Sinan Koçak/Zonguldak
Arada yukarı ataklarda bulunsa da düşen bir ivme sergileyen Akdeniz Güvenlik, temmuz ayında düzeltilmiş verilere göre en düşük 2,30 TL’yi test etti. Sonrasında da taban seviyesinde yatay bir seyre girdi. Şimdilerde de 2,50 TL’nin üzerinde tutunuyor.
MEHMET ASLAN
[email protected]
Hisse, halka arz olduğu 2012 yılındaki fiyatının gerisinde bulunuyor. Son açıkladığı dokuz aylık bilançosunda kârını artırmış görünse de bu durum hissenin çıkması için gereken enerjiyi vermeye yetmiyor. Şirketin istikrarlı bir kârlılık yapısına sahip olamaması çıkışın önündeki en büyük engel konumunda bulunuyor.
ALkim’deki düşüşün nereye kadar devam edeceği hakkında yorumda bulunabilir misiniz?
Furkan Seven/Bursa
Alkim Kimya, temmuz ayında yaşadığı düşüşün ardından hızlı bir çıkış sergilerken, 20 Ekim 2016 günü en yüksek 18,24 TL’yi test etti. Ardından da geriledi. Hissede kademeli düşüş sürüyor. Teknik olarak 16,65 TL’de önemli bir desteği bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde tutunmayı başarabilmesi halinde yönünü yukarı çevirebilmesi için gerekli enerjiyi de toplaması mümkün olabilecek. Şüphesiz bunun için gerçekleştirdiği faaliyetlerindeki performansını koruyabilmesi şart. Şirketin son bilançosuna göre hem gelirini hem de kârını artırmasını olumlu değerlendirmeli. Aynı ivme korunabildiği ölçüde çıkış için uygun zemin de varlığını sürdürecektir.
Doğuş Otomotiv ile ilgili değerlendirmede bulunabilir misiniz?
Kadir Çınar/Kayseri
Geçtiğimiz yıl ağustos ayında en yüksek 15,47’yi gören Doğuş Otomotiv, hemen sonrasında sert bir düşüş yaşarken Eylül 2015’te en düşük 8,36 TL’ye kadar geriledi. Hisse sonrasında toparlansa da düşüş ivmesi varlığını sürdürüyor. Halihazırda satış ağırlıklı işlemler öne çıkarken 23 Kasım günü kapanışını 9,11 TL’den gerçekleştirdiği gözleniyor. Hissede özellikle yabancı satışları dikkat çekiyor. 2016’nın ilk günlerinde halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 50,27 seviyesinde bulunurken bu oran 9 Kasım günü yüzde 28,86’ya geriledi. Yılın on aylık döneminde gerçekleştirilen net satış tutarı 13,7 milyon TL seviyesinde. Satışların sürmesi hissedeki düşüşün devamında etkili oluyor. Otomotivde vergi düzenlenmesi ise şirketi negatif etkiliyor.
Kâr beklentisiyle aldığım Karsan’da neredeyse bir yıldır bekliyorum. Çıkma ihtimali var mı?
Ali Evren/Mersin
Şirket zarar eden yapısını kâra çevirmeyi bu güne kadar başaramadı. Son açıkladığı dokuz aylık bilançosunda da zarar artarak sürdü. Bu durum yıl sonunda bilançoya zararın artarak yansıyacağına dair verilen güçlü işaret olarak algılanmalı. Açıklanan dokuz aylık bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zararı 353 milyon TL’ye ulaştı. Zararını sürekli artıran şirketin özsermayesi de zayıflıyor. Her ne kadar eksiye dönmemiş olsa da özsermayesi sermayesinin altına kaymış durumda. Mevcut olumsuzluklar karşısında hissede istikrarlı bir çıkış beklemek oldukça iyimser bir yaklaşım olarak görülmeli. Gereksiz yere risk alınmamalı.
Elimde Edip Gayrimenkul hissesinden var. Sizce kısa vadede nominal değerinin üzerine çıkar mı?
İsmail Tatar/Mardin
Borsada kısa süreli beklentilerle harekette bulunmak alınan riskin artırılması anlamına geliyor. Zira borsada kısa süreli dalgalanmalar daha ziyade günlük haberlerle doğrudan bağlantılıdır. Bu tür anlık ya da günlük gelişmeleri kontrol altına alabilmek mümkün olmadığı için hissedeki günlük hareketleri kestirebilmeyi de zorlaştırır. Diğer taraftan şirketin mali yapısının takip edilmesi uzun vadede daha iyi sonuç vermesine olanak tanır. Şüphesiz bunun için şirketin kârını düzenli artıran bir yapıya sahip olduğunu gözlemleyebilmek gerekiyor. Edip GYO ise belirtilen kritere uygun bir yapıya sahip değil. Şirket, zayıf kârla yetinmek durumunda kalıyor. Son açıkladığı dokuz aylık bilançosunda da azaltmakla birlikte zarara dönmüş durumda. Yıl sonunda kâra geçebilmesi için performansını artırabilmesi şart.
Frigo Pak hakkında beklenti ve düşüncenizi öğrenebilir miyim?
Barış Torun/İstanbul
Yatırımcısına zarar ettiren şirketlerden birisi olan Frigo Pak, Temmuz 2013’ten bu yana Yakın İzleme Pazarı’nda bulunuyor. Hisse, yaşadığı düşüş nedeniyle şubat 2015’ten bu yana nominal değerinin altında işlem görüyor. Oldukça zayıf bir performansa sahip olan hissenin yukarı yönlü çıkış için gerekli enerjiye sahip olmadığı gözleniyor. Şirket azaltmakla birlikte zarar eden yapısını sürdürüyor. Veriler bu yıl sonunda da zarar edeceğine yönelik. Kâra geçeceğine dair bir işaret gözlenmiyor. Bu durum hissenin riskli yapısının sürmesinde etkili oluyor. Mevcut şartlar karşısında gereksiz yere risk alınmamasında fayda var.
İş Bankası’na yatırım yapsam yıl sonunda ne kadar kâr ederim?
Onur Özbek/Aksaray
Yabancı yatırımcının banka sektörüne yönelik ilgisinin zayıflaması sektörün performansını düşürüyor. Sektör hakkında genel bir fikir veren BİST Banka Endeksi son üç yılda dalgalı bir seyir izlemekle birlikte yatay seyrini koruyor. Endeks kapsamında bulunan İş Bankası C’nin ise daha sert bir dalgalanma yaşadığı gözleniyor. Hissenin mevcut seviyesi Mayıs 2013’te test edilen 7,12 TL’nin hayli gerisinde kalıyor. Yabancı yatırımcılar geçtiğimiz yıl satış ağırlıklı işlemlerde bulunurken bu yıl daha ziyade alım yönlü çalışıyor. Alımların sindirilerek kademeli gerçekleşmesi hissenin sert çıkış yapmasına mani oluyor. Yabancılar yılın ilk gününde hissede yüzde 54,3 oranında pay sahibiyken 9 Kasıma gelindiğinde söz konusu oran yüzde 60,28’e çıktı. Mevcut alımlar hissenin çıkışını destekler nitelikte.
İhlas Yayın’ın prim yapma olasılığı nedir? Hissenin bu kadar düşük olmasını nasıl görüyorsunuz?
Semih Bozkurt/Denizli
Dört yıldır borsada işlem gören İhlas Yayın Holding, halka arz sonrası bir ara yükselse de sonrasında sürekli geriledi. Kasım 2010’da borsaya gelen hissenin ilk işlem fiyatı 1,43 TL’ye denk geliyor. Şimdilerde ise nominal değerinin altında ve 0,23 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Borsada fiyatı en düşük hisselerden birisi. Bu denli gerilemesinde sürekli zarar etmesinin etkisi bulunuyor. Özsermayesi sermayesinin gerisine düşen şirketin birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı da 51,5 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Böylesi bir mali yapı ile arada yukarı ataklar yaşansa da istikrarlı bir çıkış beklenmemeli.
Ereğli hakkında yorumda bulunabilir misiniz?
Yavuz Akyol/Eskişehir
Yükselen kanalda hareket eden Ereğli Demir Çelik, son olarak geçtiğimiz ağustos ayında en yüksek 5,04’ü gördü ve ardından gelen satışlarla birlikte geriledi. Hissedeki düşüş henüz düzeltme kapsamında bulunuyor. Mevcut seviyelerden toparlanması ve uzun vadeli çıkış kanalı içindeki hareketini sürdürmesi için teknik açıdan şartlar uygun. Şirketin kârlı yapısını güçlendirmesi, düşen kâr rakamını yıl sonunda toparlayabilmesi mali yönden de zeminin uygun olmasına olanak tanıyacaktır. Ancak son açıklanan dokuz aylık bilançosuna göre kârda yaşanan düşüş, alıcıların güçlenmesine engel bir durum olarak algılanabilir.
Burçelik’in fiyatı alım için uygun mu? Hisseyle ilgili değerlendirmede bulunabilir misiniz?
Mehmet Demir/Van
Borsada alım satım yapan yatırımcıların tek bir yöntemle hareket etmesini beklememeli. Farklı yöntemlerle kazanmak mümkündür. Önemli olan her yatırımcının kendisine uygun tarzı tespit edebilmesi ve buna uygun hareket edebilme yeteneğini koruyabilmesidir. Farkı yaklaşım tarzları arasında uzun vadede büyüyen şirketlerin tercih edilmesinin düşük risk ile kazanmaya olanak tanıması itibarıyla tercih edilir buluyoruz. Burçelik ise bu özelliğe uygun olmayan bir yapıya sahip. Şirket ya zarar ediyor ya da sembolik düzeyde kâr elde ediyor. Bu da uzun vadeli yatırım için elverişsiz bir yapının ortaya çıkmasına neden oluyor.
Hatek Tekstil niye bir türlü çıkmıyor? Hisseyle ilgili görüşünüzü paylaşır mısınız?
Burak Gören/Tekirdağ
Borsada işlem gören bir hissenin düzenli şekilde çıkış sergileyebilmesi için ilgili şirketin mali yapısının güçlü olabilmesi önemlidir. Şirket, gelir ve kârlılığını düzenli olarak büyütebiliyorsa buna paralel hissenin fiyatında da çıkış yaşanması beklenmeli. Ancak Hatay Tekstil’in mali yapısı incelendiğinde şirketin arzu edilen kârlılık yapısına sahip olmadığını görebiliyoruz. Son açıklanan dokuz aylık bilançosunda zarar etmesi yıl sonunda da zarar olasılığını artırıyor. Son iki yılda kâr açıklayan şirketin tekrar zarara dönme olasılığı hissenin çıkma ihtimalini zayıflatıyor. Söz konusu durum hisse üzerinde baskıya neden oluyor. Kârını düzenli şekilde artırabilen şirketlerin takip edilmesi düşük riskle kazanma ihtimalini güçlendireceğini unutmamakta fayda var.