Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Medikal ürünlerini 128 ülkeye satıyor

25 Mart 2020
Medikal ürünlerini 128 ülkeye satıyor
Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun yüzde 20 paya sahip olduğu Turkuaz Sağlık, dezenfektandan ultrason jeline kadar 200'ün üzerinde ürüne sahip. İkinci tesisini açmaya hazırlanan şirket, üretiminin yüzde 80'ini 128 ülkeye ihraç ediyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ obay@ekonomist.com.tr

Temelleri 2000 yılında ultrason jeli üretimiyle atılan Turkuaz Sağlık, bu alanda dünya çapında üretim gerçekleştiriyor ve sektöründeki ilk beş büyük firma arasında yer alıyor.

Şirket, bugün başta medikal kimyasal ürünler olmak üzere dezenfektan ve antiseptik ürünler, reçetesiz ürünler (OTC), gıda takviyeleri, cinsel sağlık ürünleri, dermokozmetik ve kişisel bakım ürünleri olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteriyor.

Turkuaz Sağlık, 2016 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapılan 'Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen Şirketleri' araştırmasında ikinci sırada yer aldı.

SABANCI ORTAKLIĞI

Turkuaz Sağlık'ın bu performansı sonrasında 2017 yılında Sabancı Holding'in iştiraki Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile yüzde 20'lik bir ortaklık gerçekleştirildi.

Böylece şirketin sermayesi ve kurumsal yapısı güçlendirildi. Bugün geldiği noktada şirket, Konix, KLY, Konicare, Mediseptica, Gynoseed, Gynotal ve Joydrops gibi dünya çapında bilinirliğe ulaşmış markalarıyla ve özel markalar için ürettiği OEM ürünleriyle Türkiye'nin yanı sıra 128 ülkeye ihracat da yapıyor.

Turkuaz Sağlık Kurucu Ortağı ve CEO'su Mehmet Kayabaş, üretimlerinin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini belirtiyor. Şirket ağırlıklı olarak ABD'ye ve Batı Avrupa pazarına ihracat yapıyor.

Bu pazarlarda hem kendi markalarını satıyor hem de dünya markaları için OEM üretim gerçekleştiriyor. Geçen yıl 75,7 milyon TL'lik ciroya ulaşan şirket bu yıl yüzde 15'lik ciro artışı bekliyor.

200 ÇEŞİT ÜRÜN

Mehmet Kayabaş, Turkuaz Sağlık'ın ürünlerinin ISO 14644 ve GMP standartlarına sahip 'temiz oda' teknolojisiyle full otomatik son teknoloji üretim hatlarında el değmeden üretilip paketlendiğini söylüyor.

Kayabaş, medikal sektöründe, kendi alanlarında 'class III' seviyesinde üretim standartlarına sahip Avrupa'nın sayılı üreticilerinden biri olduklarının altını çiziyor.

İlk olarak ultrason jeli üretimiyle faaliyete başladıklarını söyleyen Mehmet Kayabaş, kısa sürede Konix markalı ürünleriyle pazardaki konumlarını güçlendirdiklerini ifade ediyor.

Kayabaş, ileri teknolojiyle üretilen 200'den fazla ürün çeşidiyle geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını da söylüyor. Bu başarıyı sürdürülebilir kılmak için ürün portföyünü sürekli olarak katma değeri yüksek ürünlerle zenginleştirdiklerini de belirtiyor.

Turkuaz Sağlık, bu doğrultuda AR-GE birimini AR-GE merkezi olarak tescilledi. Şirket, her yıl cirosunun yüzde 3'ünü AR-GE çalışmalarına ayırıyor.



YENİ TESİS YOLDA

Turkuaz Sağlık, İstanbul Beylikdüzü bölgesinde yer alan 7 bin metrekare üretim ve 2 bin 500 metrekare depolama alanına sahip tesisinde yıllık 80 milyon adet üretim gerçek-
leştiriyor.

Turkuaz Sağlık'ın yeni yatırımları da var. Ana ürünlerinden biri olan ultrason jeli ürün grubunda 2019 yılında gerçekleştirdiği yeni hat yatırımıyla üretim kapasitesini yüzde 65 artırdı.

Şirket, yıllık 12,5 milyon adetlik ultrason jeli üretimiyle Avrupa'nın en büyük ve dünyanın sayılı üreticileri arasında yer alıyor. Önümüzdeki mayıs ayında İstanbul Esenyurt'ta faaliyete geçecek yeni bir fabrika yatırımı da bulunuyor. Bu yatırımla dünyadaki yerini daha da güçlendirmek istiyor.

Toplam 14 üretim hattına sahip olacak 17 bin metrekarelik yeni üretim tesisinin 20 milyon TL'ye mal olması planlanıyor. Yeni tesisle birlikte şirketin AR-GE merkezi alanı da dört katına çıkacak.

Mehmet Kayabaş, "Ayrıca kalite kontrol ve mikrobiyoloji laboratuvarlarımız akredite laboratuvar olmak üzere dizayn ediliyor ve ileride bağımsız ve tarafsız olarak kurum dışı hizmet vermeyi de planlıyoruz" diyor.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAK

Turkuaz Sağlık, yeni fabrika yatırımıyla birlikte dezenfektan grubu ürünlerinde ürün çeşitliliğini artıracak. Yeni ürünler 'Mediseptica' markası altında lanse edilecek. İlerleyen süreçte ise orta vadeli olarak gıda takviyeleri alanına yatırım yapılarak ürün gamı genişletilecek.

Turkuaz Sağlık'ın online satışı bulunmuyor. Tüketiciler şirketin bayiliklerinin ulaştığı satış kanalları üzerinden ürünleri tedarik edebiliyor.

DEZANFEKTAN TALEBİ ARTTI

Turkuaz Sağlık, koronavirüs salgını nedeniyle şu günlerde yoğun şekilde dezenfektan üretimine ağırlık vermiş durumda. Mehmet Kayabaş, özellikle biyosidal ruhsatlı antibakteriyel el dezenfektan jeli, el ve cilt antiseptiği, yer ve yüzey dezenfektanları ürün gruplarında çok yoğun bir taleple karşı karşıya olduklarını söylüyor.

Dünyanın üretim merkezi Çin'deki üretim faaliyetlerinin durması sonucu Türkiye'ye ilgi arttı. Özellikle batılı firmalar satın alma kanallarını Uzakdoğu'dan Türkiye'ye yönlendirdi.

Dünyanın dört bir yanından dezenfektan ürünlerine yönelik talep aldıklarını belirten Kayabaş, üretim hatlarının 7/24 çalıştığını ve mevcut siparişlerin önümüzdeki bir aylık hat kapasitelerini doldurduğunu ifade ediyor. Yeni siparişlere ortalama 1-1,5 aylık termin süreleriyle cevap verebildiklerini de sözlerine ekliyor.

MEHMET KAYABAŞ / TURKUAZ SAĞLIK KURUCU ORTAĞI VE CEO'SU
"HAMMADDE VE AMBALAJ SORUNU VAR"
"Talepte meydana gelen olağanüstü artışla birlikte ambalaj ve hammadde tedariğinde ve fiyatlandırmalarında sıkıntılar yaşandı.

Dezenfektan ürünlerinin ana hammaddesi olan etil alkolün tonu geçtiğimiz dönemde bin dolar seviyesindeyken bugün 3 bin dolar.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın dezenfektan ve kolonya üretiminde kullanılan etanol ihtiyacını karşılamak üzere benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğunu askıya alma kararı bu anlamda çok olumlu. Bu karar tedarik sürecini bir nebze rahatlatabilir.

Diğer taraftan, Çin'den ithalat akışının zayıflaması iç piyasada ambalaj fiyatlarını artırdı. Özellikle dezenfektanlarda da kullanılan sıvı sabun pompası ve sprey başlıklarının Türkiye'de üretimi yok. Avrupalı üreticilerin ise hem kapasiteleri sınırlı hem de fiyatları Çin'e göre 3-5 kat daha pahalı."
0


  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL