DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Turizmdeki daralma transferleri hızlandırdı

27 Ekim 2022 | 08:32
Turizmdeki daralma transferleri hızlandırdı
Turizm sektörü bu yıl en zor yıllarından birini geçiriyor. Terör saldırılarının etkisiyle turistler Türkiye’ye gelmekten kaçınırken tesislerde doluluklar diplerde. Bu daralmayı azaltmak üzere kampanyalara sarılan tesislerin yönetim kadrolarında da değişimler oluyor. Sezonu en az hasarla atlatmak isteyen turizm markaları, bu süreçte atama, terfi ve rotasyon çalışmalarını hızlandırdı.

LEVENT GÖKMEN
[email protected]

Türkiye’nin istihdam yoğun sektörlerinin başında gelen turizm sektöründe bu yıl deyim yerindeyse yaprak kımıldamıyor. Terör saldırılarının yarattığı olumsuz havaya Rusya ile yaşanan kriz de eklenince sektörde yüzde 40’ları aşan oranda daralma bekleniyor.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
hb151
hb152Yaz sezonunun durgun açılması da ne yazık ki bu beklentileri doğrular nitelikte. İşte bu süreçte tesislerde daralmanın etkilerini en aza indirmek üzere kampanyalar düzenleniyor. Kampanyaların yanı sıra yaratıcı fikirler geliştirmek üzere birbiri ardına toplantılar yapan tesis yönetimleri çıkış yolu arama peşindeler. Bu süreçte de yöneticilere önemli görevler düşüyor.

Yabancı turistlerin gelişi geçen yıllara göre azaldı. Bazı oteller hala açılış bile yapmadılar. Maliyetler yüksek. Rusya’da petrol fiyatlarının düşmesine bağlı ekonomik kriz, döviz kurlarının artışı, Suriyelilerin ülkemize akını, bombalı eylemler turizm sektörünü etkiledi ve etkilemeye de devam ediyor.

Turizmin en ağır kriz sürecini yaşadığı günümüzde, tesislerinin daha iyi yönetilip en az hasarı almasını arzu eden patronlar, yönetim kadrolarında değişimler yapmaya başladılar. Dedeman’dan Jumeriah’a, Hilton’dan Elite World " Otelleri’ne kadar yerli ve yabancı turizm markaları bu süreçte atama, terfi ve rotasyon çalışmalarını hızlandırdı. En çok genel müdür ve müdürlük pozisyonlarında hareketlilik gözleniyor. Bu pozisyonlarda aynı tesiste çalışma süresi geçmişte ortalama beş yıl iken günümüzde 3,5 yıla gerilediği de dikkati çekiyor.

YÖNETİCİ DEĞİŞİMİ HIZLANDI
Ekonomist dergisi olarak geçtiğimiz yıl bu sıralarda yaptığımız araştırmada, Rixos’tan Polat’a, Hilton’dan Dedeman’a kadar yerli ve yabancı zincirlerde son altı ayda toplam 42 atama ve transfer gerçekleştiği sonucuna ulaşmıştık. Bu yıl ise aynı dönemde toplam 46 atama, transfer ve rotasyon gerçekleşti. Ancak bu yılın geçen yıldan farkı, haziran ayı ve takip eden aylarda transferlerin hızlanacağı beklentisi. Turizmin normal seyrettiği yıllarda haziran ayında tüm transferler yapılmış ve yönetim kadroları belirlenmiş olurdu. Bu yıl ise kriz nedeniyle sezonun tam renginin anlaşılacağı bu dönemin hareketli geçmesi bekleniyor.

Turizm sektörü için bu yılın çok zorlu bir yıl olduğuna dikkat çeken Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, yaşanan kriz nedeniyle tesislerde orta ve üst kademe yönetici sayısının önümüzdeki dönemde azalabileceğini, transferlerin hızlanabileceğini vurguluyor.

Turizmde kriz dönemlerinde genel müdür, müdür gibi pozisyonlardaki yöneticilerin değiştirildiğine işaret eden Kızıldağ, “Krizin derinleşmesi halinde otellerde işten çıkarmalar gündeme gelebilir. Çünkü doluluklarıazalan tesisler maliyetlerini düşürmek adına bu tür tedbirler almak zorunda kalabilirler. Bu yıl kimi tesislerin açılmayacağını düşünürsek sektörümüzde çok sayıda insanın işsiz kaldığını da söylemek yanlış olmaz” diye konuşuyor.

HAREKETLİLİK SÜRECEK
Egon Zehnder Yönetim Danışmanı Murat Yeşildere, gerçekleşen atama ve terfilerin daha çok fonksiyonel yöneticiler etrafında olduğunu ve bu sürecin devam edeceğini söylüyor. Turizm sektöründeki temaslarından bu yıl turist sayısında yüzde 30-35, gelirde ise daha da büyük düşüş beklendiğine işaret eden Yeşildere, “Bu bağlamda üst düzey yönetici değişimlerinin geçen yıllara göre yoğun olmayacağı düşüncesindeyiz.

Her ne kadar zor dönemler iyi liderler ile daha kolay aşılır olsa da, yönetici atamalarında iddialı transferlere turizm şirketlerinin kaynak ayırmasının pek kolay olmayacağı beklentisindeyim” diyor. Yeşildere, yönetici değişimlerinin de üst düzey rollerden ziyade, yetenek avcılığını iyi yapacak kurumların veya danışmanlarının fonksiyonel yöneticileri kazanma mücadelesi şeklinde olacağını düşündüğünü vurguluyor.

ZORLU BİR YIL OLUYOR
Turizm sektörü için içinde bulunduğumuz yıl tarihindeki en zor yıl olarak adlandırılıyor. Dünya genelinde yaşanan terör saldırılarının insanların seyahat eğilimlerine olumsuz yansıdığına ve bu durumun da tüm dünyada turizm hareketini daralttığına işaret ediliyor.

Sadece Türkiye’deki turizmcilerin değil dünyadaki turizmcilerin de bu yıl için endişeli olduklarına işaret eden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizmde yaşanan daralmanın tesislerin yönetim kadrolarını da etkilediğini, krizin derinleşmesi halinde yönetim kadrolarının daha sık değişebileceğini vurguluyor.

Turizm sektörünün ancak 2018’den sonra eski seyrine dönebileceğine dikkat çeken Ayık, “Türkiye’nin güvenli ülke imajını pekiştirmeye ihtiyacı var. Çevremizdeki terör olayları durulursa, Türkiye hizmet kalitesi ve birbirinden kaliteli turistik tesisleri ile yeniden parlak günlerine dönebilir. Aksi halde sektörümüzde birçok insanın işini kaybetmesi kaçınılmaz olacaktır” diyor.

Komşu ülkelerde yaşanan karışıklıklar, IŞID tehdidi, hedef pazarlarda yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle durgun açılan turizm sezonunun 2017 yılında da durgun geçebileceğine dikkat çekiliyor. Sektörde durgunluk sebebiyle yaşanacak daralma nedeniyle gelecek yıl otel yönetimlerindeki değişimin daha da hızlanabileceği söyleniyor. Tesislerde turist sayısında yaşanan düşüşlerin otel yöneticilerine fatura edilebileceği ve böylece yönetici değişikliklerinin de gündeme gelebileceği vurgulanıyor.

ŞEHİRDE DURUM DAHA İYİ
Fortune Danışmanlık Genel Müdürü Ayşen Arıduru, şu anda terör olayları ve ekonomik gerginliklerden dolayı her sektörün sıkıntı yaşadığını, özellikle turizm sektörünün kriz yaşadığını söylüyor. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki turistik tesislerin darboğaz yaşadığına işaret eden Arıduru, “Şehir otelciliği kavramı ise yükselmekte. Yeni yatırımlar olmakta. Hem uluslararası otel zincirlerinin hem de Türk sermayeli yatırımcıların şehir otellerine, butik otellere ilgileri mevcut. Buralarda istihdam olanağı bulunuyor” diyor.
İSTİHDAMDA NASIL BİR DEĞİŞİM VAR?

1.Genel müdür ve CEO pozisyonları genellikle dolu. Kimse bulunduğu mevkiden vazgeçmiyor.

2.Yeni otel yatırımlarında üst düzey yöneticiye ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaç da transferlerle çözülüyor.

3. Tesislerde geçen yıllara göre istihdam azalacak. Ancak housekeeping, yiyecek-içecek, ön büro, satış, satın alma, finans, IT gibi alt kademe çalışanlara her zaman ihtiyaç var.

4. Belirli bir kıdeme ulaşanlar, eğitim ve deneyim açısından kendisini geliştirenler bulundukları işletme içinde terfi alabiliyorlar, ücret şartları da iyileşiyor.

5. İstanbul'da sayısı az da olsa

A+ müşterilere hitap eden butik otel yatırımları hala revaçta. Yabancı yatırımcılar Galata bölgesi, Beyoğlu, Taksim, Boğaz hattında otel satın alarak butik otele dönüştürüyorlar. Buna bağlı olarak da istihdam ihtiyacı oluyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL