DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 20 Mart 2016

27 Ekim 2022 | 08:25
Yatırımcının Danışmanı 20 Mart 2016
Mehmet Aslan


MEHMET ASLAN
[email protected]

Bagfaş sizce iyi bir hisse midir? Alım için uygun görüyor musunuz?
Bülent Ozkartal/Eskişehir
Bagfaş, Eylül 2014’ten bu yana yatay bir seyir izliyor. Hissenin fiyatı 12,15-15,27 arasında gidip geliyor. Son olarak geçen ay en düşük 11,78 TL’yi test ettikten sonra yönünü yukarı çevirdi. Halihazırda yatay kanal içindeki hareketi devam ediyor. 15 Mart günü ise kapanışını 14,18 TL’den gerçekleştirirken çıkış ivmesini koruduğu gözleniyor. Ancak direnç seviyesinin üzerine çıkabilmesi için alımların güçlenmesi önemli. Geçen yıl kârını artıran şirkete ait hissenin yükselebilmesi için mevcut koşullar uygun. Geçen yıl gelirleriyle birlikte kârını da artıran şirketin bu yıl da kârlılığını artırma ihtimali var. Hisse, uzun vadeli takip edilecekler arasında yer almaya uygun.

Asil Çelik’le ilgili gelişmeleri öğrenebilir miyiz? Hisseyle ilgili düzgün bilgi alamıyoruz.
Hasan Irmak/Izmir
Serbest İşlem Platformu’nda bulunan Asil Çelik, demir çelik sektöründe faaliyet yürütüyor. Geçen yıl sektördeki olumsuzluğun da etkisiyle brüt satışlarında düşüş yaşanan şirketin buna bağlı olarak kârında da gerileme gözlendi. Geçmiş kârlılık yapısı takip edildiğinde inişli çıkışlı bir seyir yaşıyor. Hissede uzun süredir kademeli bir düşüş söz konusu. Geçen yılın haziran ayından bu yana ise daha ziyade yatay bir seyir gözleniyor. Son bir aydaki işlem hacmi ise günlük ortalama 2,600 TL’ye dahi ulaşmıyor. Hissede kısa süreli çıkışlar yaşansa da uzun vadeli
yükseliş için uygun zeminin bulunmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Kron Telekom’un geleceğini nasıl görüyorsunuz? Hissenin tekrar zirvesini yakalama imkanı var mı?
Mehmet Şentürk/ Çorum
Arılık 2015’te zirvesi 4,45 TL’yi test ettikten sonra gerileyen Kron Telekom, halihazırda düşüşünü sürdürüyor. Geçen yıl faaliyet döneminde gelirinde kayda değer bir artış gözlenmediği halde maliyetlerini düşürmesi neticesinde dönem sonunda kârını artırabilme imkanı buldu. Kârdaki bu artış geçen yıl hissenin fiyatının yükselmesinde etkili oldu. Şimdilerde de düzeltme hareketinin yaşandığı hissedeki çıkışın sürebilmesi için kârdaki çıkışın devam edebilmesi önemli. Şirket eğer kârlılığını büyütebilirse hissenin mevcut fiyat seviyesi takip için uygun olabilecektir.

Ayes’in durumu nedir? Hisse neden çıkmıyor? Çıkabilmesi için neye ihtiyacı var?
Fikret Taş/Bursa
Ocak 2014’ten bu yana ara ara yukarı yönlü ataklarda bulunsa da Ayes daha ziyade yatay bir seyir izliyor. Hissenin 1,08 TL’de güçlü bir direnci var. Şimdilerde bu direncin üstüne çıkılmış durumda. Söz konusu seviyenin üstünde kalabilmesi ve çıkışını sürdürebilmesi için alıcıların güçlü şekilde talebini koruyabilmesi önemli. Talebin artabilmesi de şirketin kâra geçebilmesi ile yakından alakalı. Şirketin mali yapısı incelendiğinde ise sürekli zarar eden bir yapıyla karşılaşıyoruz. Şirket son beş yılın dördünde zarar etti. Zarar ettiği
sürece uzun vadede istikrarlı bir yükseliş beklenmemeli.

Cosmos’taki düşüş daha nereye kadar devam edecek? Gelinen fiyat için direnç seviyeleri denebilir mi?
Adnan Karabulut/Trabzon
Borsada işlem gören yatırım ortaklıklarının büyük bir kısmı sonrasında sektör değiştirirken önemli bir kısmı yatırım holding statüsüne dönüştü. Cosmos Yatırım Holding de bu şirketlerden birisi. Şirket yatırım holdingi statüsüne geçtikten sonra da arzu edilen performansı gösteremedi. Açıkladığı mali tablolar takip edildiğinde bir yıl kâr ertesi yıl zarar şeklinde bir ivmenin yaşandığı gözleniyor. Kâr ettiği yıllarda elde edilen tutar ise sembolik rakamların üzerine çıkmadı. Şirket son olarak geçen yıl zarar etti. Bu anlamıyla mali yapının pek de parlak olduğu söylenemez. Yakın İzleme Pazarı’nda bulunan hissede alım yapmak, gereksiz risk anlamına gelecektir.

Eminiş Ambalaj’da neler oluyor? Birdenbire fiyatının artmasının sebebi nedir? Hisse daha da yükselir mi?Oktay Budak/Adana
Uzun süredir düşen Eminiş Ambalaj, 16 Mart günü gerçekleştirmiş olduğu yüzde 65,69 oranındaki sermaye azaltımı sonrasında teorik fiyat 5,13 TL olarak açıklandı. Teorik fiyatın normal işlem fiyatından yüksek olması nedeniyle işlem yapan yatırımcıların kafası karışırken sonucunda gün içi yukarı ve aşağı sert bir hareketlilik yaşandı. Gün sonunda ise fiyatın normalleştiği ve kapanışın 5,55 TL’den gerçekleştiği gözlendi. Şirketin kârlı bir yapıya sahip olmaması, istikrarlı bir çıkışın önündeki en büyük engel. Zira sürekli zarar eden bir yapı söz konusu. Birikmiş geçmiş yıl zararı 30,1 milyon TL’ye denk geliyor. Son açıklanan dokuz aylık bilançosunda da kâr edeceğine dair bir işaret görülmüyor. Bu durum karşısında hissede belki spekülatif çıkışlar gözlenebilir ama istikrarlı bir yükseliş beklenmemeli.

Elimde 2 bin adet Pınar Su hissesinden var. Bir türlü çıkmıyor. Değerlendirmenizi öğrenebilir miyim?
Eren Gökay/Şanlıurfa
Pınar Su, 2008 yılında düzeltilmiş verilere göre 6,72 TL’yi test ettikten sonra geriledi. Hissede zaman zaman yukarı yönlü çıkışlar yaşansa da yönelim aşağı doğru. Şimdilerde de 3,37 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Şirketin istikrarlı bir performans sergileyememesi en büyük sıkıntısı. Bir yıl kâr ederken ertesi yıl zarara dönmesi hissede çıkışın süreklilik kazanmamasına neden oluyor. Son olarak geçen yıl satış gelirlerindeki düşüş ve giderler kalemindeki artış nedeniyle son beş yıldaki en yüksek zararın oluşmasına neden oldu. Şirketin gelirlerini artırabilmesi ve giderlerini düşürebilmesi çıkış için uygun koşulların oluşmasına imkan sağlıyor.

Yünsa'nın bu kadar gerilemesini anlayabilmek mümkün değil. Neden düşüyor?
İbrahim Akçam/Istanbul
Uzun süre yükselen kanal içinde hareket eden Yünsa, geçen yıl şubat ayında düzeltilmiş verilere göre en yüksek 6,20 TL’yi test ettikten sonra düştü. Hisse, teknik olarak her ne kadar düşüş trendinden kurtulamamış görünse de ocak ayından bu yana taban oluşturmaya çalışıyor. Mevcut seviyelerde tutunma gayreti sürüyor. yaşanan bulunuyor. Bir önceki yıla göre satış gelirlerinde yaşanan düşüş, şirketin kârına olumsuz yönde yansıdı. Bu durum aynı şekilde hissenin fiyatı üzerinde de baskıya neden oldu. Kârdaki gerilemenin bu yıl da devam etmesinin düşüşün sürmesine yol açabileceği göz ardı etmemeli.

Altınyunus Çeşme’yi uzun vadede nasıl görüyorsunuz? Gelinen seviyeler alım için uygun mudur?
Aydın Kaynak/Tekirdağ
Turizm sektöründe yer alan hisseler, uzun vadede yatırımcısına kazandırmıyor. Sektörde yer alan Altınyunus Çeşme için de durum pek farklı değil. Hissenin fiyatı 2010 yılından bu yana sürekli geriliyor. Arada görülen yukarı yönlü tepki çıkışları ise sınırlı kalmakta ve tekrar aşağıya kaymakta. Şirketin kârlı bir yapıya sahip olamaması, düşüşte belirleyici bir rol oynuyor. Zira son beş yılın dördünde zarar söz konusu. Şirketin birikmiş geçmiş yıl zararı 11 milyon TL’yi aştı. Uzun vadeli bir çıkış için her şeyden önce kâra geçebildiğini ve bu kârlı yapıyı istikrarlı şekilde koruyabildiğini görebilmek önemli.

Menba Holding’le ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz? Fiyatını nasıl buluyorsunuz? Düşüş devam eder mi?
Ersan Kıran/Erzurum
2013 yılında borsaya gelen Tepe Tıbbi ve Elektronik Ürünler, 2014 yılında faaliyet konusunu değiştirirken unvanını da Menba Holding’e dönüştürdü. Hisse, halka arz edildiği Haziran 2013’ten itibaren kademeli olarak gerçekleştirdiği çıkışının ardından Aralık 2015’ten bu yana düşüyor. Halihazırda düşüş sürüyor. Şirket, son beş yılın ilk üçünde sembolik düzeyde kâr ederken ardından gelen iki yılda zarar etti. Şirketten gelen verilerden olumlu bir sinyal alınamazken zararın sürme olasılığı güçlü şekilde varlığını koruyor. Zarar nedeniyle Fiyat/Kazanç oranı hesaplanamazken Piyasa/Defter Değeri 497 gibi hayli yüksek bir seviyeye denk geliyor. Bu durum, fiyatın hâlâ yüksek olduğu sonucunu götürürken düşüşün sürmesi olasılığını da canlı tutuyor.

Erbosan’ın bilançosunu nasıl buluyorsunuz? Kârdaki düşüş, fiyatını geriletir mi?
Fatih Özkır/Muğla
Erbosan, geçen yıl ocak ayında en yüksek 51,28 TL’yi test ettikten sonra geriledi. Hisse şimdilerde ise 32,50 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin mevcut seviyelerde tutunabilmesi için alıcıların güçlenebilmesi gerekiyor. Ancak bunun için bilançosunda olumlu gelişmelerin gözlenebilmesi şart. Şirket, her yıl kârlı bir bilanço açıklamasına rağmen kârında düzenli bir artış kaydedememesi yatırımcıların mesafeli kalmasındaki en önemli etken. Erbosan’ın geçen yıl maliyetlerini artırması kârlılığını düşürmesinde önemli bir etki oldu. Şirket, kârlılığını artıracak tedbirleri geliştiremediği sürece kademeli inişin devam etmesi sürpriz olmayacaktır.
Etiketler
Mehmet Aslan
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL