Deniz GYO için beklentinizi öğrenebilir miyim? Geldiği seviye alım için uygun görünüyor mu?
Tolga Deniz/Zonguldak
Geçen yıl kasım ayında en yüksek 3,65’i gören Deniz GYO, sonrasında hızla geriledi. Hisse, şimdilerde 1,40’ın üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin mevcut seviyelerin daha da gerisine düşmemesi, yakalayacağı kârlılıkla yakından alakalı. Bu noktada hemen hatırlatmak isteriz ki bir hissede istikrarlı bir çıkış için her şeyden önce şirketin kârını artırdığına dair işaretleri görebilmek önemli.
MEHMET ASLAN
[email protected]
Ancak Deniz GYO için bunu söylemek zor. İstikrarlı bir kârlılığa sahip olamayan şirkete ait hissenin çıkış yaşayamamasını yadırgamamak gerekir. Öte yandan yaşanan düşüşe rağmen Fiyat/Kazanç (F/K) oranının sektör ortalamasının üzerinde bulunması, hissenin üzerinde baskı unsuru. Bu şartlar altında hissede pozisyon almak riskli.
Şeker Piliç’in tekrar işlem görme imkanı var mı? Neredeyse bir yıl oldu. Hiç gelişme yok. Bilgi alabilir miyim?
Cengiz Mutlu/Ankara
Her yatırımda olduğu gibi borsada gerçekleştirilen yatırımlarda da belli riskler vardır. Kimi gereksiz riskleri üstlenmezken kimileri de olabilecek en riskli işlemlerin altına girebiliyor. Bu çerçevede en sorunlu hisseler de alınabiliyor. Şüphesiz gerçekleştirilen her alımın ardından üstlenilen risk de peşinen kabul edilmiş sayılır.
Şeker Piliç için de durum pek farklı değil. Şirket oldukça sıkıntılı bir mali yapıya sahip olmasına rağmen bu hisseyi alanlar, beraberinde riskini de üstlendi. Şirket ise yaşadığı sıkıntıların ardından Şubat 2015’te açtığı iflasın ertelenmesi davasında istediği sonucu alamadı. Mahkeme hakkında iflas kararı verdi. Kararla birlikte hisselerin işlem sırası sürekli olarak işlem görmekten men edildi. Mevcut gelişmeler karşısında hissenin tekrar işlem görme ihtimali yok.
Tüpraş’ı nasıl görüyorsunuz? Hissedeki düşüş geçici mi yoksa daha da sürer mi?
İsmail Çakır/Karabük
Uzun süredir yükselen kanal içinde hareket eden Tüpraş, Türkiye’nin önemli şirketleri arasında. Şirketin bu yıl yaklaşık 3 milyar dolar tutarındaki yatırımını devreye alması neticesinde kârını olumlu yönde geliştirmesi bekleniyor. Şirketin CEO’su bu yatırımın ardından sektördeki dalgalanmalara karşı daha dirençli bir yapıya kavuşacaklarını dile getiriyor.
Şirket, 2015/9 aylık bilançosuna göre kârını yüzde 39,2 oranında artırırken F/K oranı 9,28 seviyesinde. BİST-100 Endeksi’ne dahil hisselerin ortalaması olan 13,82 göz önüne alındığında hisseye ait F/K’nın düşük kaldığı görülecektir. Mevcut veriler bir arada değerlendirildiğinde hissedeki çıkış trendinin korunduğunu söylemek yanlış olmaz.
Martı GYO’daki düşüşü anlayabilmiş değilim. Düşüş devam eder mi? Elimdeki hisseyi ne yapmamı önerirsiniz?
Sinan Özpınar/Muğla
Martı Gayrimenkul, beş yılı aşkın süredir borsada. Hisse halka açıldığı 2010 yılından bu yana geriliyor. Zaman zaman yukarı yönlü atakları olsa da hissedeki düşüş devam etti ve şimdilerde nominal değerinin altında. Aralık ayının ikinci haftasında en düşük 0,38’i gördü ve ardında bir miktar yukarı çıktı.
Şirket henüz dokuz aylık bilançosunu açıklamadı. Altı aylık bilançosuna göre ise zararda. Yılın ikinci yarısında da toparlanamaması halinde yıl sonunu zararla kapatacağı anlaşılıyor. 2014’te yatırım faaliyetleri kaleminden gelen artışla kârını artıran şirketin, satış gelirlerini artıramaması ise dikkat çeken en önemli sıkıntısı.
Burçelik Vana hakkında yorum yapabilir misiniz? Fiyatının düşük olması çıkış için umut olabilir mi?
Cemal Dağ/Gaziantep
Burçelik Vana, Aralık 2011’de düzeltilmiş verilere gören yüksek 8,09 TL’yi test etti ve ardından düştü. Hissede yaşanan gerilemenin ardından şimdilerde 1,26 TL’nin üzerinde kalma çabası gözleniyor. Sürekli zarar eden bir mali yapıya sahip. Kâr eden bir şirketin hissesindeki çıkış ne derece olağan ise zarar eden bir şirkete ait hissenin düşmesini de garipsememeli. Şirket son açıkladığı dokuz aylık bilançosunda da zararını sürdürüyor. Bu da çıkışın önündeki en önemli engel. Kârlı şirketlerin takip edilmesinde fayda var.
Karsusan’da beklentim vardı ama boşa çıktı. Üstelik daha da düşmeye devam ediyor. Hisseyle ilgili öneriniz nedir?
Zeki Göktaş/Antalya
Bir hissede pozisyon alabilmek için belli bir beklentinin olması şart. Bu beklenti ise daha ziyade hissenin çıkacağına dair gerekçelerdir. Eğer gerekçelerin bir temeli varsa hissede pozisyon alınıp beklenmesinin de bir nedeni var demektir. Aksi takdirde alım gereksiz bir risk anlamına gelir.
Karsusan için de durum pek farklı değil. Şirket, mali açıdan beklenen performansı göstermekten hayli uzakta. 2014’te zarar eden şirket, 2015 dokuz aylık dönemde de zarara devam etmekte. Bu da hissenin fiyatında etkisini gösteriyor. Mevcut şartlar altında hissede alım yapmak gereksiz risk anlamına gelecektir.
Uzun süredir Flap hissesini takip ediyorum. Neden çıkmadığını anlamış değilim. Bu hisse ne zaman çıkacak?
Burak Yavuz/Bursa
Yatırımcısına zarar ettiren hisselerden biri olan Flap, Haziran 2012’de borsaya açıldıktan sonra bir süre çıktı. Ancak sonrasında gelen satış baskısıyla birlikte geriledi. Şimdilerde ise taban seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. Hissenin yükselebilmesi şirketin mali performansından bağımsız düşünülmemeli.
Ancak şirketin gelirlerinde ve kârında arzu edilen yükselme görülemiyor. Bu durum ister istemez hissenin performansını olumsuz yönde etkiliyor. Büyüyen şirketlerin takip edilmesi, kâr etme ihtimalini güçlendirecektir.
Karsan’ın bu kadar düşük fiyattan işlem görmesini anlamak mümkün değil. Sebebini öğrenebilir miyim?
Hikmet Kartal/Tekirdağ
Bir şirketin popüler bir sektörde ya da kârlı bir alanda faaliyet yürütmesi o şirketin de kâr edeceği anlamına gelmez. Şüphesiz bulunduğu sektör firmaya belli avantajlar sağlayabilir. Ancak bu avantajlardan daha önemli olanı şirketin kâr edip etmediği.
Karsan, bu yönüyle yatırımcısının yüzünü güldürmede yetersiz kalıyor. Sürekli zarar eden yapısı neticesinde, hissenin fiyatında da çıkış yaşanamıyor. Zarar eden firmaları takip edip gereksiz risk almak yerine, kârlı firmaların takip edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olur.
Borusan’ın fiyatındaki gerileme geçici mi yoksa kalıcı mı? Tekrar yükselmesi için ne gerekiyor?
Alpay Göktaş/İzmir
Borusan Mannesmann, düzeltilmiş verilere göre Kasım 2008’de en düşük 0,80’i gördü ve sonra yükselen kanal içinde hareket ederek geçen yıla kadar yükseldi. Hisse, Ekim 2014’te ise en yüksek 8,15 TL’yi test etti ve ardından düştü. Halihazırda hissedeki düşüş sürüyor.
Satış baskısı, hissenin gerilemesindeki en önemli etken. Çıkış için alıcıların güçlenebilmesi önemli. Ancak bunun için şirketin kârını düzeltebilmesi şart. Gelirlerinde ve kârında olumlu bir seyir gözlenmediği sürece çıkış yaşanması beklenmemeli.
Garanti Bankası’nın iki aylık sürede geleceği fiyat ne olur? Yatırım için uygun görünüyor mu?
Mustafa Şentürk/Konya
Borsada işlemde bulunurken 2-3 ay gibi kısa sürelerdeki beklentilerin kazandırma olasılığı her zaman için belirsizdir. Bunun temel nedeni ister küçülen ister büyüyen şirket olsun, mali performans ile hissenin performansının her zaman uyumlu hareket etmediği ile açıklanabilir.
Bu denli kısa sürelerde daha ziyade spekülatif hareketler öne çıkar. Spekülatif hareketleri test edebilmek ise oldukça zordur. Yatırımcı bakış açısı ise uzun vadeli yatırımı gerektirir. Tüm bunlardan ayrı olarak Garanti Bankası’nın mali yapısına bakıldığında ise açıklanan son dokuz aylık bilançosunda, kârını yüzde 13,6 oranında gerilettiğini görebilmekteyiz. Uzun vadeli bakış açısı ile yaklaşıldığında hissenin kazandırma potansiyeli olduğu görülecektir.
Aksa Enerji neden çıkmıyor? Enerji sektörü iyidir diye aldım ama bir türlü kâr edemedim. Satmak mı yoksa tutmaya devam etmek mi daha doğru?
Orkun Budak/Erzincan
Mayıs 2010’da borsaya gelen Aksa Enerji bir süre fiyatını artırsa da sonrasında hızla geriledi. Zaman zaman hissenin yukarı yönlü atakları görülse de şimdilerde taban seviyelerine yakın. Hisse, son olarak 14 Aralık günü en düşük 2,29’u gördü ve sonrasında çıkış sergiledi.
Bu denli düşmesinde istikrarlı bir kârlılığa sahip olamamasının etkisi var. Şirket, bir yıl kâr ederken ertesi yıl zarara dönüyor. Son olarak 2014’te kâr açıkladığı göz önüne alındığında bu yıl zarar etmesi şaşırtıcı olmayacak.
Dokuz aylık bilançosuna göre yaşanan zarar göz önüne alındığında, mevcut beklentide bir değişiklik olması için neden bulunmadığı anlaşılıyor. Ancak aynı ivmenin devamı halinde de bu defa 2016 yılında kâra geçmesi beklenmeli. Bunun anlamı da hissenin fiyatına olumlu yönde yansıyacağının göz ardı edilmemesidir.