DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

58 şirkette net kâr beklentileri

28 Ekim 2022 | 03:04
58 şirkette net kâr beklentileri
Ceren Oral Balaban coral@ekonomist.com.tr

Yüksek enflasyon, zayıf TL ve dirençli ekonomik aktiviteyle şirketlerden ikinci çeyrekte güçlü kârlılık bekleniyor. Enflasyona bağlı artan TÜFE tahvil getirisi, ivmesini koruyan komisyon gelirleri ve TL kredi-mevduat makası gelişimiyle bankalarda da yüksek kâr artışları olası görülüyor.

7 – 20 Ağustos 2022 tarihli sayıdan

Borsada hesap dönemi takvim yılıyla uyumlu şirketler, geçen hafta 2022 Nisan-Haziran dönemini kapsayan 2022 yılı ikinci çeyrek bilançolarını açıklamaya başladı.

BİST şirketlerinde konsolide olmayan (solo) sonuçların açıklanması için son tarih 9 Ağustos, konsolide finansallar için son tarih 19 Ağustos olarak takip edilecek.

BİST TOPARLANIYOR


2.650'lere kadar yükseldiği haziran ayını TL bazında yüzde 5,6 düşüşle 2.405'ten tamamlayan BİST-100 Endeksi'nin 2022 yılının ilk altı ayındaki getirisi yüzde 32'ye geriledi. Böylece borsanın getirisi, yılın ilk yarısında yüzde 42,3 olarak gerçekleşen TÜFE enflasyonunun gerisinde kalmış oldu.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.

Temmuz ayına da düşüş trendiyle başlayan ve ayın ortalarında 2.380'lere kadar çekilen BİST-100, 19 Tem-muz'da ise yeniden 2.500'ün üzerini gördü.

Ayın ikinci yarısını yükselişle geçiren BİST-100, 2.592 ile tamamladığı temmuz ayında yatırımcılarına aylık bazda yaklaşık yüzde 8 kazandırdı.

Küresel risk iştahının ABD Merkez Bankası FED'in 27 Temmuz'daki toplantısı sonrasında belirgin şekilde artması ay sonunda BİST-100'e de olumlu yansıdı.

Buna ek olarak ikinci çeyrek finansallarına ilişkin olumlu beklentilerin ve açıklanan kârların güçlü seyretmesinin de borsanın ağustos ayının ilk haftası itibarıyla 2.700'leri geçerek zirvesini yenilemesinde önemli etkisi olduğu analizi yapılıyor.

Güçlü sonuçlar elde etmesi beklenen şirketlerin öne çıktığı bu süreçte, biz de şirketlere ilişkin net kâr beklentilerini araştırdık ve ikinci çeyrek bilançosuyla dikkat çekebilecek sektörleri listeledik.

Tablolarımızda 58 şirkete ilişkin kâr tahminlerini ve bilançosunu açıklayan şirketlerin kâr rakamlarını görebilirsiniz.

YÜKSEK ENFLASYON-ZAYIF TL


Yüksek enflasyon ortamında kârlılığı yönetmek, tüm şirketler açısından ana odak noktası. Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhat Kaya; yüksek enflasyon, zayıf TL ve dirençli devam eden ekonomik aktiviteyle şirketler için ikinci çeyreğin kârlılıkta güçlü bir çeyrek olduğunu söylüyor.

"Araştırma kapsamımızdaki şirketlerde ilk çeyrekte görülen yıllık yüzde 138'lik kâr artışının ardından ikinci çeyrekte toplam net kâr tahminlerimiz yıllık yüzde 217 artışa işaret ediyor" diyen Serhat Kaya; dolar bazında dahi kârlılığın ikinci çeyrekte yüzde 73, yılın ilk yarısında yüzde 47 artmasını bekliyor.

Ancak Kaya; güçlü kârlılığa rağmen araştırma kapsamındaki hisselerin toplam piyasa değerinin son 12 ayda dolar bazında yüzde 10 düştüğüne de dikkat çekiyor.

İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül; ikinci çeyrekte kurdaki yükselişle birlikte satışları dövize endeksli, ihracatı yüksek, kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen şirketlerin ön plana çıkacağını öngörüyor.

Diğer taraftan Tarkan Akgül de ana temanın enflasyon olduğunun altını çiziyor ve enflasyondan olumlu etkilenen şirketlerin cirolarındaki artış ile bu finansal dönemi iyi sonuçlarla geride bırakacağı tahmininde bulunuyor.

SEKTÖREL BEKLENTİLER


Peki, sektör ve şirketler açısından nasıl bir tablo ortaya çıkabilir? Havacılıktan güçlü ciro bekleyen Yatırım Finansman'dan Serhat Kaya; THY, Pegasus, TAV'ın operasyonel performanslarını artıracağını, kârlılıkta THY'nin öne çıkacağını öngörüyor.

Artan rafineri marjlarıyla Tüpraş'ın dolar bazında en güçlü çeyreklik sonuçlarını açıklamasını bekleyen Kaya; artan elektrik fiyatlarından olumlu etkilenmesini beklediği Alarko Holding'in marjlarında iyileşme tahmin ediyor.

"Otomotiv şirketlerinin bilançoları, yüksek yurtiçi talep ve artan marjlar sayesinde güçlü" diyen Serhat Kaya; BİM ile Migros'un ciro büyümesinde hızlanma ve kârlılıkta artış öngörüyor.

Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek ve Akçansa'nın maliyet artışlarını iyi yönettiğini ve iyi sayılacak kâr artışları açıklayacağını belirten Kaya; hastane satışlarının tek seferlik etkisiyle güçlü kârlılık beklediği MLP Sağlık'ta nakit girişiyle borçluluktaki iyileşmenin de altını çiziyor.

Serhat Kaya'ya göre; Erdemir ve Kardemir için ise güçlü bir çeyrek olsa da en iyi dönem geride kalmış olacak.

KÂRLILIKTA ZAYIFLAMA OLASILIĞI


Vakıf Yatırım, takip listesindeki finans dışı şirketlerin net kârında yıllık yüzde 196 artış öngörüyor. Kurum; ikinci çeyrekte Akçansa, Aksa Enerji, BİM, Bizim Toptan, Doğuş Otomotiv, Erdemir, Ford Otosan, Koç Holding, Migros, Sabancı Holding, T. Şişecam, Tofaş Oto ve Torunlar GYO'da yıllık yüzde 100'ü aşan net kâr büyümesi bekliyor. İ

ş GYO, TAV ve THY'nin 2021 ikinci çeyrekteki net zararlarının bu çeyrekte net kâra döneceğini öngören Vakıf Yatırım analistlerine göre; Aselsan, Kardemir ve Otokar'da yıllık bazda yüzde 50 ve altında net kâr büyümesi görülebilir.

Çimsa, Emlak GYO, Turkcell ve Vestel Elektronik ise yıllık bazda daha zayıf net kâr açıklayabilir. Global Menkul Değerler Araştırma Direktörü Banu Dirim; sanayi şirketleri arasında havacılık, cam ve rafineri sektörlerinden güçlü operasyonel sonuçlar bekliyor.

Bu sektörlerde THY, Pegasus, TAV, T. Şişecam ve Tüpraş'ı öne çıkaran Banu Dirim; petrokimyada Petkim, otomotivde Tofaş Oto ve Ford Otosan, beyaz eşya ve elektronikte Arçelik, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel Elektronik tarafında ise önceki çeyreğe göre operasyonel kârlılıkta kısmi zayıflama tahmin ediyor.

Banu Dirim, "Sektörlerinden bağımsız olarak iştirakler veya yurtdışı operasyonlar dolayısıyla Doğuş Otomotiv, Hektaş, Aksa Enerji ve Kordsa gibi şirketlerin olumlu sonuçlar kaydedeceğini düşünüyoruz" diye de ekliyor.

DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞLAR


Bankalara ilişkin tahminlere de bakalım. İş Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Bülent Şengönül; araştırma kapsamındaki Akbank, Albaraka Türk, Garanti BBVA, Halkbank, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin (YKB) ikinci çeyrekte güçlü kârlılık sergileyeceği görüşünde.

"Yıllık yüzde 422 ve çeyreklik bazda yüzde 49 olarak tahmin ettiğimiz net kâr büyümeleri oldukça dikkat çekici oranlar" diyen Şengönül; kamu ve katılım bankalarının 2021'deki düşük performansları nedeniyle baz etkisi bulunsa da kârlılıkların önemli ölçüde artış göstereceğini vurguluyor.

Artan kredi/mevduat makasının yanında TÜFEX menkul kıymetlerinin artarak süren gelir katkısı, net kârları çok olumlu etkiliyor. Bülent Şengönül; ikinci çeyrekte daha düşük yazılan swap maliyetleri ile yüksek seyreden döviz ve menkul kıymet trading gelirlerinin genel kârlılığa olumlu katkı yaptığı bilgisini veriyor.

Çoğu bankanın karşılık giderlerinin ılımlı seyrettiğine de değinen Şengönül; "Bu da sektördeki yüksek karşılık ayırma politikasının devam ettiğini ve aktif kalitesinin yüksek seyrettiğini ortaya koyuyor" diye konuşuyor.

Bülent Şengönül'e göre; çeyreklik bazda en kuvvetli kâr artışı kaydedecek bankalar olarak Vakıfbank ve Albaraka öne çıkacak, büyük özel bankaların da çeyrek bazında net kâr artış oranları yüzde 40'ın üzerinde olacak.

HANGİ BANKALAR?


Ak Yatırım Strateji Müdürü Hakan Aygün; takip listesindeki Albaraka Türk, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve YKB'nin ikinci çeyrek net kâr toplamının, önceki çeyreğe göre yüzde 50'nin üzerinde artmasını bekliyor.

Aygün; bu artışın nedenlerini enflasyona bağlı güçlü TÜFE tahvil getirisi, Kur Korumalı Mevduat'ın da katkısıyla fonlama maliyetindeki düşük seyir ve önceki çeyreğe göre düşük kalan etkin vergi oranı olarak sıralıyor.

Bu dönemde tüm bankalarda güçlü kâr artışı olası görülüyor. Hakan Aygün; özel bankalar tarafında İş Bankası, kamu bankaları tarafında Vakıfbank, küçük ölçekli bankalarda ise Albaraka Türk'ın bir miktar daha dikkat çekeceği kanaatinde.

Hakan Aygün'e göre; Halk-bank ise önceki çeyreklerde oluşan karşılık oranı farkını kapatmak üzere yüklü karşılık ayırdığından diğer bankalara göre daha mütevazı kâr artışı sergileyecek.

ALİ KERİM AKKOYUNLU GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ “TÜFE’YE ENDEKSLİ TAHVİL GETİRİLERİ KÂRLARI OLUMLU DESTEKLİYOR”


"Bankacılık sektöründe güçlü kârlılık bekliyoruz. Ancak CDS'lerdeki yüksek seviyeler bu kârların sektör hisselerinde sınırlı etki yapmasına neden olabilir.

Özel bankalarda kârlılıktaki itici güç; devam eden TL kredi-mevduat makası gelişimi, büyük ölçüde artan TÜFE'ye endeksli tahvil getirileri ve ivmesini koruyan komisyon gelirleri olacak.

İlk çeyreğin de üzerinde seyreden ticaret kârının pozitif katkısı bu çeyrekte de banka kârlarını destekleyecek Özel bankalar arasında bahsedilen tema içinde İş Bankası'nın öne çıkmasını, İş Bankası'nın iştirak kaynaklı gelir desteği ve TL kredi getirileriyle de dikkat çekmesini bekliyoruz.

Kamu bankalarında ise kârlılığı büyük ölçüde destekleyen TÜFE'ye endeksli tahvil portföyü kaynaklı gelirler sayesinde Vakıfbank bu çeyrekte öne çıkabilir."

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL