DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

BİST’te yıl sonu rallisi yaşanır mı?

Mevduat faizlerindeki yükselişin borsada etkisini gösterdiği, işlem hacminde azalmalar yaşandığı kaydediliyor.

09 Aralık 2023 | 14:57
BİST’te yıl sonu rallisi yaşanır mı?

Mevduat faizlerindeki yükselişin borsada etkisini gösterdiği, işlem hacminde azalmalar yaşandığı kaydediliyor. Yıl sonu rallisi için 8.000 üzerinde kalıcılık şartken burada yabancı yatırımcı girişi, jeopolitik riskler ve TL mevduata eğilim belirleyici olacak.

26 Kasım - 09 Aralık 2023 tarihli sayıdan

Ekim ayından bu yana jeopolitik risklerin etkisiyle baskılanan, güçlü bilançolarla ise destek arayışına girerek dengelenen Borsa İstanbul (BİST), geçen hafta yeniden 8.000'i aşsa da henüz bu seviye üzerinde net kalıcılık sağlayamadı. 

8.000'leri en son 17 Ekim'de gören BİST-100, bu tarihten sonraki süreçte 7.400'lere kadar geri çekilmişti. Geçen hafta BİST'teki nispeten daha olumlu yukarı yönlü görünümde; ABD borsalarındaki olumlu seyrin, Ortadoğu'dan gelen ateşkes haberinin ve Türkiye'nin Mart 2021'deki seviyelerine gerileyen kredi risk priminin (CDS) etkili olduğu kaydediliyor.

SON FİYATLAMALAR

Eylül ayından bu yana 27,00'den 28,85'lerin üzerine yükselen dolar kurunda kademeli artış korunuyor, TL'de aylık bazda yüzde 3'e yakın değer kaybı eğilimi devam ediyor. 

1.820 dolara kadar gerileyen ons altının jeopolitik risklerin artmasıyla ve ABD'de beklentilerden iyi gelen enflasyon verileri sonrasında ABD Merkez Bankası FED'in faiz artış ihtimalinin azalmasıyla 2.000 doları test ettiği görülüyor. 

Ons altındaki ve dolar/TL'deki yukarı yönlü hareketler gram altının da 1,850 TL'leri görerek rekorlarını yenilemesinde etkili oluyor.

23 Kasım'da TCMB, Para Politikası Kurulu'nda (PPK) politika faizini 250 baz puanlık artış beklentilerinin üzerinde 500 baz puan artırarak yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. 

Metinde dezenflas-yonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığı, parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa zaman diliminde tamamlanacağı kaydedildi. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın gerektiği müddetçe sürdürüleceği üzerinde de duruldu.

"BORSADA İŞLEM HACMİ AZALIYOR"

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Uğurcan Kaya; sıkılaştırıcı para politikalarına yönelik atılan adımlarla TL cinsi sabit getirili varlıklara talebin artmasının piyasalardaki risk iştahının azalmasında etkili olduğuna değiniyor. 

"Mevduat faizi gibi sabit getirili enstrümanların potansiyel getirilerindeki artış, risk iştahı düşük olan döviz ve altın yatırımcılarının ilgisini kendine çekiyor" diyen Kaya; dövize ve altına yönelimlerin azaldığına dikkat çekiyor. 

Faizlerdeki artışın etkisinin borsada da hissedildiğine, bunun işlem hacmindeki azalmadan görülebildiğine işaret eden Uğurcan Kaya'ya göre; sabit getirili yatırım araçlarının potansiyel getirilerinin artması ve küresel bazda süren parasal sıkılaştırıcı politikaların şirket kârlılıklarını baskılayabileceği beklentisi, borsadaki fiyatlamalarda etkili oluyor.

MAKROEKONOMİK DENGELENME FİYATLANIR

TCMB'nin sıkılaştırıcı politikalarına ve faiz artışlarına devam etmesini bekleyen InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; "Enflasyonda gerilemenin hızlanması ve kalıcı hale gelmesiyle TCMB'nin eli rahatlayacak, burada TCMB'nin sıkılaştırıcı uygulamalara devam etse de faiz artış hızını düşürebileceği göz ardı edilmemeli" diyor. 

Sıkılaştırıcı uygulamaların dezenflasyonist süreci hızlandırdığı ve makroekonomik görünüme katkı sağladığı ölçüde piyasalara pozitif yansıyacağını kaydeden Bircan'a göre; faiz artışları, ekonomik aktivite ve borsa üzerinde baskı unsuru olsa da makroekonomik dengelenme iyimserliği desteklerken borsada da alım fırsatlarını gündeme getirebilir.

Mehmet Bilal Bircan; artan faizler ve gerileyen enflasyon senaryosuyla değer kazanan TL'ye bağlı olarak, aşağı yönlü sert geri çekilme olmasa da yükselişlerin sınırlandığı, daha istikrarlı bir dolar görülebileceği kanaatinde. Bircan; kurdaki istikrarlı seyre rağmen FED'in faiz indirimleriyle ons altında yaşanabilecek yükselişlerin gram altını da yukarı yönlü desteklemesini bekliyor.

TL MEVDUATA EĞİLİM BELİRLEYİCİ OLACAK

Seçim sonrası borsadaki iyimser fiyatlama davranışıyla ve halka arzlara katılımlarla yatırımcı sayısı 8 milyonun üzerine çıkarken 7 Ekim itibarıyla jeopolitik risk teması mevcut iyimser fiyatlamanın kısa vadeli sona ermesine neden oldu. Borsanın tarihsel performansına baktığımızda yılın son çeyreklerinde yükselişin ivme kazandığı gözlense de son dönemdeki gelişmeler endekste satışları gündeme getirdi. 

GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır; kâr realizasyonunun jeopolitik risk temasıyla panik satışlarına dönüşmesinin moralleri bozduğu, üçüncü çeyrek finansallarındaki iyimserliğin ise borsada düşüşleri sınırlayarak bant hareketi oluşmasını sağladığı analizini yapıyor.

Ortadoğu'daki risklerin ne kadar süreceği, yıl sonuna kadarki senaryoda dikkat edilmesi gereken gelişmelerin başında yer alıyor. Kudret Ayyıldır; buna ek olarak dolar/TL'de de hareketler sakin ve kademeli olduğundan, TL mevduat faizinin borsa dışında alternatif bir araç olarak getiri arayışındaki yatırımcılar tarafından ne ölçüde tercih edileceğinin borsanın seyrini etkileyeceği görüşünde. 

"100 günlük ortalama olan 7.400 üzerindeki seyir iyimser senaryoların ön planda kalmasını sağlarken hareketler psikolojik 8.000 üzerinde kalıcılaşırsa 8.560 bazlı zirve seviyeyi tekrar konuşabiliriz" diyen Ayyıl-dır'a göre; aksi takdirde bir süre daha 7.400-8.000 arasında sıkışma eğilimi izlenebilir.

"YABANCI İLGİSİ ARTARSA REKORLAR GELİR"

Bölgedeki olası ateşkes haberlerinin piyasalarda yıl sonu rallisi için oldukça önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden İnfo Yatırım Analisti İbrahim Şişman; bu senaryoda borsanın yıl sonunu 8.500-9.000 bandında kapatma ihtimali bulunduğunun, olumsuz senaryoda 7.400-7.700 bandında sıkışmanın yaşanabileceğinin altını çiziyor. 

"Daha büyük bir değişken olarak yabancı yatırımcı ilgisi oldukça önemli. Yabancı girişi beklenildiği ölçüde olursa BİST'teki seviyelerin yeni rekorlar kırması sürpriz olmaz" diyen Şişman'a göre; tersi durumda yatay bölgedeki seyrin biraz daha sürme ihtimali var. İbrahim Şişman; bu süreçte borsada topyekûn artış yerine güçlü bilanço beklentilerinin olduğu şirketlerde pozitif ayrışma bekliyor.

SERHAT GÜRLEYEN / İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ

“TL VARLIKLARA GEÇİLMESİ İÇİN ÇAĞRIMIZI TEKRARLIYORUZ”
"TCMB'nin şahin açıklaması sonrası, bozulan fiyatlama alışkanlıklarını düzeltmek ve yüzde 44 civarındaki 12 aylık enflasyon beklentilerini aşağı çekmek için aralık ayında politika faizini 250 baz puan daha artırıp yüzde 42,5'a yükseltmesini ve durmasını bekliyoruz. Bankanın şahin adımı; TL, kısa vadeli TL tahviller ve orta-uzun vadeli Eurotahviller için pozitif olan görüşümüzü destekliyor.

TL varlıklara geçilmesi için çağrımızı daha yüksek sesle tekrarlıyoruz. 2023 yıl sonu için dolar kuru tahminimiz 30 TL, 2024 sonu için 43 TL ancak son kararın ardından iki tahmin üzerinde de aşağı yönlü risk görüyoruz. 

Enflasyon tahminlerimiz ise 2023 sonu için yüzde 67, 2024 sonu için yüzde 42. Şahin sürprize rağmen 2023 enflasyon tahminimizi online gıda fiyatlarında gördü¬ğümüz bozulma nedeniyle, 2024 tahminimizi ise halihazırda iyimser olduğumuz için sabit tutuyoruz.”

 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL