DOLAR
34,87
0,08%
DOLAR
EURO
36,65
-0,19%
EURO
GRAM ALTIN
3017,88
0,08%
GRAM ALTIN
BIST 100
10164,28
0,65%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Borsa, altın, dolar, mevduat... Yatırımcılar nasıl bir portföy oluşturmalı?

Yaz döneminde yatırımcılar portföylerini nasıl oluşturması gerektiğini soruyor. Biz de bu süreçte aracı kurumlara yaz döneminde yatırımcıların nasıl hareket etmesi gerektiğini sorduk.

07 Temmuz 2024 | 13:38
Son Güncellenme: 22 Temmuz 2024 | 11:54
Borsa, altın, dolar, mevduat... Yatırımcılar nasıl bir portföy oluşturmalı?

7 - 20 Temmuz 2024 tarihli sayıdan 

Piyasalarda yaz dönemi hareketli geçiyor. Bu süreçte özellikle yurt içindeki gelişmeler etkili oluyor. TCMB’nin sıkı duruşunu koruyarak politika faizinde  değişikliğe gitmemesi, Gri Liste’den çıkmamız, enflasyonda en kötünün geride kaldığına yönelik beklentiler, güçlenen TCMB rezervleri, yurt içi yerleşiklerin döviz alım iştahının az olması gibi faktörlerle TL’de reel değerlenme olabileceği kaydediliyor. Diğer yandan uzmanlar; jeopolitik risklerin, henüz yatırım yapılabilir notumuzun olmamasının ve mevcut makro ortamın şirketler için zorlayıcı olmasını ise negatif etkiler olarak bir kenarda tutuyor. Yaz döneminde yatırımcılar portföylerini nasıl oluşturması gerektiğini soruyor. Biz de bu süreçte aracı kurumlara yaz döneminde yatırımcıların nasıl hareket etmesi gerektiğini sorduk.

Önümüzdeki iki aylık süreçte uzun vadeli yatırım stratejisiyle hareket ederek dengeli ve defansif bir portföy oluşturmak önemli olacak. Portföy dağılım önerilerinde, hisse yüzde 40 gibi yüksek bir ortalamayla öne çıkmaya devam ediyor. Onu yüzde 21,9 ile TL mevduat, yüzde 21,3 ile altın takip ediyor. Dolar ve Euro önerileri geri plana düşerken tahvil, bononun da tavsiye edilen yatırım araçlarında öne çıktığı görülüyor.

HANGİ GELİŞMELER TAKİP EDİLECEK?

Yaz aylarında yurt içinde turizm, iç talep ve ihracat dengesi ile ilgili gelişmeler ve uygulanan ekonomik politikaların etkileriyle enflasyondaki gidişat piyasalara yön verecek. Yurt dışında ise Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ve ABD’de alınacak faiz kararları ve ileriye dönük mesajlar izlenecek.

Piyasalarda gelişmeler bu yönde seyrederken kur, altın, faiz ve borsada gidişatın ne olacağı merak ediliyor. Yaz döneminde yatırımcılar portföylerini nasıl oluşturması gerektiğini soruyor. Biz de bu süreçte aracı kurumlara yaz döneminde yatırımcıların nasıl hareket etmesi gerektiğini sorduk.

Sekiz aracı kurumun portföy dağılım önerilerinde, hisse yüzde 40 gibi yüksek bir ortalamayla öne çıkmaya devam ediyor. Onu yüzde 21,9 ile TL mevduat, yüzde 21,3 ile altın takip ediyor. Dolar ve Euro önerileri geri plana düşerken tahvil-bono tavsiye edilen yatırım araçlarında öne çıkıyor. Uzmanlara göre, uzun vadeli yatırım stratejisi ile hareket ederek dengeli ve defansif bir portföy oluşturmak önemli.

ALPER NERGİZ / GCM YATIRIM

PORTFÖYDE NELER ÖNERİLİYOR?

Yıl başından bu yana Borsa İstanbul (BİST) yüzde 43 getiri sunsa da hisse bazında fiyatlamalar hala oldukça cazip bulunuyor. Bu noktada uzmanlar; makro tarafta faizlerin yükseldiği bir ortamda ve özellikle kredi erişiminin kısıtlı olduğu bir konjonktürde borçluluğu düşük, nakit akışı güçlü, ihracat oranı yüksek şirketlerin nispeten tercih edilebileceğini söylüyor.

GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz’e göre küresel merkez bankalarının faiz indirim temposuna kademeli bir şekilde başlaması, Ortadoğu’da hakim olan jeopolitik risk, Avrupa’da imalat sektörüne yönelik daralma hızının azalması ile dipten dönüş emtia özelinde özellikle değerli madenler/endüstriyel metaller tarafındaki ilgiyi artırıyor. 

Nergiz; bununla birlikte yurt içinde sıkı para politikası temasıyla son süreçteki geri çekilmeye karşın popülaritesini koruyan TL mevduat ve genele yayılan iyimserliğin olmaması, global tarafta emsallerle kıyasladığında iskontolu kalmaya devam etmemiz ve Gri Liste’den çıkış, not artırımların devamlılığı, CDS puanı düşüşü gibi çeşitli desteklerle yabancı girişlerin artacağına yönelik beklentilerin güçlendiği bir ortamda hisseye yönelik talebin süreceği bir yaz dönemi bekliyor. 

Alper Nergiz, “Bu açıdan borsa, TL mevduat ve altın ağırlığının artırılması, kalan bölümlerde likit fonlar olmak üzere TL cinsi varlıklar, ABD teknoloji şirketlerinin yer aldığı fonlar, son geri çekilmelere karşın potansiyelini koruyan ana kripto ürünler tercih edilebilir” diyor.

HİSSEDE SEÇİCİ OLUNMALI

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş; yatırımcıların, ağırlıklı olarak TL varlıklarda yatırım yapmasını ve seçici hisse senedi portföyü oluşturmalarını öneriyor. Demirtaş; “Yatırımcılar, risk profillerine göre TL bazlı sabit getirili menkuller ve hisse senedi portföyleri oluşturabilirler” diyor.

Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Atilla Esen; “Makro ekonomik koşulları göz önüne aldığımızda Avrupa’da devam eden sıkıntılı siyasi süreçten dolayı portföyde vadeli mevduatın, borçlanma araçlarının ve altının bulundurulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz” diye konuşuyor. Bununla birlikte Atilla Esen’e göre; hisse senetlerinde yaşanacak olası bir rallinin de kaçırılmaması adına portföy dağılımında hisseye yüzde 35 oranında yer verilmeli.

BORSADA NELER OLUYOR?

Peki, borsada şu anda neler oluyor? 22 Mayıs’ta TL bazlı 10.899, dolar bazlı 338 dolar ile rekor kapanışını yapan BİST, bu tarihten itibaren başlayan düzeltme hareketiyle 26 Nisan’dan sonra ilk kez 10 Haziran’da 10.000’ın altında kapanış gerçekleştirdi. Görece yüksek faiz, kötü geçen ilk çeyrek finansalları, yabancının çıkışı ve bayram öncesi nakde geçmek isteyen yatırımcıların etkisi endekste kırılganlık yaratırken borsada işlem vergisinin gündeme gelmesi geri çekilmeleri beraberinde getirdi.

Konsolidasyon sürecinin devam edip etmeyeceği endişesi sürerken borsaya yönelik verginin ertelendiği haberinin pozitif havayı desteklemesiyle BİST’te 13 Haziran’dan itibaren hızlı bir yükseliş yaşandı ve endeks 21 Haziran kapanışını 10.771’den yaptı. Ancak bu pozitif hava 1 Temmuz’da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Borsada kazanç vergisine çalışıyoruz” açıklamasıyla bozuldu ve BİST, geçen haftaya yüzde 3’e yakın değer kaybıyla başladı ve 1 Temmuz’da 10.342’ten kapandı. Sonrasında gelen alımlarla pozitif tarafa geçen BİST’te beklentilerin altında gelen haziran ayı enflasyon verisi sonrası ise alımlar oldukça hızlandı. Tüm kayıplarını geri alan BİST, 4 Temmuz itibarıyla 10.800 seviyelerinde hareket ediyor.

“YAZ DÖNEMİNDE YATAY PİYASA”

Borsada asgari kurumlar vergisi düzenlemesi ve alım-satım kazançlarına vergi getirileceği beklentisi dönem dönem baskı yaratıyor.

Asgari kurumlar vergisi konusunda detaylar henüz net değil ancak Tacirler Yatırım, efektif vergi oranları üzerinde bakıldığında şirket değerlemelerini yüzde 5-10 arasında aşağı çeken bir potansiyel etki hesaplıyor. Alım-satım kazançlarına vergi konusu sonbaharda planlansa da negatif moral etkisinin BİST üzerinde hissedildiğini kaydeden Tacirler Yatırım; BİST’te yaz döneminde genel olarak yatay bir piyasa bekliyor ve olası geri çekilmelerin 9.700-10.000 destek bölgesi üzerinde karşılanacağını öngörüyor. Ayrıca son dönemde artan jeopolitik risklerin de dikkate alınması, TSK’nın Suriye’ye takviye birlikler göndermesi ve bölgede artan tansiyonun izlenmesi gerektiğinin de altı çiziliyor.

DİKKATLER 19 TEMMUZ’DA MOODY’S’TE

Güncel görünüm ve gelişmeler böyleyken ağustos ayı sonu için uzmanların BİST-100’e yönelik beklentileri 11.000-12.500 bandında yer alıyor. Bu noktada özellikle 19 Temmuz’da Moody’s’in olası kredi notu ve görünümünü revize etmesinin BİST’te yeni tarihi zirve seviyelerin test edilmesini beraberinde getirebileceği üzerinde duruluyor.

Makroekonomik dengelenme ve yabancı yatırımcı girişlerinin hızlanacağı beklentisi de borsa için bir başka katalizör olarak öne çıkıyor. Bu dönem için henüz bir faiz indirimi beklentisi ise yok.

TCMB’nin sıkı duruşunu bir süre daha korumasını bekleyen Ziraat Yatırım Araştırma Ekibi; risk primini destekleyen politikalar da devam ederken derecelendirme kuruluşlarından not güncellemeleri gelebileceğini öngörüyor. Bir noktada yabancı satışlarının da yerini tekrar alımlara bırakabileceğini kaydeden Ziraat Yatırım; bu kapsamda risklerin dengeli olduğunu düşünürken, ağustos sonu için BİST beklentisini 11.500-12.000 bandı olarak belirliyor.

YÜKSELİŞ TEMASININ ANA PARAMETRELERİ

InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; finansal enstrümanlar arasında borsanın ilk yarı performansı açısından pozitif ayrıştığına dikkat çekiyor. Bircan; enflasyonda aşağı yönlü eğilimin hız kazanmasının beklendiği bir ortamda ve TCMB’den yeni faiz artırımlarının da gelmeyebileceği dikkate alındığında borsa tarafında temmuz-ağustos döneminde de yükselişlerin sürmesinin beklenebileceğini ifade ediyor.

Türkiye’nin Gri Liste’den çıkartılması, yabancı kurumlardan gelen olumlu raporlar ve yabancı girişlerinin hızlanmasına yönelik beklentileri borsada yükseliş temasının ana parametreleri olarak sıralayan Mehmet Bilal Bircan, “BİST için kısa vadede bir süre daha dalgalı seyir görme ihtimalimiz yüksek olsa da ağustos sonu için 11.500-12.000 bandında bir fiyatlama çok muhtemel” diyor.

DOLARDA BEKLENTİLER NE DURUMDA?

Borsada durum bu şekildeyken dolar kuru da  harekete geçti. Yerel seçimler sonrası stabil şekildeseyreden dolar/TL, son haftalarda yönünü tekrar yukarı çevirdi. Uzmanlar; bayram öncesinde yükselişe geçen dolar/TL’nin bu hareketinin nedenlerinden ilkini ‘TCMB’nin döviz rezervi tarafındaki hızlı birikim yönlü adımları’ olarak görüyor. Bir diğer nedenin ise Citibank’ın Türkiye için daha önce vermiş olduğu ‘yatırım yapılabilir’ tavsiyesini geri çekmesi olduğunu söyleyen uzmanlar, bu kapsamda değerlendirdiğinde TCMB’nin rezerv birikimine bir süre daha devam edebileceği varsayımıyla dolar/TL’nin ağustos sonunda 34,00 seviyelerine yaklaşabileceğine işaret ediyor.

ÇAĞLAR TOROS / INFO YATIRIM

33,50-34,00 SEVİYELERİ

Uygulanan makroekonomik politikalar neticesinde TL varlıklara olan güvenin artmasıyla yabancı yatırımcıların TL cinsi tahvillere son dönemlerin en yüksek ilgisini gösterdiğini söyleyen ALB Yatırım Genel Müdürü İbrahim Çetin, son dönemde yaşanan ilginin sınırlı azalmasının ise TL tarafında ivmenin hafif yukarı yönlü gerçekleşmesini tetiklediğini kaydediyor. İbrahim Çetin, “Kurdaki değer kazanımının ilerleyen günlerde enflasyondaki yükselişin gerisinde kalacağı beklentisiyle ağustos ayı sonlarında kurun 33,50-34,00 seviyeleri arasında yer alacağını düşünüyorum” diyor.

Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Ekibi; küreselde dolar talebindeki artışın, yurt içinde haziran ayında özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borç ödemeleriyle birlikte artan döviz talebinin ve aynı zamanda bir kısım carry trade pozisyonların kapanmasının ve TCMB’nin döviz alımlarının kur tarafında baskı unsuru oluşturduğuna işaret ediyor. Bununla birlikte yaz aylarında turizm gelirlerinin TL üzerinde destekleyici unsur olabileceğini öngören Yatırım Finansman’ın bu bağlamda ağustos sonu için kur beklentisi 32,00-34,00 bandında bulunuyor.

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros ise yıl sonuna doğru Türkiye’nin dış borç ödemelerinin yaklaşmasının TL’de baskıyı hissettirebileceğini ifade ediyor. Çağlar Toros, şunları söylüyor: “Daha önceki süreçlerde dolar/TL’nin kısmi de olsa baskılanması ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin TCMB’ye satış yükümlülüğü oranlarının yüzde 40 olmasıydı. Bu durumun da yüzde 30’a indirilmesi dolar/TL tarafında kısmi yükselişi beraberinde getirebilir. Döviz rezervlerindeki iyileşme durumu, olası bir kur ataklarında TCMB’nin elini güçlendirecektir.”

EK FAİZ ARTIŞLARINA KAPI AÇIK MI?

TCMB ve makro veriler tarafına da değinelim. 2024 Mart toplantısında politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye çıkartan TCMB, 2024 Haziran toplantısında ise politika faizini nisan ve mayıs aylarında olduğu gibi yüzde 50’de sabit bıraktı.

Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler; TCMB’nin enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifadesini metinde tutmaya devam etmesini, bankanın ‘ek faiz artışlarına kapıyı açık tutması’ olarak yorumluyor. TCMB’nin mevcut oyun planını, ‘güçlü sermaye girişleri nedeniyle faiz artırımından kaçınmak’ olarak değerlendiren Gönençler; “TCMB, yurtiçi talebin yavaşladığını belirtmekle beraber halen enflasyonist düzeyde olmaya devam ettiğini düşünüyor. Bu da bize göre, TCMB’nin kısa vadede faiz indirim düşüncesinde olmadığına işaret ediyor” diyor. Serkan Gönençler’e göre; faiz indirim sürecini başlatmak için TCMB’nin iç talepte çok daha somut şekilde soğuma işaretleri görmesi gerekiyor.

SERKAN GÖNENÇLER / GEDİK YATIRIM

TÜFE DÜŞÜŞÜ KALICI OLACAK MI?

Bu arada haziran ayında tüketici enflasyonu (TÜFE) aylık yüzde 1,6 ile yüzde 3,4 olan İTO İstanbul enflasyonunun ve yüzde 2,2 olan piyasa ortalama tahmininin çok altında geldi. Yıllık TÜFE ise yüzde 75,45’ten yüzde 71,60’a geriledi.

Gedik Yatırım’dan Serkan Gönençler; temmuz başında devreye giren yüzde 38’lik elektrik zammına ek olarak sigara, alkol ve akaryakıta gelecek olan ÖTV kaynaklı zamlarla temmuz ayı TÜFE enflasyonunun yeniden yüzde 3’ün üzerinde gerçekleşebileceğine işaret ediyor. Bu fiyat artışlarının dolaylı etkilerinin de aylık enflasyon rakamlarına kademeli olarak yansıyacağına dikkat çeken Gönençler; buna karşın baz etkilerinin sert şekilde devreye girmesiyle TÜFE enflasyonunun temmuzda yüzde 60’ın, ağustosta yüzde 50’nin hafif üzerinde seviyelere gerilemesini bekliyor. Serkan Gönençler; “Bu gerilemeye karşın, iç talebin mevcut durumu ve enflasyon eğiliminin TCMB’nin faiz indirim sürecini başlatması için henüz yeterli olmadığını düşünüyoruz” diye de ekliyor.

HANGİ ADIMLARDA GEVŞEMEYE GİDİLEBİLİR?

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen ve İş Yatırım Ekonomisti Dağlar Özkan; TCMB’nin yaz aylarını ‘bekleme’ modunda, yaptığı parasal sıkılaşmanın iç talep ve enflasyon üzerinde etkilerini görerek geçireceği görüşünde. “TCMB, enflasyonda öngördüğü gerileme gerçekleşirse sonbaharda ilk faiz indirimini yapacak” diyen Gürleyen ve Özkan; faiz adımı öncesinde kredi büyümesi üzerinde miktarsal sınırlamaların ve sistemi liralaşmaya zorlayıcı adımların gevşetilmeye başlanmasını da bekliyor.

GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz; son çeyreğe kadarki senaryoda, enflasyonda baz etkisindeki iyileşmeye ve yabancıların tahvil piyasasına girişine dikkat çekiyor. Alper Nergiz; bu senaryoda ve sabit faiz temposunun da devamının beklendiği bir süreçte gösterge tahvil faizinde yüzde 44-46 bandında bir seyir bekliyor.

ALTINDA DÜZELTME HAREKETİNİN SONUNA GELİNDİ Mİ?

Hem ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerin hem de artan talebin etkisiyle 2024 ilk çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşan değerli metal altında hem ons hem gram tarafında son dönemde inişli-çıkışlı bir süreç var. 2024’e 2.059 dolardan başlayan, 19 Nisan’da 2.392 doları gördükten sonra 2.300 dolarların altına gerileyen ons altın, 20 Mayıs’ta 2.425 dolarla zirve kapanışını gerçekleştirdi. O zamandan bu yana 2.400 doların altında dalgalı bir görünüm çizen ons altın, temmuz başı itibarıyla 2.350 doların üzerinde kalıcılık sağlama çabası içinde ancak tablo henüz net değil.

Yıla 1.956 TL’den başlayan gram altın da onsa paralel hareketlerle 20 Nisan’da 2.500 TL’den, 20 Mayıs’ta 2.511 TL’den zirve kapanışlarını gerçekleştirdi. 8 Haziran’da 2.382 TL’ye kadar gerileyen gram altın, 20 Haziran’da 2.486 TL’ye yükselse de mevcutta 2.450-2.460 TL’lerin üzerinde kalıcı olma mücadelesi veriyor.

ATİLLA ESEN / AHLATCI YATIRIM

KRİTİK VERİLER TAKİP EDİLECEK

Peki, ağustos ayı sonuna kadarki süreçte nasıl bir tablo oluşabilir? Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Atilla Esen; dolardaki sınırlı yükseliş beklentisi ve ons tarafındaki olası yatay hareketlerle birlikte gram altında yaz sonu 2.500 TL’leri bekliyor. “Özellikle ABD’de seçimlerin ve FED’in faiz indirim süreçlerinin yaklaşacağı beklentisinin ABD tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde yaratacağı aşağı yönlü baskı, ons altını yukarı yönlü tetikleyebilir” diyen Esen; bu nedenle ons ve gram altın fiyatlarında düzeltme hareketinin sonuna gelindiği görüşünde.

İBRAHİM ÇETİN / ALB YATIRIM

21 Haziran’da açıklanan ABD öncü PMI verilerindeki yükselişin enflasyon endişelerini artırmasıyla ons altının 2.317 dolara kadar gerilediğine dikkat çeken ALB Yatırım Genel Müdürü İbrahim Çetin; FED’in faiz politikasında faiz oranlarının zirveye ulaştığı görüşü olsa da FED’in tam anlamıyla güvercin tutum sergilemesi için erken olduğu kanaatinde. Ağustos ayına kadar açıklanacak enflasyon ve işgücü piyasasına dair önemli verilerin altın fiyatlamaları için kritik olacağına işaret eden Çetin; “Dolar/TL’nin ağustos ayı sonunda 33,75’lere yükselmesi durumunda ons altının da pozitif etkisiyle gram altın 2.550-2.600 TL bölgesini görebilir” diyor.

M. BİLAL BİRCAN / INVESTAZ

YÜKSELİŞ NE ZAMAN İVME KAZANIR?

FED’in faiz indirimlerine yönelik beklentiler, ons altında fiyatlamayı etkileyen temel parametre. Kısa vadede FED yetkililerinden gelecek açıklamalar ve ABD ekonomisine dair verilerin etkisiyle altında volatil seyrin sürebileceği uyarısında bulunan InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan’a göre; faiz indirim olasılığı arttıkça ons altında yükselişler ivme kazanabilir, iyimser senaryoyla ağustos sonuna gelindiğinde gram altında 2.650-2.750 TL bandı mümkün olabilir. Bircan; FED’in eylül ayında faiz indirimlerine başlayabileceği beklentisi ve devamında FED cephesinde böyle bir adım görülmesi halinde gram altında yıl sonunda ise 3.000 TL’lerin üzerinde fiyatlamanın gündeme gelebileceğini öngörüyor. Mehmet Bilal Bircan; “ABD ekonomisine dair veriler beklentileri karşılayamaz ve FED faiz indirimlerini ötelemeye devam ederse ons altında aşağı yönlü baskılanma öne çıkabilir” diye de ekliyor.

“GRİ LİSTE'DEN ÇIKILMASI SERMAYE HAREKETLERİ AÇISINDAN POZİTİF SEYİR OLUŞTURACAK”

CEMAL DEMİRTAŞ / ATA YATIRIM

  • GRİ LİSTE SÜRECİ NASIL İLERLEDİ?
    FATF, Ekim 2021’de Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele konularında geride kaldığı gerekçesiyle Gri Liste’ye almıştı. Temmuz 2023’te FATF’in raporunda Türkiye’nin FATF kriterlerinde yer alan 40 tavsiyeden 39’unda uyumlu veya büyük ölçüde uyumlu olduğu tespit edilse de gelen güncellemelerle Türkiye bazı kriterleri sağlayamadı. Yeni güncellemeler arasında yer alan kripto varlıkların denetimi, kripto aracılarının kara parayla terörizm finansmanında kullanımının engellenmesine yönelikti. Türkiye’de Haziran 2024’te kripto varlıklara ilişkin kanunun yasalaşmasıyla Türkiye, FATF’ın gerekli şartlarının tamamını sağlayarak 28 Haziran’da Gri Liste’den çıkartıldı.
  • “FON AKIŞLARI İÇİN OLUMLU BİR KARAR”
    Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş; Türkiye’nin Gri Liste’den çıkmasını, ‘Türkiye’nin yatırım yapılabilirliğini hem doğrudan yatırımlar hem de portföy yatırımcıları açısından artırabilecek bir gelişme’ olarak değerlendiriyor. Demirtaş; Gri Liste’den çıkılması kararının uzun vadeli beklentileri destekleyeceği, fon akışları ve Türkiye ekonomisi açısından da oldukça olumlu olduğunu görüşünde. 3-6 aylık dönemde enflasyonla mücadeledeki başarı ve hükümetin ekonomi programının beklendiği gibi gitmesinin piyasaların yönünü bulmasında belirleyici olacağını belirten Cemal Demirtaş; “Üçüncü çeyrek, ileriye dönük olarak bize çok daha somut ipuçları verecek” diyor.
  • YABANCI TRENDİ ‘ALIM’A DÖNER Mİ?
    Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Ekibi; Türkiye’nin FATF’in Gri Listesi’nden çıkma kararının kısa vadede fiyatlamaların içerisine dahil olduğuna dikkat çekiyor. Atılan adımlar ve yürütülen ekonomi politikaları nedeniyle Türkiye’nin hikayesi açısından alınan kararın önemli olduğunun altını çizen Yatırım Finansman; orta-uzun vadede sermaye hareketleri açısından kararın pozitif seyir oluşturacağını öngörüyor. Yatırım Finansman; son haftalarda hisse tarafında satış gerçekleştiren yabancıların kararla birlikte trendi tekrardan ‘alım’ yönüne çevirmesini de bekliyor.

“BİST-100 İÇİN YIL SONU HEDEFİMİZ 12.500”

HANDE ŞEKERCİ / İŞ PORTFÖY YÖNETİMİ ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ, EKONOMİST

  • PORTFÖY GİRİŞLERİ NEDEN AZALDI?
    TCMB’nin 2023’te başlattığı parasal sıkılaşma beraberinde yabancı yatırımcının portföy akımlarının hisse senedi, Eurobond ve tahvil kanalıyla özellikle kasım ayından itibaren hızlandığını görmüştük. 2024 ilk çeyrekte ise küresel piyasalarda risk iştahının zayıf olması ve yerel seçimlerin piyasada yarattığı baskı sonucu portföy girişleri göreli zayıftı. Nisan ayından itibaren bu görünüm tahvil ve Eurobond piyasaları lehine döndü. BİST’ten ise nisan ortasından bu yana genel eğilim portföy çıkışı yönünde.
  • “MOODY’S’TEN KREDİ NOT ARTIRIMI BEKLİYORUZ”
    BİST-100 için yıl sonu hedefimiz 12.500. Bununla birlikte düzenleyici mekanizmanın vergi ve benzeri kararlarının bankacılık ve reel sektör şirketlerini nasıl etkileyeceği konusunun netleşmesiyle birlikte yatırımcı algısının daha istikrarlı bir zemine oturacağını düşünüyoruz. Temmuz ayında Moody’s’ten kredi not artırımı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru TCMB’nin kademeli faiz indirimlerinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Yabancı yatırımcının Türkiye piyasalarına ilgisinin sürmesi, bunun daha sonra seçili BİST endekslerine de yansımaya başlaması ihtimalini yüksek görüyoruz.

 

0

  • ALTIN GRAM - TL 3017,88 0,08%
  • ALTIN ONS 2691,89 0%
  • BIST 100 10164,28 0,65%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,65 -0,189%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,4186 0,09102%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 102,36 -0,1632%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8698 0,0845%
  • EURO/DOLAR 1,0499 -0,265%
  • EURO/TURK LIRASI 36,6465 -0,1854%
  • STERLIN/DOLAR 1,27431 -0,23409%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL