2023'te dağıtılabilecek temettülere ilişkin beklentiler oluşmaya başladı. Biz de 2018-2022'de en az dört defa temettü ödeyen, temettü verimliliği yüzde 5 ve üzerinde olan 32 hisseyi belirledik. Bu 32 hissenin ortalamada yatırımcılarına borsa, döviz ve altından daha çok kazandırdığı görülüyor.
22 Ocak - 04 Şubat 2023 tarihli sayıdan
Borsa İstanbul'da (BİST), 2022 yıl sonu bilançoları ocak ayı sonunda açıklanmaya başlayacak. 2022 yılı net kârlarının gelmesiyle şirketlerin 2023'te dağıtabilecekleri temettülere ilişkin beklentiler de oluşmaya başlıyor.
BİST'te işlem gören şirketlerin 2022/12 dönemine ait bilanço sonuçları, mart ayının ortasına kadar tamamlanacak. Olağan genel kurullarının gerçekleştirildiği mart-haziran döneminde temettüyle ilgili bilgilendirmeler ve haber akışları da yoğun olacak. Borsa ve temettü yatırımcılarının dikkati de şirketlerden gelecek açıklamalara çevrilecek.
ŞAMPİYON HİSSELER
Mart-haziran döneminde temettü potansiyeli bulunan ve yüksek olan şirket paylarının görece daha pozitif seyir izlediği önceki yıllarda görülüyor. Biz de temettü verimliliği yüksek seyreden şirketlere yönelik detaylı bir çalışma yaptık.
Çalışmada son beş yıllık temettü verimliliklerini ve temettü ödeme alışkanlıklarını dikkate aldık. Temettü verimlilikleri brüt temettüler üzerinden hesaplandı. 2018-2022 arasındaki beş yıllık dönemde, en az dört defa temettü ödeyen ve son beş yıldaki ortalama temettü verimliliği yüzde 5 ve üzerinde olan şirketleri listeledik ve 32 hisseye ulaştık.
Getiriler, hissenin potansiyelini göstermesi açısından önemli olduğu için tablomuzda 32 hissenin 31 Aralık 2017-31 Aralık 2022 dönemini kapsayan beş yıllık getirilerine de yer verdik. Son beş yılda 32 temettü hissesinin ortalama getirisi yüzde 1412,4 oldu.
Aynı dönemde BİST-100'ün yüzde 377,7, BİST-TÜM Endeksi'nin yüzde 427 getiri elde ettiği görülüyor. Yine bu beş yılda; gram altının getirisi yüzde 590,8, doların getirisi yüzde 395,7, Euro'nun getirisi yüzde 341,5 oldu. Sonuç olarak; 32 temettü hissesi yatırımcılarına borsadan, gram altından, dolardan ve Euro'dan daha çok kazandırarak getiride de ilk sırada yer aldı.
ÖNE ÇIKAN ALTI ŞİRKET
Yatırım Finansman Araştırma Ekibi; son beş yılda her yıl düzenli temettü veren ve bu dönemde ortalama yüzde 5 ve üzeri verim sağlayan şirketlerin; İskenderun Demir Çelik, Erdemir, Vestel Beyaz Eşya, Tofaş Oto, Aksa Akrilik, Alkim Kâğıt, Ege Seramik, İş Yatırım, Pınar Et ve Un, Anadolu Hayat, Enerjisa, Aygaz, İndeks Bilgisayar ve Ege Endüstri olduğunu aktarıyor.
Kuruma göre; hisse almak, bir şirkete hissedar (ortak) olmak anlamına geldiğinden yatırımcıların buradaki beklentisi, büyümek ve bu büyümeden ortaklık oranında azalma olmadan nakit akışı sağlayabilmek olmalı.
Yatırım Finansman'ın 2023'te yüksek temettü verimi sağlamasını beklediği ve değerleme olarak da öne çıkardığı altı şirket, Tüpraş, Türk Traktör, Tofaş Otomotiv, Doğuş Otomotiv, Akçansa ve Çimsa olarak sıralanıyor. Kurum; bu şirketlerin 2023'te çift haneli temettü verimi sağlayabileceği öngörüsü de paylaşıyor.
RİSK ALGISI ÖNEMLİ
İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül; kâr elde eden şirketin kârını ortaklarıyla paylaşmasının piyasada ve yatırımcılar nezdinde o şirkete dair pozitif algı yarattığına dikkat çekiyor.
Temettü stratejisinin ise yatırımcıların risk algısıyla ilgili olduğuna değinen Akgül; "Hisseyi temettü dağıtılmadan bir gün önce alarak kâr payından yararlanmak isteyen yatırımcı da olabilir, hisseyi elinde yıllarca tutup kâr payından yararlanmak isteyen yatırımcı da" diyor.
Tarkan Akgül'ün verdiği bilgiye göre; temettü açıklandığı tarihte hissenin temettü verimliliği yüzde 5 ve üzerinde yani yüksek bir seviyedeyse, temettü açıklaması hissenin fiyat performansını temettü dağıtım gününe kadar destekleyebiliyor.
ONURCAN BAL GEDİK YATIRIM YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜR YARDIMCISI
Temettü yatırımcısı nelere dikkat etmeli?
KISA VADELİ BAKILMAMALI
Temettü ödemesi, yatırımcıların/ortakların cebine bedavadan para ya da hisse koymak anlamına gelmez. Hatta dağıtılan temettünün hisse fiyatından çıkarılması ve çıkarılan tutarın içinde kâr payı stopajının bulunması nedeniyle, kısa vadeli yatırımcı açısından spekülatif getiriler dışında bir getirinin olmayacağını söyleyebiliriz.
Bu nedenle temettü verimi yüksek ve her yıl düzenli temettü veren şirketlere kısa vadede yatırım yapılması çok sağlıklı ya da uygun bir tercih değil.
İSTİKRARLI ÖDÜYOR MU?
Temettü, uzun vadeli yatırımda büyük önem arz ediyor. Uzun vadeli yatırımcı açısından yüzde 10 temettü verimliliği olan bir şirkete yatırılan tutar, yaklaşık 10 yılda temettü olarak geri alınıyor.
İstikrarlı ve yüksek verimlilikle temettü ödeyen bir şirketin hisselerinin de normal koşullar altında ağırlıklı olarak yukarı yönlü seyir izlemesi bekleneceğinden; temettü gelirinin yanı sıra hissede görülecek fiyat artışından da kazanım elde edileceğini unutmamak gerekir.
TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL
Uzun vadeli yatırım açısından temettü çok önemli bir konu olmakla birlikte tek başına yeterli bir kriter değil. Uzun vadeli yatırım açısından ‘Neden bu şirkete ortak olayım?’ gibi sorulara yanıt arayarak seçici olunması gerekiyor.
Ayrıca bazı şirketler, yatırımlar için kaynak yaratmak ya da öz sermayeyi güçlendirmek gibi çeşitli nedenlerle kârını dağıtmayarak şirket bünyesinde tutmayı tercih edebiliyor. Özellikle hızlı büyüme dönemindeki şirketler, genellikle kârını dağıtmak yerine şirket içinde tutmayı tercih edebiliyor. Bundan dolayı doğru hisse tercihleriyle, uzun vadede temettü gelirinden bağımsız olarak da önemli kazanımlar elde etmek mümkün.