DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Girişimci yetiştiren 25 program

27 Ekim 2022 | 08:36
Girişimci yetiştiren 25 program
Dünya genelinde accelerators olarak tanımlanan girişimci hızlandırma programları, start up'ların nakit akışında artıya geçmiş, müşteri sayısı artan, büyüyen girişimlere dönüşmesinde çok önemli bir rol oynuyor.

BURCU TUVAY
[email protected]

Bu tür programlar sayesinde şirketler uzun sürelerde elde edebilecekleri imkanlara hızla sahip olabiliyor. Start up'lar programlar sürecinde kendilerini her anlamda geliştirme olanağı da yakalıyor bu sayede. Eğitimlerden mentor desteğine, Silikon Vadisi'ndeki yatırımcılarla tanışmadan prototip ürün geliştirmeye kadar pek çok olanak sunan 25 hızlandırma programını araştırdık.

Görsellere tıklayın.
hb346
hb347 hb348 hb349 hb350 hb351

Girişimcilik Avrupa ve Amerika’da geçtiğimiz 10 yıl içerisinde en çok desteklenen alanlardan biri oldu. ABD’nin açıkladığı rakamlarda son bir yıl içinde kurulmuş şirketler, çalışan nüfusun yüzde 15’ine iş yaratmış durumda. Özellikle bu işlerin global ölçeğe taşınmasını da düşündüğümüzde girişimcilik hem işsizlik için hem de ülkenin ihracatı için oldukça önemli bir dikey.

Bu anlamda özellikle erken aşama olarak adlandırılan tohum girişimcilerin desteklenmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’de de son birkaç yıldır gerek üniversiteler, gerek bankalar, gerekse özel kuruluşlardan oluşan önemli paydaşlar, özellikler erken aşama girişimleri hızlandırma programlarıyla ücretsiz olarak destekliyor. Hızlandırma programları özellikle yüksek katma değerli teknoloji geliştiren girişimciler için önemli bir destek noktası oldu.

Global arenada accelerators olarak tarif edilen hızlandırıcılar, kuluçka merkezlerine benzer destekler sağlamakla birlikte fikir aşamasındaki girişimleri bir sonraki aşamaya daha hızlı geçiş yapmalarını hedefliyor. Bu aşamada ihtiyaç duydukları yatırım desteğini bulabilmeleri için girişimcileri yatırımcılarla buluşturuyor. Hızlandırıcıların temel desteğinin danışmanlık, eğitim ve yatırımcı bulmayı kolaylaştırma olduğunu söyleyebiliriz.

GÜÇLÜ ŞİRKETLER ÇIKIYOR
Bu programların sağladığı fayda, girişimleri doğru şekilde yönlendirerek girişimcilere rehberlik etmek olarak biliniyor. Bu programların rehberliği sonucu finansal olarak güçlü şirketleri ortaya çıkıyor.

Diğer taraftan, hızlandırma merkezleri yatırım arayan ve iyi projelere yatırım yapmak isteyen girişimciler için de bir buluşma ve doğrulama noktası olarak görünüyor. Programın temel hedeflerinden birisi, risk sermayesi şirketleri ya da melek yatırımcıların kaliteli yatırım yapabilecekleri şirketler oluşturmak. Bu kapsamda girişimcilere networking, uygun mentor bulma, yatırım arama gibi zaman alan kısımlar hızlandırma merkezleri tarafından sunuluyor.

Tüm ekosistem paydaşlarıyla girişimcilerin aralarındaki iletişimi sağlayan bu programlar, hızlı bir networking olanağı da sunuyor. Bunun yanı sıra girişimciliğin dünyada kalbinin attığı Silikon Vadisi’ne düzenlenen turlar, erken aşama girişimlerin hedeflerini global lige taşıyor.

Girişimcileri hızlandıracak Türkiye’de düzenlenen 25 programı araştırdık.

YATIRIMCI VE MÜŞTERİYLE TANIŞIYORLAR
Elbette üniversiteler girişimci hızlandırma programlarının en önemli paydaşları arasında yer alıyor. Örneğin Sabancı Üniversitesi’nin altı aylık bir programı olan SUCOOL, girişimcilere mentörlük ve iş geliştirmelerin ardından yatırımcı ve müşteri buluşturmaları da gerçekleştiriliyor. Program sonunda iyi performans gösteren projeler Silikon Vadisi, Boston, Londra ve Singapur’da SUCOOL’un düzenlediği turlarda, yatırımcı, hızlandırıcı ve girişimcilerle tanıştırılıyor.

Pazar ve rekabet analizi, ürün-pazar uyumu, iş ve gelir modeli, finansman, yalın girişim, satış pazarlama, hukuk, ekip kurma ve yönetme, yatırım sunumları konularında eğitimler veriliyor. Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Kurulu Direktörü Kutlu Kazancı, eğitim sonrasındaki süreci şöyle anlatıyor:

“Girişimciler mentorlarla beraber çalışıyorlar. Yatırım almaya hazır olan girişimcileri yatırımcıya hazırlıyoruz ve yatırımcılarla tanıştırıyoruz. Uluslararası pazara açılmayı düşünen girişimcileri burslu şekilde ABD ve Ingiltere’ye götürüp yurtdışında iş ağı geliştirme ve hızlandırma hizmeti veriyoruz. Ayrıca Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü ve şehir merkezinde çalışma alanları sunuyoruz.”

İTÜDEN İKİ FARKLI PROGRAM
İTÜ ARI Teknokent içerisinde yer alan ‘Erken Aşama Kuluçka Merkezi ITÜ Çekirdek’ aynı zamanda içeriğinde sunduğu eğitimlerle de bir hızlandırma programı özelliği taşıyor. İTÜ Çekirdek’in ön etap elemesi kapsamında projelerin teknolojik ve inovatif niteliği, ticarileşebilme potansiyeli, ekibin nitelikleri gibi özellikler göz önünde bulunduruluyor. Ön etap elemesi sonucunda girişimler Ön Kuluçka adı verilen sürece kabul ediliyor.

Başarılı ekipler İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’ne dahil edilerek bir yıl boyunca ücretsiz olarak Kuluçka Mekezi’nin sunduğu olanaklardan yararlanabiliyor. İTÜ ARI Teknokent İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz, “Geçen yıl 250 proje ön kuluçkaya kabul edildi. 70 tanesi yarı finale çıktı. 20 tanesi Big Bang sahnesinde jüri karşısına çıktı. Bu yıl hedefimiz 2015’te aldığımız başvuru sayısını ileriye taşımak olacak” diye konuşuyor.

ABD'DE PROGRAM
İTÜ ARI Teknokent’in bir diğer hızlandırma programı olan İTÜ GATE Uluslararası Girişimcilik Hızlandırma Programı geçen yıl hayata geçirildi. Program kapsamında firmalara ABD’den gelen eğitmenler tarafından iki aylık eğitimler veriliyor. Eğitim ve hazırlık kampı sonrası firmalar öncelikle İstanbul’da yapılan Demo Day kapsamında firmalarını tanıttıkları sunumları yapıyor.

Ardından seçilen şirketler San Francisco ve Chicago’da programa devam ediyor. İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Deniz Tunçalp, İTÜ ARI Teknokent ekosisteminden gerek Türkiye’den ihtiyacı olan herkesin kontak ofis olarak kullanmaları, danışmanlık almaları amacıyla Chicago 1871 ve San Francisco Galvanize’da İTÜ ARI Teknokent ofislerini açtıklarına dikkat çekiyor.

9 MİLYON TL'LİK KATMADEĞER
Özyeğin Üniversitesi çatısı altında faaliyet gösteren Girişim Fabrikası, Türkiye’nin ilk tekno-iş hızlandırma programı. Girişim Fabrikası, teknoloji alanında yüksek potansiyelli, sürdürülebilir işler kurmak isteyen tekno-girişimcileri, fikir aşamasından ürün lansmanı aşamasına kadar destekliyor. Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin, bugüne kadar programa katılan firmalardan 230 kişilik istihdam ve 9 milyon TL’lik ekonomik değer yaratıldığını belirtiyor.

Bir fikri olup bunun üzerine çalışmış kişilerin, 5 haftalık süreçte bu fikirleri şekillendirmeleri ve iş modeline çevirmeleri hedefleniyor. Program mentorluk eğitimleri ile destekleniyor. Girişimcilerin müşterilerle görüşmesi sağlanıyor. Ardından seçilen girişimlere üç ay süren bir inkü-basyon imkanı da veriliyor. Elgin, “Programlarımızda girişimcilere en kısa sürede ve en az maliyetle iş fikirlerini test etmenin metotlarını öğretiyoruz” diyor.

ANADOLU'DAN DESTEK
İstanbul’daki üniversitelerin yanı sıra atık Anadolu’da yer alan üniversiteler de girişimciliğe büyük ölçüde önem vermeye başladı. Örneğin Erciyes Teknopark’ta yürütülen Sera adlı kuluçka programı, girişimci adaylarının teknoloji tabanlı, yenilikçi iş fikirleri üretmelerini ve bu iş fikirlerini ürüne dönüştürmelerini sağlıyor.

Girişimci adayları kendilerine tahsis edilen ofis alanlarında çalışabiliyor ve eğitim, mentorluk gibi hizmetlerden faydalanabiliyor. Program 12 ay sürüyor. Yılda 300 bin TL’nin altında cirosu olan, en fazla 10 personel istihdam eden, bitmiş prototipi olan tüm şirketlere açık.

Erciyes Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Yazlık sundukları desteklere ilişkin olarak, “Teknoparkta ofis kiralarında indirim sağlıyoruz. Teknopark bünyesinde kurulan Er-ban (Erciyes Business Angel Network) melek yatırımcı ağı ve diğer yatırımcı ağları ile tanıştırıyoruz. Avrupa İşletmeler Ağı’na şirketlerin profilini yüklüyoruz” diye konuşuyor.

75 BİN TL DESTEK
Özel sektörde de girişimci hızlandırma programları için örnek sayılabilecek uygulamalar bulunuyor. Bunlardan biri de Türk Telekom’un 2013’te hayata geçirdiği PİLOT... Her dönem 12 hafta sürüyor. Ekipler, program boyunca mentorlardan ve müşterilerden geribildirimler alıyor ve buna göre iş fikirlerini doğrulamak için çalışıyorlar. Ekiplerden, program sonunda doğrulanmış bir iş modelini esas alan bir ‘Ana Fonksiyonlara Sahip Ürün (MVP)’ ortaya çıkarmaları bekleniyor. Programı başarı ile tamamlayan ekipler geliştirdikleri MVP ve iş modelini yatırımcıların katıldığı ‘Demo Günü’nde sunuyorlar.

Bu yıl programı yenilediklerini ifade eden Türk Telekom İş Planlama Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, şu bilgileri veriyor:“PİLOT’a seçilen her girişime 75 bin TL nakit sermaye desteği ve Türk Telekom ile iş ortağı olma fırsatı sunuyoruz. Programa seçilen ekipler İstanbul’da ofis alanı imkânından100 bin dolar değerinde bulut hizmetleri ve ayrıca mobil iletişim paketlerinden faydalanabiliyor. Yeni dönem için başvuruları değerlendiriyoruz, sonrasında 10 ekibi belirleyeceğiz.”

MENTORLARLA BULUŞMA İMKANI
Hızlandırma programlarının bir diğer paydaşı ise melek yatırım ağları... Örneğin BIC Angels tarafından başlatılan hızlandırma programı BIC101, ilk ürünlerini geliştirmeye başlamış olmalarına rağmen pazarlanabi-lir bir ürünü olmayan veya henüz iş modeli test edilmemiş girişimleri hedef alıyor. Ancak bunun yanı sıra projelerinde diledikleri büyümeyi elde edememiş erken aşama girişimler de bu programa başvurabiliyor.

BIC101 programı sayesinde girişimciler sermaye desteğine ulaşabilecek, ek destekler ve altyapı hizmetlerinden faydalanabilecekler. BIC An-gels’ın iş ve finans alanında sahip olduğu ağlara direkt erişim sağlayabilecekler. BIC Angels Kurucusu Dr. Joachim Behrendt, “Start up’lar program boyunca BIC Angels’ın sağladığı çalışma alanlarında diğer start up’lar ile birlikte çalışma imkanı bulmakla kalmayıp, BIC melekleri, mentorleri ve uzmanları ile yakından çalışabilecekler” diyor.

Istanbul Startup Angels ise Nexus Ventures ile ‘IOT Telco Labs’ programı düzenliyor. Özellikle IOT, telekomünikasyon ve teknoloji girişimlerini destekleyen dikey bir hızlandırma programı olan IOT Telco Labs, üç aylık bir süreçten oluşuyor.

İstanbul Startup Angels Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı, program ile tohum yatırım, ofis alanı, mentor desteği, hukuksal ve mali danışmanlık, sektörde işbirliği yapılabilecek şirketlere erişim, özel toplantılar ile melek yatırımcılara erişim gibi destekler sunduklarını belirtiyor. Çıracı, ilk yıl 5, sonraki yıllarda da yılda 10 girişimin bu programdan faydalanmasını hedeflediklerini sözlerine ekliyor.

SİLİKON VADİSİ'NE GÖTÜRÜYOR
Hızlandırma programlarını düzenleyen kurum ve kuruluşlar geniş yelpazeye yayılmış durumda. Örneğin TeknoGirişim Okulu, iş fikrinden pazara kadar her bir aşamadaki girişimciye göre düzenlenen çeşitli eğitim programları veren bir kuruluş. Teknoloji tabanlı fikir aşamasındaki yeni girişimcilerden başlayarak, belli bir aşamaya gelmiş işini hızlandırmak isteyen girişimcilere ve yurtdışına uluslararası pazarlara açılma hedefi işletmelere yönelik olarak oluşturulmuş kapsamlı programlarla eğitim veriyor.

Liderlik ve yetkinlik geliştirme, temel girişimcilik, kurum içi girişimcilik, iş modeli oluşturma, iş planı hazırlama, kitle kaynak, tasarımsal düşünme gibi eğitimler ve iş rehberliği imkânları bulunduruyor. Silikon Vadisi'nde uluslararası hızlandırıcı, eğitim ve mentorluk programlarının da bulunduğunu söyleyen TeknoGirişim Okulu Yöneticisi Taner Aktaş, böylece paydaşlar, girişimciler, tasarımcılar, mentorlar, melek yatırımcılar, risk sermayedarları, müşteriler ve büyük şirketlerin buluşabildiğini ifade ediyor.

GLOBAL FİKİRLERE DESTEK
Türkiye’deki girişim hızlandırma programları arasına sekiz ay önce katılan Hackquarters, iyi fikirlerin ticari-leşebilmesine katkı sağlamak, onların pazarda yer edinmesini sağlamayı hedefliyor. Programa katılmakta aranan en önemli şart, iş fikrinin global çapta ölçeklenebilir olması...

Girişimlere 10 bin TL çekirdek sermaye, ofis ortamı, hukuk ve muhasebe danışmanlığı sağlanıyor. Hackquarters’ın anlaşmalı olduğu Amazon, Facebook, Google gibi dünya markalarının girişim destekleme programlarına da girişimciler dahil oluyorlar. Hackquarters Kurucusu Kaan Akın, “Programı başarıyla bitiren girişimcilerimizi Türkiye’deki neredeyse tüm yatırım gruplarına iletiyoruz. Bir yandan da SXSW, Websummit, Next Media Accelerator, International Accelerator gibi uluslararası girişim merkezleriyle yaptığımız anlaşmalar ile birlikte global destek almalarını sağlamaya çalışıyoruz” diyor.

MOBİL OYUNA YATIRIM
StartersHub, erken aşama teknoloji girişimlerini hızla büyüyen, başarılı ve global şirketler olmaları için destekleyen bir girişimcilik platformu. StartersHub bünyesinde farklı hızlandırma programlan bulunuyor. Bunlardan ikisi teknoloji girişimlerine yönelik Startupbootcamp İstanbul ve Net-marble ortaklığı ile mobil oyunların potansiyelini ortaya çıkarmak için düzenlenen Game Garage.

Startupbootcamp İstanbul’a seçilen takımlar, üç ay boyunca yoğun eğitimler ve mentor görüşmeleriyle girişimlerini adım adım geliştiriyor ve 220’den fazla üst düzey yönetici, kurumsal iş ortağı ve yatırımcıyla tanışma fırsatı buluyor.

Game Garage hızlandırma programında ise altı aylık bir eğitim kampından geçen girişimciler, oyun sektöründe deneyim sahibi 50’den fazla mentor ile çalışabiliyor; atölyeler, eğitimler, danışmanlık, oyun test ve kalite kontrol imkanlarıyla girişimlerini başarılı bir şekilde geliştirebiliyor.

StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, “Girişimcilere en önemli program sonrası desteğimiz, StartersHub'ın 250 bin dolara kadar yaptığı yatırım. Melek ağları veya girişim sermayesi fonlarının ortak yatırımcı olarak katılımı ile bizim yatırdığımız miktarın 2-3 katı bir fonlama sağlanabiliyor” diyor.

İHRACATÇILARLA İŞBİRLİĞİ
Bankalar da girişimcilere sunduğu destekleri hızlandırma programlarıyla genişletiyorlar. Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ve Türkiye ihracatçılar Meclisi’nin (TİM) projesi TİM-TEB Girişim Evleri’nde TEB Tekno Set Up Programı oluşturuldu. Öğrencilerden başlayarak girişimcilik sürecini tamamlamış tüm teknoloji firmalarına geniş yelpazede destekler sunuluyor. Programın dördüncü aşaması olan Level Up ile cirosu 500 bin ile 5 milyon arasındaki teknoloji firmaları hızlandırmadan yararlanabiliyorlar. Program ortalama 6 ay sürüyor.

Program ile beraber ilerleyen etkinlikler de düzenleniyor. Bu kapsamda İldeki Devlet Desteğini Artırma Programı, Girişimciliği Geliştirmeye Yönelik Sürekli Eğitim Programı, İhracatçı Teknolojik Firmaları Geliştirmeye Yönelik Sürekli Eğitimler gibi konularda etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Tüm programlar kapsamında 440 girişimciye destek verildiğini vurgulayan TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, programa her il için 5’er girişimci seçilmesi planlandığını belirtiyor.

FIN-TECH GİRİŞİMLERE ÖNCELİK
Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) tarafından kurulan BUMED Business Angels (BUBA) ile stratejik işbirliğine giden Garanti Bankası, GarantiPartners platformu ile girişim hızlandırma programı sunuyor. Platform, fikir aşamasındaki projelerin yanında, fikrini geliştirmiş ve ilk adımlarını atmış girişimlere odaklanıyor. Programda, özgün ürün ve tasarımlara sahip, yatırım alma potansiyeli olan KOBİ’lere ve büyüyen girişimlere de destek sağlanıyor.

Girişimlere, reklam, dijital pazarlama, hedef kitlelerine yönelik konferans ve basın iletişimi gibi alanlarda destek olunuyor. Girişimciler 3’er aylık dönemlerde değerlendirmeye tabi tutuluyor, gelişimlerine göre devam edip etmeme kararı alınıyor.

Özellikle fintech girişimlerine büyük önem verdiklerine dikkat çeken Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, kurdukları GarantiPartners Girişim Üssü’yle de yeni iş kuran ya da erken aşamadaki girişimcilere fiziki ofis imkânının yanı sıra mentörlük, özel eğitimler, işbirliği fırsatları gibi birçok alanda destek sağlayacaklarını söylüyor.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL