DOLAR
34,88
0,03%
DOLAR
EURO
36,75
0,36%
EURO
GRAM ALTIN
3041,56
-0,15%
GRAM ALTIN
BIST 100
10141,76
0,83%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

ABD ve İngiltere pazarında büyüyeceğiz

27 Ekim 2022 | 20:13
ABD ve İngiltere pazarında büyüyeceğiz
Mapsis Metal'in ortakları Filiz Akkaş ve Pelin Özkal, Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" seçildiler. THY, Roketsan, CERN gibi önde gelen kuruluşlara parça üreten girişimciler ABD ve İngiltere'de büyümeyi hedefliyor.

BURCU TUVAY
[email protected]

18 Nisan 2021 tarihli sayıdan

Ekonomist Dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) iş birliğiyle bu yıl 14'üncü kez gerçekleşen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda Mapsis Metal'in ortakları Filiz Akkaş ve Pelin Özkal "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" seçildi.

Filiz Akkaş, 16 yıl boyunca makine mühendisi olarak çalıştıktan sonra metal sektöründe özellikle alüminyum profil ve parça işlenmesinde üretici eksikliği üzerine kendi şirketini kurmaya karar verdi.

2011 yılında KOSGEB'den aldığı eğitimlerle Mapsis Metal'i kurarak; 350 metrekare alanda üç çalışanla alüminyum, çelik, paslanmaz çelik metaller üzerinde dik ve yatay işlem tezgâhlarında talaşlı imalat üretimine başladı.

Aynı yıl Pelin Özkal ile ortaklığa başladı. Milli ve yerli özgün parçaların üretiminin yanı sıra akıllı binalarda kullanılan akıllı gövdelendirme sistemi ve hava temizleme cihazlarının da üretimini yapan kadın girişimciler, pandemi döneminde ise ultraviyole teknolojisini kullanarak hava temizleme cihazları üretimine başladılar.

Pelin Özkal ve Filiz Akkaş, şirketlerinin başarı hikayesini ve yeni dönem hedeflerini Ekonomist'e anlattılar.
Mapsis Metal'in kuruluş hikayesini kısaca anlatır mısınız? Şirketinizin kilometre taşları nasıl oluştu?

Filiz Akkaş: 16 yıllık profesyonel bir iş hayatım oldu. Girişimcilik ruhum hep vardı ve üretmeyi seviyordum. 'Artık kendi kanatlarımla uçabilirim' dediğim anda KOSGEB'in eğitimler verdiğini ve bir iş kurmak için maddi destek sağladığını öğrendim. Mülakata girerek onay aldım.

2011 yılında Gebze'de 350 m2 bir atölyede bir CNC makinesi ve üç kişi ile Mapsis Metal'i kurdum. Mapsis Metal, 2014 yılına kadaryüzde 150 büyüdü.

CNC makine yatırımları ve buna bağlı olarak istihdam artışı çok heyecan verici olsa da hem üretim hem de satış pazarlamada tek başıma olmam, şirketin geleceği ile ilgili beni düşündürdü. Ortağım Pelin Özkal ile her anlamda güç birliği yaparak ortak olduk.

"GİRİŞİMCİLERE ÖRNEK OLMAK İSTEDİK"


"Biz iki kadın girişimci olarak erkek egemen sektörde var olduğumuzu, farkındalık yarattığımızı daha da önemlisi yurtiçi ve yurtdışında sektörün rol belirleyicilerinin çözüm ortağı olduğumuzu bir kez daha gösterip tüm girişimci adaylara örnek teşkil edebilmesi için Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'na katılmak istedik. Doğrusu ne yaptığımızı biliyorduk. Takdir edilmenin hem işimize hem de çalışanlarımıza motivasyon yükleyeceğini de düşündük."

Bu ortaklık nasıl bir sinerji sağladı?

Akkaş: Pelin makine mühendisi, aynı zamanda teknik müdürümüz. Mapsis'in havacılık ve savunma sanayi sektörüne girmesinde vizyonu ve yetkinliği ile bize çok şey kazandırdı. Biz aynı zaman da iki kadının birlikte neler yapabileceğinin de bir örneğiyiz. Havacılık ve savunma sanayine uzun bir eğitim ve danışmanlar eşliğinde uluslararası sertifikalarımızı alarak giriş yaptık.

Şu anda 2 bin 500 m2 kapalı alanda 45 çalışan ile üç vardiyada üretimlerimiz devam ediyor. Ağırlıklı olarak havacılık ve savunma sanayi sektöründe üretim yapıyoruz. Bunun yanı sıra; enerji, otomotiv ve endüstriyel sektörlerde üretim yaparak ihracat gerçekleştiriyoruz.

Milli ve yerli özgün parçaların üretiminin yanı sıra akıllı binalarda kullanılan akıllı gövdelendirme sistemi ve hava temizleme cihazlarının da üretimini gerçekleştiriyoruz. Pandemi döneminde AR-GE'sini yapıp kendi tasarımımızla yarattığımız ultraviyole hava temizleme cihazlarımızın üretimini de seri bir şekilde yapıyoruz.

Müşteri portföyünüzde hangi şirketler bulunuyor?

Akkaş: Sırasıyla THY iştiraki TCI, TSI, Turkish Aeros-peace Incorporation-TAI, Roketsan, MKE, Kale Havacılık, Aselsan gibi sektörün lider firmalarına hassas parça üretimi yapıyoruz. Yurtdışında Lockheed Martin ve Skors-ky'de üretim lisanlarımız var.

Fransa Zodiac Aerospace, Amerika'da BE Aerospace ile gizlilik anlaşmaları imzaladık. 2018 yılında Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan CERN'e üretim yapmaya başladık. 2020 yılını TSK ve NATO'nun da resmi tedarikçisi olarak kapadık.

Pandemi dönemi işlerinizi ne şekilde etkiledi? Siz bu anlamda ne gibi aksiyonlar aldınız?

Pelin Özkal: Pandeminin ilk aylarında birçok sektörde olduğu gibi bizde de duraksamalar ve ertelemeler yaşandı. Bu dönemde yetiştirdiğimiz ekibimiz ile boşluklarımızı, kaynaklarımızı canlı tutarak değerlendirebileceğimiz bir arayış içine girdik. O dönemde önümüze çıkan bir hava temizleme ünitesi ihtiyacını araştırarak bu yolda ilerleyebileceğimize karar verdik.

Bu yıl girmeyi hedeflediğiniz yeni pazarlar var mı?

Özkal: Pandemi ile birlikte 'EOS' markası altında üretmeye başladığımız hava temizleme cihazlarını yurt dışına satmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Akkaş: ABD, Fransa, Almanya, İsviçre ve Belçika'ya ihracat yapıyoruz. ABD pazarında hem büyümeyi hem de ürün çeşitliliği yaratmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra Brexit sonrası İngiltere için çalışmayı planlıyoruz.

2020 yılını cirosal olarak nasıl tamamladınız? Bu yılki hedefinizi öğrenebilir miyiz?

Özkal: 2020 yılını 6,5 milyon TL ciro ile kapattık. 2021 yılı büyüme hedefimiz yüzde 20'den biraz fazla. Bu yılı 8 milyon TL ciro ile tamamlama hedefimiz var.

Bu yıl yapacağınız yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?

Akkaş: Üretim yelpazemizi büyüterek UV ile hava temizleme cihazları tasarlayarak kendi markamızı yarattık. Yurtiçi satışlarımız devam ediyor aynı zamanda ürünlerimiz ABD pazarında yerini aldı. FDA ve EPA onayı alınmak üzere. Avrupa pazarında da çok ciddi talep alıyoruz. Bu yıl ağırlıklı olarak dijital yatırımları öne çekmeyi hedefliyoruz.

"HEDEFİ OLMAYAN GEMİYE RÜZGAR DA YARDIM ETMEZ"

"Ne yapabileceğinizi bilmek kadar yapamayacaklarınızın da farkında olmak önemli. Hayal kurmak çok güzel fakat kendimizi tanıyıp sınırlarımızı bilmeliyiz. Yapacağınız iş ile kişisel hedefler örtüşmeli. Bilerek atılan küçük adımlar ile başarıya ulaşabilirsiniz.

Başarılı olduğum kadar başarısızlıklarım da oldu ama çıkarttığım ders sayesinde daha güçlü ayağa kalktım. Kadın girişimci adayları hedef belirlesinler çünkü hedefi olmayan gemiye rüzgâr bile yardım etmez. Vazgeçip pes etmesinler. İletişim yeteneklerini ve networklerini geliştirsinler. Küçük başarısızlıklardan ders alsınlar. En büyük risk, hiçbir risk almamak. Ne yapacaklarsa çok çalışarak ve severek yapsınlar."

 

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 3041,56 -0,15%
  • ALTIN ONS 2712,4 -0,18%
  • BIST 100 10141,76 0,83%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,249 -0,228%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41494 -0,09638%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 103,91 -1,2753%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8769 0,0325%
  • EURO/DOLAR 1,0506 0,1296%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7516 0,3577%
  • STERLIN/DOLAR 1,27462 -0,00353%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL