Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Bu yıl 100 MW’lık GES kurulumu yapacak

25 Şubat 2021
Bu yıl 100 MW’lık GES kurulumu yapacak
22 şehirde GES kurulumlarına imza atan Ankaralı Gumbel Group, 2021'de 100 MW'lık GES kurulumu planlıyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Mustafa Herdem, "2021'de 4,5 milyon dolarlık yatirım ve 45 milyon dolar ciro hedefliyoruz" diye konuşuyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

Ankaralı Gumbel Group; 2011 yılından bu yana Türkiye enerji sektöründe güneş enerjisi santralleri alanında yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC, online satış ve toptan satış faaliyetleri gerçekleştiren bir şirket. Gerek kurulumunu gerçekleştirdiği santrallerle gerekse kendi santralleriyle Türkiye'de güneş enerjisinin yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor.

Çatısı altındaki Gumbel Enerji, Heran Enerji, Elseroof Enerji, Güneşfix Enerji ve Else Enerji şirketleriyle faaliyetlerini sürdüren grup, güneş enerjisi alanında yazılım ihracatı da gerçekleştiriyor. Bunu da bünyesindeki Gumbel Yazılım ile yürütüyor.

Öte yandan grubun AR-GE faaliyetlerini devam ettirdiği bir laboratuvarı ve solar ürünlerin online satışını gerçekleştirdiği bir e-ticaret sitesi de mevcut. Tüm bunlardan farklı olarak grup bünyesinde bir yayınevi de var.

Kurulduğu günden bu yana 22 şehirde 66 farklı lokasyonda toplam 285 MW kurulu güce sahip santral kurulumuna imza attıklarını belirten Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, "Bu rakama kendi GES yatırımlarımız da dahil.

Kendi GES'lerimiz Şanlıurfa ve Çankırı'da üç farklı noktada toplam 18 MW kurulu güce sahip. Bu sayede her yıl 8 bin 500 kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılıyoruz" diyor.

Şirket genel merkezi çatısında yer alan sistemden kendi enerjisini elde ediyor. Şu anda Ankara'da fabrikasının çatısına da güneş enerji santrali kuran Gumbel bu yıl, 4,5 milyon dolar yatırım ve 45 milyon dolar ciro hedefliyor.

2013 YILINDA BAŞLADI


Güneş enerjisindeki potansiyele inanan ve yola koyulan ilk şirketlerden biri olarak bu zorluğu sonuna kadar yaşadıklarını ancak aşmayı başardıklarını söyleyen Mustafa Herdem, "İlk projelerimizi 2013 yılında sanayicilere ve madencilere yapmaya başladık.

İlk büyük projemiz an itibarıyla sekizinci yılını doldurmuş olan bir çatı üzeri GES kurulumuydu. Bunun ardından iki yıl boyunca sanayiciler için çatı projeleri, diğer müşterilerimiz için arazi projeleriyle yola devam ettik ve yıllar içerisinde yatırımcı profilimizi çeşitlendirdik" diye anlatıyor.

Şirketin bugün itibarıyla yatırımcı profilinde; sanayiciler, madenciler, market zincirleri, otelciler, yatırım şirketleri, müteahhitler ve savunma sanayi şirketleri yer alıyor.

Gumbel Group, yurtiçinde ve yurtdışında elektriğini güneşten üretmeyi tercih eden onlarca şirketin GES kurulumlarında yer alarak yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC gibi hizmetler sunuyor.

ARTI DEĞER YARATACAK


Bugün için Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 3'ü güneşten karşılanıyor. Ancak potansiyel düşünüldüğünde bu yeterli değil.

Güneşten elektrik üretmenin verimliliğe en büyük etkisi tüketilen noktada elektriğin üretilmesi, iletim ve dağıtım hatlarında oluşan kaybın önüne geçmek için ciddi bir önem arz ediyor.

Dolayısıyla güneşe olan ilgi arttıkça, elde edilen enerji de ülke ekonomisine artı değer olarak yansıyacak. Bu nedenle faaliyetlerinde güneşe odakladıklarını söyleyen Herdem, geçen yıl toplam 400 MW değerindeki 112 projeye teklif verdiklerini ancak pandemi dolayısıyla birçoğunun ister istemez beklemeye alındığını belirtiyor.

Herdem, şöyle devam ediyor: "Beklemeye alınan projelerin aktif hale gelmesini bekliyoruz. Bir taraftan da yeni projelere farklılaştırılmış ve yenilikçi modeller ile teklif vermekteyiz.

2021 için hedefimiz 100 MW GES kurulumu yapmak. Bunun yanı sıra Afrika ve Avrupa'ya ihracata başlayıp, el sıkıştığımız projeleri tamamlamak istiyoruz."

YURTDIŞI FAALİYETLERİ


2021 yılı için toplamda 6 MW yine güneş enerji santrali yatırımı yapmayı planlayan şirket, böylelikle mevcuda ilave 3 bin 545 kişinin yıllık enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Mustafa Herdem, "Yapılacak Mini YEKA ihalesinde de başarılı bir teklif verebilirsek 10 MW bir pay almak istiyoruz.

Güneş enerjisi sektöründe bir ilk diyebileceğimiz, güneş sektörüne yönelik geliştirdiğimiz yazılımın ilk lansmanını da yılsonuna doğru yapılacak EIF 2021'de gerçekleştireceğiz" diyor.

Yurtdışında ise Senegal, Burkina - Faso, Filistin, Cezayir gibi ülkelerde ihalelere katılan şirket; Kosova'ya da ürün göndermeye başladı. Hırvatistan'a da ürün gönderimine başlamak üzere el sıkışıldı.

Uzunca bir süredir ülkemizde arazi kurulumuna yönelik yeni izinlerin verilmemesinin birçok yatırımcıyı yurtdışı yatırım imkânlarını araştırmaya sevk ettiğine değinen Herdem, yurtdışı yatırım fırsatlarını değerlendirdiklerini söylüyor.

GES FIRSATLARI


Türkiye bugün için güneş enerjisinde yaklaşık 6 bin 670 MW kurulu güce sahip. Ancak bundan kat be kat fazla potansiyeline sahip. 2020 yılı sonu itibarıyla kişi başına kurulu güç, 80 watt civarında. Bu değer Almanya'da 651 watt seviyesinde.

Güneşten elektrik üretmenin verimliliğe en büyük etkisi tüketilen noktada elektriğin üretilmesi, iletim ve dağıtım hatlarında oluşan kaybın önüne geçmek için ciddi bir önem arz ediyor. Türkiye'de de üretilen enerji karmasının son kullanıcıya gittiği yolda oluşan kayıp, ortalama yüzde 15,8 seviyesinde.

Eğer son kullanıcı elektriği tükettiği noktada üretirse, bu kaybın önüne geçilmiş olunuyor. Bu kaybın önüne geçmek için güneşin kendisinin en iyi fırsat olduğunun altını çizen Mustafa Herdem, "İhtiyaç olan noktada elektrik üretebilecek belki de tek kaynak, uzayda bir uydunun, dünyada bir evin, bir fabrikanın ihtiyacının olduğu noktada elektriğini üretmesi mümkün.

Bu bağlamda önümüzdeki süreçte hem bireysel hem de ticari olarak çatı üzeri GES kurulumlarının artarak devam edeceğini öngörüyoruz" diyor.

ARAZİ KURULUMU


Bir diğer husus ise 'gizli fırsat' olarak adlandırılan arazilere GES kurulumu. Uzunca bir süredir Türkiye'de arazi kurulumuna yönelik yeni izinler verilmiyor.

Bu durumun güneşin ülkemizdeki ilerleyişini sekteye uğrattığını düşünen Mustafa Herdem, şöyle konuşuyor: "Bu engel kaldırılırsa tarım yapılamayan arazilerde kurulacak güneş enerji santralleri hızla kurulmaya devam edecek. Rekabetçi ve tüketici lehine bir elektrik pazarının oluşmasına büyük katkı sağlanacak."

GES TAKİP SİSTEMİ GELİŞTİRDİ


Şirketin odağı güneş. Gumbel Enerji bünyesinde, başkanlığını Elektrik - Elektronik Profesörü Saadettin Herdem'in yaptığı AR-GE merkezinde, güneş odaklı çalışmalar sürüyor.

Çalışmalar kapsamında, AR-GE merkezlerinde tasarlanan güneş enerjisi santrali takip sisteminin saha testlerini tamamlanmak üzere olduklarına değinen Mustafa Herdem, "Yakın zamanda piyasaya sürmeyi öngörüyoruz. Ayrıca güneş enerji santrallerinde üretim verimliğine yönelik çalışmalar yürütüyoruz" diyor.
0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL