Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Üç yılda 600 milyon Euro yatırım yapacağız

23 Mart 2021
Üç yılda 600 milyon Euro yatırım yapacağız
Elektrikli araçların pillerinin hammadesini üretmek üzere nikel tesislerinde dönüşüme giden Zorlu Grubu, üç yılda 600 milyon Euro'luk yatırım planlıyor. Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, "Akıllı araçta dünyanın ilk beş oyuncusundan biri olmayı hedefliyoruz" diyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

Türkiye'nin en büyük grupları arasında yer alan, 35 milyar TL ciro ve 33 bine yakın çalışana sahip Zorlu Holding, önümüzdeki üç yıllık süreçte 600 milyon Euro'luk yatırıma hazırlanıyor. Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, tekstil, maden, teknoloji ve enerji sektörlerinde sadece bu yıl yapılacak 2 milyar TL'lik yatırım programının detaylarını Ekonomist'e açıkladı.

Manisa'daki nikel tesisinde sülfirik asit üreteceklerini söyleyen Ömer Yüngül, ''Böylelikle 100 milyon dolarlık ithalattan kurtulacağız" diyor.

Yurtiçindeki yatırımlarının yanı sıra globalleşme yönündeki stratejik adımlarını da hızlandıracaklarını ifade eden Ömer Yüngül ile grubun gelecek hedeflerini konuştuk. Sorularımız ve aldığımız yanıtlar şöyle:

Türkye ekonomisi açısından nasıl bir 2021 yılı öngörüyorsunuz?

Dünyada tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği bir sürece girdik. Asya-Pasifik bölgesinde dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması imzalandı, Brexit sonuçlandı ve ABD'de yönetim değişimi yaşandı. Pandemiden çıkışla birlikte dünyada da sosyal ve ekonomik değişimler yaşanacak gibi görünüyor. Türkiye, bu süreçte dünya ticaretinde yeni ve güçlü bir rol üstlenebilir. Özellikle yılın ikinci yarısıyla birlikte aşının yaygınlaşmaya başlamasıyla küresel ekonomide toparlanma da başlayacaktır.

Buna paralel olarak, Türkiye ekonomisinde de yeniden bir hareketlenme yaşanabileceğini düşünüyorum. Birçok uluslararası kurum, Türkiye'nin 2021 yılı büyüme beklentisini yukarı yönlü revize etti. Yeniden uzun dönemli ortalama büyüme oranımız olan yüzde 4,5'e kadar büyüme potansiyelimiz var. Türkiye, bu kritik süreci iyi değerlendirerek; dalga boylarının azaldığı, daha istikrarlı, daha yüksek katma değer yaratan, kalitesi her yıl giderek artan sürdürülebilir bir büyüme dönemine 2021 sonrasında geçiş yapabilir.

Holding olarak yatırım gündeminizden söz eder misiniz? 2021 yılında ne kadarlık yatırım planı var?

Geçtiğimiz aylarda Vestel, İngiltere'de bulunan Crosslee PLC şirketiyle, bu şirkete ait Hostess ve White Knight ticari markalarını kapsayan bir alım anlaşması imzaladı. Grubumuzu geleceğe güvenle taşımak amacıyla inovasyonu sürdürülebilir kılmak için beş farklı sektördeki şirketlerimize düzenli olarak AR-GE yatırımları yapıyoruz. Önümüzdeki üç yıllık süreçte 600 milyon Euro'luk yatırım hedefimiz var. Yatırımlarımız yıllık ortalama 2 milyar TL'yi aşacak. 2021'de sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda yatırımlarımız devam edecek.

Sözünü ettiğiniz yatırım tutarı oldukça yüksek. Hangi alanlarda, ne gibi yatırımlarınız olacak? Sanayicilik bisiklet binmek ve pedal çevirmek gibidir. Pedalı çevirmeyi bırakamazsınız. Sanayide de devamlı yatırım yapmak gerekiyor. Mevcut ürün portföyünü yenilemek gerekiyor. Bir de kapasiteye yönelik artış söz konusu.

Pandemi sürecinde şirketler tedarik sürecinde kaynakları çeşitlendirmenin önemli olduğunu gördü. Üretim çok önemli hale geldi. Ves-tel'in kas gücü bütün bunlar düşünüldüğünde öne çıktı. Dolayısıyla üç yılda beyaz eşyada yüzde 100 kapasite artışı olacak.

Model yenileme ve çevreci, enerjiyi daha az harcayan modeller konusunda çalışmalar var. Tekstilde ise sözünü ettiğim gibi kapasite artışı ve Korteks tarafında ise atıkları dönüştüren bir yatırımımız var. Meta Nikel şirketimizde de yatırımlarımız olacak.

Nikel tarafında ne yapacaksınız?

Maden sektöründe bir dizi yatırımımız olacak. Manisa Gördes'teki Meta Nikel tesisimizde 200 milyon TL yatırım yapacağız. Bu tesiste nikel üretiyoruz. Fakat yeni yatırımla üretimde bir dönüşüme gidiyoruz. Elektrikli araçlar nedeniyle nikelin çok önemli olduğu bu günlerde, biz de üretimimizde buna göre değişikliğe gidiyoruz. Elektrikli araçların pillerinin hammaddesini üreteceğiz.

Kapasite artırımına gideceğiz. Ayrıca sülfirik asit yatırımı yapacağız. Nikel üretim prosesinde kullanılan ve daha evvel ithal ettiğimiz sülfirik asidi tesislerimizde üreteceğiz. Kobalt ve nikeli topraktan alıp AR-GE, inovasyon ve teknolojiyle katma değerli hale getiriyoruz. Bu katma değer sayesinde bu ürün; elektrikli otomobillerin kalbi olarak nitelendirilen bataryalar dahil birçok yenilikçi alanda kullanılabilecek.

Ne kadarlık bir ithalatı kesmiş olacaksınız?

Yaklaşık 100 milyon dolarlık ithalattan kurtulacağız. Nikel ve kobalt hammaddelerini üretmiş olacağız. Dolayısıyla nikel tesisini buna dönüştüreceğiz.

Beş yıl sonra Zorlu Holding'i nerede görüyorsunuz? Dijitalleşmenin getireceği avantajlar neler olacak?

Zorlu Grubu'nu geleceğin akıllı dünyası için katma değerli servisler üreten bir global grup haline getirecek stratejik adımları güçlendireceğiz. Bu stratejiyle grup şirketlerimizle; akıllı ürünlerden elektrikli araç şarj noktalarına kadar uzanan geniş bir yelpazede yeni nesil ekonomiye geçişin ilk örneklerini sunmaya devam edeceğiz.

Bu anlayışla Vestel ile tamamen yeni nesil bir iş olan, Türkiye'nin Otomobili Projesi'nin TOGG çatısı altındaki ortaklarından biriyiz. Vestel aynı zamanda tamamen kendi çatısı altında, elektrikli araç ekosisteminde şarj cihazlarından, elektronik kartlara, eğlence ve bilgi sistemlerinden, pil sistemlerine kadar uzanan akıllı ürün ve çözümlerden oluşan yeni bir yol çizmiş durumda.

Diğer taraftan pandemi bize daha iyi bir gelecek için sürdürülebilirliği bir yaşam biçimi haline getirmemiz gerektiğini gösterdi. Biz bu anlayışla yıllardır yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyoruz.

Bu alandaki hedefleriniz neler?

Yeni nesil teknoloji şirketi ZES ile bugün elektrikli otomobil şarj istasyonlarına yatırım yapıyoruz. Zorlu Enerji ayrıca Türkiye'de bir ilke imza atarak; sadece elektrikli araçlarla saatlik araç kiralama hizmeti sunan elektrikli araç paylaşım platformu "Electrip" markası ile bu konuda da Türkiye'de öncülük etmeyi sürdürüyor. Gelecekte akıllı araç ekosisteminde dünyanın ilk beş oyuncusundan biri olmayı hedefliyoruz.

"Akıllı Hayat 2030 ile kültür dönüşümünü başlattık"

"Zorlu Grubu olarak, Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik stratejimizle pandemi sürecine hızlı bir şekilde uyum sağladık. Önceliğimiz çalışma arkadaşlarımızın sağlığı oldu ve Bütünsel İyi Yaşam programımızı hayata geçirdik. Bu programla çalışanlarımız; psikolojik danışmanlık ve sağlıklı beslenme desteğinin yanı sıra dayanıklılık, kaygı yönetimi, kişisel gelişim gibi birçok konuda tavsiyelere ulaşabiliyor.

Akıllı Hayat 2030 stratejimiz doğrultusunda; çalışanlarımızın gelişimine katkı sağlayacak ve toplumsal meselelerin çözümüne destek olacak projelerimize ara vermeden devam ediyoruz. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Manifestosu'nu ve Ev İçi Şiddeti Önleme Politikası'nı bu süreçte yayınladık. Parlak Bi'Fikir adını verdiğimiz kurum içi girişimcilik programının ikinci döngüsü de devam ediyor. Pandemi dönemini yönetirken Akıllı Hayat 2030 yaklaşımı doğrultusunda kurum içinde başlattığımız kültür dönüşümünün katkısını gördük."
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL