Halk arasında "pert" olarak tabir edilen ağır hasarlı taşıtların trafikte güvenlik açığı yarattığı aşikardır. Ağır hasarlı taşıtlar onarım görse de, bu onarımın yeterli olup olmadığının eksiksiz takibi ve tespiti tartışmalıdır. Ağır hasarlı taşıtların nerede, nasıl, hangi standartlarda bakıma alındığı, her şeyden önce insan hayatı için önemlidir ve bu hususun takibi ve tespiti pek de kolay değildir.
Tamiri yapılan taşıtların onarım maliyetlerinin azaltılması amacıyla hava yastığı, emniyet kemeri gergi mekanizması gibi hayati öneme sahip parçaların teknoloji kötüye kullanılarak basit hile yöntemleriyle işlevsiz hale getirildiği ve hatalarının gizlendiği de bilinmektedir. Bu basit hile yöntemleri, tamir sonrası trafiğe çıkan taşıtlarda son kullanıcı için olası kazalarda ölüm riskini artırmaktadır.
Trafikte kullanılan taşıtların sağlamlığından ve güvenilirliğinden emin olmamız bir güvenlik meselesidir. Güvenliğimizi temin etmek için birtakım tedbirlerin alınması zorunludur. Bu bağlamda, kaza sonrası veya doğal afet sonucu zarar gören ağır hasarlı taşıtların tekrar tamir edilerek trafiğe çıkarılması engellenmelidir. Bu hususta özellikle sigorta şirketlerinin de sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir. Kanun Teklifi ile güvenliği ve sağlamlığı tartışmalı olan ağır hasarlı taşıtların trafikte yer almaması ve bu suretle insan hayatının korunması amaçlanmaktadır" denildi.
Hurda Teşfikli Sıfır Araç kampanyası ne zaman başlayacak?
Hurda Teşvikli sıfır araç kampanyası için henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Şuan için konu hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.
'Trafikteki araçların yüzde 25'i 21 yaşından büyük'
Teklifte, ithalatın azaltılması, akaryakıt israfının önüne geçilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi gerekçe olarak gösterilirken, "TÜİK verilerine göre 2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı 28 milyon 740 bin 492 adet olarak açıklanmış, bu sayı 2024 yılının Ağustos ayında 30 milyonu aşmıştır. Yine TÜİK'e göre Türkiye'de trafiğe kaydı bulunan araçların yaş ortalaması ise 14,5 olarak hesaplanmıştır. Araç sayısının yüzde 25'Iik kısmı ise 21 yaşından büyük taşıtlardan oluşmaktadır." denildi.
Hurda Araç Teşviki son durum
Hurda araç teşvikine ilişkin son gelişmeler, araç sahipleri tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle ÖTV muafiyeti beklentisi, sıfır kilometre araç almayı düşünenler için önemli bir fırsat olarak görülüyor. İşte hurda araç teşviki ile ilgili öne çıkan detaylar:
Teklifin Temel Amacı ve Kapsamı:
25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme kazandırılması. Bu araçlarını hurdaya veren vatandaşlara, sıfır kilometre ve yerli araç alımında bir defaya mahsus ÖTV muafiyeti sağlanması.
Teklifin Mevcut Durumu:
Teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 2024 yılının son günlerinde sunuldu. Şu an için Meclis'te görüşülmeyi bekliyor.
Teklifle ilgili resmi detaylar henüz netleşmedi.
Gündemdeki Spekülasyonlar ve Belirsizlikler:
Hurda araç teşviki kapsamında alınabilecek 12 araç modeli hakkında iddialar ortaya atıldı. Bu iddiaların, engelli vatandaşların ÖTV muafiyetinden yararlanabileceği yerli araç modelleriyle ilişkilendirildiği belirtiliyor.
Ancak, bu konuda resmi bir açıklama bulunmuyor.