönem kârından yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra pay sahiplerine dağıttığı kâr payı demek.





Uzmanlar, yatırımlarıyla düzenli nakit akışı sağlamak isteyen uzun vadeli yatırımcıların temettüyü dikkate alması gerektiğini belirtiyor. 3 Şubat tarihli dergimizin 'Temettü şampiyonları' başlıklı kapak haberinde, 2013-2018'i kapsayan beş yılın tamamında ya da en az dördünde düzenli temettü dağıtan ve sayısı 47 olan şirketlerin tablosuna yer vermiştik.





Bu yıl için bu hisselerde temettü beklentisinin yüksek olduğu öngörüsünü paylaşmıştık. Bu hafta ise bu şirketlerin 30 Nisan itibarıyla 2018 yılı kârından dağıtacağı kesinleşen brüt temettü oranlarına yer verdik. O haberimizde yer alan tablodaki 47 şirketten 34'ü temettü dağıttı veya dağıtacak. 1 Şubat'tan bugüne temettü açıklaması yapan 34 hissenin 25'i ise BİST-100'ün üzerinde getiri sağladı.





Bu 34 şirket arasından Aksa Akrilik, Tüpraş, Çelebi Hava Servisi, Ege Endüstri, Tofaş, Ford Oto, TAV, Kordsa, Alarko Holding, Otokar, Enka İnşaat ile Tekfen, Koç ve Sabancı Holding ise kâr dağıtımını tamamladı.





Türk Traktör, İş GYO, Petkim, İş Bankası, Arçelik, Albaraka Türk, Anel Elektrik, TSKB, Akbank, Garanti Bankası, Halk-bank, Ülker Bisküvi ve Vakıfbank, temettü ödemeyeceğini bildirdi.





YÜKSEK FAİZ ORTAMI
Peki, temettülerde beklentiler nasıldı? GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, finans sektörü haricinde sürdürülebilir kârlılık yapısı olan şirketlerin olumsuzluk veya istisna olmadığı sürece temettü dağıtma eğiliminde olduğunu belirtiyor.





Erkan, "Şu ana kadar takip listemizdeki şirketlerden Tofaş, TAV, Tüpraş, Koç Holding, Enerjisa ile Tekfen, Sabancı ve Doğan Holding temettü ödedi" diyor. Tüpraş, Tofaş, Doğan Holding, TAV ve Enerjisa'nın temettü verimiyle öne çıktığını da kaydediyor.





Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceren Bakçay, bu yıl temettü oranlarının düşük geleceği beklentisinde olduklarını söylüyor. Bunun nedenini ise "Yüksek faiz ortamında şirketler kasalarında daha fazla nakit tutmayı tercih edebilir" diyerek açıklıyor.





Adana Çimento Grubu ile Mardin Çimento'nun ve Erdemir'in yüksek temettü verimiyle dikkat çeken hisseler arasında olduğunu da söylüyor. Bakçay, piyasa beklentilerinin aksine Türk Traktör, Arçelik ile Petkim'in bu yıl temettü dağıtımı yapmayacağını aktarıyor.





KADEMELİ ALIM FIRSATI

31 Mayıs'ta T. Şişecam hisse başına 0,178 TL, Soda Sanayi de 0,345 TL brüt temettü ödeyecek. Kardemir, 26 Haziran'da ve 27 Kasım'da iki taksit halinde nakit temettü, Aselsan 19 Haziran'da nakit temettü ve bedelsiz hisse dağıtacak.





BİM, yüzde 2,95 nakit temettü verimine ek olarak yüzde 100 bedelsiz verecek. Petkim, nakit temettü yerine yüzde 28 bedelsiz açıkladı. Henüz temettü tarihini açıklamayan Erdemir'in ise yüzde 15,3 temettü verimi ve hisse başına 1,38 TL brüt temettüyle yüksek temettü geleneğini bozmadığı kaydediliyor.





GCM Yatırım'dan Enver Erkan, demir-çelik ile ihracatçı sektörlerin yüksek temettüyle öne çıktığını belirtiyor. Tüpraş, Erdemir, Tofaş ve Kar-demir'i beğenen Erkan, T. Şişecam Grubu'nun döviz fazlası ve sağlam mali yapısıyla değerlendirilebileceği görüşünde. Erkan'a göre Tekfen de yurtdışında yüksek gelir yaratan işleriyle kârlılığını sürdürecek şirketlerden biri.





Gedik Yatırım'dan Ceren Bakçay ise en beğendiği hisseleri Yapı Kredi, Akbank, Petkim, Türk Telekom, Migros, Tofaş, Mavi Giyim olarak sıralıyor. Hisselerin ucuz fiyat seviyelerinde işlem gördüğünü söyleyen Bakçay, uzun vadede düşüşlerin sürmesi durumunda kademeli alım yapılabileceğini sözlerine ekliyor.









"RİSKLİ VARLIKLARIN AĞIRLIĞI AZALTILMALI"
RIDVAN BAŞTÜRK GLOBAL MENKUL DEĞERLER STRATEJİSTİ





ENDEKS ÜZERİ GETİRİ
Yüksek temettü verimliliğine sahip şirketlerden henüz temettü ödemesi gerçekleştirmeyen Mardin Çimento, Nuh Çimento, Adana Çimento Grubu ile Pınar Et, Eczacıbaşı İlaç, Ege Seramik, Erdemir ve İskenderun Demir Çelik öne çıkıyor. Temettü verimliliği yüksek hisselerin endeksin üzerinde performans sergilediğini söyleyebiliriz.





Temettü ödemeleri gerçekleştikten sonra hisselerdeki bu güçlü duruş sona eriyor ve hisseler piyasa hareketinden ya da hisse özelindeki haberlerden etkilenmeye başlıyor.





BANKALAR TEMETTÜ DAĞITMADI
Bankalar, BDDK'nın getirdiği zorunlulukla temettü dağıtmadı. Bu durum algı olarak zayıflığa neden oldu ancak bankacılıkta temettü verimliliği çok yüksek olmadığı için sarsıntı yaratmadı. Yıllardır yüksek temettü vermesine alıştığımız Türk Traktör'ün temettü dağıtmama kararı alması ise hisse performansını olumsuz etkiledi. Erdemir'i yüksek temettü verimliliğiyle beğeniyoruz. Çimento hisseleri de temettü dönemi boyunca tutunma sağlamaya devam edebilir.





YATIRIMCILARA ÖNERİLER
TL varlıklarda negatif ayrışma var. Seçim sonrasındaki belirsizliğin ortadan kalkması toparlanmayı getirebilir. ABD ile ilişkilerin seyri, enflasyon gelişmeleri ve Merkez Bankası'nın adımları da önemli. Riskler ortadan kalkana kadar yatırımcılar portföylerindeki riskli varlıkların ağırlığını azaltıp sabit getirili enstrümanların ağırlığını artırabilir. Portföylerde belirli ağırlıkta döviz de bulundurulmalı.


0


  • ALTIN GRAM - TL 3036,07 -0,33%
  • ALTIN ONS 2707,7 -0,35%
  • BIST 100 10127,79 0,69%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,957 -0,419%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41727 0,06814%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,75 -1,4273%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8741 0,0245%
  • EURO/DOLAR 1,0489 -0,0324%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6912 0,1926%
  • STERLIN/DOLAR 1,27333 -0,10473%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL