DOLAR
34,87
0,02%
DOLAR
EURO
36,74
0,33%
EURO
GRAM ALTIN
3035,51
-0,34%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

KKTC'de sağlık turizminde de öncü olacağız

27 Ekim 2022 | 08:58
KKTC'de sağlık turizminde de öncü olacağız
KKTC’deki Yakın Doğu Grubu, elektrikli otomobil üretimine hazırlanıyor. Sekiz yıllık çalışmayla geliştirilen otomobilin yakında seri üretimine başlanacak. Bünyesinde iki üniversite bulunan Yakın Doğu Grubu sağlık alanında da büyümeye hazırlanıyor.

MUSTAFA KEMAL ÇOLAK
[email protected]

Kurucu başkan Suat Günsel, “Yeni hastane kuruyoruz. Eğitim turizminde öncü olduk. Sağlık turizminde de öncü olacağız” diyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) geçtiğimiz hafta önemli bir endüstriyel proje kamuoyu ile paylaşıldı.

Paylaşım Türkiye’de çok ses getirmese de KKTC yerli otomobil üretimine soyunuyor. Proje Yakın Doğu Üniversitesi’ne ait. Prototip hazırlandı, üretim için gün sayılıyor. Yakın Doğu Üniversitesi, eğitim, finans, sağlık ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Yakın Doğu Grubu’na ait. Yakın Doğu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Suat Günsel, “Otomobil üretme projemiz kökleşme olgusunun bir parçasıdır” diyor.

Günsel, Lefkoşa’daki hastaneden sonra Girne’de 50 milyon dolara yeni bir hastane de kurduklarını belirtiyor. Suat Günsel ile otomobil projesini ve diğer yatırımlarını içeren bir söyleşi yaptık.

Otomobil projesi nasıl doğdu?
Otomobil üretme projemiz aslında sekiz yıllık bir öykü. Geldiğimiz nokta aslında araba üretmenin dışında bir iç patlamadır. Kökleşme isteğidir. Var olma isteğidir. Üretebildiğiniz oranda dünyanın bir parçası olursunuz. Üretebilirseniz dünyada saygı görürsünüz.

Neden elektrikli otomobil?
Otomobile aile olarak da çok meraklıyız. Müzemiz var. Otomobil müzemiz dünyada ilk beş arasında yer alır. Biz yepyeni bir şey yapıyoruz demiyorum. Hiç yapılmamış bir şey değildi ama şu anda yaygınlığı yok.

Seri üretim nasıl gelişecek?
Üretim tesislerini planlıyoruz. Projeleri hazır. Atölyelerin temelleri atılıyor. Şu andaki atölyeler bizi bir sonraki adıma taşıyacak durumda değil. O atölyeler yıl bitmeden hazırlanacak. Lefkoşa’da kampüs içerisinde olacak. Elektrikle giden otomobil dünyasında en son teknolojide olacak.

Kapasitesi ne olacak?
Başlangıçta binin altında olmayacak ama son rakam ne olur bilmiyorum. İlk etapta iç pazar ağırlıklı olacak. Türkiye’yi dışında tutmuyorum. Belki de aynı anda bütün dünyaya açılacak.

Projenin maliyeti nedir?
Çok sağlıklı bir rakam vermiş olmayacağım. Bu iki yıllık süre içerisinde ne kadar fark yaratacağımızı önü-müzdeki birkaç ay belirleyecek. Ama buna ayrılmış bir bütçe var. Ama o rakamı telaffuz edemiyoruz. Çalışan sayışımız 250 civarında olacak.

Türkiye’nin de bir yerli otomobil gündemi var. Sizinle hiç temas oldu mu?
Biz sekiz yıldır bu projeyi yürütüyoruz. İçe dönük çalıştık. Dünyada çok fazla teknolojiyi yakından takip ettik. En iyi, sürdürülebilir ve geliştirilebilir teknolojiyi yakaladık. Türkiye bize uzak değil. Türkiye hükümetinin bu kuruma ne kadar iyi duygu yüklü yürekle baktığını çok iyi hissedebiliyorum. Dünyaya duyurduk. İş-birliklerine hazırız.

Türkiye’de üretme teklifi gelirse yaklaşımınız ne olur?
Enerjimiz hep burada akacağı sürece her türlü işbirliğine hazırız. Biz bunun üretiminin teklifler ne kadar cazip olursa olsun bu sınırlar dışına çıkılmasına izin vermiyoruz.

Sağlıkta da önemli yatırımlarınız var? İlk hastanenizde nasıl bir sonuç aldınız?
Sağlık konusunda çok iddialıyız. İlk hastanemiz altı yıl önce açıldı. Altı yılda bütün ana bilim dallarını bir çatı altında yarının teknolojisiyle donattık, 800 çalışanı ve 150 profesörüyle sağlık turizmini başlatacak noktaya getirdik.

Bu alanda yeni yatırımlarınız olacak mı?
Sağlıkta hiç durmuyoruz. İkinci hastaneyi Girne Üniversitesi’nde 15 Kasım’da açıyoruz.

Ne kadara mal olacak?
İlki 150 milyon dolara mal olmuştu. Yeni hastanemiz 50 milyon dolara mal oluyor. Gerek ekiplerimizi, gerekse ekipmanımızı ve teknolojimizi ikinci hastanemizin devreye girmesiyle daha verimli kullanacağız. Eğitim turizminde öncü olduk. Şimdi sağlık turizminde de öncü olacağız.

KKTC dışından hasta geliyor mu?
Türkiye’den SGK ile üç yıl önce anlaşmamız oldu. Bu çok verimli sonuçlar doğurdu. Bugün Güney’den
de hasta geliyor. Günde bine yakın hasta ağırlıyoruz. Bunun yüzde 30’u SGK kapsamında oluyor. Güney’den de her gün 25 hasta geliyor. Gir-ne’deki hastane devreye girdiğinde bu sayı daha da artacak. En az iki katına çıkacaktır.

Farklı alanlara yatırımlarınız olacak mı?
Biz uzmanlaştığımız alanlarda ilerliyoruz. Eğitim ve sağlık ana işkol-larımız. Bu alanda çok önemli görev-ler yapıyoruz. Son iki yıldır yayınlarımız, araştırmalarımız, projelerimizle bakılınca dünyada ilk 500 ile 1000 üniversite arasında yer alıyoruz. 30 bin üniversite içerisinde bu önemli bir göstergedir. 30 bin öğrencimiz, 5 bin çalışanımız var. Sağlıkta araştırmalarımız çok önde ilerliyor. Yakın tarihlerde açıklamasını yapacağımız yeni buluşlarımız var. Türkiye’den de kimi kurumlarla önemli çalışmalar içerisindeyiz.

"YATIKLARIMIZ DERİNLİĞİMİZDİR"
Suat Günsel adını, dünya genelinde yapılan zenginler listesinde sık sık duyuyoruz. Ana iş alanı eğitim olan Suat Günsel, "Yapılan değerlendirmeler gelirim değil, mevcut yatırımlarım, iş mevcudiyetlerimiz üzerinden yapılıyor” diyor. Yıllık cirosu konusunda açıklama yapmak istemeyen Günsel, "Yaptıklarımızı alt alta toplayınca bunları rakamlarla, TL'lerle görüyorsunuz, ben ise derinlik olarak görüyorum” diyor.
0

  • ALTIN GRAM - TL 3035,51 -0,34%
  • ALTIN ONS 2707,34 -0,37%
  • BIST 100 10058,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,364 -0,152%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41493 -0,09708%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8742 0,0247%
  • EURO/DOLAR 1,0506 0,1239%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7402 0,3266%
  • STERLIN/DOLAR 1,27661 0,15298%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL