DOLAR
34,87
0,03%
DOLAR
EURO
36,71
0,25%
EURO
GRAM ALTIN
3047,95
0,06%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Hizmet yelpazesini koşullara göre genişletiyoruz

27 Ekim 2022 | 14:42
Hizmet yelpazesini koşullara göre genişletiyoruz
DENDATA, yazılım üretmenin yanı sıra yönetim bilgi sistemleri ve donanım seçme danışmanlığı konularında hizmet veriyor Son yıllarda e-Arşiv ve e-Fatura hizmetlerine odaklandıklarını söyleyen DENDATA'nın CEO'su Yasef Tovya, "e-İrsaliye hizmetlerimiz de başladı Bunlarla birlikte e-Defter hizmetlerinin artacağını düşünüyoruz" diyor

AYŞEGÜL SAKARYA
[email protected]

1986 yılında kurulan DENDATA Bilgi İşlem, kuruluşunun ilk yıllarında özellikle ticari ve muhasebe uygulamalarının geliştirilmesine odaklandı. 1990 yılından itibaren ise üretim ve iş yönetiminde bilginin kullanılması, karar aşamalarında gerekli ihtiyaçlar ve yerel şartlar göz önüne alınarak malzeme gereksinim planlaması, daha sonra ise kurumsal kaynak planlaması [ERP]) yazılımları geliştirilmeye başlandı.

Yazılımların, donanımın ve bilgi yönetiminin/işletiminin ayrı alanlar değil de, bilgisayar sistemlerinde bir bütünü oluşturdukları kabul ederek hareket ettiklerini söyleyen DENDATA CEO'su Yasef Tovya, "Hizmet yelpazesini zaman içerisinde günün koşullarına ve gereksinimlerine göre yenileyerek, müşterilere farklı bakış açıları kazandırmaya çalışarak sektörde farklılık yaratıyoruz" diyor.

Kısaca şirketinizden bahsedebilir misiniz?

1986 yılında kurulan DENDATA Bilgi İşlem, hizmetlerini profesyonel kadrolar ile yürütmüş ve faaliyet göstermiş olduğu alanlarda, değişik yaklaşım tarzları ile müşterilerine hizmet etti. Kuruluşunun ilk yıllarında özellikle ticari ve muhasebe uygulamalarının geliştirilmesine önem verildi.

1990 yılından itibaren özellikle üretim ve iş yönetiminde bilginin kullanılması ve karar aşamalarında gerekli ihtiyaçlar ve yerel şartlar göz önüne alınarak, önceleri MGP (Malzeme Gereksinim Planlaması [MR), daha sonra ise KKP (Kurumsal Kaynak Planlaması [ERP]) yazılımlarının geliştirilmesi üzerinde duruldu.

Kendi içerisinde tamamen tümleşik olarak çalışması hedeflenen bu yazılımların muhasebe birimleri ile gerek kayıt gerek iptal işlemlerinde kurduğu paralel çalışma ortamı, muhasebecilerin diğer birimlerde yapılan hata ve düzeltmelerin muhasebeye etkilerini düşünmeden rahat bir şekilde çalışmalarına olanak sağladı.

Özellikle üretimde gerçek maliyetlerin belirlenmesi için değişik maliyet yöntemlerine ve Türk kanunlarının izin verdiği sınırlar çerçevesinde esnekliklere olanak tanındı. Bu arada ticari ve muhasebe uygulamaları mevzuata göre geliştirilmeye devam edilmiş ve Türk kanunları ile belirlenen en son ihtiyaçlar yazılımlara yansıtıldı.

Yazılımlarda önce küçük boy işletmeler hedeflendi, daha sonra orta ve büyük boy işletmeler için değişik uygulamalar geliştirildi. Gerektiği takdirde bu işletmeler için özel birimler yazılmış ve oluşturuldu.

Şirket olarak müşterilerinize ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Bugün için, yazılım üretmenin yanında, yönetim bilgi sistemleri danışmanlığı, yönetim bilgi sistemlerinin kurulması, donanım seçme danışmanlığı ve donanım işletme danışmanlığı konularında da hizmet veriyoruz.

Yazılımların, donanımın ve bilgi yönetiminin/işletiminin ayrı alanlar değil de, bilgisayar sistemlerinde bir bütünü oluşturdukları kabul ederek, DENDATA hizmet yelpazesini zaman içerisinde günün koşullarına ve gereksinimlerine göre yenileyerek, müşterilere farklı bakış açıları kazandırmaya çalışarak sektörde farklılık yaratıyoruz.

Dijital dönüşümün şirketlere nasıl bir katkısı oluyor?

Dijital dönüşüm son yıllarda gerçekleşen e-Dönüşümlerle ivme kazanmasına rağmen başlama noktasını kişisel bilgisayarların iş alanına girdiği zamandan başlayarak ele almak gerekir. Dönüşümün başlangıcından bu yana, insanların yeniliklerden çekinmeleri, yeni uygulamaların neler getireceğinden tedirgin olmaları ve onların yapmakta oldukları işleri sonlandıracağı korkuları ilk zamanlarda yeniliklerin uygulamaya girmesini yavaşlattı.

Ancak zaman gösterdi ki, dijital uygulamalar kişilerin çok zaman harcayarak yaptıkları işleri daha hızlı ve doğru yapmalarına olanak tanındı. Böylece iş tanımları değişmiş, bazı işleri yapmakta harcanan zamanın işi kontrol etmeye ve daha hatasız yapmaya yönelik kullanılması sağlandı. Bunun sonucunda daha hızlı kararlar alınabildi ve gerekli müdahaleler yapılabildi.

Yararlar görüldükçe yeni dönüşümlere olan bakış açıları da değişmeye başladı. Bugün tedirginliğin yerini "Bu yeniliği kendi işimde nasıl uygulayabilirim? Faydasını nasıl en fazla görebilirim?" şeklinde yaklaşımlar alıyor. Sonuçta da verimlilik artmaya başladı. Verimliliği son beş seneye göre alırsak yüzde 70 arttığını söyleyebiliriz. Ancak dijital dönüşümün başladığı ilk senelere göre kat be kat arttı.

e-Dönüşüm konusunda verdiğiniz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

e-Dönüşüm konusunda verdiğimiz hizmetler zaman içerisinde geçiş mecburiyeti olan müşterilerimiz ile e-Defter ve e-Fatura konularında başladı. Zaman içerisinde e-Arşiv'i tercih eden müşterilerimiz ile bu hizmet bunlara eklendi. Son yılda e-Arşiv hizmeti ve dolayısıyla e-Fatura hizmetleri arttı. e-İrsaliye hizmetlerimiz de başladı. Bunlarla birlikte e-Defter hizmetlerinin artacağını düşünüyoruz.

Önümüzdeki dönemde yeni projeleriniz var mı, bunlardan bahsedebilir misiniz?

Önümüzdeki dönemde e-Dönüşümü daha etkin hale getirecek projeleri gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bunlar arasında bankalardaki hesapların ve yatırım araçları bilgilerinin şirket muhasebesine otomatik geçişleri, kredi kartları ile ilgili tahsilatların otomatik yönetilmesi, belgelerin biometrik imzalanmaları ile ilgili entegrasyonlar yer alıyor.

Dijital dönüşüm konusunda adım atmak isteyen şirketlere önerileriniz nelerdir?

İşe bu konuda tereddüt etmemelerini önererek başlayabilirim. Özellikle uygulanabilirliği konusunda tecrübelerimiz çok artmış durumda. Dolayısıyla geçiş sürecini kısaltabiliriz. Ancak hepsinden önemlisi kendi iç yapılarının buna göre hazır olması gerekir.

Öncelikli olarak bilgisayarları sadece muhasebenin kullanacağı araçlar olarak görmemeleri gerekli. Ayrıca kişisel kullanımdan çok toplu ve bir bilgiden gerekli herkesin faydalanacağı bir ortama geçmeleri önemli. Kişisel uygulamalar yerine şirketin tümünü kapsayacak ve entegre çalışacak ortamlara geçmeleri gerekli. Bunlar sağlandıktan sonra diğer e-dönü-şümler en yüksek faydayı sağlayacak.

Yurtdışına hizmet veriyor musunuz?

Yurtdışına hizmet veriyoruz. Ancak bu hizmetimiz Türkiye'deki müşterilerimizin şubeleri veya uzantılarında gerçekleşebiliyor. Direkt olarak yurtdışı müşterimiz yok. Hizmet verdiğimiz ülkeler arasında Mısır, Almanya ve İsrail yer alıyor. Bu anda gündemimizde yurtdışında direk pazarlama yok. Yeni ülkeler ise ticari ilişkilere bağlı olarak artabilir.

2020 yılı hedefleriniz nelerdir?

2019 yılı Türkiye'deki ekonomik koşullara oranla yerimizi korumakla geçti. Ancak buna rağmen faaliyet alanlarımız ve ciromuz az da olsa arttı. 2020 yılına ise yeni hedeflerle başlamamıza rağmen korona virüsü olgusu planlarımızı tekrar gözden geçirmemize neden olacak. Yine de bu krizi bir büyüme ve gelişme fırsatı olarak görmeyi amaçlıyoruz.

Şirketinizde kaç kişi çalışıyor?

Şirketimizdeki çalışan sayısı devamlı ve kısmi çalışanlar nedeniyle projelere göre devamlı değişiyor. Bir sayı vermek gerekirse 5 ile 15 arası diyebiliriz. Ancak bu duruma göre değişebiliyor.

İŞBİRLİĞİ YAPIYOR

HIZ ÖNEMLİ

QNB eFinans ile işbirliğimiz müşterilerimizin QNB eFinans'ı entegratör veya saklama hizmetlerini alacakları şirket olarak seçmeleri seviyesinde gerçekleşiyor. Bu seçimin gerçekleşmesinde bizim etkimiz tavsiye şeklindedir. Tavsiyelerimizde entegratörün başarısını, sorunlara müdahale etmedeki hızını ve bizimle olan işbirliğini göz önünde tutuyoruz.

SORUNSUZ GEÇİŞ SAĞLIYOR

QNB eFinans'ın bu etkenlerde en önde olan entegratörlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Bu işbirliğinin katkısı müşterilerimizin e-Dönüşüme daha hızlı ve sorunsuz geçmeleri şeklinde gerçekleşiyor.
Etiketler
e-fatura
0

  • ALTIN GRAM - TL 3047,95 0,06%
  • ALTIN ONS 2718,36 0,04%
  • BIST 100 10058,47 -0,4%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,445 -0,099%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41575 -0,03883%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8747 0,0262%
  • EURO/DOLAR 1,0497 0,04%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7105 0,2453%
  • STERLIN/DOLAR 1,2749 0,01883%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL